İşte gerçek bal böyle anlaşılır!

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin reklamı yapılan balları analiz ettiklerini ve tamamının sahte çıktığını söylemesinin ardından 'Gerçek bal nasıl anlaşılır' sorusunun yanıtını Bursalı bal üreticisi Kazım Dursun verdi.
2_hd1.jpg


Bal üreticisi Kazım Dursun, gerçek balın yanmadığını, içinde glikoz şurubu bulunan balın alev alacağını söyledi, elindeki çakmakla deney yaptı.Karacabey İlçesi'ne bağlı Boğazköy'de arıcılık yapan Kazım Dursun, gerçek balın nasıl anlaşılacağını anlattı.

Arıların kış aylarında kovanlarında beslendiklerine dikkat çeken Dursun, "Arı kış aylarında kovana girer ve bahar ayına kadar çıkmaz. Kovanın içinde kalan arı kendi ürettiği ballarla beslenir. Arıya bu süreçte kesinlikle şeker verilmez.
Baharda ise arılar çiçeklerden poleni alır ve bal yapmaya başlar. Doğal arıcılıkta arı sadece çiçeklerden aldıklarıyla bal yapar. Arıya dışarıdan müdahale edilmez" dedi.
Televizyonda reklamı yapılan balların sahte olduğunu ve bu balların glikoz şurubundan oluştuğunu söyleyen Dursun, "Reklamı yapılan balların yanında otomobil, cep telefonu, yüzük gibi promosyonlar veriyorlar.
Zaten hakiki balın kilosu 25 liradan aşağı değil. Nasıl olur da 10 kilo balın yanında bu kadar promosyon veriliyor" dedi.
Gerçek balı sahtesinden ayırt etmenin yollarını anlatan Dursun, tahta kaşıkla balı alarak çakmakla yakmaya çalıştı. Dursun, "Bal eğer yanmıyorsa gerçek baldır. İçinde glikoz şurubu bulunan bal hemen alev alır ve yanmaya başlar.
Gerçek balı anlamanın bir diğer yolu ise balın akışkanlığıdır. Kavanozdan alınan balı aşağı doğru akıttığınızda bal sürekli akar. Bal kesik kesik akıyorsa o bal sahte baldır" dedi.

sabah
 

Creative

Rektör
Emektar
Müdavim
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,907
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,394
Puanları
4,958
Yaş
40
Hocam, balın insan vücudu üzerinde ne gibi etkileri vardır? Yani vücudumuza bir yararı var mıdır?

Benim düşüncem şekerden oluşan bir sıvı.
 

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263

topalsolucan

Rektör
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,673
Reaksiyon puanı
555
Puanları
293
gerçek bal, zerre kadar şeker ve türevi katkı maddesi içermeden, doğal olarak tatlıdır. yani şekerden oluşan bir sıvı değildir. faydası da yiyip yiyebileceğin tüm gıdalardan daha fazladır. çünkü bin bir farklı çiçeğin özütünü taşıyıp getirir arı. zaten bu kadar fazla suistimal edilmesinin sebebi de faydasının herkesçe biliyor olmasıdır. keşke faydasını bildiği kadar gerçek balın ne olduğunu da bilse insanlar.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Benim dedem 60 yıldır balcı. babam da onun izinden gidiyor, vakit buldukça. 3 amcam ve dedemin toplam 70 e yakın arı kovanı var. yılın 10 ayı arılara bakıyorlar, yalnız 1 ayı bal alabiliyorlar.

arı, balı insanlar yesin diye yapmıyor. kendisi için kışa hazırlık için bal sırıyor. biz insanlar da o balı elinden alıyoruz ve arıların yemesi için yerine şekerli su veriyoruz. bu normal arıcılıktır. çünkü arının bişey yemesi lazımdır. bir de arılara aşırı şekerli şerbet verip arıların o şerbeti bala işlemesini sağlayan sahtekarlar var. katkılı bal oluyor bu. bir de bu televizyondaki şarlatanlar var. arısız bal yapanlar. bu tümden zehirdir. uzak durmanız gerekiyor.
 

Creative

Rektör
Emektar
Müdavim
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,907
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,394
Puanları
4,958
Yaş
40
Geçen TV'de çıkmıştı sadece 3 üründen bal üretilebiliyor. Ana maddesi glikoz.
 

friendly

Müdavim
Müdavim
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,873
Reaksiyon puanı
671
Puanları
3,293
Market ballarının hepsinde azdan çoktan glikoz var. En iyisi köydeki akrabalardan veya tanıdıklardan tedarik etmek. Ama şöyle bir şey var ; Artık insanlarımız hızlı ve kolay bal üretebilmek için arıcılık işlemi esnasında arılarını uzağa göndermeyip şekerli su, veya çürük meyve türevi şeylerle besleyerek hızlı yoldan bal üretme yönetimini kullanıyorlar. Bunlardan üretilen balların da kalitesi o kadar iyi olmuyor. Güvenip bildiğimiz insanları bulup onlardan almak en iyi çözüm. Ayrıca çiçek balı değil de kestane balını tavsiye ederim.
 

Odessa

Profesör
Katılım
19 Haziran 2013
Mesajlar
3,760
Reaksiyon puanı
432
Puanları
263
Evdeki balları test ettim. Birisi zaten doğal bal olarak eve geldi tanıdıktan. Diğeri de Balparmaktı. Doğal diye yediğimizde sıkıntı çıkmadı. Balparmaktan şüpheleniyordum. O da sıkıntısız çıktı. Buraya deneyip yazar mısınız?

Amcanın dediği gibi tahta kaşığa balı alıp çakmakla ateş tuttum 5-10 saniye. Birşey olmadı.
 

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Katılım
15 Şubat 2014
Mesajlar
16,704
Reaksiyon puanı
3,278
Puanları
293
Hocam, balın insan vücudu üzerinde ne gibi etkileri vardır? Yani vücudumuza bir yararı var mıdır?

Benim düşüncem şekerden oluşan bir sıvı.
Hakiki balın vucüda hiçbir zararı yok diye biliyorum, içinde hiçbir glikoz v.s. olmadığı için binyıllarca dayanır bozulma yapmaz ye ye dur :)
 
Üst