İstanbul’un yoksulluk tablosu: Oran yüzde 91’in üzerinde

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
İstanbul Kent Yoksulluğu Araştırması’na göre hanelerin yüzde 91,8’i haftada en az iki kere et, tavuk ya da balık içeren yemeği karşılayabilecek durumda değil. Yüzde 47,3’ünün düzenli geliri yok. Kredi kart sahiplerinin yüzde 57’sinin birikmiş borcu bulunuyor.

kirmizi-et-iha1_11094768_16_9_1587475923_16_9_1590052899-880x495.jpg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul'daki kent yoksulluğunu araştırdı. İBB'ye Nisan 2020 döneminde sosyal yardım başvurusu yapan ve hane halkı aylık geliri 2 bin 500 TL ve altında olan hanelerden, bin 228 haneyle bilgisayar destekli telefon anketi yöntemiyle, veri toplandı.

Görüşmeler, 33 ilçe, 195 mahallede, 15-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. Anket sonuçları Mayıs 2020 İstanbul Kent Yoksulluğu Bülteni'nde yer aldı. Araştırmanın sonuçlarına göre hanelerin yüzde 89,3'ünde tek kişi gelir getirici faaliyette bulunuyor. İki kişinin çalıştığı ailelerin oranı yüzde 9,7.

YARISINDAN FAZLASI BORÇLU
Hanelerde, kredi kartı sahipliği oranı yüzde 35,2 iken, bunların yüzde 57'sinin biriken borcu bulunuyor. Katılımcıların yüzde 5,7'si ise kredi kartı olmamasına rağmen, borçlarını ödemeye devam ediyor. Borçlanma en fazla bankalardan yapılırken, ikinci sırada esnaf yer alıyor. Hanelerin yüzde 33,7'si birden fazla yere borçlu. Hanelerin yüzde 70,6’sı kredi kartı ve kredi olarak bankalara, yüzde 20'si esnafa, yüzde 14,3'ü ise akrabalarına borçlu.

ET, TAVUK, BALIK GİRMİYOR
Hanelerin yüzde 91,8'i haftada en az iki kere et, tavuk ya da balık içeren yemeği karşılayabilecek durumda değil. Yüzde 94,3'ü eskimiş mobilyalarını değiştiremiyor. Yüzde 92,6'sı ihtiyaç olduğunda her zaman yeni kıyafetler alamıyor. Yüzde 89,6'sı ise evini istediği kadar ısıtıp soğutamıyor.

BİN LİRA İÇİN BORÇLANIYORLAR
Hanelerin yüzde 92,6'sı 1.000 TL tutarında beklenmeyen bir harcamayı borçlanmadan kendi imkânlarıyla karşılayabilecek durumda değil. Borçlanmadan karşılayabileceklerin oranı yüzde 7,4 oldu.

YÜZDE 47,3 DÜZENLİ GELİRE SAHİP DEĞİL

Hanelerde yer alan kişilerin yüzde 53,5'inin sigorta kaydı yok. Yüzde 47,3'ü ise düzenli bir gelire sahip değil. Katılımcıların yüzde 37,2'si bir mesleğinin olmadığını belirtirken, mesleğini işçi olarak belirtenler yüzde 23,5, tekstil sektörü olarak belirtenler ise yüzde 11,5 oranında.

YÜZDE 11.6'SININ ÇAMAŞIR MAKİNESİ YOK
Hanelerin yüzde 40,1'inde bulaşık makinesi, yüzde 11,6'sında çamaşır makinesi bulunmuyor. Sadece yüzde 1,1'inde klima bulunurken, LCD/LED/Plazma TV bulunmayanların oranı ise yüzde 29. İnternete erişim açısından hanelerin yüzde 35,8'inde sabit hat aboneliği, yüzde 12,6'sında sadece mobil abonelik, yüzde 2,3'ünde her iki aboneliğin de mevcut olduğu kaydedildi.

EmirhanTeira

Doçent
Reaksiyon puanı
507
Çok acınası ya. Hükumet bazı ülkelere bedava yardım eder bizim vatandaşa kredi,borç yoksulluk.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
( İsraf düzeni son bulunca Ekram Başkan düzeltecek )

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
(Size de iyi malzeme çıktı telefondan. Bir kere kabullenseniz keşke yoksulluk tablosunu)

Dostum bunlar böyle işte :D reisleri her gün milyonları israf eder , ne paralar döner oralara buralara.. ama bizimkiler ayda 1 kere yapınca günlerce aynı şeyi söyler :D ah akıllanmaz bunlar

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Dostum bunlar böyle işte :D reisleri her gün milyonları israf eder , ne paralar döner oralara buralara.. ama bizimkiler ayda 1 kere yapınca günlerce aynı şeyi söyler :D ah akıllanmaz bunlar
Bu işin sizcesi bizcesi yok karşı tarafı eleştirdiğin konuyu sen yapmamalısın ama muhalefete bakıyorum eleştirdiği her konuyu kendisi fazlası ile yapınca komik oluyor. ( İnandırıcı gelmiyor işte )

EmirhanTeira

Doçent
Reaksiyon puanı
507
Bu işin sizcesi bizcesi yok karşı tarafı eleştirdiğin konuyu sen yapmamalısın ama muhalefetre bakıyorum eleştirdiği her konuyu kendisi fazlası ile yapınca komik oluyor.
Fazlası ile yapmıyor ki. Erdoğan her gün 2.5 milyon tl israf ediyorsa, biz Ekrem Başkan'ın ilk kez böyle bir "skandal"'ını duyduk.

Yeşil Okçu

Profesör
Reaksiyon puanı
1,809
İstanbul yaşamak için çok pahalı şehir. Allah yardım etsin orda yaşayanlara

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
Fazlası ile yapmıyor ki. Erdoğan her gün 2.5 milyon tl israf ediyorsa, biz Ekrem Başkan'ın ilk kez böyle bir "skandal"'ını duyduk.

Buna skandal bile denmez ki ? adam en azından verdiği parayı gösteriyor adam telefon dağıtmış tamam gerek yokmuş belki ama en azından nereye gittiği belli ..

bunların milyonları amerikaya gidiyor oralardan villa alınıyor , saraylara gidiyor başka daha neleri var :D

EmirhanTeira

Doçent
Reaksiyon puanı
507
Buna skandal bile denmez ki ? adam en azından verdiği parayı gösteriyor adam telefon dağıtmış tamam gerek yokmuş belki ama en azından nereye gittiği belli ..

bunların milyonları amerikaya gidiyor oralardan villa alınıyor , saraylara gidiyor başka daha neleri var :D
O da doğru. Man adası mevzusu sızmıştı. Sızmasa haberimiz yok ha :D

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Daha yeni muhalefetin aldığı makam arabası ( KORONA GÜNLERİNDE İSRAF YOK )
4000 motor A8 çok ihtiyaçları vardı dimi ?
Bu para ile 1000 muhtara daha telefon dağıtılırda yazık olmuş para.

Yeşil Okçu

Profesör
Reaksiyon puanı
1,809
yahu adam benim verdiğim vergilerle mi alıyor? Fakirin mazlumun parasını çalıp mı alıyor? Bu farkı bile ayırt edemiyorsunuz :D
Mesaj otomatik birleştirildi:

evet ekrem i. kişisi HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK DEDİ VE MIHTARLARA BEDAVA TELEFON VERİYOR ÇOK ÇOK GÜZEL OLUYOR TEBRİKLEEEERR.
Kudurmaya devam ?

EmirhanTeira

Doçent
Reaksiyon puanı
507
evet ekrem i. kişisi HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK DEDİ VE MIHTARLARA BEDAVA TELEFON VERİYOR ÇOK ÇOK GÜZEL OLUYOR TEBRİKLEEEERR.
evet rt e. kişisi 2018 seçiminden önce bu kardeşinize oy verin doları düşüreyim dedi DOLAR DÜŞTÜ HER ŞEY HARİKA TEBRİKKLEEEERRR HARİKAAA

bin`go

Öğrenci
Reaksiyon puanı
64
yahu adam benim verdiğim vergilerle mi alıyor? Fakirin mazlumun parasını çalıp mı alıyor? Bu farkı bile ayırt edemiyorsunuz :D
Mesaj otomatik birleştirildi:

Kudurmaya devam ?
nasıl kuduruyorum var ya hiç sorma :D :D :D :D

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064

Partilerede devletin kasasında yıllık yardım parası gidiyor. ( Bu para halkın parası deyip yardımlara dağıtabilirlerdi mesela 2 milyon TL'lik araba almaktansa onu diyorum bende zaten yoksa banane istediğini alsın millete öğüt verip kendi başka yapınca komik oluyor. )

bin`go

Öğrenci
Reaksiyon puanı
64
evet rt e. kişisi 2018 seçiminden önce bu kardeşinize oy verin doları düşüreyim dedi DOLAR DÜŞTÜ HER ŞEY HARİKA TEBRİKKLEEEERRR HARİKAAA
vallaha CeHaPe nin dönemine bak ve birde RECEP TAYYİP ERDOĞAN (REİS) dönemine bak bi bak bak, bak istersen.

EmirhanTeira

Doçent
Reaksiyon puanı
507
vallaha CeHaPe nin dönemine bak ve birde RECEP TAYYİP ERDOĞAN (REİS) dönemine bak bi bak bak, bak istersen.
Valla senin dediğin CeHaPe Türkiye'nin ilk partisidir, ilk iktidarıdır. Yıkılmış ve buhran içindeki bir devleti Mustafa Kemal Atatürk Liderliğinde Tedavi eden partidir. Çalıp çırpan bir parti değildir. Akp'nin bu ülkeye elbette hizmeti oldu. 18 sene. Dile kolay. Fakat O bildiğimiz Akp artık eskisi gibi yürümüyor. Vatandaşını değil, menfaatini düşünüyor. CeHaPe dediğiniz o parti, mecliste kadına şiddet araştırılsın yasaları sunuyor, O mükemmel Akp Ve MeHaPe reddediyor. Demek istediğim şu ki: CHP gibi cumhuriyet sevdalısı bir partiyi çöpe atamazsınız. Kimse atamaz. Atılamaz.

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
Bu para ile 1000 muhtara daha telefon dağıtılırda yazık olmuş para.

sarayın sadece ve sadece 10 saatlik masrafına eşdeğerdir.

(bkz: sarayın günlük giderinin 4.5 milyon tl olması )

yani Recep Tayyip Erdoğan günde 2 tane o arabadan alıp çöpe atıyor. .

Doğrusu 2013 model kazalı audi a8 aracın, 2020 yılında yenilenmesidir , bu adamın daha önceden zırp pırt araba ile gündeme geldiğini gördünüz mü ?

elbette Recep Tayyip Erdoğan'a vergilerimiz ile tahsis edilmiş 375 araç ve 5 uçağın yanında hiç birşeydir.

Geçen sene
hatırlarsanız gündeme gelen mercedes maybachları hatırlatayım size hani 80 milyon olan 4 tane mercedes, konvoyu için :)

Yeşil Okçu

Profesör
Reaksiyon puanı
1,809
Valla senin dediğin CeHaPe Türkiye'nin ilk partisidir, ilk iktidarıdır. Yıkılmış ve buhran içindeki bir devleti Mustafa Kemal Atatürk Liderliğinde Tedavi eden partidir. Çalıp çırpan bir parti değildir. Akp'nin bu ülkeye elbette hizmeti oldu. 18 sene. Dile kolay. Fakat O bildiğimiz Akp artık eskisi gibi yürümüyor. Vatandaşını değil, menfaatini düşünüyor. CeHaPe dediğiniz o parti, mecliste kadına şiddet araştırılsın yasaları sunuyor, O mükemmel Akp Ve MeHaPe reddediyor. Demek istediğim şu ki: CHP gibi cumhuriyet sevdalısı bir partiyi çöpe atamazsınız. Kimse atamaz. Atılamaz.
Kadın hakları vb durumlar bu arkadaşlar için uygun değil. Anlamazlar yani. Arap ideolojisi zorlanır anlamakta. Daha da önemlisi bu arkadaşlar genel olarak hiçbir şeyden anlamazlar. Tartışmaya girmek yerine kudurmalarını izlersen daha çok zevk alırsın dostum ?

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
sarayın sadece ve sadece 10 saatlik masrafına eşdeğerdir.

(bkz: sarayın günlük giderinin 4.5 milyon tl olması )

yani Recep Tayyip Erdoğan günde 2 tane o arabadan alıp çöpe atıyor. .

Doğrusu 2013 model kazalı audi a8 aracın, 2020 yılında yenilenmesidir , bu adamın daha önceden zırp pırt araba ile gündeme geldiğini gördünüz mü ?

elbette Recep Tayyip Erdoğan'a vergilerimiz ile tahsis edilmiş 375 araç ve 5 uçağın yanında hiç birşeydir.

Geçen sene
hatırlarsanız gündeme gelen mercedes maybachları hatırlatayım size hani 80 milyon olan 4 tane mercedes, konvoyu için :)

Ben zaten makam arabası işine karşıyım. Keşke kimse almasa. Veya Mecliste vekilleri telefon giderlerine kadar bu halkın cebinden gitmese yada meclis yemekhaneside fiyatlar normal bir lokanta gibi olsa. ( Benim kızdığım bunları eleştiren partilerinde aynı işi yapması. Erdoğan'ın gücü fazla 15-20 milyonlu alıyor arabaları muhalefet liderleride kendi gücü ile orantılı 2-3 milyonlu alıyor. Hİçbiri almasın abi...
Bir millet vekili vardı kaç Milyon TL telefon faturasını meclise ödetmişti. Yada onlarca insanı toplayıp mecliste ücretsiz yemek yedirenler utansın.

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
Ben zaten makam arabası işine karşıyım. Keşke kimse almasa. Veya Mecliste vekilleri telefon giderlerine kadar bu halkın cebinden gitmese yada meclis yemekhaneside fiyatlar normal bir lokanta gibi olsa. ( Benim kızdığım bunları eleştiren partilerinde aynı işi yapması. Erdoğan'ın gücü fazla 15-20 milyonlu alıyor arabaları muhalefet liderleride kendi gücü ile orantılı 2-3 milyonlu alıyor. Hİçbiri almasın abi...
Bir millet vekili vardı kaç Milyon TL telefon faturasını meclise ödetmişti. Yada onlarca insanı toplayıp mecliste ücretsiz yemek yedirenler utansın.

Hiç biri almasa zaten ülkemiz norveç , finlandiya gibi olur , ama herkes para peşinde ülke de.