İstanbul'un 6. harikası! En akıllı stat!

Bu konuyu okuyanlar

mazruf

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
Mega şehir, Olimpiyat, Türk Telekom Arena, Şükrü Saracoğlu, Vodafone Arena ve Recep Tayyip Erdoğan Stadı'ndan sonra bir muhteşem esere daha kavuşuyor.

basaksehir-stadi.jpg


Sessiz sedasız yükselen Başakşehir Stadı kapılarını gazetemize açtı...
İstanbul, Olimpiyat Stadı, Şükrü Saracoğlu, TT Arena, Vodafone Arena ve Recep Tayyip Erdoğan Stadı'ndan sonra yeni sezonda Başakşehir Stadı ile tanışacak. Mayıs ayında hizmete girecek olan Başakşehir Stadı, aynı zamanda Türkiye'nin “en akıllı stadı” olma özelliğini de taşıyacak. PTT 1.Lig'de şampiyonluğunu ilan eden İstanbul Büyükşehir Belediyespor, maçlarını yeni ismiyle birlikte, 17 bin 800 kişi kapasiteli yeni stadında oynayacak. Toplam 160 milyon liraya mal olan stadın temeli tam bir yıl önce atıldı. Başakşehir'de sessiz sedasız yükselen stadda günde ortalama 500 işçi çalışıyor.

Tabandan ısıtmalı

162 bin metrekarelik bir alanda 1 yılda tamamlanan Başakşehir Stadı, kar ve yağmur yağdığında artık tartışma konusu olmayacak. Tabandan ısıtma sistemi sayesinde karlı havalarda zemin hiçbir şekilde etkilenmeyecek. Ayrıca orta yuvarlaktan başlayıp kalelere ve yanlara doğru verilen eğim sayesinde su birikintisi de olmayacak. Drenaj sistemleri sayesinde de tartan pist üzerinde su birikmeden hemen tahliye edilecek. Çimlerin havalandırılması ve uzun süre dayanabilmesi için de tribünlerde hava sirkülasyonunu sağlayan boşluklar bırakıldı.

Her tarafı güneş alıyor
Sakarya'da özel olarak yetiştirilen çimlerle kaplı olan Başakşehir Stadı'nın her tarafı güneş alıyor. Stadın hangi noktasında olursa olsun hiçbir seyirci ıslanmadan maçını seyrederken, güneş ışığı çatıya örtülen özel camlar sayesinde zemine ve tribüne vuruyor. Bu stadda seyircilerin konforu olarak her şey düşünülmüş. Koltuklar yerleştirilmeden önce seyirci gözüyle bütün noktalardan uzun süren testler yapıldı. Her tribünün olduğu bölümde acil sağlık odaları, fast-food alanları, tuvaletler ve mescitler ile iki katlı olmasına rağmen 13 adet asansör yerleştirildi. Ayrıca çatıların altına rüzgardan etkilenmeyen elektrikli ısıtıcılar takıldı. Stadın ulaşım problemi ise hiç yok. Metro ve otobüs hattıyla desteklenen stada bağlantı yollarıyla da ulaşmak çok çabuk ve kolay olacak. Seyirci otoparkının kapasitesi ise 1.671 adet.

Futbolcular hayran kaldı
Başakşehir Stadı'nın yapımı devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu futbolcuları misafir ettiklerini ifade eden Mimar Erkan Altuğ, “Hepsi hayran kaldı. O günden sonra futbolcuların performansı arttı. Süper Lig'e çıkmayı garantiledikten sonra 1461 Trabzon ile oynayacakları maçı burada yapmak istediler. Ancak çalışmalar devam ettiği için kabul edemedik” dedi. Stadın haricinde biri tabandan ısıtmalı 3 adet antrenman sahası inşaa ettiklerini de belirten Altuğ, “Bu proje sadece bir stadyum olarak hazırlanmadı aynı zamanda İBB Spor Kulübü'nün bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlandı. Futbolcuların kalabileceği 34 odalı otel, teknik heyet ve yönetim ofislerinin yanı sıra sauna, hamam ve fitness salonları da mevcut” dedi.

Yeni stada yeni isim
PTT 1.Lig'de mutlu sona ulaşarak Süper Lig'e geri dönen İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un ismi değişecek ve maçlarını artık Başakşehir Stadı'nda oynayacak. Taraftar sayısının yeni stadyum ile artacağını söyleyen İBB Teknik Direktörü Cihat Arslan, “Futbol bir tiyatro oyunu ya da bir sinema gibi. İnsan alkış duymak istiyor. Bozbaykuşlarımız var ama Başakşehir'de de bir taban arıyoruz. Umarım bu sene tribündeki sayımızı arttırırız” dedi. Can Arat ise, “Avrupa standartlarında çok güzel bir stadımız oldu. Artık bir semtin takımı gibi olacağız. Başakşehir'de herkesten destek bekliyoruz. Zaten şimdiden sosyal medya aracılığı ile Başakşehir'de yalnız değilsiniz mesajları atıyorlar” diye konuştu.


15d1ei4g.jpg

İŞTE AKILLI STADIN BAZI ÖZELLİKLERİ

> Zemin tabandan ısıtmalı
> 17.800 seyirci kapasiteli
> Toplam 30 adet loca
> 2 adet 300'er kişilik protokol tribünü
> 314 kişilik basın tribünü
> 6 adet revir
> 8 adet mescit
> 3 adet UEFA/FIFA/TFF delege odası
> 4 adet soyunma odası
> 4 adet sporcu soyunma odası
> 2 adet hakem soyunma odası
> Sporcu sağlık merkezi
> Doping kontrol merkezi
> Doktor odası
> 3 adet TV stüdyosu
> 13 adet asansör
> 170 kişilik basın toplantısı odası
> Gözaltı odaları
> 350 araçlık kapalı otopark
> 1671 araçlık açık otopark


harika.jpg

İLK SANTRA TÜRKİYE'DEN
Bahçeşehir Stadı'nda ilk santrayı Türkiye gazetesi yaptı. Hiçbir masraftan kaçınmadıklarını belirten Mimar Erkan Altuğ, ilk projesinin ayrıntılarını arkadaşlarımız Ömer Faruk Ünal ve Turgay Sakarya ile paylaştı.

stat3.jpg
Mimar Yasin Sarı, soyunma odalarındaki taktik masaların bile elektronik olduğunu söyledi.

Allianz Arena'nın kopyası
Mimar Erkan Altuğ, bu projeye başlamadan önce Avrupa'daki stadları incelediklerini belirterek, “İspanya, İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok yeri gezdik. Hepsinin farklı farklı özellikleri var ancak bu stat kapasitesinin dışında biraz Bayern Münih'in maçlarını oynadığı Allianz Arena'ya benziyor. Yalnız güvenlik burada biraz daha üst seviyede” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın proje ile çok yakından ilgilendiğini ifade eden Altuğ, “Tecrübesiyle bizlere yol gösterici oldu. Projede bazı ufak tefek değişiklikler yaptı. Yoksa beklenenden daha erken sürede bitecekti” diye konuştu.


koltuk.jpg
Fransa'dan özel olarak getirtilen koltukların tanesi 220 lira ve kırmak mümkün değil.

'Bu koltuklar sökülemez'
Başakşehir Stadı'nın tribünlerine konulan koltuklar Fransa'dan özel olarak getirildi. Birkaç defa testten geçen ve tanesi 220 lira olan koltukları kırmak, yerinden söküp sahaya fırlatmak mümkün olmayacak. Tribünlerin dolmadığı durumlarda sesin kaybolmaması için çatının iç kısımlarına Dubai'den getirilen özel yalıtım maddeleri kaplandı. Yeni stadda biri gece diğeri gündüz kullanılmak üzere iki adet protokol tribünü, 30 tane toplam 360 kişilik locanın yanı sıra naklen yayın araçları için özel otopark yer alıyor. Ayrıca Türkiye'de ilk defa takımlar için 4 adet soyunma odası da ayrılmış durumda.

BAŞAKŞEHİR STADI KADİR TOPBAŞ'IN GURURU OLDU
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçtiğimiz hafta Başakşehir Stadı inşaatını yerinde inceledi. İnşaatı gezen ve ilgililerden bilgi alan Topbaş, İstanbul'a belediye olarak çok önemli ve 1.sınıf bir stat kazandırdıklarını söyleyerek, “İstanbul'daki stat sayısını artırmaktan mutluyuz. Spora en güçlü desteği veriyoruz” dedi.

Ö.FARUK ÜNAL-TURGAY SAKARYA

KAYNAK

10169412_484276408368625_3334410976008687496_n.jpg
 

ByEGT

Müdavim
Katılım
26 Kasım 2009
Mesajlar
3,025
Reaksiyon puanı
15
Puanları
38
Muhtemelen İstanbul BB takımı, Süper Lig'de Başakşehir Belediyesi adıyla bu statta mücadele edecek.
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Yaş
38
Acaba kaçıncı etapta Başakşehirde :)
 
Üst