İstanbul bombacıları firar etti!

Bu konuyu okuyanlar

amesfa

Müdavim
Emektar
Katılım
10 Eylül 2007
Mesajlar
9,863
Reaksiyon puanı
150
Puanları
63
İstanbul bombacıları firar etti!
15 - 20 Kasım 2003'te El Kaide'nin düzenlediği bombalı saldırıların sanıkları tutuklu bulundukları hapishaneden kaçtı

İstanbul'da 15 - 20 Kasım 2003'te El Kaide'nin düzenlediği bombalı saldırıların firari sanıkları arasında yer alan ve Irak'ta yakalanan Burhan Kuş ile Sadettin Akdaş'ın, tutuklu bulundukları Ebu Gıreyb Cezaevi'nden kaçtıkları ortaya çıktı

İstanbul'da 15 - 20 Kasım 2003'te El Kaide'nin düzenlediği bombalı saldırılara katıldıktan sonra Suriye üzerinden Irak'a kaçan, ancak Şubat 2005'te şans eseri yakalanan Burhan Kuş ve Sadettin Akdaş, koalisyon güçlerinin kontrolündeki Ebu Gıreyb Cezaevi'ne konuldu. Ancak Kuş ve Akdaş'ın, nisanda cezaevindeki nakil sırasında kayıplara karıştığı anlaşıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara'ya ulaşan gelişmeyle ilgili olarak Interpol'ü devreye soktu. Türk Interpol'ü, Kuş ve Akdaş'ın akıbetiyle ilgili olarak Irak Interpol'ünden bilgi istedi, ancak yanıt alamadı. Irak Interpolü'nden yinelenen talebe rağmen yanıt gelmeyince, bu kez Dışişleri Bakanlığı üzerinden Irak'taki ABD makamlarından bilgi istendi. Irak'ta denetimi sağlayan ABD makamları, nakil sırasında kayıplara karışan ve kendilerinden haber alınamayanların listesini Türkiye'ye gönderdi. Listede, Kuş ve Akdaş'ın da adının bulunduğu görüldü.


'Cezaevi firarisi'
EGM yetkilileri, Kuş ve Akdaş'ın firarıyla ilgili olarak geçen sürede gelişme yaşanmadığını dile getirirken, bu ülkeden sağlıklı bilgi alınamadığına dikkat çekti. ABD'nin bilgilendirmesi üzerine de iki zanlı Emniyet kayıtlarına "cezaevi firarisi" olarak geçti.
Kuş ve Akdaş'ın bir dönem işkenceleriyle ünlü Ebu Gıreyb'den kayıplara karışması, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın geçen ay Kuveyt'e yapacağı gezi öncesinde Emniyet birimlerince hazırlanan özel bilgi notunda da yer aldı.


Kuş, Baç'ı suçlamıştıKuş ve Akdaş, yakalandıktan sonra haklarında İstanbul'da açılan dava kapsamında ABD'nin özel izniyle Türk uzmanlarca 2005'te Ebu Gıreyb'de sorgulanmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli uzmanlara bilgi veren zanlılardan Kuş, canlı bomba eylemcisi olma teklifini kabul etmediğini açıklamıştı. Kuş, eylemlerde kullanılan araçları firari Gürcan Baç'ın hazırladığını belirtmiş ve eylemlerden sonra kendisini arayıp "Çok güzel oldu" dediğini söylemişti.

Bir gün önce yurtdışına kaçmışlar

El Kaide dava dosyasında, "eylem planlayıcısı" olarak adı geçen Burhan Kuş ve Sadettin Akdaş'ın, eylemlerden 1 gün önce Türkiye'yi terk ettiği belirtildi. Kuş'un, İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bank'a yönelik intihar saldırılarının planlandığı toplantılara katıldığı, bomba malzemelerini işyerine getirdiği anlatıldı.
Dosyada, İngiltere Başkonsolosluğu'na yönelik saldırılarda kullanılan kamyonetlerden birinin Kuş tarafından intihar saldırısını gerçekleştiren "Yasir" kod adlı Ferudun Uğurlu'ya teslim edildiği bilgisi de yer aldı. Yargılama sırasında, Interpol Daire Başkanlığı, Irak'ın Ebu Gıreyb Cezaevi'nde tutuklu olan Sadettin Akdaş ve Kuş'un iadesini istemişti. Ancak halen iade talebine bir cevap gelmedi.


kaynak

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=44969&cat=110&dt=2007/11/21
 
Üst