ISO görüntü dosyası nedir?

Nemesis

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13
ISO görüntü dosyası -ya da "kalıbı", CD standardı olan ISO 9660 dosya sisteminin birebir görüntüsünü içeren bir dosyadır. Normalde ISO 9660 için kullanılan terim şimdilerde daha geniş anlamda görüntü dosyaları için kullanılıyor.

Bir ISO dosyasını uzantısından tanıyabilirsiniz: .iso. Özellikle işletim sistemlerinin bu şekilde dağıtılıyor oluşu, ISO görüntüsünün, sistem CD'sinin tüm özelliklerini tek dosya altında topluyor oluşudur. Bu özellikler dosya öznitelikleri ve açılış (boot) kodunu da kapsar. Bu şekilde, sistem dosyalarını CD'ye kopyalayıp bir de açılış kaydı hazırlamaya gerek kalmadan, tek hamlede açılabilir (boot edilebilir) işletim sistemi diski oluşturulabilir. ISO dosyalarının elbette tek amacı işletim sistemi değildir, bir CD'nin birebir görüntüsünün gerekli olduğu başka her türlü depolama amacıyla da (standartlar çerçevesinde) kullanılabilir.
isodir.png
Sitelerinden ISO görüntüleri olarak indirilmiş işletim sistemleri

ISO görüntü dosyasıyla bir işletim sistemi indirdiyseniz, bu ISO dosyasını CD'ye kopyalamanız size işletim sistemi CD'sini vermez. Doğru şekilde içeriği CD'ye aktarmak için CD/DVD yazma programınızın ISO yazdırma işlevini kullanmalısınız.

Kaynak