işlemciyi %100 kullanmayan programlar

oflu61580

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Merhabalar,

konuyu nereye açacağımı tam olarak bilemedim.

bir sorunum var. yıllardır çözemiyorum.
bazı programlar işlemciyi %100 kullanabiliyor. örneğin excel. excel zor bir işlem yapacağı zaman işlemciyi kısa bir süreliğine %100 kullanıyor ve o işlemi hızlıca bitiriyor.

fakat bu durum birçok programda yok.
örneğin adope illüstrator. ne kadar zor bir işlem yapsa yapsın, hiçbir zaman işlemciyi %100 kullanamıyor. hatta %50 bile kullanamıyor. bu durum nerden kaynaklanıyor. çözümünü bilen varsa yazabilir mi.

bakmadığım yabancı ve türkçe forum kalmadı. hiçbir yerde çözümünü bulamadım.

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    48.4 KB · Görüntüleme: 79

BatinY

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
1,491
Kasma, donma, fps düşüşü falan var mı? Belki işlemcin güçlüdür yetiyordur.

KaTaRaN

Profesör
Reaksiyon puanı
2,515
Hdd mi ssd mi kullanıyorsun ? Hdd ise okuma yazma hızı işlemcinin gerisinde kalıyor olabilir

oflu61580

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Kasma, donma, fps düşüşü falan var mı? Belki işlemcin güçlüdür yetiyordur.
Yok hocam hicbir kasma donma yok. Farkli 2 pc var. İşlemcileri degisik hizlarda. Illustrator ayni yuzde ile kullaniyor. Biri 3 digeri 4 ghz. Fakat ayni islemi yaparken her iki pcde de ornegin max %17 kullaniyor.

Hicbir zaman %30 bile olmuyor. Ağır islemleri yaparken bosuna beklemiş oluyoruz.

oflu61580

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Hdd mi ssd mi kullanıyorsun ? Hdd ise okuma yazma hızı işlemcinin gerisinde kalıyor olabilir
Yok hocam sabit disk ile ilgili bisey degil bu durum. Cok farkli bisey bu. Cozulecek gibi de durmuyor.

970 evo var suan. Onceden 850 pro vardı.

Mehmet Aldemir

Profesör
Reaksiyon puanı
709
Merhabalar,

konuyu nereye açacağımı tam olarak bilemedim.

bir sorunum var. yıllardır çözemiyorum.
bazı programlar işlemciyi %100 kullanabiliyor. örneğin excel. excel zor bir işlem yapacağı zaman işlemciyi kısa bir süreliğine %100 kullanıyor ve o işlemi hızlıca bitiriyor.

fakat bu durum birçok programda yok.
örneğin adope illüstrator. ne kadar zor bir işlem yapsa yapsın, hiçbir zaman işlemciyi %100 kullanamıyor. hatta %50 bile kullanamıyor. bu durum nerden kaynaklanıyor. çözümünü bilen varsa yazabilir mi.

bakmadığım yabancı ve türkçe forum kalmadı. hiçbir yerde çözümünü bulamadım.
İşlemci güçsüz ise herhangi bir uygulama-program kullanırken işlemci kullanımı yüksek olur işlemci güçlü ise böyle bir sorun olmaz.

oflu61580

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
İşlemci güçsüz ise herhangi bir uygulama-program kullanırken işlemci kullanımı yüksek olur işlemci güçlü ise böyle bir sorun olmaz.
Hocam sorun bu değil. Tek sorun program belli bir yuzdenin uzerine cikmamasi/cikamamasi.

Ama sorun neden kaynaklanoyor cozumu nedir onu bulamıyorum.

Kullandigim islemci 4790k. Baska bir ryzen islemcide de denedim sonuç ayni.

Bircok programda bu sorun var.

Suana kadar %100 kullanabilen tek bir program gordum. Excel. Ozellikle 30k satır veya uzeri pivotlari yenileyince, islem aşırı yük oluşturduğu icin 5-10 saniyeliğine islemciyi %100 kullanarak işini bitirip sonra normale dönüyor.

Fakat bu olayi baska hicbir program yapamiyor. Bazı oyunlarda %40 sanirim gordüm. Ama emin degilim.

oflu61580

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Yenı bir deneme yaptım.
1 Cekırdeklı sanal bir PC oluşturdum. Ve aynı işlemı sanal PC'de ve gercek PC'de denedım.

Sanal PC 1 cekırdek. İşlem 2 sanıyede bitti.
Gercek PC 4 cekırdek. İşlem 5 sanıyede bitti.

Bunu acıklayacak biri varsa lütfen yardımcı olsun.

Bu durum gerçekten cok can sıkmaya basladı.