İşlemci önbelleği !

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan taka51
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

taka51

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
işlemci önbelleğinin pc alınırken önemsenmesi gerekir mi?

batuhance

Asistan
Reaksiyon puanı
0
elbette önemlidir. çalıştırılacak processler parçalar halinde işlemci önbelliğine alınır orada işlem görür. bu yüzden önemlidir.

xarax

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bildiğim kadarıyla önemli. Çünkü kriter sadece çalışma frekansı olsaydı. ~3Ghz lik P4 de var 2 Ghz altı i7 de var. Ama i7 performansı daha yüksek. Dahili grafik birimi cabası. Önbellek önemlidir. Aynı zaman diliminde daha fazla işlem yapılabilir. başka kriterler, Transistör sayısı, voltaj, üretim mimarisi, çarpan kilidi(overlock yapılabilirliği), ve bunlarla doğru orantılı ısınma vs.

taka51

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
elbette önemlidir. çalıştırılacak processler parçalar halinde işlemci önbelliğine alınır orada işlem görür. bu yüzden önemlidir.

demek istediğim bir laptop alırken en basitinden ekran kartına işlemci hızına filan bakarsın hepsi iyi görünüyor ama işlemci önbelleği biraz düşük kalıyor bu bakımdan kastettim.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bildiğim kadarıyla önemli. Çünkü kriter sadece çalışma frekansı olsaydı. ~3Ghz lik P4 de var 2 Ghz altı i7 de var. Ama i7 performansı daha yüksek. Dahili grafik birimi cabası. Önbellek önemlidir. Aynı zaman diliminde daha fazla işlem yapılabilir. başka kriterler, Transistör sayısı, voltaj, üretim mimarisi, çarpan kilidi(overlock yapılabilirliği), ve bunlarla doğru orantılı ısınma vs.

http://www.vatanbilgisayar.com/note...lir-bilgisayar/productdetails.aspx?I_ID=68580

http://www.vatanbilgisayar.com/note...lir-bilgisayar/productdetails.aspx?I_ID=71284

şimdi şu ikisini sadece işlemci önbelleği bakımından kıyaslarsak alınırken pek dikkat edilir mi?

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
O iki bilgisayarı sadece önbellek ile mi kıyaslıyorsunuz? Çünkü o iki bilgisayar çok farklı kategorilerde. Diğer etkenler içinde, işlemci önbelleği bu ikisi için göz önüne alınmaz bile.

taka51

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
O iki bilgisayarı sadece önbellek ile mi kıyaslıyorsunuz? Çünkü o iki bilgisayar çok farklı kategorilerde. Diğer etkenler içinde, işlemci önbelleği bu ikisi için göz önüne alınmaz bile.

alacağımdan değil bunları sadece önbelleğin etkisini merak ettiğimden paylaştım 4mb ve ya 6mb etkisini

batuhance

Asistan
Reaksiyon puanı
0
sentetik testler olmadan normal bir kullanıcının anlayabileceği bir fark oluşturmaz günlük kullanımda.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
alacağımdan değil bunları sadece önbelleğin etkisini merak ettiğimden paylaştım 4mb ve ya 6mb etkisini

Anladım. Önbellek elbette önemli; fakat dizüstü bilgisayar alacağın zaman bütçen kaç MB'lik bir işlemciye yetiyorsa onu alırsın. Zaten paran çoksa yeni teknoloji işlemci alırsın ki belleği de çok olur. Dizüstü bilgisayarlarda masaüstülerdeki gibi seçme şansın çok değil; aksine çok az.

Ben iki defa dizüstü bilgisayar aldım ve ikisinde de önbelleğe bakmadım. Anlamı yok çünkü ne kadar yenisini, iyisini alıyorsan o kadar güçlüsünü alıyorsundur. Sen zaten ona yönleniyorsun.

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
önbeleği şöyle düşünebilirsiniz ne kadar çok ön bellek o kadar çok iş yükü
ama dizüstü bilgisayarlarda pil ömrünü de düşünmeniz lazım bundan ötürü de çok önbellek bizim işyükü sığamızı arttırır fakat çalışacağımız süreyi de orantılı şekilde düşürür oyun oynayacağınız sırada işlemciye pek yüklenilmez eğer oyun için soruyorsanız bunu grafik kartı üst model birşey tercih edin önbellek mevzusuna takılmayın
peki önbelleği yüksek laptoplar neden seçilir ? bunun da cevabını verelim
iş istasyonlarında yüksek ön bellekli işlemciler seçilir, taşınabilir sunucu yapılır, taşınabilir render makinası yapılır vs.. gördüğünüz gibi oyun amacı yok :) böyle bir amacınız yok ise önbelleği kafanıza takmanız bir hayli boşuna olur ;) çünkü ben son çıkan oyunları 3mb ön bellekli i52410m işlemcimle rahat oynuyorum 1366*768 çözünürlükte ekran kartı ise nvidia gt550m

taka51

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
cevabımı yeterince aldım sağolun beyler.