İslam Dini Ve Deizm

Reaksiyon puanı
307
Merhaba,

Ben 5 vakit namaz kılıyorum ama İslam dinine karşı da bazen farklı bakıyorum.

Arap' lar 571' li yıllarda "hırsızlık, ahlaksızlık" vs. Gibi şeyler yapıyormuş ve bunun düzelmesi için Peygamberimiz gelmiş ama şöyle bir sorum var tamam Allah var bir yaratıcı var.

Peki din gerçekten var mı? Mesela ben iyi bir insansam dine inanmak zorunda mıyım? Dine inanıp adam öldüren, tecavüz eden, para çalan bir sürü insan var.

Dinsiz ama Allah' a inanan biri olmak da basit kalıyor ama İslam dininde farklı şeyler var.

Mesela midye yemek bana haramken şafii birine haram değil, kurallar eşit olması gerekmez mi?

Parası olan evlenip cima yapabiliyor ama fakir olan oruç tutsun buyuruluyor.

Ben iyi biri olup Allah' a inanan biri olup sırf dine inanmıyorum diye cehenneme mi gideceğim gibi bir soru ortaya çıkıyor.

Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.

635883

Müdavim
Reaksiyon puanı
10,503
Öncelikle, o dediklerini inanmayan da yapabiliyor. Buna göre değerlendirmek yanlış olur.

KaTaRaN

Profesör
Reaksiyon puanı
2,515
İnsanların kötü alışkanlıklarını dine yüklemek ne kadar saçma.
Dün akşam izlemiştim. Belki sorularına cevap olur

Reaksiyon puanı
307
Öncelikle, o dediklerini inanmayan da yapabiliyor. Buna göre değerlendirmek yanlış olur.
Tabi inanmayan da yapıyor ama onun bir kısıtlaması yok yani göze batmaz, önemli olan iyi bir insan olabilmek değil mi?
Mesaj otomatik birleştirildi:

İnsanların kötü alışkanlıklarını dine yüklemek ne kadar saçma.
Dün akşam izlemiştim. Belki sorularına cevap olur
Bu adamları izlemiyorum, peygamber efendimize saçma sapan konuşmuşlardı "ostura ostura vaaz veriyor peygamberimiz" tarzında bir videoları vardı.

Castaft

Doçent
Reaksiyon puanı
899
Deizmde tanrı diyince akla sadece ilahi tanrılar gelmesin. Deizm bir yaratıcıya inanmak oluyor ve bu yaratıcı illa ilahi olmak zorunda değil. Bir simulasyonun yapımcısı bir yaratıcı sayılır mesela.
Ben iyi biri olup Allah' a inanan biri olup sırf dine inanmıyorum diye cehenneme mi gideceğim gibi bir soru ortaya çıkıyor.
Evet. Melek gibi biri olsan bile sırf inanmadığın için seni cehenneme gönderebilecek bir tanrıya inanıyorsunuz.

635883

Müdavim
Reaksiyon puanı
10,503
Tabi inanmayan da yapıyor ama onun bir kısıtlaması yok yani göze batmaz, önemli olan iyi bir insan olabilmek değil mi?

Bu adamları izlemiyorum, peygamber efendimize saçma sapan konuşmuşlardı "ostura ostura vaaz veriyor peygamberimiz" tarzında bir videoları vardı.

Doğru önemli olan iyi insan olabilmek. Mesela dün bizim imanlı, dört dörtlük namazını kılan, kimseye zararı olmayan, komşumuz Allah'ın yasakladığı en büyük günahlardan birini işledi ve intihar etti. Ona ne olacağını biz de bilemeyiz ancak demek istediğim şey inanan da inanmayan da yapıyor tamamen kişilik meselesi.

basit

Dekan
Reaksiyon puanı
6,511
Dünya kötülerin dünyası. Biz iyi olalım yeter.

Deizmde tanrı diyince akla sadece ilahi tanrılar gelmesin. Deizm bir yaratıcıya inanmak oluyor ve bu yaratıcı illa ilahi olmak zorunda değil. Bir simulasyonun yapımcısı bir yaratıcı sayılır mesela.

Evet. Melek gibi biri olsan bile sırf inanmadığın için seni cehenneme gönderebilecek bir tanrıya inanıyorsunuz.
Öbür tarafa gittin mi de böyle konuşuyorsun. Daha çok zalimlerin yanacağını biliyoruz.

Castaft

Doçent
Reaksiyon puanı
899
Dinsiz ama Allah' a inanan biri olmak da basit kalıyor ama İslam dininde farklı şeyler var.
Hocam bakış açınızı değiştirmelisiniz. Dinsiz ama Allah'a inanan biri olmaz dinsiz ve yaratıcıya inanan birisi olur. Yaratıcı kavramını illa ilahi tanrı olarak görmek zorunda değilsiniz. Üstte de dedim.

Öbür tarafa gittin mi de böyle konuşuyorsun. Daha çok zalimlerin yanacağını duydum ben.
İnanmayanları bir sürü ayetle lanetleyen bir kitabın inanmayanları cennete sokabileceğini sanmıyorum açıkçası. Kuran'ı açıp rastgele bir sayfasına baksanız bile bu ayetlere denk gelebilirsiniz.

Malik von Suomi

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
6,991
Merhaba,

Ben 5 vakit namaz kılıyorum ama İslam dinine karşı da bazen farklı bakıyorum.

Arap' lar 571' li yıllarda "hırsızlık, ahlaksızlık" vs. Gibi şeyler yapıyormuş ve bunun düzelmesi için Peygamberimiz gelmiş ama şöyle bir sorum var tamam Allah var bir yaratıcı var.

Peki din gerçekten var mı? Mesela ben iyi bir insansam dine inanmak zorunda mıyım? Dine inanıp adam öldüren, tecavüz eden, para çalan bir sürü insan var.

Mesela midye yemek bana haramken şafii birine haram değil, kurallar eşit olması gerekmez mi?

Parası olan evlenip cima yapabiliyor ama fakir olan oruç tutsun buyuruluyor.

Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.
1. O insanlar genelde dinle işi olmayan insanlar. Farkındaysan hiç bir din sana adam öldür yada tecavüz et demez ama böyleleri de çikar

2. Dinsiz olup allaha inanmamak ayrı bir sıkıntı. Allaha inanıyorsan islamada inanırsın. Ne kadar uyguladığın farklı bir konu.

3. Mezhebler imamların o bölgeye dini anlatmaları ile çıkmıştır. Bazı kültürel özellikler de eklenince bu tarz durumlar ortaya çıkmıştır. Hanafi mezhebi bir tık daha ferah bir mesheptir. Şafiler savaş ile hayatlarını geçirmişlerdir ve bu yüzden bir kanama oluşumunda abdest bozulmaz. Ama abdestli bir kadın yada erkek 6 yaşını geçmis karsı cinsden birine temas edince abdestleri bozulur. Kıtlık yaşanmasın diye deniz ürünleride daha serbesttir. Hanbaliler ve Malikiler karışık bir durumm hanbaliler arap yarımadasında yaygınken Malikiler Mısır hariç afrikada yaygındır.

4. Olayı tam anlamadım.

5. Evet. Doğrudur da. İyi bir insan ve aklın eriyorsa zaten doğru yolu bulmuşsundur. Eğer bulmuyorsan sıkıntılı bir durumdur. Mesela alakasız olacak biraz ama mesela 14. Ve 15. Yüzyıllarda ulaşım yoktu. Mesela berlinde bir almana sorsan müslüman nedir diye pek bir cevap veremez. Belki ismini duymuştur sadece. Hicbir fırsat çıkmamış ise karşısına o dinden değil dünyada yaptıklarından sorgulanacak. Yada ne bileyim. Aztekli adam kurana nasıl ulaşabilir? Dine nasıl ulaşabilir? Ulaşamaz. Bu yüzden dinden sorumlu tutulmaz.

KaTaRaN

Profesör
Reaksiyon puanı
2,515

Her videosunu bende izlemiyorum dün dikkatimi çekti sadece. Güzel video olmuş. Nurettin Yıldız izlerim genelde. Kerem önder de.

basit

Dekan
Reaksiyon puanı
6,511
Hocam bakış açınızı değiştirmelisiniz. Dinsiz ama Allah'a inanan biri olmaz dinsiz ve yaratıcıya inanan birisi olur. Yaratıcı kavramını illa ilahi tanrı olarak görmek zorunda değilsiniz. Üstte de dedim.
Yoktan bir şeyi var edince ilahi oluyor.

basit

Dekan
Reaksiyon puanı
6,511
Şu şekilde diyeyim o zaman. İnandığınız tanrı kitaplardaki tanrı olmak zorunda değil.
Algı olarak diyorsan evet. Mesela karıncalar da dünyayı 2 boyutlu görür.
O yüzden bu Allah'ı daha da eşi benzeri olmayan biri yapar.

Castaft

Doçent
Reaksiyon puanı
899
Algı olarak diyorsan evet. Mesela karıncalar da dünyayı 2 boyutlu görür.
O yüzden bu Allah'ı daha da eşi benzeri olmayan biri yapar.
Yok bahsettiğim o değil. Örneğin bir simülasyonda isek o simülasyonun yapımcısı bizim gözümüzden bir yaratıcıdır. Verdiğim sadece bir örnek milyon tane farklı yaratıcı örneği olabilir.

_Zaur_

Rektör
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,585
onu yazan başkasıydı ordan gördüm değineyim dedim.
He anladım. Afedersin aynı mesajdan gördüm öbür üye sandım.

Ama isyanınız haklı isyan bencede. Ne o Zenginler bu dünyaya gökten çuvalla mı indiler? Her zamanda bolluk içinde mi yaşıcaklar?

Zenginleri öldürelim bence