İran, Gmail'e Gerek Yok Dedi

Salt Okunur

Profesör
Reaksiyon puanı
42
Google'ın e-posta servisi Gmail, İran hükümeti tarafından askıya alındı. Peki İran'ın bu tutumunun altında ne var? İran ne yapmak istiyor?

Tüm dünyada büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan Google'ın Gmail servisi, bir yandan Buzz gibi yeni eklentilerle desteklenirken, diğer yandan da ülkelerin iç politikaları gereği, askıya alınıyor. Bu ikinci duruma son örnek de İran'dan geldi.

gmail1265890024.jpg

Yeni E-Mail Servisi

İran hükümeti, Google'ın e-posta servisi Gmail'e erişimi belirsiz bir süre için engelledi. İranlı yetkililer, bu duruma neden olarak kendi e-mail servislerini hazırlamayı planladıklarını dile getirdi.

Konuyla ilgili henüz ayrıntılı bir açıklama yapmayan Google, şimdilik Iran'dan Gmail'e ulaşımda bir takım problemler olduğunu belirtmekle yetiniyor.

:: İran'ın bu uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazan: Aykut Göker
SDN - http://shiftdelete.net

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
İran'ın teknoloji konusunda verdiği kararlar şu an yanlış gibi gözükse de geleceğe yönelik yerinde kararlar.
Burada birkaç arkadaş da bunu dile getirmişti, tamam google'ı seviyoruz ancak bu kadar büyümesinden dolayı artık herşeyimizi ona emanet eder olduk. Bu beni de rahatsız etmeye başladı.

mei

Profesör
Reaksiyon puanı
36
iranlı bir çok kullanıcı hosting hizmetini amerikadan alıyor :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Sen bir sürü reaktör kurup her türlü radyoaktif çalışmayı yaparken adamlara çemkirip "siz insanlık için zararlısınız, o reaktörünüzü kapatın" dersen, o da senin ülkenin mail servislerine bile güvenmez; ki sen de aklın sıra onlara ait her türlü gizli bilgiyi bu şekilde elde edebileceğini zannedersin; but there are always people smarter than you derler adama. :)

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
belki amerikanın yurttaşlık yasası adı altında googledan aldığı bilgiler
belki nsa ın google ı korumak için bütün bilgilerini alması
belki de başka nedenlerden dolayı kapanmış olabilir :)

vegaturk

Profesör
Reaksiyon puanı
117
Güzel bir karar bende kullanmam kimseyede tavsiye etmem kullanılmasını... geçende bir haber çıkmıştı google kullanıcı bilgilerini ismini hatırlamıyorum bir amerikan örgütüne paylaşacak diye bu olayı bilenler daha doğru yanıtlar verecektir...

Not: Vendetta nedenlerini sıralamış o örgüt nsa oluyor :)

Micuvan

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
57
Birşeyler yapmaya çalışıyor ama ne :D

cenk_kusje

Asistan
Reaksiyon puanı
2
valla bu karar iranlıları ilgilendirir.kısıtlama getirilmesi çok üzücü bir durum,ülkeyi yönetenler değişmedikçe de bu degişmez.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
İran yanlış iş yapıyor.

Peki böyle düşünmenin sebebi nedir? İkincisi senin önerin nedir? Eğer hiç fikir üretmeden yanlış deyip geçersek kendimiz yanlış yapmış oluruz. Bir şeyin doğru veya yanlış olduğunu söylemek için önce onu düşünmemiz ve bir sebebe dayandırmamız gerekir.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
İran kendi mail servisini kuracakmış o yüzden doğru bir karar

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Sen bir sürü reaktör kurup her türlü radyoaktif çalışmayı yaparken adamlara çemkirip "siz insanlık için zararlısınız, o reaktörünüzü kapatın" dersen, o da senin ülkenin mail servislerine bile güvenmez; ki sen de aklın sıra onlara ait her türlü gizli bilgiyi bu şekilde elde edebileceğini zannedersin; but there are always people smarter than you derler adama. :)

+1 Rusya'da bize siz kurmayın yapamazsınız diyor. Ama Çernobil faciasına rağmen Dünya'da Nükleer Enerjiyi en çok kullanan ülkelerin başında geliyor...

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
+1 Rusya'da bize siz kurmayın yapamazsınız diyor. Ama Çernobil faciasına rağmen Dünya'da Nükleer Enerjiyi en çok kullanan ülkelerin başında geliyor...
türkiye nükleer santral kurduğu anda nerelerin bombalancağı belli olur
ayrıca biz italya ya da fransa gibi değiliz nükleer atıkları gemilere koyup boğazda gemiyi batıramayız
nükleer santral yapılcaksa Dağın içine ya da dağın altına kurulan bir mağaraya kurulmalı öteki türlü büyük bir tehlike altında oluruz

bu arada dağın altına kurulmaz vs demeyin
amerikada yeri gizli olan bir dağın altında çok önemli nükleer araştırmalar yapıldığını biliyorum natgeo da göstermişlerdi
dışarı sinyal gitmemesi için bilmem kaç metrelik kurşun kapıyla kapıyolar tesisi

DogukanDogu

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Faşist devlet böyle olur işte.Bırakın insanlar neyi kullanacaklarına kendileri karar versinler.İşleri güçleri batıyı kopyalamak taklit etmek Çin gibi.Yaratıcı bir şeyler yapmak, insanlığa yararlı bir şeyler keşfetmek zor çünkü....

snow fox

Profesör
Reaksiyon puanı
13
yok artık. bence bunun altında yatan başka sebepler var

tetrapanazomi

Asistan
Reaksiyon puanı
26
Gmail üzerinden bana gelen bir maili açıyorum. Mesela mailim içinde müşteri ilişkileri diye bir yazı bulunuyor. Bir bakıyorum ki sağ sütunda google reklamları içinde ERP reklamları var. aynı mailin içinde tedarik kelimesi geçiyor. Sağ sütunda ERP'nin hemen altında ürün tedarik sitelerinin google reklamları var. Bu böyle devam edip gidiyor...

Bu ne demektir?
Elbette çok bariz olarak bu şu demektir: Gmail size gelen bütün mailleri okuyor. Reklam için mailinizin içeriğinden faydalanıyor.
Peki öyleyse okuduğu bütün içeriği reklam amacı dışında istihbarat amacıyla kullanamaz mı? Elbette kullanır, kim ne diyebilir ki?

İran, gmail hakkında bu kararı alırken tahminimce ulusal güvenlik kaygıları ile hareket etmiştir.

by_stuner

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bence güvenlik için yerinde bir karar dışarıya bağımlı kalmamak lazım ama bu sadece bir e-posta servis sağayıcısı engellemeyle olmaz

tetrapanazomi

Asistan
Reaksiyon puanı
26
ii de dewlet sırını da tutup gmailden yollamazsın heralde :D aç bi blabla@parsix.org emaili tamamdır :D

İstihbarat, günün şartlarına uygun olarak geliştirilen çok yönlü
bir konudur. Muhtelif kitap ve lûgatlerde, istihbarat; akıl,
zekâ, anlayış, malûmat, haber, bilgi, vukuf, işitilen haberler,
muteber olan havadis, duyulan şeyler, toplanan haberler, alınan
haberler, bilgi toplama, haber alma olarak tarif edilmektedir. Kaynak

Yani istihbarat genelde bilinen anlamda; "sırların ele geçirilmesi" değildir. Varolan bilgi ve haberlerin toplanarak bunlardan sonuç elde etmektir.
İstihbarata karşı korunma ise karşı tarafa geçecek bilgilerin kontrol altında tutulabilmesi ile alakalıdır.

Ülke ve birlik ismi vermeden şöyle bir örnek aktarmak isterim:
Bir askeri birlikte görev yapan sivil memur o birliğe ait iç telefon hatlarının rehberini hazırlar. Bunu, gün içinde bir çok telefon görüşmesi yaptığı için kendi işini kolaylaştırmak için yapar. Fakat bir süre sonra hazırladığı bu rehberi (çok önemli olduğunu düşünmediği için) kaybeder ve üzerinde de durmaz.
Bir şekilde komşu ülkenin eline geçen bu telefon rehberi sayesinde sınırdaki düşman birliğinin hiyerarşik yapısı tamamen çözülür. İşte bu istihbarattır.
Yani sizin önemsemediğiniz çok basit bir bilgi karşı tarafın istihbarat birimlerince hayati bir bilgiye dönüştürülebilir.

rohirrim

Profesör
Reaksiyon puanı
11
Tamamen ülke içindeki yazışmaları takip etmeye yönelik bir adım...

xmRipper

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Türkiyede gmail'i kapatsınlar, elimde olursa ülkeyi bile terkedebilim.

Mehmet Satar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Dün bütünleme sınavı için üniversiteye gittim. Ve biyoloji bölümünde doçent olan amcamın yanına çıktım. İran'dan ambalajlı metal kutular gelmişti. Açtım baktım böcekler falan teşhis etmesi için amcama göndermişler.
Amca İran bilime önem vermiyor mu deyince, Türkiye ve bir çok avrupa ülkesinden kat kat daha önem veriyorlar dedi.
Ayrıca bilime harcadıkları parayı kimse harcamıyor dedi.
Önyargılı olmamak lazım. Gmail'i kapatmanın belki de başka sebebi vardır. Mesela irandaki postaları falan takibe almışlardır.
Dediğim gibi ön yargılı olmamak lazım.

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
Elmacik'in dediklerini goz onundw bulundurursak ki burada gereksiz diye yasaklanmasinin altinda yagan yegane sebep budur. Adamlar hakli.

Ice Man

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Aslina bakarsaniz ben kendim simdiye kadar Gmail konusunda bir sikinti ve yasak gormedim. Bu gecici olarak (kac gunluk) son aylardaki hassa gunlerde kapanmis olabilir.
Iranin bir Milli internet porojesi var ki bazi Hassas ve Declete ayit siteler vs Ulke icindeki serverlere aktarmak istiyor. Bu porojenin bir parcasi Mili E-Posta servisi ki muhtemelen @iran.ir seklinde ve ucrertsiz olacak.