İnternet tarayıcılar karşı karşıya

Bu konuyu okuyanlar

Nemesis

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2007
Mesajlar
7,765
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
Yaş
37
Mammon uyudu. Yeniden doğan dev hayvan tüm Dünya'ya yayıldı ve onu destekleyenlerin sayısı arttı. Varlıklarını duyurdular ve tilki kurnazlığıyla ekinleri ateşe kurban ettiler. Kutsal sözlerin rehberliğinde kendilerine yeni bir dünya yarattılar ve çocuklarına dev hayvandan bahsettiler. Mammon uyandı, ama o artık takipçiden başka hiçbir şey değildi.

Mozilla Kitabı'ndan, 11:9
(10. Baskı)
Internet tarayıcıları pazarında ezici üstünlük hala Internet Explorer'da. Microsoft'un tarayıcıyı işletim sistemine dahil ettiği günden bu yana diğer tüm tarayıcılar uzunca bir süre "alternatif tarayıcı" konumunda kaldı, bazıları yok oldu. Ama bugün Internet Explorer sinsi sinsi büyüyen birden fazla rakibin nefesini ensesinde hissediyor. Bu incelememizde Internet Explorer'ın karşısına Firefox, Opera, Safari ve Google'ın Chrome tarayıcısını koyup performans açısından birbirleriyle karşılaştırıyoruz.
Mozilla Firefox'un 1.0 öncesi sürümleriyle Internet Explorer'ın karşısında çıktığı günlerde onu incelemiştik. Microsoft'un işletim sistemine tümleşik tuttuğu Internet Explorer'ın topraklarına Firefox olarak yeniden doğup giren Mozilla o zamandan beri epeyce popülerlik kazandı. Sırf Windows platformunda değil; Ubuntu gibi hızlı yayılan Linux dağıtımlarında varsayılan tarayıcı olarak bulunması da Firefox kullanımının artmasına yardım ediyor.
Bu süre içerisinde başka İnternet tarayıcılarında da hareketlenme oldu elbette. Opera, tarayıcısının dağıtımında değişikliğe gitti. Bugün Opera'yı reklam ve benzeri "fazlalıklar" olmadan indirip kullanabiliyorsunuz. Opera'nın geliri ise Google'la yapılan arama anlaşmasından geliyor. Tarayıcı Firefox'tan da daha fazla "çoklu platform" diyebiliriz, taşınabilir aygıtlarda, hatta oyun konsollarında Opera'ya rastlayabiliyorsunuz.
Apple cephesinde Safari var. Mac OS X için 2003'ten beri varsayılan tarayıcı olan Safari geçtiğimiz yıldan bu yana Windows XP ve Vista altında da çalışıyor ve hızlı bir yayılmayla çok kullanılan tarayıcılar listesinde üst sıralara yükseldi. Safari, Apple'ın kullanım odaklı tasarımı ve parlak fikirleri yanında pek çokları için çekicilik taşıyor.
Internet Explorer'ın işi sanki yeterince zor değilmiş gibi Google da İnternet tarayıcı pazarına Chrome ile bodoslama daldı. Google'ın bir tarayıcı çıkarması sürpriz sayılmaz; Google kafanızı çevirdiğiniz her yerde görülmeyle niyeti bozmuş durumda. Diğer tüm projelerinin yanında bir gün her işimizi Google'ın bir ürünüyle hallediyor olabiliriz.
Tarayıcı pazarı ne durumda?

İnternet tarayıcı pazarının bu yazıda ele alacağımız dört tarayıcı tarafından paylaşımını birkaç grafikle özetleyelim, hem de gidişattan sözetmiş oluruz. Grafiklerdeki veri TheCounter.com'dan alındı. Hangi kaynaktan aldığınız önemli, grafiklere gözattıktan sonra bundan da bahsedeceğiz.
brwsr05-2.jpg

2005 yılı kullanım oranları bu şekilde. Internet Explorer pazarın %90'ına hükmediyordu o tarihte. Firefox yavaş yavaş Internet Explorer'ı dişlemeye başlamış.
brwsr06-2.jpg

İlk grafikten tam bir yıl sonrası. Firefox %50 büyüme göstermiş ama hala tek basamaklı rakamlarda.
brwsr07-2.jpg

2007 kullanım oranlarında Internet Explorer hala kan kaybediyor. Grafikte Internet Explorer kullanım oranı IE6 ve IE7'nin toplamını temsil ediyor. Yine de büyük pay IE6'nın.
brwsr08-2.jpg

Bu yılın (2008'in) ikinci çeyreği, 1 yıllık büyümede Firefox'un yılı olmaya devam ediyor ama Safari de bu gelişmeye ortak. Internet Explorer payı IE7 ve IE6'nın toplamı yine. Grafikte olmayan ek bilgi: TheCounter'a göre IE7 kullanım oranı IE6'yı geçmiş durumda -tarayıcı pazarının %78'i IE6 ve IE7 arasında kabaca yarı yarıya paylaşılmış.
agu08.jpg

TheCounter'ın 2008 Şubat başından Ağustos sonuna kadarki "sayımları"nın sonucuyla son durumu bu sefer IE6/IE7 ayrımı yaparak görelim. Gidişat açık: Internet Explorer dışındaki tarayıcılar pazar paylarını artırma konusunda yavaş ama emin adımlarla ilerliyorlar. Bu eğilim birden fazla etkenden geliyor. Bir örneği, Internet Explorer'ın güvenlik imajının zedelenmiş olması. Kullanıcılar, Internet Explorer'ın yeni bir sürümü işletim sistemlerinde kurulu ve güncellemeleri yapılmış bile olsa IE'yi güvensiz olarak nitelendirme eğilimindeler. Diğer bir neden bilgisayar okur-yazarlığının artışı. Giderek daha fazla sayıda kullanıcı alternatiflerin varlığından haberdar oluyor ve bu alanda yapılan yayınlar da buna paralel artış gösteriyor -PC Labs gibi. IE dışındaki tarayıcılar kendilerini gözönünde tuttukları sürece pazarın bu şekilde değişiminin sürmemesi için pek bir neden yok.
Grafiklerle ilgili bir diğer detayda, farklı bölgelerde bu kullanım oranlarının farklılık gösterdiği. Avrupa'da bazı ülkelerde Firefox kullanımı %40'lara ulaşırken, bazı ülkelerde %15 civarında kalabiliyor. PC Labs'a erişen kullanıcıların da %33'ü Firefox'u kullanıyor örneğin. Opera'nın payı %5 iken, Internet Explorer %57 civarında.
Grafiklerde sadece yazıda anacağımız tarayıcıları kullandık. Başka tarayıcılar da var piyasada ancak zaten Safari ve Opera'nın payları bile ihmal edilebilirin üstüne yeni yeni çıkıyor. Gelecek yıl bu rakamlara tekrar bakarsak görebileceğimiz tarayıcılar bunlar.
Tarayıcı kullanım rakamlarının güvenilirliği hakkındaki kuşkularımızı paylaşmadan olmaz. Buradaki sorun, aslında hangi tarayıcının ne kadar kullanıldığını bilmenin olanaksıza yakın zor olması. Tarayıcıların çalışma şekillerinden tutun hangi kullanıcı profiline hitap ettiğinize kadar bir sürü etken tarayıcıların kullanım oranlarını etkiliyor. Sözgelimi Firefox siz bir sayfadayken bu sayfadan çıkan bağlantıları agresif bir şekilde önbellekleyebiliyor. Benzer şekilde, PC Labs sunucularından edinebileceğimiz ölçümler Firefox gibi IE-dışı tarayıcıların sonuçlarını muhtemelen küresel kullanım oranlarından fazla gösterecekti; bilgisayar okur-yazarlık oranı yüksek bir okuyucu profiliniz varsa işletim sistemiyle gelen tarayıcıdan daha güvenli/kullanışlı/hızlı bir tarayıcıyı indirip kullanan birey sayınız da artmış olacaktır. Tabii güvenliğinden Alexa'yı bloke etmeyecek kadar az endişeli kullanıcılar da Internet Explorer'ın daha çok kullanıldığını gösteren grafiklerin parçası oluyor.
Pekiyi madem Internet Explorer dışındaki tarayıcılar var -ve hatta insanlar onların daha gelişmiş olduğunu savunuyor, Internet Explorer neden bu kadar çok kullanılıyor? Yanıt işletim sistemine gömülü olmasının yanında IE6'da da gizli. Internet Explorer 6 sürümüne kadar standart dışı çalışma şeklinden şikayet edilen bir tarayıcı oldu. Ancak o süre içerisinde Internet Explorer 6'ya kadarki tarayıcılar o kadar çok kullanılıyordu ki site tasarımcıları sayfalarının Internet Explorer'da düzgün görünmesini yeterli gördü. Sonuçta eğer standartları sıkı sıkıya takip eden bir tarayıcı yazılımı yapıyorsanız, tarayıcınızda görüntülemeye kalktığınızda yamulacak bir yığın site var ortalıkta. Standartlara uygun olmayan bu siteler ne yazık ki aslında standartların en dikkatli şekilde takip edilmesinin gerektiği devlet kurumlarında bile kullanılıyor, Türkiye'de devlet kurumlarının İnternet siteleri arasında sık sık sadece Internet Explorer'a (hatta eski sürümlerine diyelim) uyumlu olanlara rastlayabiliyorsunuz. Merak ediyorsanız TCDD'nin sitesinden Firefox altında kredi kartınızla bilet almayı deneyin.
icon_smile.gif
Birebir tarayıcıya yönelik olmamakla birlikte daha komiği içinse buraya tıklayabilirsiniz.
Herneyse, daha fazla ayrıntıya girmeden yazının amacına tekrar odaklanalım. Son birkaç yılın eğilimi Internet Explorer dışındaki tarayıcıların yükselişine işaret ediyor. Bu rakiplerden Firefox, Opera, Safari ve Chrome'u Internet Explorer'ın karşısına koyuyoruz.


Kaynak
 

Juggernaut

Müdavim
Katılım
2 Mayıs 2007
Mesajlar
3,323
Reaksiyon puanı
41
Puanları
0
Microsoft'un engelini sadece FireFox aşmış gibi gözüküyor.
 

1ruby1

Müdavim
Katılım
29 Aralık 2007
Mesajlar
2,436
Reaksiyon puanı
37
Puanları
48
Chrome geliyor yol açın..
 

Nemesis

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2007
Mesajlar
7,765
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
Yaş
37
Yavaş gelsin Chrome..
 

Nemesis

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2007
Mesajlar
7,765
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
Yaş
37
Arkadaşlar hızlı olabilir ama kullanışsız olduktan sonra hızdan banane.. Neyse istatislikler herseyi ortaya sermiş :D
 

gokhankayaci

Doçent
Katılım
28 Şubat 2007
Mesajlar
550
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Opera nasıl okadar kötü durumda olabiliyor anlayabilmiş değilim.. :S
 

sinem89

Öğrenci
Katılım
2 Ekim 2008
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
bencee hepsii bir heves kullanılacak sonra internet explorer a tam gaz dewamm:d
 

Rapchy

Müdavim
Emektar
Katılım
3 Ağustos 2008
Mesajlar
10,758
Reaksiyon puanı
119
Puanları
63
Ben yerine ve zamanına göre 4 ünüde kullanıyorum ama son gözdem opera kullanışlı hızlı ram i fazla yormuyo gayet güzel
 

tonce

Müdavim
Emektar
Katılım
7 Nisan 2007
Mesajlar
2,796
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Gerçek OPERA kullancıları hiçbir zaman Opera'dan vaz geçemez çünkü bilir ki daha güvenli. Keşvetdikçe daha kullanışlı olduğunu bilir. Hızlı olduğunu zaten ortada. Diğerleri denendiğinde aslında ne kadar abartıldığını görür.
Bu yüzden herkesi Opera kullanmaya davet ediyorum. Opera hakkında bilgi ve yardım almak isterseniz grubumuza katılın, elimizden geldiğince yardımcı olaya ve sizleride gerçek bir Opera'cı yapmaya çalışalım.

GRUBUMUZA BURADAN KATILABİLİRSİNİZ.
 

BilgeAdam

Asistan
Katılım
1 Ocak 2007
Mesajlar
182
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Ben hala ısrarla opera kullanıyorum. Chrome ise benim açımdan sadece bir hayal kırıklığı olarak hafızamın tozlu raflarındaki yerini aldı bile.
 

YellowRed

Müdavim
Katılım
2 Ekim 2008
Mesajlar
13,574
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
ben firefox 3 kullanıyorum ama ilk açılışta özellikle çok kasıyor. chrome un arayüzü hiç hoşuma gitmedi. standartların dışına çıkmaya çalışmışlar. ama hiç olmamış. bence diğerleri gibi alışılagelmiş bir arayüz yapsalardı daha iyi olurdu. ya da en azından modern ve klasik arayüz seçeneği koysalardı...
 
Üst