İlk X48 Yongalı Anakart, Gigabyte'tan

Bu konuyu okuyanlar

Berkin Bozdoğan

Müdavim
Katılım
18 Mayıs 2005
Mesajlar
4,926
Reaksiyon puanı
38
Puanları
0
Intel'in en yeni sistem yongası olan X48'i kullanan Gigabyte X48-DQ6, elimize ulaşan ilk Intel X48 yongalı anakart örneği oldu.

Intel, X38'de eksik gördüğü noktaları düzeltmek ve daha kararlı bir üst seviye platform yaratmak için X48 yongasını çıkartıyor. Her ne kadar şimdilik üreticilere gidecek, gitmeyecek, bekleyecek, denilse de X48 yongası için elimize ulaşan ilk ürünle ilgili görüşlerimizi aktarmak istiyoruz. Elimize ulaşan ilk X48 anakart olan Gigabyte'ın GA-X48-DQ6 ürününe yakından bakalım.

Fiziksel Tasarım

ga_x48_dq6_81.jpg

Anakartın genel görünümü.

Gigabyte, Silent Pipe ismini verdiği bakır ısı borusu sistemini bu anakarta da uyarlamış durumda. Klasik olarak işlemcinin yanındaki güç düzenleyiciler, kuzey köprüsü ve güney köprüsü birbirine bağlanmış durumda. Çalışırken kuzey köprüsünün sıcaklığı oldukça artıyor ve elinizle dokunursanız birazcık yanabilirsiniz. Ayrıca işleminin alt tarafına yerleştirilmiş ve Crazy Cool adı verilen ısı dağıtıcı da anakartta işlemci çevresinde biriken ısının uzaklaştırılmasını sağlıyor. Diğer taraftan, kendi özel montaj sistemine sahip olan soğutucuları buraya takamıyorsunuz.




Hızlı Bir Fan İşinize Yarayabilir

Silent Pipe iyi bir soğutma sistemi ama sürekli üzerine doğru üfleyecek bir işlemci fanı istiyor. Anakarta paralel çalışan bir soğutucu fanıyla çok rahat edersiniz; ama bizim bu ürünü denerken kullandığımız OCZ Vendetta gibi, anakart eksenine dik yerleştirilmiş fanlarla 50-60 derece, hatta bunları aşan sıcaklıklar görmeniz olası. Gigabyte'ın benzer fiziksel yapıya sahip olan X38 anakartı ise nispeten biraz daha serin.

Arka panel çok şenlikli: X38-DQ6'da gördüğümüz şekilde 8 USB bağlantısı ve hem dört hem de altı iğneli FireWire çıkışları kayda değer bir ek. eSATA için arka panelde bir çıkış yok ama bunun için ek panel geliyor. Güney köprüsü olan ICH9'a bağlı ve Gigabyte'ın kendi yongasına bağlı sekiz ayrı SATA çıkışı mevcut. Genişleme yuvası olarak da grafik kartları için iki tane 16x PCI Express, arada kaynayabilecek şekilde yerleştirilmiş üç tane PCI Express 1x ve iki PCI yuvası bulunuyor.

ga_x48_dq6_82.jpg

Arka panel.

Gigabyte X48-DQ6 ürününde sadece katı kapasitör kullanılmış. Bu, sistem kararlılığını artıran bir etken. Ayrıca anakartın üzerinde o anda kullanılan güç miktarını gösteren bir LED topluluğu var. Dinamik olarak güç tasarrufu yapan anakarttaki yükü, bu ışıklar sayesinde görebiliyorsunuz. Gigabyte bu güç tasarrufu konusuna oldukça önem vermiş durumda.

Teknik Özellikler ve BIOS

X48-DQ6, DDR2'nin ölmediğini gösteren bir anakart. Sonuçta şu an piyasada olmasa da Gigabyte, X48 için hem DDR2 hem de DDR3 bellekli modeller piyasaya sunacak. Üst seviye bir anakarttan beklentilerinize tutup bir de DDR3'ün şu an pek de makul olmayan maliyetini eklediğinizde cüzdanınızda şenlik çıkması işten değil.

ga_x48_dq6_83.jpg

Kuzey köprüsü ve üzerindeki soğutucu.

Elbette böyle bir anakartın üzerinde amiyane tabirle çakma bellekler kullanmayacaksınız; ama orta seviyede bile DDR2 ve DDR3 arasında yüksek bir fark var. Zaten iyi bir belleğiniz varsa, gerilimi biraz artırıp gecikme sürelerini düşürerek daha iyi performans alabilirsiniz.

Alışıldık, Gelişmiş BIOS

GA-X48-DQ6'nın BIOS'u X38'le birebir aynı diyebiliriz. Sistemin performansını kararlı şekilde artırmak isteyeceğiniz her türlü ayar akıllı ayar kısmında mevcut. Sistem veriyolunu gazlayarak grafik performansını artırmayı hedefleyen bir ayarı fark ettik. Yaptığımız testlerde, az da olsa grafik performansına katkı yaptığını gördüğümüz bu ayar için BIOS içinde "sistem kararlılığını tehdit edebilir" şeklinde bir uyarı da mevcut. İsterseniz benzer şeyleri işlemci için de yaptırabiliyorsunuz. Siz hiçbir ayarla uğraşmadan sistem kendi sınırlarını dinamik olarak çiziyor.

ga_x48_dq6_84.jpg

Gerilim düzenleyiciler ve Silet Pipe'ın devamı.

İlerlemeler ve Performans

X48-DQ6, X38-DQ6 ürününe benzer bir performans veriyor. Tam olarak bahsetmek gerekirse, Everest 4.20 ile yaptığımız bellek bant genişliği testlerinde ve yapay işlemci testlerinde az da olsa pozitif yönde performans farkı gördük. Aynı şekilde tek grafik kartıyla yaptığımız 3D Mark 2005 testlerinde de varsayılan test ayarlarında benzer bir küçük fark var. Tabii önemli bir uyarı olarak, henüz bu anakartlar olgunlaşmış şekilde piyasaya çıkmış değil. Ayrıca yayınlanmış resmî sürücü de Intel'in sürücü paketinde yok.

ga_x48_dq6_85.jpg

BIOS altında gelişmiş performans ayarları.

X48 yongası, kağıt üzerinde, X38'e 1600 MHz DDR3 bellek için resmî destek ekliyor. Bunun dışındaki performans artışlarını henüz çıkmamış sürücüler eşliğinde irdelemek şu an için pek anlamlı değil. Bu arada, bir not olarak, eğer bizim gibi boş bulunup Intel'in en son Inf Update yazılımını kurarsanız, X38 yongasının sürücüsüyle sorunsuz şekilde çalışıyor. Neyse ki, elimizde geliştirilme aşamasındaki sürücüler vardı.

Gigabyte GA-X48-DQ6
Anakart

Soket Uyumluluğu: Intel LGA 775
Yonga: Intel X48
Güç Gereksinimi: 24 iğneli ATX bağlantısı, işlemci için 8 iğneli bağlantı.
Bellek: 4 tane DDR2 yuvası, teorik sınır 1200 MHz
İç Bağlantılar: 2x PCIe 16x, 3x PCIe 1x, PCI, 4x USB, FireWire, IDE, 8x SATA,
Dış Bağlantılar: PS/2 Klavye ve fare bağlantısı, 8x USB, 2x FireWire, 6x 3,5 mm ses bağlantısı, optik ve eşeksenli dijital ses çıkışı, 2x Gigabit LAN

Bilgi için: Gigabyte Türkiye
SDN - http://shiftdelete.net
 

Son mesajlar

Üst