İftarda yemeğe 10 dakika mola verin

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263
İftarda Yemeğe 10 Dakika Mola Verin Uzmanlar, İftar sofralarında yapılan en devasa hata fazla hızlı, fazla yüksek miktarda gıda tüketmektir söylüyor.
iftarda-yemege-10-dakika-mola-verin.jpg


Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Aydın, iftarda yapılan en devasa hatanın fazla hızlı ve yüksek miktarda gıda tüketilmesi olduğunu belirterek, "Orucu açtıktan sonra 10 dakika fasıla verip, sonra yine başlanması, besin alımını azaltacaktır" diye söyledi. Aydın, Anadolu Ajansı AA muhabirine, ramazanın yaz mevsiminin en sıcak, oruç süresinin en uzun olduğu döneme denk geldiğine dikkati çekerek, sıhhat açısından vakit zaman sorunlarla karşılaşılabildiğini, bu nedenle beslenmeye itina gösterilmesi gerektiğini dedi. Yaşlıların sıcak sebebiyle oruç tutarken ağırbaşlı sıvı kaybıyla karşılaşabileceklerini anlatan Aydın, "Böbrek fonksiyonları bozuk hastalarda sıvı kaybı böbrek yetmezliğini artırabilir. Bu yüzden sahurda ve iftarda yeterince sıvı alınması fazla önemlidir.

Kişilerin asitli gıdalardan kaçınarak, komposto türü sıvı tüketimine gitmeleri sağlıkları açısından mühim" diye konuştu. Mutlaka sahur yapılarak oruç tutulması gerektiğine işaret eden Aydın, şunları dile getirdi: "Uzun süreli oruç sebebiyle sahurda tok tutan gıdalar tercih edilmelidir. Bunlar süt, yumurta, peynir ve yoğurt gibi protein içeriği yüksek gıdalar olmalıdır. Ayrıca, sahurda mutlaka bol sıvı tüketilmelidir. Günlük 15-17 saat açlık sonrası iftarda da bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Mideye aniden yüklenecek şekilde aşırı yeme olmamalıdır. Bu şekilde aşırı aş yendikten sonra fazla ağırbaşlı hazım problemleri ortaya çıkabilir. İftarda yiyecekler yavaş yavaş yenmeli, hatta 10-15 dakika fasıla verip yine başlanmalıdır. Ramazan boyunca iftar ve sahurlarda bol bol meyve tüketilmesi fazla önemlidir.

İftar sonrasında hafif yürüyüşler sindirim açısından fazla önemlidir." "Bize başvuran hastalarımızın çoğunluğu şeker hastalığının oruç tutmayı engelleyip engellemediğini soruyor" diyen Aydın, insülin kullanan hastaların oruç tutmamalarını tavsiye ettiklerini anlattı. Aydın, sözlerini şöyle tamamladı: "İnsülin, uzun açlık sırasında hipoglisemiyle sonuçlanan ağır tablolara yol açabilir. Tedavi durumlarına göre doktorlarıyla görüşerek oruç konusuna karar vermelidirler. Ayrıca kan şekeri düzeni fena diyabetik hastaların oruç tutmaları tehlikeli olabilir. Sadece metformin kullanan hastaların oruç tutmalarında sakınca yoktur fakat gene bu hastalar da oruç tutarken yakın kan şekeri takibi yapmalı. Hiper tansiyon hastaları da oruç sırasında fazla dikkatli olmalıdır. İlaçlarını sahur ve iftara göre ayarlamaları gerekir. Oruç sırasında ani yükselmeler olabileceğinden tansiyon ölçümlerini sıkı yapmaları gerekmektedir."

AktifMedya
 

Nemre

Profesör
Katılım
26 Nisan 2011
Mesajlar
2,581
Reaksiyon puanı
29
Puanları
218
5 dakika çorba iç iftar et, git akşamı kıl,sonra gel geri kalan ana yemeği ye, işte kural budur.:)
 

ScoutNews

Asistan
Katılım
29 Haziran 2014
Mesajlar
179
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Buna uymak oldukça zor oluyor . Oruçtan sonra kişinin bünyesi hiç doymayacakmış gibi hissettiğinden yemeklere saldırma olayı meydana geliyor . :)
 

hasansengun

Asistan
Katılım
24 Mayıs 2012
Mesajlar
341
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Normal şartlarda olsa içtiğim dört bardak sudan sonra hiç bişey yiyemem ama iftarda hiç de böyle olmuyor :)
 

ShadowFix

..........
Katılım
14 Mayıs 2008
Mesajlar
2,570
Reaksiyon puanı
77
Puanları
228
Yaş
41
20 yıldır mola vermiyorum, şimdimi vereceğim :)
 

mollyguppy

Öğrenci
Katılım
16 Temmuz 2012
Mesajlar
13
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Valla Allah ne verdiyse yardırıyoruz birde mola mı verecez :D
 

honline

Profesör
Katılım
3 Ocak 2009
Mesajlar
4,744
Reaksiyon puanı
296
Puanları
263
Bu günlerde uzman patlaması yaşıyoruz, uzmanlar ne olur bizi biraz rahat bırakın ruh sağlığım neyim kalmadı
 
Üst