- Katılım
- 6 Ağustos 2008
- Mesajlar
- 20,603
- Reaksiyon puanı
- 493
- Puanları
- 7,263
İftarda Yemeğe 10 Dakika Mola Verin Uzmanlar, İftar sofralarında yapılan en devasa hata fazla hızlı, fazla yüksek miktarda gıda tüketmektir söylüyor.
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Aydın, iftarda yapılan en devasa hatanın fazla hızlı ve yüksek miktarda gıda tüketilmesi olduğunu belirterek, "Orucu açtıktan sonra 10 dakika fasıla verip, sonra yine başlanması, besin alımını azaltacaktır" diye söyledi. Aydın, Anadolu Ajansı AA muhabirine, ramazanın yaz mevsiminin en sıcak, oruç süresinin en uzun olduğu döneme denk geldiğine dikkati çekerek, sıhhat açısından vakit zaman sorunlarla karşılaşılabildiğini, bu nedenle beslenmeye itina gösterilmesi gerektiğini dedi. Yaşlıların sıcak sebebiyle oruç tutarken ağırbaşlı sıvı kaybıyla karşılaşabileceklerini anlatan Aydın, "Böbrek fonksiyonları bozuk hastalarda sıvı kaybı böbrek yetmezliğini artırabilir. Bu yüzden sahurda ve iftarda yeterince sıvı alınması fazla önemlidir.
Kişilerin asitli gıdalardan kaçınarak, komposto türü sıvı tüketimine gitmeleri sağlıkları açısından mühim" diye konuştu. Mutlaka sahur yapılarak oruç tutulması gerektiğine işaret eden Aydın, şunları dile getirdi: "Uzun süreli oruç sebebiyle sahurda tok tutan gıdalar tercih edilmelidir. Bunlar süt, yumurta, peynir ve yoğurt gibi protein içeriği yüksek gıdalar olmalıdır. Ayrıca, sahurda mutlaka bol sıvı tüketilmelidir. Günlük 15-17 saat açlık sonrası iftarda da bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Mideye aniden yüklenecek şekilde aşırı yeme olmamalıdır. Bu şekilde aşırı aş yendikten sonra fazla ağırbaşlı hazım problemleri ortaya çıkabilir. İftarda yiyecekler yavaş yavaş yenmeli, hatta 10-15 dakika fasıla verip yine başlanmalıdır. Ramazan boyunca iftar ve sahurlarda bol bol meyve tüketilmesi fazla önemlidir.
İftar sonrasında hafif yürüyüşler sindirim açısından fazla önemlidir." "Bize başvuran hastalarımızın çoğunluğu şeker hastalığının oruç tutmayı engelleyip engellemediğini soruyor" diyen Aydın, insülin kullanan hastaların oruç tutmamalarını tavsiye ettiklerini anlattı. Aydın, sözlerini şöyle tamamladı: "İnsülin, uzun açlık sırasında hipoglisemiyle sonuçlanan ağır tablolara yol açabilir. Tedavi durumlarına göre doktorlarıyla görüşerek oruç konusuna karar vermelidirler. Ayrıca kan şekeri düzeni fena diyabetik hastaların oruç tutmaları tehlikeli olabilir. Sadece metformin kullanan hastaların oruç tutmalarında sakınca yoktur fakat gene bu hastalar da oruç tutarken yakın kan şekeri takibi yapmalı. Hiper tansiyon hastaları da oruç sırasında fazla dikkatli olmalıdır. İlaçlarını sahur ve iftara göre ayarlamaları gerekir. Oruç sırasında ani yükselmeler olabileceğinden tansiyon ölçümlerini sıkı yapmaları gerekmektedir."
AktifMedya
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Aydın, iftarda yapılan en devasa hatanın fazla hızlı ve yüksek miktarda gıda tüketilmesi olduğunu belirterek, "Orucu açtıktan sonra 10 dakika fasıla verip, sonra yine başlanması, besin alımını azaltacaktır" diye söyledi. Aydın, Anadolu Ajansı AA muhabirine, ramazanın yaz mevsiminin en sıcak, oruç süresinin en uzun olduğu döneme denk geldiğine dikkati çekerek, sıhhat açısından vakit zaman sorunlarla karşılaşılabildiğini, bu nedenle beslenmeye itina gösterilmesi gerektiğini dedi. Yaşlıların sıcak sebebiyle oruç tutarken ağırbaşlı sıvı kaybıyla karşılaşabileceklerini anlatan Aydın, "Böbrek fonksiyonları bozuk hastalarda sıvı kaybı böbrek yetmezliğini artırabilir. Bu yüzden sahurda ve iftarda yeterince sıvı alınması fazla önemlidir.
Kişilerin asitli gıdalardan kaçınarak, komposto türü sıvı tüketimine gitmeleri sağlıkları açısından mühim" diye konuştu. Mutlaka sahur yapılarak oruç tutulması gerektiğine işaret eden Aydın, şunları dile getirdi: "Uzun süreli oruç sebebiyle sahurda tok tutan gıdalar tercih edilmelidir. Bunlar süt, yumurta, peynir ve yoğurt gibi protein içeriği yüksek gıdalar olmalıdır. Ayrıca, sahurda mutlaka bol sıvı tüketilmelidir. Günlük 15-17 saat açlık sonrası iftarda da bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Mideye aniden yüklenecek şekilde aşırı yeme olmamalıdır. Bu şekilde aşırı aş yendikten sonra fazla ağırbaşlı hazım problemleri ortaya çıkabilir. İftarda yiyecekler yavaş yavaş yenmeli, hatta 10-15 dakika fasıla verip yine başlanmalıdır. Ramazan boyunca iftar ve sahurlarda bol bol meyve tüketilmesi fazla önemlidir.
İftar sonrasında hafif yürüyüşler sindirim açısından fazla önemlidir." "Bize başvuran hastalarımızın çoğunluğu şeker hastalığının oruç tutmayı engelleyip engellemediğini soruyor" diyen Aydın, insülin kullanan hastaların oruç tutmamalarını tavsiye ettiklerini anlattı. Aydın, sözlerini şöyle tamamladı: "İnsülin, uzun açlık sırasında hipoglisemiyle sonuçlanan ağır tablolara yol açabilir. Tedavi durumlarına göre doktorlarıyla görüşerek oruç konusuna karar vermelidirler. Ayrıca kan şekeri düzeni fena diyabetik hastaların oruç tutmaları tehlikeli olabilir. Sadece metformin kullanan hastaların oruç tutmalarında sakınca yoktur fakat gene bu hastalar da oruç tutarken yakın kan şekeri takibi yapmalı. Hiper tansiyon hastaları da oruç sırasında fazla dikkatli olmalıdır. İlaçlarını sahur ve iftara göre ayarlamaları gerekir. Oruç sırasında ani yükselmeler olabileceğinden tansiyon ölçümlerini sıkı yapmaları gerekmektedir."
AktifMedya