İftar ve sahurda doğru bilinen yanlışlar

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
492
Puanları
83
[h=2]Vücudumuza sağlık kazandırmanın en önemli yollarından birinin de kalori kısıtlaması yapmak olduğunu artık biliyoruz.[/h]
iftar-ve-sahurda-dogru-bilinen-yanlislar-4501914.Jpeg


Beslenme yetersizliği yapmayacak bir kalori kısıtlaması ömrü uzatıyor. Oruç tutmak da kalori kısıtlaması yapmanın en güzel yollarından biridir. Hem ibadet etmek hem de bedene sağlıkkazandırmak istiyorsanız oruç tutarken beslenme yetersizliği yapmayacak şekilde bir kalori kısıtlaması yapabilirsiniz.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya oruç tutarken yapılan doğru bilinen yanlışları beslenme yetersizliği yapmayacak şekilde düzeltmenin yollarını anlatıyor.

Oruç tutmak demek akşama kadar aç kalıp iftar sofrasında binbir çeşit yiyeceği yemek demek değildir.
Bu ramazanda iftar sofarımızı sadeleştirelim.

• ZENGİN BİR İFTARİYELİK TABAĞI İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİDİR; YANLIŞ

İşe iftariyelik tabağından başlayalım. Iftariyelik tabağı olarak hazırlanan çeşit çeşit peynir, hurma, zeytin, salam, sosis, sucuk, pastırma, bal, kaymak ve tereyağı tabağını aynı anda sofraya koymayalım. Çünkü bu yiyeceklerin bir çoğu çok fazla tuz içerir. Aynı zamanda bu yiyeceklerin bir çoğu çok fazla yağ içerir. Tuz su ihtiyacımızı daha çok arttırır. Yağda çok fazla kalori içerir. Bu yiyeceklerden hepsinden bir lokma tadına bile bakmak vücuda ciddi bir kalori girmesine neden olur. Doğru iftariyelik tabağı olarak; kişi başı 1 adet hurma, 1 tane zeytin, az tuzlu bir çeşit beyaz peynir, domates, salatalık ve yeşilliklerden oluşan bir tabak hazırlayalım.
Başlangıç olarak çorba iyi bir seçimdir. Ancak yapacağımız çorbalar krema, yağdan fakir olsun. Et suyu kullandığımız çorbalara ekstra yağ koymayalım. Sebze çorbaları, domates çorbası, yoğurt çorbası, ezogelin ve mercimek çorbası daha doğru şeçimlerdir. Çorbaların içinde ayrıca et, kıyma veya tavuk kullanmamaya özen gösterelim. Et yemeğini ayrıca yapabiliriz. Çorbada porsiyon kontrolü yapmak önemlidir. Kadınlar için 1 kepçe erkekler için 2 kepçe çorba yeterlidir.

• EN AZ 2 ÇEŞİT ETLİ ANA YEMEK OLMALIDIR; YANLIŞ
Ana yemek olarak 1 çeşit et, tavuk veya balık içeren bir yemek yapılabilir. Bu et yemekleri özellikle sebze ile birlikte yapılırsa vücudun lif ihtiyacına da cevap verir. Ama et ve sebze yemeğini ayrı olarak yapalım diyorsak; et yemeklerini fırında, ızgara veya haşlama olarak şeçip yanında 1 çeşit az yağlı bir zeytinyağlı sebze yemeği de yapabiliriz. Kalori kısıtlaması olarak düşünürsek kadınlar bie avuç içi büyüklüğünde erkeklerde onun iki katı olarak da tüketimi uygun olur.

• HER SOFRADA PİDE OLMALIDIR; YANLIŞ
Ramazanın baştacı pideyi de artık tahtından indirme zamanı geldi. Çünkü pide beyaz undan yapıldığı için hem kan şekerini hızlı yükseltiyor hem de porsiyon kontrolü yapmak zor oluyor. O nedenle esmer undan yapılmış ekmeklerden vazgeçmeyelim. Eğer ekmek yiyorsak da ayrıca pilav, makarna veya börek tüketmemeye özen gösterelim. Illa da pide diyorsanız haftada 1 kez sınırlayın. Porsiyon büyüklüğü olarak da bir avuç içi kadınlar için veya erkekler içinde onun iki katı olabilir.

• İFTARLARIN VAZGEÇİLMEZİ BÖREK, PİLAVDIR; YANLIŞ

Her sofranızda börek, pilav veya makarna olmasın. Bu tür yiyeceklerin karbonhidrat değeri çok yüksek olduğu için, çorba ve pideyle birleştiğinde vücuda ciddi kalori girmesine neden olur. Yapaacaksanız da sadece bir çeşidini yapın ama bu tür yiyecekleri tükettiğinizde ayrıca ekmek, pide veya tatlı yememeye özen gösterin.

• SALATASIZ DA İFTAR OLUR; YANLIŞ.
Yemekte mutlaka az yağlı bir mevsim salatanız olsun.

• YOĞURT GAZ YAPAR İFTARDA YOĞURT YEMEYİN; YANLIŞ
Yoğurt, cacık veya ayrandan vazgeçmeyin. Bu yiyecekler hem protein açısından hem kalsiyum açısından zengindir. Metabolizmayı çalıştırır harereti dindirir. Gaz yapmasın istiyorsak yemeklerde kimyon kullanabiliriz.

• TATLISIZ İFTAR OLMAZ; YANLIŞ
Iftar sofarlarınızda çeşit çeşit tatlı bulundurmayın. Bu bir ayı kalori kısıtlaması olarak düşüneceğimiz için yemekten bir-iki saat sonra meyve yediğinizde hem tatlı ihtiyacınızı karşılarsınız hem de vücudunuza bol miktarda lif girer.

• ÇAY İFTARIN VAZGEÇİLMEZİDİR; YANLIŞ
Yemekten hemen sonra çay içmek, susuzluğunuzu derinleştirir. Özellikle kansızlığı olanlarda demir emilimini önler. O nedenle ıhlamur, adaçayı, rezene gibi hafif bitki çayları içmek, hem mideyi hem bedeni rahatlatır.

• AKŞAMDAN KALAN YEMEKLER SAHURDA YENİR; YANLIŞ
Sahura kalkılmalıdır; sahurda akşamdan kalma yemeklerden vazgeçin. Akşamdan kalan yemekler hem yağlı hem tuzlu olur. En ideali kahvaltı yapmaktır. Kahvaltıda mutlaka haşlanmış yumurta, 1 dilim az yağlı peynir, domates, salatalık bolca, 1-2 dilim ekmek,1 bardak yoğurt ve 2 tane kuru hurma tüketin. Yoğurt, peynir ve yumurta tok tutar. Domates, salatalık su ihtiyacınıza cevap verir. Hurma da lif içeriği nedeni ile tokluğunuza katkıda bulunur. Daha tahammüllü oruç tutmanızı sağlar.


• SAHURDA ÇAY İÇİLMEZSE ORUÇ TUTMAK ZOR OLUR; YANLIŞ
Sahurda çay ve kahve içmekten vaz geçin. Çünkü bu içecekler vücuttan su atar ve daha çok susamanıza neden olur. Sahurda4 bardak kadar su içmeye özen gösterin.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’dan beslenme yetersizliği yapmayacak kalori kısıtlaması yapmak için ideal bir iftar ve sahur sofrası örneği;

İftar; 1 tane hurma, 1 bardak su, 1 kepçe çorba, 1 dilim az yağlı peynir-domates, 5-6 yemek kaşığı kıymalı kabak yemeği, 1 dilim esmer ekmek, 1 kase cacık ve salata.

Yemekten iki saat sonra 1 tane şeftali veya 15 tane kiraz. Yatana kadar 6-7 bardak su.

Sahur; 2 tane hurma, 1 tane haşlanmış yumurta (kolesterol problemi olanlar haftada 3 kez yiyebilirler), 1 dilim az yağlı peynir, domates, salatalık, 1-2 dilim esmer ekmek, 1 bardak yoğurt veya ayran, 3-4 bardak su. Sıcak içecek olarak; rezene, ıhlamur veya adaçayı.

Milliyet
 

Eric Cartman

Müdavim
Katılım
11 Şubat 2013
Mesajlar
1,089
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Arkadaşlar Ramazan yakın bence en önemli dikkat edilmesi gereken olay , ilk günde iftarda çok yemeyin hızlı hızlı insan çatlıcak gibi oluyo :D
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Yaş
38
Arkadaşlar Ramazan yakın bence en önemli dikkat edilmesi gereken olay , ilk günde iftarda çok yemeyin hızlı hızlı insan çatlıcak gibi oluyo :D

Benimde tansiyon düşüyo mu yükseliyomu bilmiyorum ama :D gözler kararıyo yemekten sonra nedense :D
 

goodolddays

Müdavim
Katılım
30 Ağustos 2010
Mesajlar
6,907
Reaksiyon puanı
202
Puanları
63
Ramazan'ı manasına uygun yaşarsak zaten bu tür problemlerle karşılaşmayız. Sabahtan akşama aç kalıp akşam yüklenmek değil ki Ramazan. İsraftan kaçınmalı, her zamankinden daha ölçülü davranmalıyız.
 

TEGİN

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2009
Mesajlar
2,102
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
İftarda zaten suyla orucu açınca bir anda insan doyuyor. :) Hadi doymadık diyelim içersin bi tabak çorba, ardından bir tabak ta artık Allah ne verdiyse yersin kalkarsın. Kıtlıktan çıkmış gibi yemenin alemi yok. :) Sahurda da hafif bi kahvaltı sonrası elhamdülillah. :D Allah kabul etsin. :)

Şaka bir yana işi bilenlere kulak vermek şart. Ha bir de bulamayanları düşünmek şart. Şimdiden oruç bizi tutsun inşallah.
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Yaş
38
Ben çok yemiyorum aslında bende tansiyon var yinede tutuyorum Allah a şükür her Ramazan yemek yiyince az da yesem çokta gözler kararıyo bi süreliğine ...
 

Halkulvad

Müdavim
Katılım
20 Mayıs 2014
Mesajlar
3,027
Reaksiyon puanı
53
Puanları
48
Yaş
23
beyler siz bu ayçayı aldırmayın bunuda annenize okutmayın ben size doğruları yazıyım
•zengin bir iftariyelik tabağı iftar sofralarının vazgeçilmezidir; doğru çünkü ramazan mübarek aydır bereketli aydır soframıza bereket gelir.

•en az 2 çeşit etli ana yemek olmalıdır; doğru çünkü ramazanda sofralar bereketlenir

•her sofrada pide olmalıdır; doğru çünkü pide ramazanın vazgeçilmezidir + bide tahin

•iftarların vazgeçilmezi börek, pilavdır; doğru çünkü siz akşama kadar aç bekleyin (yanlış anlaşılmasın bakın bu oruç falan tutmuyo demeyin ben hep orucumu tutarım) akşam ezan okunsun anneniz önünüze 1 kase çorba koysun hadi aç orucu oğlum desin

•salatasız da iftar olur; doğru salata yerine kola içebilirsiniz

•yoğurt gaz yapar iftarda yoğurt yemeyin; doğru mazallah teravihde namaz kılıyorsunuz......

•tatlısız iftar olmaz; doğru çünkü iftardan sonra ağzımız tatlansın

•çay iftarın vazgeçilmezidir; doğru çünkü çünküsü falan yok işte içebilirsiniz çay

•akşamdan kalan yemekler sahurda yenir; yanlış burada doktorumuza katılıyorum çünkü gece sen yağlı ye sonra uyu sabah kalkınca içinden gelsin

•sahurda çay içilmezse oruç tutmak zor olur; doğru çünkü kahvaltı yapıyoruz shurda

evet beyler doğru olan bunlardır diyemem çünkü doğru olan ayça hocamızın dedikleri bunlar şöle geyik faslında (bende açıklama yapıyorum sanki anlamıyacaksınız diye aman beyler ve bayanlar beni yanlış anlamayın bu bizle dalga geçiyo falan diye)

neyse uzadıkça uzuyor bakın bu oruç falan tutmuyor demeyin 13 yaşındayım 10 yaşımdan beri oruçları hep tuttum zaten hepte tutmam gerekir anlayan anladı

zaten ramazanda 1 tas çorba içsek oda yeter yani sahurda karpuzu tüketmeyi sakın unutmuyan bikeresinde yarım karpuzu tek başıma yedim hiç susamadım

prof. dr. ahmet depreli`den bu kadar iyi akşamlar
 
Üst