İdil'de nüfus 3000 kişiye düştü

Bu konuyu okuyanlar

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,257
Puanları
113
Yaş
39
Sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinden sonra 26 bin nüfuslu İdil'de yaklaşık 23 bin kişi köylere, Mardin ve Batman'a göç etti. İdil Belediye Eşgenel Başkanı Mehdi Aslan, "Cizre'de, Silopi'de ve Sur'da yaşananların İdil'de yaşanmamasını temenni ediyoruz" diyor.

fft107_mf7104156.Jpeg


RADİKAL - Şırnak’ın İdil merkezi ve Dirsekli köyünde dün gece 23:00’ten itibaren sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi üzerine İdil halkı şehri terk etmeye başladı. İdil’den göç eden halk köylere, Mardin’in Midyat ilçesine ve Batman’a göç etti.

‘’EŞİM VE OĞLUM İDİL’DE KALDI’’

İdil’de sokağa çıkma yasağı ilan edileceğini öğrendikten sonra eşyalarını yanına alarak Midyat’a geldiğini söyleyen Halime Eser şöyle konuştu: “Yaklaşık 10 gündür şehirde şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Halk sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinden çekindiği için şehri terk etmeye başlamıştı. Şehrin yarısı yasaktan önce şehri terk etti. Benim en büyük oğlum Midyat’a gelip bizim için ev tuttu. Bu gün yasak ilan edilince İdil’i terk edip Midyat’a geldik. Sadece elbiselerimizi yanımıza aldık. İdil’de iş yerimiz olduğu için oğlum ve eşim İdil’de kaldı. Şimdi biz 13 kişi burada 2 odalı evde kalacağız. Bu ev için ayda 500 lira kira ödeyeceğiz. Evde hiç eşyamız yok. Eşya almamız lazım ama eşya alacak paramız yok.”

201602170229_IMG_0317.JPG


‘’3 AİLE BİR EVDE KALIYORUZ’’

İdil’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden önce akrabalarının Midyat’ın Yolağzı köyüne taşındığını ve kendilerinin de akrabalarına sığındığını söyleyen Hasan Sümer, ‘’bir hafa önce akrabamız olan iki aile Midyat’ın Yolağzı köyüne taşındı. İdil’de sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini anonslardan öğrenince eşyalarımız toparlayarak Midyat’taki akrabalarımızın yanına sığındık. Üç aile bir evde kalıyoruz. Babam ve kardeşlerim hala İdil’de. Onlar da şehrin güvenli bölgelerine sığındı’’ diyor.

201602170230_IMG_0339.JPG


‘’23 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ’’

Dün gündüz saatlerinde İdil’de çatışmaların yaşandığını söyleyen İdil Belediye Eşbaşkanı Mehdi Aslan ise son durumu şu sözlerle özetledi: ‘’Dün öğlen saatlerinde başlayan çatışmalar hala devam ediyor. Çatışmalar genellikle Yenimahalle ile Turgut mahallesinde yoğunlaşmış durumda. İdil Cizre’den 25 kilometre uzakta. İdil halkının çoğu Cizre’deki vatandaşlarla akraba. İdil halkı Cizre’deki çatışmaların boyutundan çok fazla etkilendi. İdil’in 26 bin nüfusu bulunuyor. Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinden sonra şehirde 3 bin kişi kaldı. Cizre’de, Silopi’de ve Sur’da yaşananların İdil’de yaşanmamasını temenni ediyoruz.”

201602170230_IMG_0331.JPG
 
Üst