İçimizden Biri

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Atatürk, özel hayatında sadelik içinde yaşadı. 29 Ocak 1923'te Izmir'de Latife Hanım'la evlendi. Birçok yurt gezisine birlikte çıktılar. Bu evlilik 5 Ağustos 1925 "tarihine kadar sürdü. Çocukları çok seven Atatürk Afet (man), Sabiha (Gökçen), Fikriye, Ülkü, Nebile, Rukiye, Zehra adlı kızları ve Mustafa adlı çobanı manevi evlat edindi. Abdurrahim ve Ihsan adlı çocukları himayesine aldı. Hepsine iyi bir gelecek hazırladı.

1937 yılında çiftliklerini hazineye, bir kısım taşınmazlannı da Ankara ve Bursa Belediyelerine bağışladı. Mirasından kızkardeşine, manevi evlatlarına, Türk Dil ve Talih Kurumlarına pay ayırdı.

Kitap okumayı, müzik dinlemeyi, dans etmeyi, ata binmeyi ve yüzmeyi çok severdi. Zeybek oyunlarına, Rumeli türkülerine, güreşe aşırı ilgisi vardı. Tavla ve bilardo oynamaktan zevk alırdı. Sakarya adlı atıyla köpeği Fox'a çok değer verirdi. Zengin bir kitaplık oluşturmuştu. Akşam yemeklerine devlet ve bilim adamlarını, sanatçıları davet eder, ülkenin meselelerini tartışırdı. Temiz ve düzenli giyinmeye özen gösterirdi. Tabiatı çok severdi. Sık sık Atatürk Orman Çiftliği'ne gider, çalışmalara bizzat katılırdı.

Fransızca ve Almanca biliyordu. 10 Kasım 1938 saat 9.05 'te, yakalandığı siroz hastalığından kurtulamayarak Istanbul'da hayata gözlerini yumdu. Cenazesi geçici istirahatgahı olan Ankara Etnogrofya Müzesi' ne getirildi.

Ulu Önder Atatürk

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
O sizin sadelikden neyi anladığınıza bağlıdır Atatürk kendisine tahsis edilen o evlerin hepsinde sırasıyla konuk olmuştur.

Saygılarımla

Yerinde bir cevap vermişsin.
İnsanlar tabelalarda gördüğü Atatürk Evi yazısından, o evin Atatürk tarafından alındığını sanıyorlar herhalde. O da güzel bir şey :wassat:

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Alınmamış olması daha kötü ya. Hep sizin bir tabiriniz var, "milletin parasıyla". ;) Trene bindiği zaman milletvekillerinden para almayan görevliye kızan aynı Atatürk değil mi? Basit bir tren bileti konusunda müsamaha göstermeyen Atatürk saraylar, köşkler, şaşalı evler konusunda nasıl müsamaha gösterdi?

Kendi parasıyla almış olsa bile gösteriştir, kaldı ki kendi parasıyla almamış olması daha da kötü.

Tabi bütün bunların ne kadar gerçek olduğu da önemli. Bizim için onun siyasi davranışları değil eti kemiği önemli olmuş. Baksanıza, hangi yemeği sevdiğinden konuşuyoruz, örnek aldığmıız şeylere bak. :)

Bir not düşeyim, yanlış anlaşılma olmasın, burada sadece Atatürk'ün şahsını değil, etiği, siyaseti, felsefeyi ve tarihi konuşuyoruz.

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Kardeşim " Konuk olmuş" diyoruz. Milletin parasıyla sarayda yaşamışmış bilmem neymiş. Nereden buluyorsunuz bunları anlamıyorum. Tek işiniz tartışma yaratmak, başka bir şey değil. Kanıtlayın söylediklerinizi, ben bölümü bırakacağım. Kanıtlayamazsanız bu bölüme girmeyin.

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Atatürk gibi bir milletin kaderini değiştirmiş,yok olmaktan kurtarmış,bir ömrünü(demesi kolay) vermiş bir lider için Bir kaç saray bir kaç köşk az bile kalır o şahsiyetin altın kubbeli saraylarda oturması gerekirdi.

+ Kaldı ki Atatürk bir Cumhurbaşkanıydı o zaman sizin şimdiki önceki cumhurbaşkanlarına da bu köşkleri çok görmeniz gerekir.Cumhurbaşkanlığı köşkünüde cumhurbaşkanlarının elinden almanız gerekir değil mi?

+ Bir milletin kurtarıcısına bir hediyesidir bu köşkler.Atatürk bu millete hazineler bıraktı,ancak onun oturduğu bir kaç köşk vatandaşına batıyor bu da ayrı bir soru işaretidir.

+ Atatürk'ün yaşarken oturduğu bu yerleri uygun görmeyen bir insanın Atamızın ebedi istirahatgahınıda uygun görmemesi beni şaşırtmaz.

Saygılarımla...

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Atatürk gibi bir milletin kaderini değiştirmiş,yok olmaktan kurtarmış,bir ömrünü(demesi kolay) vermiş bir lider için Bir kaç saray bir kaç köşk az bile kalır o şahsiyetin altın kubbeli saraylarda oturması gerekirdi.

+ Kaldı ki Atatürk bir Cumhurbaşkanıydı o zaman sizin şimdiki önceki cumhurbaşkanlarına da bu köşkleri çok görmeniz gerekir.Cumhurbaşkanlığı köşkünüde cumhurbaşkanlarının elinden almanız gerekir değil mi?

+ Bir milletin kurtarıcısına bir hediyesidir bu köşkler.Atatürk bu millete hazineler bıraktı,ancak onun oturduğu bir kaç köşk vatandaşına batıyor bu da ayrı bir soru işaretidir.

+ Atatürk'ün yaşarken oturduğu bu yerleri uygun görmeyen bir insanın Atamızın ebedi istirahatgahınıda uygun görmemesi beni şaşırtmaz.

Saygılarımla...

+1 +Rep

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Yahu Onair, kendi yazdığınız şeylerin ıspatını bana mı soruyorsunuz? :)

@Waterboy, madem cumhurbaşkanı olmak önemli bir mevzu, o halde onlarca ev, köşk ve sarayı mazur görürken, geçenlerde köşke alınan bir kaç milyonluk eşyayı nasıl mazur göremediniz? Üstelik o zamanlar milletçe sefalet içindeydik, savaş hali vardı. Doğrusu Abdullah GÜL'ün şahsiyeti bu bağlamda umurumda değil, ama sonuçta ülkemizi temsil eden en üst düzey şahıs o şu anda. "Ama o vatanı kurtarmadı ki" mi diyeceksiniz yoksa?

Doğrusu Atatürk'ün yaşamış veya konuk olmuş olduğu yerlerle ilgilenmiyorum, bunu da eleştirmiyorum, kalmışsa keyfiyetine münhasır bir olaydır. Ama bir tren bileti için milletvekillerine kızmasın o zaman. ;) Zira onlar da bu vatan için çok çalıştılar. (Hatırlatırım, "bu nasıl halkçılıktır" dediği söz senin bu yazından alıntı.)

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Arkadaşlar Lütfen bu konuları anlamsız bir biçimde provoke etmeyin yahu! İnanamıyorum ben diğer konunun onair abim tarafından kapatılmasına neden peki ?
Düzgünce konuşmak varken konu nasıl sapıyor onuda kavrayamıyorum.

+Elmacık abim severim sayarım seni ama bir insan hiçmi Atatürk hakkında bu kadar bilgisiz olur yahu.Atatürk millet hazinesinden kendine 1 bardak almamıştır kendine.Hepsi hediyedir o gördüğünüz şatafatlı şeyler.
Bide bu tren olayı çıktı ya olayın kökü çürük olduğu için dalıda Ama bir tren bileti için milletvekillerine kızmasın o zaman. gibi talihsiz bir cümleyle sararıp soluyor maalesef.

anarchst

Profesör
Reaksiyon puanı
4
ya bazen dayanamıyorum. o kadar atgözlüğü takmaya gerekyok arkadaşlar. atatürk çok büyük bir insandır çok büyük bir devrimcidir. ve bu memleket adına gayet güzel şeyler yapmıştır. ama burda öyle bir şekilde anlatıyorsunuz ki atatürkü. yani biri yakında atatürk ayı ortadan ikiye bölmüştür. ölüleri diriltmiştir,düşmana bir tokat atmıştır hepsi birden denize dökülmüştüre doğru gidecek. o hiç bir zaman peygamber değildi. lütfen öyleymiş gibi davranmayı bırakın. tamam anlıyorum sizin için kutsal biri. ama elmacik ve onun gibi biri çıkıp, bir tek şeyini ya niye bunu böyle yapmış diyince. hepiniz birden adamı dövmeye kalkıyorsunuz.

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
İlk önce şunu açıklığa kavuşturmamız lazım.

-Atatürk sizin için kutsal olabilir diyen arkadaşadır bu sorum;
Siz şimdiye kadar herhangi bir Atatürkçünün,Atatürk din kurdu peygamberdir bende bu dinin mensubuyum dediğini duymadım siz duyduysanız tamam diyeyim kabul edeyim.

-Atatürk kendini "bazıları" gibi ne peygamber ilan etti ne şeyh ilan etti hiçbirşey ilan etmedi biz Atatürkçüler ve bir millet onu önder olarak gördü,lider ilan etti tersini iddia eden varsa yazsın.

-Atatürkçüler Atatürkü ne putlaştırdı ne de ilahlaştırdı Atatürk düşmanları insanları soğutmak için bu yola başvurdu bakıyorumda tam yol ilerliyorlar.

Konuyu uzatmak hiçbir işe yaramayacak en fazla konu kilitlenir :)

Saygılarımla...

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
al işte birbirimizi yemekten başka bir işimiz yok yok.
Türkiye gelişecek te bizde görecez.Peh!!.