İBB tekrar uluslararası tahvil ihracına çıkabilir, ancak yurtdışı finansman meraklısı değiliz-İmamoğlu - Reuters News

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
İSTANBUL, 4 Aralık (Reuters) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentin altyapı projelerini finanse etmek için farklı finansman yöntemlerini deneyeceklerini, ayrıca bu hafta yapılan ilk uluslararası borçlanmanın ardından başka uluslararası borçlanmaların da yapılabileceğini söyledi.

Geçen sene İstanbul'da belediye başkanlığının 15 yıl sonra iktidar partisi AKP'den CHP'ye geçtiği seçimlerin ardından kamu bankalarının İBB'ye kredi vermediğini söyleyen İmamoğlu, yurtdışından borçlanma yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

İBB bu hafta ilk defa uluslararası piyasalara dolar cinsi tahvil ihraç ederek 5 yıl vade ile 580 milyon dolar borçlandı. Tahvil ihracına 2.4 milyar doların üzerinde talep geldi. İhraç gelirleri raylı toplu taşıma projelerini finanse etmek için kullanılacak. (Full Story)

İmamoğlu düzenlenen basın toplantısında tekrar tahvil ihracına çıkabileceklerine işaret ederek, "(Altyapı) projelerimizi finanse etmek için farklı finansal araçları kullanmayı düşünüyoruz, bono ihracı yöntemiyle bazı ekstra çalışmalarımız olacak" dedi.

İmamoğlu ayrıca, 2019 yılındaki yerel seçimlerden sonra İBB'nin kamu bankalarında olan yüz milyonlarca lira büyüklükteki kredi limitinin bankalar tarafından belediyeye kullandırılmadığını ifade ederek, "Yoksa biz yurtdışı finansman meraklısı olmak istemeyiz" dedi.

Belediyeler gelirlerinin ağırlıklı kısmını merkezi yönetimden sağlıyorlar. İmamoğlu'nun verdiği bilgiye göre İstanbul ilk defa yurtdışı piyasalardan teminatsız tahvil ihracı yoluyla doğrudan borçlanma yaptı.

Kaynak: Reuters

SmokeXD

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,876
Biraz twitterda dolandım ne demişler diye. Borç almış bir de övünüyor demişler. Kredi vermeyi kesenler bizim yerli milli bankalarımız değil mi arkadaş? Hem kredi vermiyorsun hem eleştiriyorsun. İcraat yapmasını engelle sonra da eleştir yok öyle dünya.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,741

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Bir belediyenin yurtdışından borçlandığı ilk durum değil.

AKP zamanında da yurtdışı borçlanmalar oldu. Asıl önemli olan borçlanılan paranın pandemi döneminde metro altyapısı yerine otobüs ve metrobüs ulaşımına aktarılması gerekirdi bana göre.
İBB bu hafta ilk defa uluslararası piyasalara dolar cinsi tahvil ihraç ederek;

ilk borçlanma demiyor ilk tahvil ihracı diyor.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064

ZAM yapıp yapıp zam değil düzenleme demek gibi.

Borçlanma değil Tahvil ihracı dimi :) Aynen Aynen...

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,741

Tahvil ihracı Özel sektör tahvilleri bankalar veya diğer anonim şirketler tarafından çıkarılan borçlanma senetleridir.

Sonuçta bu da bir borçlanma türüdür.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Tahvil ihracı Özel sektör tahvilleri bankalar veya diğer anonim şirketler tarafından çıkarılan borçlanma senetleridir.

Sonuçta bu da bir borçlanma türüdür.

Arkadaşım haberde ilk defa borçlanıyor demiyor. Haberde ilk defa tahvil vasıtası ile borçlanıyor diyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Arkadaşım haberde ilk defa borçlanıyor demiyor. Haberde ilk defa tahvil vasıtası ile borçlanıyor diyor.
Sendikasyon farklı bir borçlanma türüdür. Tahvil ile borçlanmak ise farklı borçlanma türüdür.
Biri bankalar grubundan kredi kalmak iken diğeri uluslararası piyasalarda sermaye piyasası aracı ihraç etmektir. Haberin anlattığı da budur.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,741
Benim anlatmak istediğim şey bu haber ile sanki İBB ilk defa yurtdışından borçlanıyor algısının yaratılabileceğidir. Ve eminim ki sol görüşlü haber kanalları ve muhalefet bu haberi yaparken bu algıyı kullanmışlardır.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Benim anlatmak istediğim şey bu haber ile sanki İBB ilk defa yurtdışından borçlanıyor algısının yaratılabileceğidir. Ve eminim ki sol görüşlü haber kanalları ve muhalefet bu haberi yaparken bu algıyı kullanmışlardır.
Ben yıllardır finans piyasaları içinde olduğum için dediğiniz şekilde algılamadım. Ancak herkes farklı algılamış olabilir. Ona bir şey diyemem.

Ancak haber zaten "İBB bu hafta ilk defa uluslararası piyasalara dolar cinsi tahvil ihraç ederek 5 yıl vade ile 580 milyon dolar borçlandı." demektedir. ilk defa borçlanma yapıyor olsa idi ilk defa borçlanarak şeklinde bir ibare kullanırdı.

Her neyse çok da üzerinde durulacak bir detay değil bence.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,741
Ben yıllardır finans piyasaları içinde olduğum için dediğiniz şekilde algılamadım. Ancak herkes farklı algılamış olabilir. Ona bir şey diyemem.

Ancak haber zaten "İBB bu hafta ilk defa uluslararası piyasalara dolar cinsi tahvil ihraç ederek 5 yıl vade ile 580 milyon dolar borçlandı." demektedir. ilk defa borçlanma yapıyor olsa idi ilk defa borçlanarak şeklinde bir ibare kullanırdı.

Her neyse çok da üzerinde durulacak bir detay değil bence.
Tam anlatamadım herhalde. Sosyal medyada haberlerde ve çevrede insanlar üzerinde devlet hiç bir kredi veya finansman desteği vermediği için bu borçlanma türünü seçtikleri ve sanki daha öncesinde AKP döneminde hiç yurt dışı borçlanma olmamış ta bu dönemde olmuş gibi algı oluşturulabilir. Sadece kirli siyasetin döndüğü bir ortamda algılar içerisinde yaşatılan toplumumuza sunulacak bir algı olmasından endişe duyuyorum.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Son derece ince davranmışsınız. İBB'nin tahvil ihracının üç sebebi olabilir
1-Devlet gerçekten Kamu bankaları vasıtası ile kredi kullandırmıyordur
2-Devlet Kamu bankaları vasıtası ile yüksek faizden kullandırıyordur İBB daha ucuz kaynak bulmuştur.
3-Devlet normal faizden kredi veriyor olsa dahi İBB projeleri daha hızlı tamamlamak için daha fazla kaynak içindedir.

Yani bu kadar basit bir haberden bu kadar yazışacak konu çıkartabilmek de takdire şayan.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Sizi takdir ettim diyorum yani.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,741
Sizi takdir ettim diyorum yani.
Ne konuda takdir ediyorsunuz açıklar mısınız ? Boş konuşup konuyu uzatıyorsunuz ve bu azminizi takdir ediyorum mu demek istiyorsunuz. Tam anlamıyla demek istediğiniz nedir ?

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Ne konuda takdir ediyorsunuz açıklar mısınız ? Boş konuşup konuyu uzatıyorsunuz ve bu azminizi takdir ediyorum mu demek istiyorsunuz. Tam anlamıyla demek istediğiniz nedir ?
Neyi takdir ettiğim açık. Basit bir haber üzerine bu kadar yorum yapabilme yeteneğinizi takdir ettim. Yok efendim daha evvel de belediye zaten borçlanmış da, bu ilk değilmiş de vs vs. Haber bu yahu. İlk defa tahvil ihracı yaptı diyor. Daha evvelki belediye borçlanmadı ya da borçlanamadı demiyor.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,741
Neyi takdir ettiğim açık. Basit bir haber üzerine bu kadar yorum yapabilme yeteneğinizi takdir ettim. Yok efendim daha evvel de belediye zaten borçlanmış da, bu ilk değilmiş de vs vs. Haber bu yahu. İlk defa tahvil ihracı yaptı diyor. Daha evvelki belediye borçlanmadı ya da borçlanamadı demiyor.
Ben fikirlerimi düşüncelerimi söylüyorum. Söyleyemeyeceksem düşüncelerimi paylaşmamın veya belirtmemin ne anlamı var ki ? Siz haklısınız diyorum ve daha bu konuya bir şey yazmayacağımı belirtmek istiyorum.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
ok
Ben fikirlerimi düşüncelerimi söylüyorum. Söyleyemeyeceksem düşüncelerimi paylaşmamın veya belirtmemin ne anlamı var ki ? Siz haklısınız diyorum ve daha bu konuya bir şey yazmayacağımı belirtmek istiyorum.
OK