Html Nedir Nasıl Çıkmıştır?

acarnet

Öğrenci
Katılım
18 Ekim 2014
Mesajlar
26
Reaksiyon puanı
1
Puanları
1
html-300x205.gif


HTML’nin ilk başlangıcı 1980 yılında CERN’de görevli olan Tim Berners- Lee, CERN araştırmacılarının bilgilerini paylaşmakta zorlandıklarını fark etmiştir ve bu bilgileri birbirleri ile paylaşabilmeleri için bir sistem olması gerektiğine karar vermiştir. Bundan yola çıkarak prototip amaçlı kullanabilecekleri bir sistem olan ENQUIRE isimli sistemi önerdi. 1989’lu yıllara gelindiğinde ise internet isimli kaynağın temelleri yine aynı kişi tarafından ortaya atıldı. 1990 yılından sonra HTML işaretleme dili gelişince Word Wide Web yani www. Sistemi kuruldu. Bu amaç ile ortaya çıkan HTML şuan günümüzde vazgeçilmez internetin başlıca temelini oluşturmaktadır. HTML İngilizce açılımı Hyper Text Markup Language’dir. Günümüzdeki kullanım alanına bakıldığı zaman internet tarayıcıları aracılığı ile veri aktarımının sağlanmasına yaradığını görüyoruz. Bu dilin son sürümü HTML5’tir.


Bilgisayarlarda kullanılan programlama dillerine benzer olarak işlev yapan ancak onlardan ayrılan yönleri bulunan kodlardan oluşur. HTML kodları ile kendi başına çalışan bir program yazma imkanınızın olmadığını kesinlikle bilmeniz gerekmektedir. Ancak bu dili yorumlayan ve yazılan programlar aracılığı ile çalışabilen başka bir program yazılabilir. Aslında programlama dili denilmesinin altında yatan sebepte bundan ibarettir. HTML’in temel görevi yazı, görüntü, video gibi değişik verilerin birbirine bağlanmasını sağlanmak ve bağlanan bu verilerin tamamının her web tarayıcısında aynı şekilde açılmasını sağlamaktır. HTML W3C tarafından standartlaştırılmaktadır. HTML “etiket” ismi verilen çeşitli başlıklardan oluşur ve bu etiketler sayesinde de web sayfanıza istediğiniz özelliklerin girişine imkan tanınmış olunur. Şuan etrafınızın çevrili olduğu internet ağındaki web sayfalarının tamamını HTML oluşturmuştur ve bu kodların bulunması ile birlikte aslında insanlığı gelişime götürecek ve kilometrelerce ötedeki sevdikleri ile konuşabilecekleri o mükemmel internet ağı sayesinde görüntülü konuşma imkanı veren uygulamalar kullanılmıştır.



html5b%C3%BCy%C3%BCk.jpg




HTML tek bir sürümden oluşmamaktadır ve kendine göre gelişim evreleri mevcuttur. HTML 1991, HTML +1993, HTML 2.0 1995, HTML 3.2 1997, HTML 4.0.1 1999, XHTML 1.0 2000, HTML5 2012, XHTML5 2013 yılında hizmete sunulmuştur ve başarılı olduğunu da çoğu zaman görmekteyiz. Bu açıdan baktığınız zaman HTML kalıpları her ne kadar aynı olsa ya da benzerlik gösterse bile sonuç olarak HTML’in size sunmuş olduğu özellikler nedeni ile kendilerine sayfa oluşturmak isteyenlerin bu kodlardan yararlanması için öğrenmesi gerekmektedir. Bunun yanında şuan HTML hazır kodları da mevcut bulunmaktadır. Bu kodları kullanarak kişiler nasıl site oluşturabileceklerini görebilir.

Ancak yine de belli bir düzeyde eğitim alınması gerektiği görülmektedir. Bu açıdan baktığınız zaman HTML’i öğrenmek için ilk önce yapılacak olan tabloların nasıl olacağına öğrenin ve bunun yanında farklı özelliklerine de odaklanmaya başlayın. HTML öğrenmeniz artık web sitesi yapmanız için çok önemli değil. Çünkü HTML kodlarının yapmış olduğu tüm işlemleri yapabilen belli başlı uygulamalar geliştirildi ve bu uygulamalar sayesinde de kişiler artık site yapımını sadece tasarlıyor ve kodlar kendiliğinden ekrana geliyor. Kodların yazımı da aslında çok zor değil. Ancak HTML temelinden ise gerçekten kolaya kaçmak isteyen kişilerin kullandığı ilk yöntemlerin başında bu uygulamalar gelmektedir.



Web sitenizin kralını yapabileceğiniz uygulamaların size geri dönüşü emin olun çok farklı olacak. Çünkü burada kod yerine belli bir taslak üzerinde çalışmalarınızı yürütüyorsunuz ve yürüttüğünüz çalışmalarınızın sonucunda belli bir siteye sahip oluyor olsanız bile sizin için HTML bilgisine sahip usta bir site yaptı denilmesinin imkanı yoktur. Bu açıdan baktığınız zaman her ne kadar siteyi kendisi yapan uygulamalar kullanacak olsanız bile mutlaka HTML mantığını öğrenmelisiniz.


Bu makale Web Tasarım Firması Tarafından eklenmiştir..
 
Üst