Hoparlör sistemi alırken nelere dikkat etmeliyiz?

RocKhan

Doçent
Reaksiyon puanı
15
Edifier x600'de, ses açma düğmesi woofer'ın üzerindedir, fakat ayarlamayı pc'den ya da dizüstü bilgisayarın ses bölümünden yapabilirsiniz sorun olmaz, yani wooferdaki sesi sona kadar açın, pc'deki ses ayarı hep kısıkda olsun, sesi açmak istediğinizde oradan açın, çok büyük bir sorun değil.

Ayrıca woofer yerleşimi zaten bilgisayar masasının üzerinde olmaz, masanın altına bir yere konulabilir.

Eğer uydu hoparlör bölümünden ses açma kapama bölümü mutlaka olsun istiyorsanız Edifier'in bu modeli işinizi görür. Gayet iyi sesi var, son ses açıp dinlemek zordur.
http://www.vatanbilgisayar.com/Hopa...00-2+1-speaker/productdetails.aspx?I_ID=43911

Ürün bugün %30 indirimde ama kaçırırsanız üzülmeyin, Vatan neredeyse haftada bir mutlaka indirim günleri yapıyor, indirimlerden haberdar olmak için siteye üye olup mail listesine abone olmanız yeter ya da siteyi hergün ziyaret edin, kesin indirim günlerine denk gelirsiniz.

yağmuradam

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Mıknatıs bir etkendir ama tek başına sadece bu değildir, mesela bir ses dosyasını, yüksekliği 6cm, eni 4cm, derinliği 4cm bir kabinde dinlediniz, daha sonra bu kabinden ses veren parça olan mıknatısa bağlı tüm komponenti söktünüz diyelim ve yüksekliği 8, eni 6, derinliği 6cm olan bir kabine taktınız, bu durumda bile ses değişir, kabinin arkasını açık yapmak, kapalı yapmak, her türlü değişiklik sese etki yapar.

Kabin üzerindeki mıknatıs çeşidi, bunun kalitesi, mıknatısın arkasındaki bobin sarımı, ne kadar sarıldığı, kullanılan kablonun kalitesi, sesin çıkış yaptığı koni ya da diyafram adı verilen bölüm ve yine bu bölümün kalitesi sese etki eder.

Ses öyle değişken birşeydir ki, aynı sistemi alın farklı bir ortamda çallın ses yine değişir, bunu en iyi oturma odasında dinlediğiniz kaynağı bir de banyoda dinlemeye kalkarsanız anlarsınız, tabi normal hayatta bunu hiçbirimiz yapmayız ama bu örneği vermemin nedeni sesin hemen nasıl değişebildiğine dair bir örnek vermekti.

Ses havadan, havadaki nemden, sesin çarpıp size yansıdığı yerden, herşeyden dolayı değişebilir, ortam etkisi ile değişen ses etkisine reverb denir, bazıları bunu eko ile karıştırır, bazıları ekolayzırla karıştırır ki bu eko ile ekolayzırın hiç alakası bile yok.

En basit açıklama şekli ile, Ekolayzır, frekanslarla oynayarak, oynadığımız frekanslardaki enstrümanların daha belirgin ya da sönük duyulmasını sağlar. Eko ise sesin bir yere çarpıp yansımasıdır ki bunun içerisinde Delay efekti de vardır, bu da sesin ne kadar süre ile gecikerek geldiği ya da tekrar edip etmediği ile alakalıdır.

Ses konusu aslında o kadar geniştir ki bu alanda çalışan ses mühendisleri bu işe yıllarını vermektedir. Şimdi bir konuya her yönü ile hakim olmak için bir çok kitap bitirmek ve hatta uygulamalı çalışmak gerekir, tabi bu imkanlara sahip olmak da epey masraflıdır hele ki ülkemizde.

Konuyla alakalı biraz daha ayıntılı bilgi için vereceğim linkten pdf dosyasını indirip okuyabilirsiniz.
http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CCkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fhbogm.meb.gov.tr%2Fmodulerprogramlar%2Fkursprogramlari%2Felektrik%2Fmoduller%2Fseslendirme%2520sistemi%2520kurulumu.pdf&ei=FGC5UcO4NIrBtQaS1oHgAQ&usg=AFQjCNE9vZLAUbV0s0D8vhUfMAj4iLk1Mw&sig2=eyoY1Ori-a1EH4kvKSjTBw&bvm=bv.47883778,d.Yms&cad=rja

Daha da ayrıntı için Ufuk Önen'in ''Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri'' adlı kitabını satın almanızı öneririm.
verdiğiniz linkdeki pdf ye kısaca baktım boş bir zamanda daha ayrıntılı olarak incelicem teşekkürler

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
Edifier x600'de, ses açma düğmesi woofer'ın üzerindedir, fakat ayarlamayı pc'den ya da dizüstü bilgisayarın ses bölümünden yapabilirsiniz sorun olmaz, yani wooferdaki sesi sona kadar açın, pc'deki ses ayarı hep kısıkda olsun, sesi açmak istediğinizde oradan açın, çok büyük bir sorun değil.

Ayrıca woofer yerleşimi zaten bilgisayar masasının üzerinde olmaz, masanın altına bir yere konulabilir.

Eğer uydu hoparlör bölümünden ses açma kapama bölümü mutlaka olsun istiyorsanız Edifier'in bu modeli işinizi görür. Gayet iyi sesi var, son ses açıp dinlemek zordur.
http://www.vatanbilgisayar.com/Hopa...00-2+1-speaker/productdetails.aspx?I_ID=43911

Ürün bugün %30 indirimde ama kaçırırsanız üzülmeyin, Vatan neredeyse haftada bir mutlaka indirim günleri yapıyor, indirimlerden haberdar olmak için siteye üye olup mail listesine abone olmanız yeter ya da siteyi hergün ziyaret edin, kesin indirim günlerine denk gelirsiniz.

kolonları masaüzerinde monitörun her ıkı tarafına koyuyuorum.woofer tabıkı masa altında:)yalnız ben bazen evın balkonuna çıkıp telefonun çıkışını hoporlörlere bağlauıp müzık dınlıyorum:)biraz taşıması zor olabılır.şuan kulandıklarımın kaldırıp taşıması esnasında kablolar yuzunden sıkıntı yaşıyorum
benım eskı model müzık setım vgar.bunu aux konumuna ge
tırıp jak ile bır ucunu uydu cıhazının ses çıkkışına takıyorum.fakat aynı anda dvd ye falanda bağladığımda uydu cıhazını kapatmak yada jak koblosunu çıkarmak zorunda kalıyorum.yani benim anlatmak istediğim bu hoporlar sistemını aynı anda hem pc ye ,uydu cıhazına,dvd ye falan bağlayabılırmıyım.yoksa süreklı takıp çıkarmam mı gerekıyor.umarım ne demek ıstedımı anlamışsınızdır:)

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
ses dağıtıcısı al D:

bu da nerden çıktı?:)ne işe yarıyor
birazdan vatan bılgısyara gidecem
[h=1]EDIFIER M3200 yada[/h][h=1]EDIFIER X600 almayı düşünüyorum.son olarak hangısını önerırsınız?fiyat olarak arasında 15 tl var.ıkısının kalıtesı aynıysa tabıkı ucuz olanı almakta fayda vardır:)[/h][h=1][/h]

S

SDN Okuru

SDN Okuru
ayni segmentte (5.1) z5500 ustune tanimam 4 yildir kullaniyorum daha sesi yaridan fazla acamadim (ki sesi sona getirdiginde ses acmaya devam edersen boost diye bisey cikiyo ve ses hala artmaya devam ediyo)

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
EDIFIER M3200 al hem tasarım olarak hemde güç olarak diğerinden daha iyi :)
bende onu düşünuyorum da bu ürünler sadece vatan da mı var?bimekste ,teknosa da satılmıyor mu?vatan bilgisayarın sitesinde bazı şehirlerde stokta bulunduğu yazıyor.bugün bakalım bulabılcekmıyım?olmazsa ınternetden mı sipariş vereyıkm yoksa alternatif ürün mü bakayım?
ayni segmentte (5.1) z5500 ustune tanimam 4 yildir kullaniyorum daha sesi yaridan fazla acamadim (ki sesi sona getirdiginde ses acmaya devam edersen boost diye bisey cikiyo ve ses hala artmaya devam ediyo)

hangi ürünü önerdını tam anlamadım.segmentte z 5500 diye googlye yazdım farklı şeyler çıktı

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
İnternetten ver siparişi uğraşma :)

aynı fiyat olduktaqn sonra mağazdan alırım tabi bulabılırsem
yalnız şuan baktım 137 tl olmuş.dün 102 tl falandı.yani indirimi kaçırdım.başka yerden bulamazmıyım yada haftosununu beklemem gerekecek

T800

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Edifier genelde vatan'da satılıyor o yüzden hafta sonu indirimini bekle derim..

TIGUAIN

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bak şimdi kulaklık çoğaltıcısı al yada wirless sistem alsana

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
EDIFIER M3200almayı düşünüyordum fakat 100tl ve altına hiç düşmüyor.hala daha alamadım:( diğer edifier olanda çok kaba gözüktüğü için alma istemiyorum.başka alternatifleri düşünmem lazım