Hız tutkunlarına ağır ceza yolda!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Emniyet Genel Müdürlüğü, şehirler arası yollarda hız sınırını yüzde 50 ve üstü oranda aşan sürücülere 700 lira ceza verilmesini öngören bir düzenleme hazırladı. Hız sınırı cezası şu an 166 lira. Yeni düzenleme kabul edilirse hız sınırını aşan neredeyse bir maaşını kaptıracak. Hız sınırı cezası 700 lira, Asgari ücret ise şu an 803 lira.

22318561.jpg

Ölümlü trafik kazalarının daha çok şehirlerarası yollarda ve aşırı hızdan kaynaklandığını belirleyen emniyet yetkilileri, kazaların önüne geçilmesi için caydırıcı tedbirler alıyor. Özellikle aşırı hız ve emniyet kemeri denetimlerini arttıran polis, bu sayede ölümlü kaza sayısını yüzde 8.3, ölü sayısında ise yüzde 7.4 oranında düşürdü.

Şehirlerarası yollarda da caydırıcı tedbirlerle kazaların önüne geçmeyi planlayan emniyet yetkilileri, hız sınırını yüzde 50 ve üstü oranda aşan sürücülere 700 lira ceza verilmesini öngören bir düzenleme hazırladı.

ŞU ANDA UYGULANAN CEZALAR

Trafik kanununa göre, hız sınırını yüzde 10 oranında aşan sürücüye herhangi bir ceza verilmiyor, hız sınırının 70 kilometre olduğu yolda sürücüye 77 kilometreye kadar opsiyon tanınıyor. Hız sınırını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşan sürücülere 166 lira ceza yazılıyor. Bu sürücülere ayrıca 10 ceza puanı veriliyor. 70 kilometre hız öngörülen bir yolda 78'den hızlı gidenlere bu ceza uygulanıyor.

Hız sınırını yüzde 30'dan daha fazla aşan sürücülere ise 343 lira ceza veriliyor. Bu kişilere 15 ceza puanı uygulanıyor. Geriye doğru 1 yıl içinde 5 defa sınırı ihlal eden sürücünün ehliyeti 1 yıl süre ile geri alınıyor.

3. KADEME

Emniyet Genel Müdürlüğü, bu iki kademenin dışında sadece şehirlerarası yollarda uygulanmak üzere üçüncü bir kademe getirerek, hız sınırını yüzde 50 ve üstü oranda aşan sürücülere 700 lira ceza verilmesini planlıyor. İlgili sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınıp yasal düzenlemeler hazırlandıktan sonra gerçekleştirilecek bu düzenlemeyle, şehirlerarası yollarda hızdan kaynaklı ölümlü kazaların azaltılması planlanıyor.

Böylece ceza kademelendirilerek hız sınırını az aşan sürücüyle yüksek hızlarda seyreden sürücülerin aynı cezayı ödemesinin de önüne geçiliyor.

HIZ SINIRLARI

Halen otomobiller için yerleşim yeri dışında şehirlerarası çift yönlü karayollarında hız sınırı 90, bölünmüş yollarda 110 ve otoyollarda 120 kilometre. Minibüs ve otobüsler için yerleşim yeri dışında şehirlerarası çift yönlü karayollarında hız sınırı 80, bölünmüş yollarda 90 ve otoyollarda 100 kilometre. Kamyonlar için ise yerleşim yeri dışında şehirlerarası çift yönlü karayollarında hız sınırı 80, bölünmüş yollarda 85 ve otoyollarda 90 kilometre. Bu limitlere de yüzde 10'lu bir opsiyon uygulanıyor.

Birinci ve ikinci kademenin ardından düzenlemeyle, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 135, bölünmüş yollarda 165 ve otoyollarda da 180 kilometre hızın üstüne çıkan otomobil sürücülerine 700 lira ceza verilmesi düşünülüyor. Diğer araç sınıfları için de belirlenmiş hız limitlerinin yüzde 50 üstünde seyreden sürücülere aynı cezanın verilmesi öngörülüyor.

AA - Hürriyet

/xo/

Dekan
Reaksiyon puanı
226
Donumuzu da alsınlar oldu olacak.

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
Hız sınırı ve radarlardan nefret ediyorum.

yagizcan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Beyler ben ceza yedim mi nerden bakabiliyordum ona ? 4-5 ay sonra geliyor ama bazı yollar sıkıntılı eğer orda yediysem dikkat edeyim bi dahakine

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Siz yine iyisiniz. Bizim burada asiri hiz yaptimi arabaya el koyuyorlar + belirli bir süre trafige cikamiyorsun.

Babam scooterle büyük tahta tasidigi icin 3 ay ehliyetine polis el koymustu :D

[MENTION=15367]El Padrino[/MENTION]

Radar cennetinde yasiyorum hocam, seni en iyi ben anlayabilirim :)

ffgul

Profesör
Reaksiyon puanı
8
>>Saçma bir uygulama daha...
>>Bana 84 le ceza kestiler geçen yıl şehiriçinde(dümdüz ve geniş bir yolda..hız sınırı 70 di..)
>>arkadakine yol verelim derken ceza yedim...
>>Lanet olsun şu saçma kurallar...
>>Kural koyacaklarına önce yolları düzeltsinler..Çoğu yol hala köy yolundan farksız..

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
Siz yine iyisiniz. Bizim burada asiri hiz yaptimi arabaya el koyuyorlar + belirli bir süre trafige cikamiyorsun.

Babam scooterle büyük tahta tasidigi icin 3 ay ehliyetine polis el koymustu :D

@El Padrino

Radar cennetinde yasiyorum hocam, seni en iyi ben anlayabilirim :)

25 yıldır gidip geldiğim işyerimin güzergahında gidiş geliş toplam 8 şeritli yeni bir yol yapıldı.Askeri bölgenin içinden geçen yaklaşık 3,5 km lik bir yol.Yol ilk açıldığında hiçbir uyarı ve radar benzeri birşey yoktu.Bende o yola gelene kadar çektiğim trafiğin acısını o yola girdiğim anda 180-200 km hız yapıp 3,5 km lik yolu hemen geçip çıkıyordum.Yaklaşık 6 ay bu şekilde devam etti.Sonra yolun başına ve sonuna kameralar ve EDS uyarı levhaları yerleştirildi.Öncesinde sadece kameraların önünden geçerken hızımı 70 e düşürüp geçtikten sonra hemen 180 e ulaşıp, tekrar çıkışta kameranın önünde 70 e düşüp çıkyıordum.Bu böyle bir kaç hafta devam etti.Velhasıl bir gün kapım çaldı ve PTT bir ceza makbuzu getirdi.Açtım baktım ve fotoğrafımın yeraldığı hız cezası makbuzunu gördüm.Çok şaşırmıştım.135 km ile radara yakalandığım yazıyordu.300 küsür lira ceza yemişim.Halbuki hiçbir zaman kameranın önünden 70 in üstünde geçmemiştim.2 gün sonra tekrar bir ceza makbuzu daha geldi ve yine aynı yol aynı ceza ve fotoğrafım.Çok şaşırdım.İnternette araştırdım ve aslında o kameralar yola giriş ve çıkış zamanını kaydediyor.Aradaki süreye göre kaç km hızla gittiğini hesaplayıp öyle ceza kesiyor.Ceza makbuzlarım 5 bin lira olana dek sürekli gelmeye devam etti.Yaklaşık 5 bin küsür liralık bir ceza yedim o yolda.4 şeritli gepgeniş bir yol ve çokda tenha bir yol orası.İnanın o yolda 70 le giderken uykum geliyor gözlerim kapanıyor.Öyle bir yolda 70 le gitmek işkence gibi birşey.Neyse ki sistemi çözdüm ve artık ceza gelmiyor.Artık kamera gördüm mü akan sular duruyor.

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
[MENTION=15367]El Padrino[/MENTION]

5bin TL bayagi agir olmus be hocam, dikkatli ol bundan sonra.

Bizim burada da o cins yollardan var. Dümdüz yolu 5km boyunca 40 la gidiyorsun resmen.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
devlet baba : her şey sizin güveniniz için güvenli,sağlıklı yaşamanız için yapılıyor bu önlemler hem zaten bunlar bedava alınmıyor biraz para vermişsin çok mu? der.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
25 yıldır gidip geldiğim işyerimin güzergahında gidiş geliş toplam 8 şeritli yeni bir yol yapıldı.Askeri bölgenin içinden geçen yaklaşık 3,5 km lik bir yol.Yol ilk açıldığında hiçbir uyarı ve radar benzeri birşey yoktu.Bende o yola gelene kadar çektiğim trafiğin acısını o yola girdiğim anda 180-200 km hız yapıp 3,5 km lik yolu hemen geçip çıkıyordum.Yaklaşık 6 ay bu şekilde devam etti.Sonra yolun başına ve sonuna kameralar ve EDS uyarı levhaları yerleştirildi.Öncesinde sadece kameraların önünden geçerken hızımı 70 e düşürüp geçtikten sonra hemen 180 e ulaşıp, tekrar çıkışta kameranın önünde 70 e düşüp çıkyıordum.Bu böyle bir kaç hafta devam etti.Velhasıl bir gün kapım çaldı ve PTT bir ceza makbuzu getirdi.Açtım baktım ve fotoğrafımın yeraldığı hız cezası makbuzunu gördüm.Çok şaşırmıştım.135 km ile radara yakalandığım yazıyordu.300 küsür lira ceza yemişim.Halbuki hiçbir zaman kameranın önünden 70 in üstünde geçmemiştim.2 gün sonra tekrar bir ceza makbuzu daha geldi ve yine aynı yol aynı ceza ve fotoğrafım.Çok şaşırdım.İnternette araştırdım ve aslında o kameralar yola giriş ve çıkış zamanını kaydediyor.Aradaki süreye göre kaç km hızla gittiğini hesaplayıp öyle ceza kesiyor.Ceza makbuzlarım 5 bin lira olana dek sürekli gelmeye devam etti.Yaklaşık 5 bin küsür liralık bir ceza yedim o yolda.4 şeritli gepgeniş bir yol ve çokda tenha bir yol orası.İnanın o yolda 70 le giderken uykum geliyor gözlerim kapanıyor.Öyle bir yolda 70 le gitmek işkence gibi birşey.Neyse ki sistemi çözdüm ve artık ceza gelmiyor.Artık kamera gördüm mü akan sular duruyor.

Valla üstad, kusura bakma.
Senin yediğin cezadaki hızın hesaplanış yöntremini görünce ülkemde güzel şeyler de oluyor dedim.
Yol çok tenha, çok sıkıcı vb sebepler 200 km hıza bahane olamaz.
Hız yapan insanlar kaza yapınca kendileri ölse sorun değil, gidip başkalarını da öldürüyorlar.
Bu resmen cinayet ama adına kaza deniyor.
Ve bu kazalarda genelde suçlu olan adam bir şekilde hayatta kalırken, karşıki taraf ölüyor.
Hatta onun ölmesi de hadi sorun olmasın.
Olan onun varsa eşine çocuklarına vs oluyor.

[video=youtube;dIKx1bNgJlY]http://www.youtube.com/watch?v=dIKx1bNgJlY&feature=youtu.be[/video]

St. Benoit

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Sağolsunlar akaryakıt zamları yüzünden hız nedir unutur olduk. 110 km' yi aşamıyoruz zaten.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
ilgili bakan hemen açıklama yapar biz sizi düşündüğümüz için akar yakıtı o kadar pahalı yaptık araçlarınızı çok hızlı kullanmayın diye hayatınızı koruyoruz çünkü sizleri seviyoruz...