Hem RAID hemde Cache SSD olurmu?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Nack
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Nack

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sorum şudurki;
Asus Maximus V Extreme anakart oldugunu varsayalım. Z77 yonga setli oldugunu hatırlatmama gerek yok heralde.
ve 2 tane 500 GB Sabit disk, bir tanede 64 GB SSD Disk satın aldıgımızı varsayalım.

Aldığımız 2 tane sabit diski RAID yapıp, SSD yide sadece önbellek amaçlı kullanabilirmiyiz?

Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var ikisi bir olursa süper olur gibi bir his var içimde

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Raid menülerinde zaten hangi diskleri raid ve hangi raid modunda çalıştıracağınız seçiliyor. bu durumda siz 3 diski de sisteme bağladıktan sonra, raid işlemini hangi disklere uygulamak istediğinizi belirleyip raid oluşturabilirsiniz. iki diskiniz olduğu için raid 0 veya raid 1 yapabilirsiniz.

Olmaması için bir sorun görünmüyor. işlem bittiği zaman 2 hd görülür. 1 ssd (işletim sistemi olan) ve diğeri.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Esa, anladığım kadarıyla arkadaş SSD Diski oluşturduğu raid için cache olarak kullanmak istiyor. Yani teoride 3 disk de raid olacak ancak mekanik diskler veri yükleme için senkronize çalışırken SSD disk de bu raidin önbelleği olacak.

Tabi yanlış anlamış da olabilirim.

Nack

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Esa, anladığım kadarıyla arkadaş SSD Diski oluşturduğu raid için cache olarak kullanmak istiyor. Yani teoride 3 disk de raid olacak ancak mekanik diskler veri yükleme için senkronize çalışırken SSD disk de bu raidin önbelleği olacak.

Tabi yanlış anlamış da olabilirim.

Tam üstüne bastın. internete biraz baktım böyle bir teknik göremedim (belkide yoktur).

Ogün ssd cache bellegi araştırırken birden böyle birşey aklıma geldi.
Sence olurmu?

Hedgehog!

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Tam üstüne bastın. internete biraz baktım böyle bir teknik göremedim (belkide yoktur).

Ogün ssd cache bellegi araştırırken birden böyle birşey aklıma geldi.
Sence olurmu?

Senin istemiş olduğun sunucularda oluyor aslında. Birde yeni nesil notebooklarda misal olarak Alienware'da mSata olarak gelen 32GB yada 64GB'lık disklerle oluyor. Sistem onları Cache olarak kullanıyor ama RAID yapısında istenen Cache olarak kullanılamıyor.

Yazılımsal olarak değilde aslında anakarta uygun RAID kartı bulursan belki yapma şansın olabilir. Araştırmak lazım...

Nack

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Senin istemiş olduğun sunucularda oluyor aslında. Birde yeni nesil notebooklarda misal olarak Alienware'da mSata olarak gelen 32GB yada 64GB'lık disklerle oluyor. Sistem onları Cache olarak kullanıyor ama RAID yapısında istenen Cache olarak kullanılamıyor.

Yazılımsal olarak değilde aslında anakarta uygun RAID kartı bulursan belki yapma şansın olabilir. Araştırmak lazım...

Bencede araştırmak lazım eğer olursa çok güzel olur yani hızı tahmin edilebilir aslında ama SSD geçme ihtimali yüksek, çünkü RAID'in gösterdiği performans zaten belli üstüne önbelleği SSD den aldığınd durum olağanüstü hale gelebilir. Hayırlısı deniyeceğim bunu ilk önce Maximus V Extreme yi bi aliyimde ^^

Hedgehog!

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Bencede araştırmak lazım eğer olursa çok güzel olur yani hızı tahmin edilebilir aslında ama SSD geçme ihtimali yüksek, çünkü RAID'in gösterdiği performans zaten belli üstüne önbelleği SSD den aldığınd durum olağanüstü hale gelebilir. Hayırlısı deniyeceğim bunu ilk önce Maximus V Extreme yi bi aliyimde ^^

Anakartı inceledim. RAID 0,1,5,10 desteği var ve tam istediğim gibi 8 adet SATA girişi var.

Buna 4 tane disk takıp RAID10 yapılabilir ki, bu 4 diskinde SSD olmasa bile Seagate'in Momentus XT 750GB'lık diski olduğunu varsaysak, fena bir sistem olur. Toplamda 1.5TB'lık alan olur ama RAID1 den dolayı yedekli, RAID0'dan dolayı da performanslı bir yapı olur. Ben olsam sadece RAID0 yaparım :)

Benim evde 2x 500GB'tan RAID0 var, bir sorun yaşamadım. Zaten üzerinde sadece sistem, oyunlar ve programlar var. Önemli verilerim başka disklerde duruyor.

Nack

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Anakartı inceledim. RAID 0,1,5,10 desteği var ve tam istediğim gibi 8 adet SATA girişi var.

Buna 4 tane disk takıp RAID10 yapılabilir ki, bu 4 diskinde SSD olmasa bile Seagate'in Momentus XT 750GB'lık diski olduğunu varsaysak, fena bir sistem olur. Toplamda 1.5TB'lık alan olur ama RAID1 den dolayı yedekli, RAID0'dan dolayı da performanslı bir yapı olur. Ben olsam sadece RAID0 yaparım :)

Benim evde 2x 500GB'tan RAID0 var, bir sorun yaşamadım. Zaten üzerinde sadece sistem, oyunlar ve programlar var. Önemli verilerim başka disklerde duruyor.

Biliyorum doğrudur tamam ama işte şimdi şöyle anlatim. bu şekilde fena bir sistem olur diyosun ya.. RAID yaptıktan sonra harddisklerin önbellek olarak kendi alanları kullanmadığını ve önbellek olarak ssd kullandığını bir düşün ve şimdi bir kez daha düşün çıkabilecek performansı, RAID yapmadan 64 gblık ssd'yi sadece önbellek olarak kullanıp mekanik diskide normal olarak kullandığımızda maximized modunda normal bir ssd nin yazma/okuma hızının 5/4'üne kadar geliyor yani neredeyse normal bi ssd gibi hızlı oluyor, o mekanik disk 1 TB olsa 1 TB SSD gibi oluyor, bundan yola çıkarak işte böyle birşey aklıma geldi acaba olurmu diyorum bende.
SSD Cache hakkında bilgin yoksa kaynak verebilirim anlatabilirim

Hedgehog!

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Biliyorum doğrudur tamam ama işte şimdi şöyle anlatim. bu şekilde fena bir sistem olur diyosun ya.. RAID yaptıktan sonra harddisklerin önbellek olarak kendi alanları kullanmadığını ve önbellek olarak ssd kullandığını bir düşün ve şimdi bir kez daha düşün çıkabilecek performansı, RAID yapmadan 64 gblık ssd'yi sadece önbellek olarak kullanıp mekanik diskide normal olarak kullandığımızda maximized modunda normal bir ssd nin yazma/okuma hızının 5/4'üne kadar geliyor yani neredeyse normal bi ssd gibi hızlı oluyor, o mekanik disk 1 TB olsa 1 TB SSD gibi oluyor, bundan yola çıkarak işte böyle birşey aklıma geldi acaba olurmu diyorum bende.
SSD Cache hakkında bilgin yoksa kaynak verebilirim anlatabilirim

Senin demek istediğini anladım ben arkadaşım :) normalde tabii ki, RAID yapmak için harddisklerin önbellek olarak kendi alanları kullandığını biliyorum. Fakat yeni nesil sunucularda bildiğim kadarıyla SSD Cache desteği mevcut :) ve senin istemiş olduğun oluyor... Bunu desktop bir bilgisayarda yapmak için araştırma yapmak ve belki de donanımsal bir RAID kartı almak gerekebilir.

SSD Cache hakkında bilgim var ancak yine de kaynak verirsen memnun olurum. Öğrenmek güzeldir :)

Hedgehog!

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Arkadaşım biraz araştırma yaptım ve seçmiş olduğun anakartın Intel® Smart Response Technology desteği var yani SSD Caching yapabilirsin. Ancak bir fark var. Elinde bulunan SSD disk ile degil mSata SSD ile yapman mümkün.

overview.jpg

mPCIe Combo™ (mPCIe/mSATA combo card) yazan yeri görebilirsin.

Oraya uygun bir adet mSata SSD alman gerekiyor.

Ürünün özelliklerinde bu konu ile ilgili olan kısmı alıntı yapıyorum.

ROG anakartlar üzerinde bulunan Combo teknolojisi sayesinde bağlantı seçeneklerinizin arttığını göreceksiniz. Combo, anakartın arka kısmındaki giriş/çıkış portlarına yakın yerleştirilmiştir. Üzerindeki mSATA portu Intel Smart Response Teknolojisi desteklidir ve uygun mSATA SSD sürücülerle kullanıldığında yüksek süratli veri aktarımı sağlar.

Bence bunun üzerine gitmeni tavsiye ederim :thumbup: :thumbup:

Nack

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşım biraz araştırma yaptım ve seçmiş olduğun anakartın Intel® Smart Response Technology desteği var yani SSD Caching yapabilirsin. Ancak bir fark var. Elinde bulunan SSD disk ile degil mSata SSD ile yapman mümkün.

overview.jpg

mPCIe Combo™ (mPCIe/mSATA combo card) yazan yeri görebilirsin.

Oraya uygun bir adet mSata SSD alman gerekiyor.

Ürünün özelliklerinde bu konu ile ilgili olan kısmı alıntı yapıyorum.

Bence bunun üzerine gitmeni tavsiye ederim :thumbup: :thumbup:

Öncelikle kaynakları verim bi okumanı isterim;
http://forum.donanimhaber.com/m_56653476/tm.htm
http://shiftdelete.net/ocz-synapse-cache-ssd-inceleme-35884.html

Şimdi alacağım anakartın özelliklerinde olduğunu sevinerek biliyorum zaten :thumbup:

Ama gel gelelim benim bahsettiğim mesele anakartın destekleyip desteklememesi değil açtığım konuyu biraz daha dikkatli okursan ne demek istediğimi anlarsın... :)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Mevcut RAID kartları ile elinizdeki SSD yi Cache olarak kullanıp, Diğer diskler,i RAID yapamazsınız.

Bu teknikği şu anda bazı storage`ler kullanabiliryor, birden fazla SSD var ise Read ve Write olarak
ayrırabiliyorsunuz.

Bu İşlem ev kullanıcısına göre değil, kurumsal kullanıcıysanız performans için Storage bakın (HP den uzak durun)
iSCSI veya daha yüksek hıza bakıyorsanız FCP / SAN SW kullanmanız gerekecektir.
İyi Çalışmalar

Nack

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Mevcut RAID kartları ile elinizdeki SSD yi Cache olarak kullanıp, Diğer diskler,i RAID yapamazsınız.
Bu teknikği şu anda bazı storage`ler kullanabiliryor, birden fazla SSD var ise Read ve Write olarak
ayrırabiliyorsunuz.

Bu İşlem ev kullanıcısına göre değil, kurumsal kullanıcıysanız performans için Storage bakın (HP den uzak durun)
iSCSI veya daha yüksek hıza bakıyorsanız FCP / SAN SW kullanmanız gerekecektir.
İyi Çalışmalar
​
Güzel okurum benim meselede bu zaten performans hastası bir insanın konusunun altına yazıyorsun ^^
Ben sırf performans alabilmek için kullandığım XP 64 Bit veya 32 Bit sürümünü düzenleyerek lite haline getirdim ve yaklaşık 190 MB gibi bir iso dosyası çıktı, Yıllardır bu şekilde kullanırım ve çok şükür gerek windows gerek windows yazılımları olsun tecrübem hızım çok iyi diyebilirim (Bilgisayarıma hiç anti virüs yazılımı kurmayıp üstüne hiç virüsle karşılaşmamam bunu açıklayabilir sanırım.)

Bu arada standart bir ev kullanıcısıyım iSCSI ile işim olmaz..
kaffeetrinker_2.gif

Gelelim konuya uzun zamandır gerek türkiye çapında gerek yabancı ülkelerde yapılan SSD Testlerini ve SSD Kullanıcılarının görüş,yorum vb. olaylarını inceliyorum ve böyle bir tekniği başka bir yerden duymadım sanırım böyle bir teknik yok (diye düşünüyordum)

Ama bu yorumunda "Bu tekniği şu anda bazı storage`ler kullanabiliyor" Demen araştırma ruhumu bariz bir şekilde canlandırdı :D diyecektim kii yaptığın yorum birden fazla SSD için geçerliymiş
297.gif

Yorumunuza bakılırsa 1 Tane SSD Diski 'Cache SSD' olarak kullanıp, diğer mekanik diskleri RAID olarak kullanamayız.. Yani işin aslı bu iş olmaz diyorsun..
297.gif

S

SDN Okuru

SDN Okuru
kardeşler yazılarınızı okudum faydalı bilgilerinize sıgınarak yardım istiorum yardımcı olursanız sevinirim .mesele asus extreme v aldım 1 ssd ve 2 tb green westwern ama cihaz örnegin vista kurulumu yaparken cünkü elimde baska işletim sistemi yok her sekilde ekran kararması oluyor kuruyor faka bu seferde ssd performansı alamıorum sorun için yardımlarınızı bekliorum ekran normal sartlarda hangi işletim sistemini denediysem aynı ibrazı veriyor kuramıorum bi türlü şimdiden yardımlarınız için tesekkür ederim:blush:

oktay_42

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
selamün aleyküm msige70 için bi sorum olacak 120 GB SSD Now SMS200S3/120G mSATA aldım 1 adet aldım 1 adet olunca süper raid yapabilirmiyiz ? yani biostan raidi etkinleştirsem secure bootu devre dışı bıraksam süper raid olurmu tek msatayla ? iyi günler ayrıca bios güncellememe gerek varmı bios ayarlarına girince direkt olarak raidi etkin yapabiliyorum yani bios süper raid uyumlumu ?

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Raid'in hangi tür olacağını da seçmen gerekir, 0,1,5 falan olması gerekli. Senin demek istediğin 0 galiba? İkisini birlikte çalıştırıp hızı arttırmak istiyorsun.

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Şimdi Asus P9X79 Pro mainboard'um var.
2 tane Quantum Black diski RAID 0 olarak çalıştırıyorum. Burada bir sıkıntı yok. Bir başka 2 Quantum Black diski ise RAID 1 olarak çalıştırıyorum. Bunda da bir sıkıntı yok.
4'ünü RAID 5 olarak çalıştırabilidim. Burada da bir problem yok. Mainboardun RAID özelliği performansı biraz düşürüyor belki ama adam gibi bir kart hem pahalı hem de Türkiye'de bulması mesele...

Neyse gelelim öteki konuya yani SSD caching'e... Bu arada not benim işletim sistemimde bu arada SSD üzerine kurulu, ama user profile'ım filan hard diskte SSD 128 GB olduğu için sadece uygulamaları (oyunlar hariç) bu diskte saklıyorum.

Asus SSD caching belli portalara bağlı bir HD'yi, bir SSD ile cache halde çalıştırmaya yarıyor. Bu portlar yukarıdaki RAID'li portlardan farklı. Ama bu konfigürasyonda RAID'li HD'leri bir de SSD cache'li yapabilmek mümkün gözükmüyor.

Yani bir HD ve bir SSD daha alırsam şöyle bir konfigürasyon mümkün

SATA port 0: SSD (İşletim Sistemi)
SATA port 1: HD (Set 1-RAID0)
SATA port 2: HD (Set 1-RAID0)
SATA port 3: HD (Set 2-RAID1)
SATA port 4: HD (Set 2-RAID1)
SATA port 5: CD / DVD
SATA port 5: SSD (Cache - Seçenek Enabled olduğu sürece bu HD gözükmüyor.)
SATA port 6: HD (Cache yapılan HD, bu HD'de sık kullanılan dosyalar SSD'ye gönderilip oradan çağrıldığı için HD hızlanıyor.)

Umarım şimdi açık olmuştur...

İyi günler,