HDD fazlalıklarını silip, temizleme

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Arkadaşlar, öğrenmek istediğim bir konu var.
Özellikle bilgisayarın ilk kullanımında, henüz gerekli programı yüklemeden ve zaman içinde sadece Geri Dönüşüm Kutusu'na atılan bir çok fazlalık, o kutu temizlense de aslında HDD'den temizlenmiyor.

Ben kesin temizlik için Delete On Click yazılımını kullanıyorum.
3 geçişli temizlik, Recuva gibi programlarla geriye hiç bir şey döndüremiyor.

Mamafih, özellikle Geri Dönüşüm Kutusu'na atılmış bir yığın kısayol vb birikimi bulunuyor Recuva sonuçlarında.

Bunları geri alıp, Delete On Click ile temizleyebilirim.
Lakin geri alınmaları HDD'de izlerinin kalmalarının önüne geçer mi?

Yani bu geri alma komple bir geri almamıdır yoksa geri alınsa bile aynı şeyler ikinci aramada tekrar çıkacak mıdır?

Açıkçası ben bu Geri Dönüşüm kalıntılarını nasıl temizleyebilirim?

Atıyorum Recuva ile araştırayım ama hiç bir şey kalmasın.
Bu olası mıdır?

Teşekkürler.

İSS-1

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Verilerinizi silerken Eraser tarzı 3 taraf yazılım kullanmalı ve 35 defa üste yazılarak silmelisiniz ki kurtarma olayı algoritme olarak zorlansın tekrar kurtarılma işlemi için tabii bu 35 defa yazma işlemi ile silmek çok uzun zaman alır bunuda belirtelim.

Yine East Tec Eraser programı bu işlem için en iyi programlardan birisidir ama ücretlidir. Verilerinizi 3. taraf yazılımlar ve dosya kurtarma işlemleri ile geri getirilemeyecek şekilde imha eder...

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
[MENTION=279364]İSS[/MENTION] ilgine teşekkürler ama demek istediğim silmek değil.
Herhangi bir kurtarma yazılımıyla Geri Dönüşüm Kutusundan geri kurtarılan dosyalar Geri Dönüşüm Kutusunu komple boşaltmış mı oluyor?
Yoksa Geri Dönüşüm Kutusunda bu geri kurtarma işleminden sonra hala aynı dosyalar kalıyor mu?
Veya Geri Dönüşüm Kutusundaki gereksiz dosyalar nasıl silinir?

Ben Geri Dönüşüm Kutusunu zaten CCleaner ile temizliyorum.
Ama ilk günlerden kalan tüm gereksiz şeyleri de silmek istiyorum.

Hafiye

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Bildiğim kadarıyla, veri kurtarma araçları okunabilen verilerin birer kopyasını oluşturur. Bu yüzden de farklı bir disk bölümünde çalışmayı önerirler. Yani, kurtarılan veriler aslında okunabilen asıl verinin bir kopyası şeklindedir. Bu yüzden geri alma işlemiyle asıl verinin yok olması gibi bir durum meydana gelmez. Geri alınan veriyi kalıcı olarak silmek, oluşturulan kopya veriyi silmekten öteye gitmeyecektir. Daha önceden normal olarak silmiş bulunduğun verileri sonradan kalıcı olarak silebilmen için boş alan yok edici bir yazılım kullanmalısın. Buradaki ücretsiz program (File Shredder) ile bunu yapabilirsin. Programın "Shred Free Disk Space" özelliği bunu yapabilmeni sağlar. Ayrıca, günlük kullanım için dosyaları geri dönüşüm kutusundan kalıcı olarak silme işleminde de buradaki ücretsiz progamı (Eraser) öneririm.

phoenix_

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Boş alan temizleme seçeneği ccleaner ve revo uninstallerda da var.Ama çok yavaş sürüyor.Bir kere uğraşayım dedim sıkılıp bıraktım,bir de iptal süresi için bekledim :)

7/24

Profesör
Reaksiyon puanı
51
Sormak isteğin soruyu anladım arkadaşlar farklı algıladılar sanırım farklı cevaplar verdiler.

Aslında geri dönüşüm kutusuna attığın ve sonra sildiğin veri silinmez bir dosyada tutulur.

Şimdi ilk olarak, klasör seceneklerinden gizli dosyaları göster ve korunan işletim dosyalarını gizle çeltik kaldır.

Sonra c sürücüsüne geldiğinde $RECYCLE.BIN isimli dosya göreceksin içine girdiğinde sildiğin verileri orada göreceksin.

Tamamen silebilirsin sana kalmış.