Hayvanlarda uzun yaşam geni

Bu konuyu okuyanlar

aklayarar

Asistan
Katılım
27 Şubat 2006
Mesajlar
441
Reaksiyon puanı
16
Puanları
0
Bilim adamları, kısıtlı miktarda yiyecek verilen hayvanların, fazla besin tüketenlere göre neden daha uzun yaşadıklarının anlaşılmasını sağlayabilecek önemli geni buldular.


PARİS - İngiliz Nature dergisindeki habere göre, ABD’nin San Diego eyaletindeki Salk Instute’de görevli araştırmacılar, “yiyecekleri kısıtlanan hayvanların, sürekli yiyecek tüketen hayvanlara oranla nasıl daha fazla yaşadıkları” sorusuna yanıt bulmak için solucanlar üzerinde araştırma yaptılar.

Araştırmacılardan Martin Holzenberger, PHA-4 adı verilen genin, uzun süredir yanıtsız kalan bir soruya yanıt verdiğini söyledi.

Buluşun çok önemli olduğunu vurgulayan Holzenberger, “Yiyecek kısıtlaması ve yaşam süresinin artması arasındaki bağ, şu ana kadar anlaşılamamıştı. Yaşam süresinin artmasını sağlayan bu gen, diğer genlerin işlemesini de düzene koyuyor” dedi.

Bir hayvana tükettiği besinin yüzde 70’inin verilmesinin, hayvanın yaşam süresini yüzde 20-30 artırdığını belirten araştırmacılardan Fransız Hugo Aguilaniu, yiyeceği azaltılarak dengeli bir rejime sokulan solucanın daha fazla süre yaşadığının belirlendiğini söyledi.

Aguilaniu, bu gen bloke edildiğinde, solucanın yiyeceğinin azaltılmasının sonuç vermediğini, ancak genin etkisinin artırılması halinde, normal yiyecek verildiğinde bile solucanın daha fazla yaşadığını söyledi.

Fransız bilim adamı, genin etkisinin artırıldığında, solucana verilen yiyeceğin de azaltılmasının hayvanın biraz daha fazla yaşamasını sağladığını belirtti.

Amerikalı genetik uzmanı Gary Ruvkun da, PHA-4 geninin diğer tür canlılarda da bulunduğunu, bu nedenle bu buluşun insanların yaşlanmasıyla ilgili araştırmalarda yardımcı olabileceğini söyledi.


kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/407011.asp
 

stajer

Profesör
Katılım
15 Mayıs 2009
Mesajlar
1,439
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
ne kadar az yersek o kadar uzun yaşarız demek ki. Zaten peygamber efendimiz de tam doyulmadan sofradan kalkılmasını tavsiye ediyor.
 
Üst