Hayattaki seçimler(10)...

-Beneficence-

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
31
Bugün sizleri biraz derin düşüncelere sevkedeceğim serinin 10. bölümü ise şöyle:)

Hayat bir sürü seçimlerle çıkar karşımıza...Hangisine ne zaman ve ne şekilde karar vereceğimiz hayatımızda yaşadıklarımıza bağlı olarak değişir...Belki en kötü seçimi yaparsın,belki de en iyi seçimi...Seçimlerimiz bizi nereye sürükleyecek acaba diye merak eder dururuz...

Çünkü seçtiğin seçim ne olursa olsun seçmediklerin hep aklında olacak...Hep merak edeceksin diğerlerinde ne vardı diye...Belki bir gün pişman olacaksın keşke bu seçimi yapmasaydım diye Dövüneceksin,söyleneceksin,üzüleceksin...

Çoğu zaman aklımız diğer seçimlerde kalır ve acabalar ile bezeli bir süreç başlar yaşamımızda...Zamanın koşullarına ayak uydurmak için vazgeçtiğimiz seçimler acaba tekrardan karşımıza çıkacak mı bilemeyiz...Hayatın başka bir oyununda ve ya aynı oyunun başka bir sahnesinde yeniden karşılaşır mıyız vazgeçtiklerimiz ile...?
Neden hayat bizleri tek bir seçim yapma zorunluluğunda bırakıyor?

Aslında bu seriyi açmamdaki sebep sizlerin düşüncelerinizle beraber şunu tartışabilmek acaba hayat bu kadar ölçülüp tartılmaya değecek kadar sandığımızdan da ve düşünmeden yapılan bir seçimin sonucunu kaldıramayacak kadar çokmu ciddi yoksa sadece öylesine yaşanması gereken sahip olduğumuz zaman dilimindenmi ibaret...?

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
En önemli olan, karşına bir seçenek çıktığında seçim yapabilmek. Doğru veya yanlış farketmez. Farketmez çünkü o an doğru hissettiğin şeyi yapıyorsundur. Çünkü kimse diğer yolu bilerek seçmez. Bir seçim yapılmış ise çoğu zaman geri dönüşü olmaz. Çünkü hayat; dur bir deneyeyim olmadı öbür yolu seçerim şeklinde ilerlemez. Söylediğim gibi bir yola girmişsen eğer, bu yolunda önüne çıkan engelleri en iyi şekilde aşmak ve çıkan fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek.

Seçmediğin yolu düşünmek, havanda su dövmeye benzer, bu seçmediklerini -ki bunları çoğu zaman hatırlamazsın- düşünmek seni geleceğe götürecek düşüncelerden arındırır.

Aslında hepimiz farkında olmadan birçok kararlar verip bir takım yollar çizeriz kendimize, bahsettiğin diğer seçenek; ancak hayatı yaşadıkça karşımıza çıkar ve öyle bir seçimin olabileceği kanısına varırız. Tabi o zaman hep geçmişte olur. Dolayısıyla sen kendin ve çevren için aslında en doğrusunu yapmışsındır.

ReDo

Rektör
Reaksiyon puanı
91
Seçenek ne olursa olsun önemli olan cesaret edip birini seçmektir.

Yanlış birini seçtin diyelim ve dönüşü yok doğru olana,
Dönüş olmasada elbet farklı bir yoldan o doğruya gidebilirsin.
Yani "Keşke" şunu seçseydim diyip vazgeçmemek lazım,
Yolu çizip doğruya ulaşmak bizlerin elinde.

Eğer daha önce yaptığımız bir hata karşımıza çıkarsada geçmiş hatada yaptığımız yanlışları bu sefer yapmayız.

Aslında bu seriyi açmamdaki sebep sizlerin düşüncelerinizle beraber şunu tartışabilmek acaba
hayat bu kadar ölçülüp tartılmaya değecek kadar sandığımızdan da ve düşünmeden yapılan bir seçimin sonucunu kaldıramayacak kadar çokmu ciddi yoksa sadece öylesine yaşanması gereken sahip olduğumuz zaman dilimindenmi ibaret...?

Acemi marangozun talaşı fazla olurmuş.

Ölçüp tartmak ve ciddiye almak lazım hayatı.

Ne demiş Sago :

[h=2]Bugünkü aklım olsaydı,Dün yaptıklarımı yapmazdım.
Ama dün yaptıklarımı yapmasaydım,Bugünkü aklım olmazdı...[/h]

temren

Asistan
Reaksiyon puanı
3
konu çok derinmiş
seçmeden önce kılı kırk yarıp seçtikten sonra arkama pek bakmam
acabalar, keşkeler içten içe kemiren yiyip bitiren sözler

Alnair Alsad

Profesör
Reaksiyon puanı
29
Hayat öylesine yaşanılacak bir şey olsaydı bu kadar detay içermezdi sanırım. :)

angel75

Dekan
Reaksiyon puanı
18
Hayati zorlastiran bizler oldugumuz icin bu kadar derin dusunmemize gerek yok derim ben....

shadow2

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23
keşe diyenler helak oldu.(Hz.Mevlana)
geçmişe takılıp kalmak yerine geçmişten ders alıp yola devam etmek lazım.

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Biz insanların hiç bir seçim şansımız yok. Biz sadece kendimizi aldatıyoruz.

Önümüze çıkan, çıkmayan seçenekler sadece alın yazımızda ilerlediğimiz hayat isimli yolun içinde zaten öyle veya böyle olacak ya da olmayacak şeylerden başka bir şey değil.
Şans, mucize, bu tür seçimler, kader, kısmet diye nitelendirdiğimiz her şey, ama istisnasız her şey, alın yazımızda zaten yazıyor.

O yazının ötesine hiç kimse geçemez ve hiç kimse yaşamın hiç bir milisaniyesini bile değiştiremez.

angel75

Dekan
Reaksiyon puanı
18
Biz insanların hiç bir seçim şansımız yok. Biz sadece kendimizi aldatıyoruz.

Önümüze çıkan, çıkmayan seçenekler sadece alın yazımızda ilerlediğimiz hayat isimli yolun içinde zaten öyle veya böyle olacak ya da olmayacak şeylerden başka bir şey değil.
Şans, mucize, bu tür seçimler, kader, kısmet diye nitelendirdiğimiz her şey, ama istisnasız her şey, alın yazımızda zaten yazıyor.

O yazının ötesine hiç kimse geçemez ve hiç kimse yaşamın hiç bir milisaniyesini bile değiştiremez.

yani sonucta bunu biz belirliyoruz....

-Beneficence-

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
31
keşe diyenler helak oldu.(Hz.Mevlana)
geçmişe takılıp kalmak yerine geçmişten ders alıp yola devam etmek lazım.
Mevlana'nın bu sözü gerçekten insanın bir durup düşünmesini sağlıyor ellerine sağlık hocam bu paylaşım için

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
yani sonucta bunu biz belirliyoruz....

Asla.
Biz bazı şeylere bazı isimler yakıştırıp, aslında zaten olacak veya olmayacak olan olayları kendimize atfediyoruz o kadar.

Şöyle örneklemek gerekirse,
"Vay be! .... Üniversitesini kazandım." diyoruz ya, aslında o okula gireceğimiz doğumumuzdan beri belli.

Geleceği nasıl kimse bilemezse, o yaşa kadar yaşayıp, örneğin,o okula gireceğini de asla bilemez kişi.

Bazen hayıflanıp, "keşke o gün filanca işi şöyle yapsaydım." Deriz ya, aslında asla yapılamazdı.

Alın yazısı, olacakların zaten yazılı olduğu, ama bizim asla çözümleyemeyeceğimiz bir yazı.

cipro06

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Asla.
Biz bazı şeylere bazı isimler yakıştırıp, aslında zaten olacak veya olmayacak olan olayları kendimize atfediyoruz o kadar.

Şöyle örneklemek gerekirse,
"Vay be! .... Üniversitesini kazandım." diyoruz ya, aslında o okula gireceğimiz doğumumuzdan beri belli.

Geleceği nasıl kimse bilemezse, o yaşa kadar yaşayıp, örneğin,o okula gireceğini de asla bilemez kişi.

Bazen hayıflanıp, "keşke o gün filanca işi şöyle yapsaydım." Deriz ya, aslında asla yapılamazdı.

Alın yazısı, olacakların zaten yazılı olduğu, ama bizim asla çözümleyemeyeceğimiz bir yazı.
alın yazısını herkez kendi belirler kaza ve kader ise insanistem dışıdır.alın yazısı denilen şey misal önüne 5 seçenek var ben bunlardan birini seçeceksem ve kırmızıyı seçtiysem alın yazısı dediğimiz şeyide biz belirlemiş oluyoruz zaten.seçim hakkı zaten sen yolda giden bir insana bilerek çarpmak istersen bunu sen seçmişsindir Allah senin alnına bunu yazmaz.eğer böyle bişe varsa ezeceksen eğer bu imanın şartlarında vardır kaza ve kadere iman diye bu sebepten başına gelir buda alın yazısının ta kendisidir

shadow2

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23
Mevlana'nın bu sözü gerçekten insanın bir durup düşünmesini sağlıyor ellerine sağlık hocam bu paylaşım için

Ne zaman aklıma geçmişten bir anı gelip keşke şöyle olsaydı demeye kalksam hemen aklıma bu söz gelir. Kadere iman ettim razı geldim deyip yoluma devam ederim.

-Beneficence-

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
31
Aslında bu Kader Kaza konusunu fazla tartışmamak gerekiyor zira daha önce dinlemiş olduğum Cuma vaazından aynı şeyi imam'da söylemişti.

Yanlızca şunu bilmek lazım....Sen tedbirini al, takdirini Allah'a bırak.

Korpe

Rektör
Reaksiyon puanı
16
söyle bir söz var ..

Hayat bizi resmen dört işlemle sınar; gerçeklerle çarpar, ayrılıklarla böler, insanlıktan çıkarır ve sonunda topla kendini der. Tolstoy