Hatalı aydınlatma göz sağlığını tehdit ediyor

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Göz sağlığımız için bulunduğumuz mekanlarda ve bilgisayar karşısında en doğru aydınlatmayı seçmek büyük önem taşıyor.
shutterstock_130900220ed48e48ed2b8fba3.jpg

Yanlış aydınlatılan ortamlarda uzun süre zaman geçirmek göz kuruluğuna, baş ağrısına ve göz yorgunluklarına neden oluyor. Hatalı duruş, kötü okuma alışkanlıkları ve yanlış aydınlatmanın gözü yorarak, görme kusurlarına yol açabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, 'Bir şeyler okurken, okuduğumuz ortamın aydınlatmasına dikkat etmeliyiz. Göz sağlığı açısından kural olarak, özellikle florasan ışığından hem ultraviyole yaydığı için hem de belirli bir frekansla ışıma yaptığı için uzak durmalıyız.


En doğru aydınlatma cinsi, daylight denilen gün ışığını taklit ederek aydınlatmayı sağlayan ışık kaynaklarıdır. Direk gözümüze veya direk okuduğumuz yere gelecek ışık yerine yansımalı ışık kullanmak göz sağlığı açısından daha doğrudur' dedi.


KARŞIDAN YÜZÜNÜZE IŞIK GELECEK ŞEKİLDE OKUMAYIN


Yeterli ışığın ve doğru duruşun çok önemli olduğunu belirten Dr. Karaarslan, 'Işığın sol omzunuz üzerinden gelmesini ve okuduğunuz sayfanın üzerine düşmesini sağlayın. Asla karşıdan yüzünüze ışık gelecek şekilde okumayın. Eğer bir gözünüz okuma faaliyetinde daha iyi ise lambayı o gözünüzün olduğu yöne yerleştirin. En iyi görüntü için ampul mesafesini ayarlamalısınız' diye konuştu.


"Okuduğumuz mecmua masanın üzerindeyse oturduğumuz koltuğun çok yukarıda olmaması gerekiyor" diyen Dr. Karaarslan, 'Okuduğumuz veya çalıştığımız düzey gözlerimizi yoracak şekilde olmamalı. İdeal seviye uzun süreli çalışmalar için 33 cm'dir. Özellikle çocuklar daha çok konsantre olmak için okurken veya yazarken çok daha fazla yaklaşabilirler. Bu görme kusuru olduğu anlamına gelmez fakat dikkat edilmelidir. Gözün aşırı yorulması miyopatiye sebebiyet verebilir' dedi.


Kötü okuma alışkanlıkları ve yanlış aydınlatma gibi durumların görme problemi olmasa bile bulanık görmeye sebebiyet verebileceğini belirten Karaarslan, konuşmasına şöyle devam etti: 'Her şeyden önce bu gibi durumlar erken yorulmaya ve ciddi oranda baş ağrısına sebebiyet verir. Göz numaraları normal bile olsa, gözde batma hissi yaşanabilir. Göz sağlığımızı olumsuz etkileyecek her şeyden kaçınmalıyız.'


yenişafak
 

pem

Öğrenci
Katılım
21 Ağustos 2015
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Işığın Renk Sıcaklığı
Işık kaynağının yaydığı görünür ışıktır. Renk Sıcaklıkları soğuk, orta ve sıcak olarak üçe ayrılır. Sıcak diye tanımlanan ışık içerisinde daha fazla kırmızı ışık barındırıyor, genelde kişilerce huzurlu ve konforlu bulunan ışıktır. Orta ışık sıcak ışığa nispeten içerisinde daha az kırmızı ışık barındırır daha soğuk görünür ve soğuk ışık ise en az kırmızı ışık içeren, rengi maviye daha yakın olan ve göze rahatsız edici gelen ışıktır.
Işığın rengi Kelvin (K°) cinsinde ölçülür.
3300 K° altı sıcak beyaz olarak , 3300 ve 5000 K° arası doğal beyaz, 5000 K° üstü soğuk gün ışığı beyazı olarak değerlendirilir. Rakam azaldıkça renk kırmızı ve tonlarına arttıkça mavi ve tonlarına yaklaşır.

2500-2800K Renk Grubu: Sarı sıcak, genellikle huzur verir, rahatlatıcıdır, dinlendirici olarak nitelendirilir. Genellikle kişisel ortamlarda tercih edilir.
2800-3500K Renk Grubu: Sıcak beyaz, doğal beyaz; bu renk grubu da rahatlatıcı ışık grupları arasında yer alır. En çok tercih edilen renk grubudur.
3500-5000K Renk Gubu: Doğal soğuk beyaz; ışık geçirgenliği fazla olan ofis ve dükkanlarda genellikle tercih edilir.
5000K Renk Grubu: Gün ışığı, soğuk gün ışığı diye adlandırılır.

Örneğin;
2700K: Sıcak beyaz
4000K: Doğal beyaz
4200K: Soğuk beyaz
6000K: Gün ışığı

LED aydınlatma ürünleri 3000K-10000K arası değişen renk sıcaklıklarında bulunur. Etkinin en belirgin olduğu alan 4000K üzeri renk sıcaklıklarıdır.
 
Üst