Hasankeyf Yok Olmasın! diyenler "bölücüdür" diyorlar

Bu konuyu okuyanlar

tugbagaleri

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2006
Mesajlar
2,224
Reaksiyon puanı
46
Puanları
48
parca.jpg



Vatan Parça Parça
Bugün "Hasankeyf Yok Olmasın" diyenler bölücüdür diyorlar. Oysa asıl bölücülük doğayı ve bizden önceki uygarlıkların izlerini yok etmektir. Çünkü doğa ve uygarlık bir vatanı bütün halinde tutan en önemli değerlerdir.
Vatana bağlılık, yalnızca onun siyasi sınırlarını korumakla kazanılabilecek bir erdem değildir.
Aslolan, o sınırların içindeki her karış toprağı korumak, değerine değer katmaktır.
Oysa bugüne kadar hiç böyle olmadı...
İki milyon yaşındaki Tuz Gölü'nü haritadan sildiler. Aksaray'da susuz kalan köyler birer ikişer boşalıyor. Orta Anadolu doğası ve uygarlığı paramparça oldu.
Belek'in ormanlarını satıp golf sahası yaptılar. Akdeniz'in ormanları bin parçaya bölündü.
Karadeniz'in derelerini parça parça sattılar. Her birini bir başka şirket aldı.
Memleketimin dağlarını didik didik kazdırdılar. Birileri altın bulup zengin olsun diye.
Orman arazilerinin adım adım işgaline göz yumdular. Şimdi parsel parsel satacaklar.
Bundan sonra da Hasankeyf'i, Ortaçağ'ın en önemli İslam başkentlerinden birini, sular altında bırakmak istiyorlar. Ilısu Barajı ile son doğal nehirlerimizden biri, Dicle, paramparça olacak. Türkiye geçmişini ve köklerini kaybedecek. Tüm bunun karşılığında Alman, Avusturyalı, İsviçreli ve Türk şirketler tirilyonlar kazanacak.
Doğa Derneği, Türkiye doğasının ve kadim uygarlıklarının parça parça yok edilişine dur demek için var. Hiçbir güç, bu toprakların bütünlüğünü korumak için yürüttüğümüz çalışmalara gölge düşüremez.
Bugün "Hasankeyf Yok Olmasın" diyenler bölücüdür diyorlar. Oysa asıl bölücülük doğayı ve bizden önceki uygarlıkların izlerini yok etmektir. Çünkü doğa ve uygarlık bir vatanı bütün halinde tutan en önemli değerlerdir.
Bölücülük, yalnızca bir ülkenin topraklarını parçalama isteği değildir. Bir ülkenin bugününü geçmişinden koparmak da aynı derecede tehlikelidir. Bu nedenle on bin yıllık Hasankeyf uygarlığını ve toptekün Dicle Vadisi'ni sular altında bırakma kararını veren bir Türkiye, aynı zamanda kendi köklerini parçalama kararını vermiş olacaktır.
Türkiye, kendi doğasına ve uygarlığına, yani köklerine sahip çıktığı sürece yaşamaya devam edecektir.
Bu gerçeği görmezden gelmek, yaşadığımız topraklara ve gelecek nesillere yapılabilecek en büyük ihanettir.

 

ashabulyemin

Müdavim
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
3,389
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
hasankeyf projesi kadar saçmalık görmedim sanki intikam alınıyor herşeye çözüm bulunuyorda bir tarihi servetin yok olmasına bulunamıyor.
Oysa asıl bölücülük doğayı ve bizden önceki uygarlıkların izlerini yok etmektir. Çünkü doğa ve uygarlık bir vatanı bütün halinde tutan en önemli değerlerdir.
işte olay bu bunun altına imzamı atarım
 

tugbagaleri

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2006
Mesajlar
2,224
Reaksiyon puanı
46
Puanları
48
Avrupa Ilısu’dan Çekildi Hasankeyf’i ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’na kredi veren ülkelerden Avusturya’dan sonra Almanya da çekildiğini açıkladı. Alman Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Erich Stather yaptığı açıklamada "Türkiye'ye prosedür gereği 180 günlük süre tanıdık ama bunun bir önemi yok. Bu baraj artık Alman parasıyla finanse olmayacak" dedi.

Türkiye’nin, Ilısu Barajı’nın yapılabilmesi için gerekli 153 kriterin hiçbirisini yerine getirmeden baraj inşaatına başlaması ve ardından da “Acele Kamulaştırma” yoluna gitmesi projeye destek veren ülkeler için bardağı taşıran son damla oldu.

Türkiye’nin ilgili kriterleri yerine getirmeden baraj inşaatına başlaması nedeni ile Ilısu Projesi’nden çekilen Avusturya’nın ardından Alman Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Erich Stather Frankfurter Rundschau gazetesine verdiği demeçte Almanya’nın da projeden çekildiğini duyurdu. “Baraj artık Alman parası ile finanse olmayacak” diyen Stather’in açıklamasının ardından Avusturya, Almanya ve İsviçre’den oluşan konsorsiyumun da açıklama yapması bekleniyor.

Doğa Derneği Kampanya Koordinatörü Erkut Ertürk de yaptığı açıklamada:
“Doğa Derneği’nin yürüttüğü kampanyanın da katkılarıyla Ilısu Baraj Projesi konsorsiyumu dağılma noktasına gelmiştir. Bundan sonra 10 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’in kalıcı kurtuluşu, UNESCO’nun Dünya Doğa ve Kültür Mirası Listesi'ne eklenmesi ve Türkiye’nin Ilısu Barajı projesini tümüyle iptal etmesi ile mümkün olacak. Bu nedenle kamuoyunu, sivil toplum kuruluşlarını ve fikir önderlerini Doğa Derneği’nin ‘Hasankeyf Yok Olmasın’ kampanyasına katılmaya davet ediyoruz’ dedi.

Alman Bakanı Erich Stather’in demeci:
http://www.fr-online.de/in_und_ausland/politik/aktuell/?em_cnt=1649224&

Kaynak
 
Üst