Hard diskimde bad sector hatası

mücahid54

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Önce garantisi varsa servise yolla garanti yoksa MaxtBlast diye bi program var onunla biosdan hdd ye komple format at ( 1TB yarım günden fazla sürebilir)düzelirse sorun yok düzelmezse yenisini al

mücahid54

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Garantisi var. Ama mavi bilgisayar kapanmadan 1 hafta önce almıştım. :D

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Mavi bilgisayardan alman garantisi bitti demek değildir zaten garantiyi mavibilgisayar vermez üretici firma verir markası neyse onun servisine git ve garanti bozulmasın maxblastı sakın kullanma

mücahid54

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Garanti işini bir düşüneyim. Sonuçta her şeyi arkadaşın hdd sine attım. Onunla görüşür yollarım artık. Teşekkürler.

crazyboys90001

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Herkese merhaba. Bir arkadaşın tavsiyesiyle sorunumu buraya yazıyorum.

http://forum.shiftdelete.net/yazilim-tavsiyeleri/1531-harddiske-fabrika-formati.html

Yukarıdaki konuya baktım ama tatmin edici bir cevap bulamadım.

Western Digital marka harici 1TB'lık hdd imde 380 mb lık tek bir bad sector hatası oluştu. Şu an biçimlendiriyorum ama çok uzun zaman geçti ve daha bitmedi biçimlendirme. Eğer o da bad sector hatasını düzeltmezse, neler yapabilirim?

1 hafta önce laptobum sebebsiz yere kilitlenip hiçbir şey yapılmıyordu..garantiye gönderdim hardiskte bad sektör varmış..hemen hardiski değiştirdiler 1 hafta içinde laptobumu geriye sapasağlam verdiler...exper ailesine teşekkür ederim buradan.servisleri gerçekten harika...24 saat telefona cevap veriyorlar ve hergün saat akşam 10:00 kadar sitelerinden canllı destek veriyorlar..webcamlı webcamsiz. :wink:

şunu da söylemek isterim..bad söktör gibi hatalar hardiske çok format atmaktan olur..bazı çok bilmiş arkadaşlar formatın hardiske zararı yok der ama vardır..her formatın hardiskte bıraktığı hasar olur...ben şahsen her ay format atardım eski hardiske ama artık laptopla çok uğraşmıyacağım...windows7 yi kurdum ,,bir daha windows8 final kurarım :D zaten garantisi 4 ay sonra bitiyor.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
şunu da söylemek isterim..bad söktör gibi hatalar hardiske çok format atmaktan olur..bazı çok bilmiş arkadaşlar formatın hardiske zararı yok der ama vardır..her formatın hardiskte bıraktığı hasar olur...ben şahsen her ay format atardım eski hardiske ama artık laptopla çok uğraşmıyacağım...windows7 yi kurdum ,,bir daha windows8 final kurarım :D zaten garantisi 4 ay sonra bitiyor.

Bad sektör çok format atmaktan değil pc çalışırken sarsmak darbe elektrik gitmesi düğmeden kapatmak gibi şeylerden olur

Erdem-FB

Dekan
Reaksiyon puanı
28
Kullanılayaman bozulmuş olan bölüm anlamına gelir eğer yeniyse değiştir.

SERKANCANDAN

Asistan
Reaksiyon puanı
4
1 hafta önce laptobum sebebsiz yere kilitlenip hiçbir şey yapılmıyordu..garantiye gönderdim hardiskte bad sektör varmış..hemen hardiski değiştirdiler 1 hafta içinde laptobumu geriye sapasağlam verdiler...exper ailesine teşekkür ederim buradan.servisleri gerçekten harika...24 saat telefona cevap veriyorlar ve hergün saat akşam 10:00 kadar sitelerinden canllı destek veriyorlar..webcamlı webcamsiz. :wink:

Harddisk dediğimiz donanıma format atamayacaksak ne işe yarar? Beyaz sayfaya tükenmez kalemle yazı yazmak gibi birşey sizin mantığınız. Bir kere yazınca orda kalır öyle mi?

Üstüne basa basa söylüyorum. Format atmak harddiske zarar vermez.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Harddisk dediğimiz donanıma format atamayacaksak ne işe yarar? Beyaz sayfaya tükenmez kalemle yazı yazmak gibi birşey sizin mantığınız. Bir kere yazınca orda kalır öyle mi?

Üstüne basa basa söylüyorum. Format atmak harddiske zarar vermez.

Aynen katılıyorum işletim sistemini yeniden kurmak için atılan format hdd ye zarar vermez ben servise gönderdiğim arızalı bad sektörlü hhd lerde siz çok format atmışsınız garanti dışı kalmış diye hiç yaşamadım.
zaten öyle olsa zaten üstüne yazarlar fazla format atmayın diye. Bunu diyen arkadaş format ne demek ve format çeşitlerini bi güzel araştırsın zaten işletim sistemi kurarken herkez hızlı biçimlendirmeyi kullanıyo bölüm silmek yeniden bölüm oluşturmaktan bişey olmaz

DorukC

Asistan
Reaksiyon puanı
1
crazyboys90001 arkadasim,

Bence HDD nedir, nasil calisir, format atmak aslinda ne demektir, veri HDD ye nasil yazilir okunur, format attiginda HDD de neler degisir bunlari bi arastir. ;)

Bilmislikle falan alakasi yok, HDD nin yapisina aykiri format atmakla bad sector olusmasi.
format atmanin aslinda HDD ye bir dosya kaydetmekten,okumaktan fazla bir farki olmadigini arastirirsan ogrenirsin ;)

Format atmak, HDD nin MBR sini sifirlamak windows kullaniyorsan FAT Table i sifirlamaktir, Lİnux kullaniyorsan INode yapisini sifirlamaktir, Boot record u degistirmektir ;)

crazyboys90001

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Aynen katılıyorum işletim sistemini yeniden kurmak için atılan format hdd ye zarar vermez ben servise gönderdiğim arızalı bad sektörlü hhd lerde siz çok format atmışsınız garanti dışı kalmış diye hiç yaşamadım.
zaten öyle olsa zaten üstüne yazarlar fazla format atmayın diye. Bunu diyen arkadaş format ne demek ve format çeşitlerini bi güzel araştırsın zaten işletim sistemi kurarken herkez hızlı biçimlendirmeyi kullanıyo bölüm silmek yeniden bölüm oluşturmaktan bişey olmaz

benim laptobun hardiski bence formattan arıza verdi..windows 7 yüzünden 15-20 defa format attım tekrar kurdum..son günlere doğru performans düşüklüğü gözlemledim ve en sonunda ani kilitlenmeler oldu (bad sector)
..

---------- saat 11:37 eklendi ---------- önceki mesaj saat 11:31 eklenmişti ----------

format nasıl oluyor..anlatıverde öğrenelim :rolleyes: windows 7 yi kurarken bölümü sil çıkıyor.ben o işlemi yapıyorum..format değil mi o..değilse format nasıl atılır

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
benim laptobun hardiski bence formattan arıza verdi..windows 7 yüzünden 15-20 defa format attım tekrar kurdum..son günlere doğru performans düşüklüğü gözlemledim ve en sonunda ani kilitlenmeler oldu (bad sector)
..

Bak tekrar tekrar yazıyorum için rahat etsin önemli değil :)
Sen windows kurarken C yi yada C, D, E vs bölümlenmiş alanı siliyorsunya bölümlenmemiş alan oluyor sonra yine bölümlenmemiş alanda bölüm oluşturuyorsun Bu yaptığın işlemin masaüstüne bi klasör oluşturup silmekten hiçbir farkı yok için rahat olsun senin hdd başka sebebten bozulmuştur sende öyle oldu diye hemen formata kabahat bulma

crazyboys90001

Profesör
Reaksiyon puanı
32
crazyboys90001 arkadasim,

Bence HDD nedir, nasil calisir, format atmak aslinda ne demektir, veri HDD ye nasil yazilir okunur, format attiginda HDD de neler degisir bunlari bi arastir. ;)

Bilmislikle falan alakasi yok, HDD nin yapisina aykiri format atmakla bad sector olusmasi.
format atmanin aslinda HDD ye bir dosya kaydetmekten,okumaktan fazla bir farki olmadigini arastirirsan ogrenirsin ;)

Format atmak, HDD nin MBR sini sifirlamak windows kullaniyorsan FAT Table i sifirlamaktir, Lİnux kullaniyorsan INode yapisini sifirlamaktir, Boot record u degistirmektir ;)

buldum.diskin ömrünü azaltıyormuş..benim 1 senelik hardisk gibi:mrgreen:

low level format.
high level format.

low level format harddiskin uzerindeki sektor ve iz isaretlerini olusturur
ve bu sayede diskin uzerinde veri bloklarinin tutulabilecegi ve kafanin bu
verileri takip edebilecegi fiziksel yapi olsuturulur. low level format ancak
diskte rahatsiz edici boyutta bad sector varsa son care olarak uygulanir.
ozel low level format programlariyla yapilan bu bicimlendirme bad
sector'den
kurtulmak icin faydali gibi gozukse de aslinda diskin omrunu kisaltir.

low level formattan sonra bildigimiz ve kullandigimiz high level format
uygulanir. hi-level format sayesinde diskin uzerine yazilan veri bloklari
dosya yapisina kavusur ve windows tarafindan islenebilecek hale gelir. bu
yuzden FAT, NTFS, HFS gibi farkli format bicimleri vardir. 'win 98 NTFS
formatli diski okuyamaz' dedigimizde win98'in bu diskteki dosyalari
olusturan veri bloklarini anlayamayacagini ve isleyemecegini anlatmaya
calisiriz.

velhasıl kelam; windows'un standart high level format islemini gonul
rahatligi ile uygulayabilirsiniz.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296

low level format.
high level format.

sector'den

calisiriz.

Sarı çizmeli mehmet ağa kim yazmış nereye yazmış bunu

s7v7n

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Bad sector için ayrıca bir öneri, (eğer garantisi bitmiş ise) partition lara ayırıp bad sectorlu bolumu ayrı ve aktif edilmemis bir partition olarak olusturun. yani 3 parca yapıp 2 saglam 1 bad sektorlu partition.

DorukC

Asistan
Reaksiyon puanı
1

low level format.
high level format.

sector'den

calisiriz.

Hayatinda hic low level format attinmi? Low level format, fabrikada yapili halde gelir zaten ;) onun amacida diskte kullanilabilecek durumda ki yapiyi yeniden olusturmaktir. Harddisk manyetik miknatis kutuplasmasi yoluyla verileri saklar, lowlevel format ta diskin her alanina birsey yazmaya calisip eger yazilabiliyorsa saglam olarak isaretler ;)

Sonuc olarak low level format inda bir zarari yok, sadece diskte ki bad sector lu alanlari kullanilamaz olarak isaretler, HDD nin boyutu kuculur ve oraya veri yazilamaz, bu sayede olasi veri kayiplarinin da onune gecilir ;)