Hangi üniversiteyi kazandın ?

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
daha önce bankacılık okudum muhasebeler var veremediğim dondurdum onu :D

jane bilader

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar istanbul üniversitesinde veterinerlik okuyorumm yardımcı olabiliriim :)

Asylum

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Lefke Avrupa Üniversitesi sosyal hizmet geldi. Lys sıralamam 281 bin di (257 puan) pdr bekliyordum 282 bindeki ama gelmedi

rapic1994

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği geldi banada :) Herkese hayırlı olsun

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
@tambjk Teknolohi fakülteleri hakkında yorumların nedir ? Bir de 21 teknoloji fakültesi kuruldu ancak 7 tanesi öğrenci aldılar. Geri kalan 14 fakülte ne zaman öğrenci alacak bir araştırma yaptım ancak bulamadım.

Yeni kurulduklarından çok fazla bilgim yok. Ayrıca yeni kurulan fakultelerden imkanım varsa uzak durmayı tercih ederim :) Çünkü piyasaya çıktığınızda x fakultesinden mezun oldum dediğiniz de işveren afallar, orası neresi der, daha önce oradan mezun biriyle çalışmadıklarından mezun kapasitesi hakkında fikri yoktur, kimisi kumar oynamak istemez. Piyasada köşe başlarını kapmış, herbiryere yayılmış mezunların olması en büyük avantajlardan biri bence.

Kağıt üzerinde teoride gayet güzel duruyor, alanında uzman yetiştirmeye yönelmişler fakat işin pratiğine gelince, oturmuş bir akademisyen kadrosu, kurum kültürü olmadığından ilk zamanları sancılı geçecektir. Staj misali 2 dönem hem okuyup hem çalışma mevzusu ise çok güzel ve yararlı olacaktır. Eğer kendini geliştirir ve diğer mezunlar arasında sıyrılırsan bu dezavantajların önemi azalacaktır :)

Ufak bir adaletsizlik de var; Kontenjanın yarısını mtok mezunlarına ayrılması. Sınavda kendisinden daha başarılı öğrenciler olmasına rağmen bir öğrencini mtok mezunu diye avantaj sağlamamalı. İyi olan kazanmalı. En az katsayı düşüklüğü kadar adeletsiz buluyorum.

Okuduğun lise itibari ile avantajlı olacağından tercihini bu yönde kullanacaksın sanırım :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Odtü bilgisayar mühendisleri ankara mı kıbrıs mı acaba? :)

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
[MENTION=142972]tambjk[/MENTION]

Sende mi brütüs ? :D Abi meslek liseli bir adam Fizik kimya biyoloji matematik hiç bir şey görmüyor. Ama mesleği biliyor. İşi bilen adam yani :D Sen sınavda onu anadolu liseleri ile yarıştırıyorsun ? Bu yarışı kazanan sayısı bir okulda (kos koca) bir elin parmak sayısını geçmez. Bu yüzden meslek liselerine olan ilgi yarı yarıya düşer ki avrupa bizde ki meslek liseleri seviyesinde ki liselere %100 destek veriyor neden diye sormak lazım. :D MTOK var en azından mühendis olma şansın var. öbür türlü yok abi olmaz. Bak çalışınca oluyor derler de MAT -1 çalışmaya başlayalı 1 hafta oldu 3 saatte 64 soru çözebildim :S Adamlar 3 saatte 200 soru çözüyor onlarla yarıştıracak mısın beni :D MTOK a gelelim. MTOK a giren meslek liseliler 5 sene okuyor yani ilk sene fizik kimya biyoloji yeterlilik sınavlar filan falan. (Öyle kolay değil 60 altı notun olmayacak) :D O bile ço kzor geçen sene 95 mtok'ludan 35 geçebilmiş sadece ( Sakarya + 2 sene kalan okuldan atılıyormuş hazırlıkta) :D Yine FKB bilmeyen mühendis olmuyor :D

O yüzden dengeler eşitlenmiş durum da MTOK kontenjanları Teknoloji fakültesinin yarısını oluşturuyor. Teknoloji fakültesinde 90 öğrenci (genel lise tercih edebilir +1 hazırlık okumaz 4 senedir yani :D ) 90 MTOK (Sadece meslek liseleri +1 hazırlık 5 senedir yani) :D Denge ne güzel sağlanmış :) ben tercih yapacağım zaman Teknoloji fakülteleri ilk mezunlarını verecek İNŞ. bir sorun ile karşılaşmam hadi hayırlısı :D

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
@tambjk

Sende mi brütüs ? :D Abi meslek liseli bir adam Fizik kimya biyoloji matematik hiç bir şey görmüyor. Ama mesleği biliyor. İşi bilen adam yani :D Sen sınavda onu anadolu liseleri ile yarıştırıyorsun ? Bu yarışı kazanan sayısı bir okulda (kos koca) bir elin parmak sayısını geçmez. Bu yüzden meslek liselerine olan ilgi yarı yarıya düşer ki avrupa bizde ki meslek liseleri seviyesinde ki liselere %100 destek veriyor neden diye sormak lazım. :D MTOK var en azından mühendis olma şansın var. öbür türlü yok abi olmaz. Bak çalışınca oluyor derler de MAT -1 çalışmaya başlayalı 1 hafta oldu 3 saatte 64 soru çözebildim :S Adamlar 3 saatte 200 soru çözüyor onlarla yarıştıracak mısın beni :D MTOK a gelelim. MTOK a giren meslek liseliler 5 sene okuyor yani ilk sene fizik kimya biyoloji yeterlilik sınavlar filan falan. (Öyle kolay değil 60 altı notun olmayacak) :D O bile ço kzor geçen sene 95 mtok'ludan 35 geçebilmiş sadece ( Sakarya + 2 sene kalan okuldan atılıyormuş hazırlıkta) :D Yine FKB bilmeyen mühendis olmuyor :D

O yüzden dengeler eşitlenmiş durum da MTOK kontenjanları Teknoloji fakültesinin yarısını oluşturuyor. Teknoloji fakültesinde 90 öğrenci (genel lise tercih edebilir +1 hazırlık okumaz 4 senedir yani :D ) 90 MTOK (Sadece meslek liseleri +1 hazırlık 5 senedir yani) :D Denge ne güzel sağlanmış :) ben tercih yapacağım zaman Teknoloji fakülteleri ilk mezunlarını verecek İNŞ. bir sorun ile karşılaşmam hadi hayırlısı :D

Matametik fizik bilmeyen adam kusura bakma ama mühendis olamaz, dediğin gibi işi bildiği için işçi olur, tekniker olur. Müdendis dediğin adam zaten eline eldiven geçirip iş başı yapmaz, işi bilen! adamların neyi nasıl yapacaklarını gösterir, yönetir, kontrol eder, geliştirir :)

Senin matematik fizikden 10 doğru yapamıyorken nasıl arge yapacaksın? Bintürlü formul ile nasıl verimlilik performans analiz yapacaksın? Aç bir bak mühendislik derslerine nasıl matematik fizik eğitimleri alınıyor gör.

Siz sürekli diyorsunuz, ben işi biliyorum mühendis adam hiçbirşey bilmediği halde işi kapıyor diye. Mühendis adamın o işi pratiğini bir işçi gibi bilmesine gerek yoktur, anlamadığınız nokta bu :) Ama iş başa düşünce 2 haftada öğrenebilecek potansiyele sahip adamdır. Bir inşaata gittiğinde ilkokul mezunu 10 yıllık amele de işi bir mühendisten fazla bilir, hatta mühendise artistlik de yapar bir halt bilmiyorsun diye. Mtok luların seviyesi ile ameleri kıyaslamak doğru olmaz belki ama ameleye sorsan o da ben inş mühendisinden fazla işi biliyorum der. İşveren mühendis adamı işi biliyor diye değil, vereceği işi çok kısa zamanda öğrenip, uzmanlaşıp, hertürlü sorunun yada işin üstesinden gelebileceğine inandığı için alır. Bugun x işini yapıyorsa 1 ay sonra ihtiyaç gereği y işini de yapabileceğini bilir.

Avrupa mtok lara destek verip onları mühendis yapmıyor, kaliteli ara eleman ve tekniker yapıyor, şef yapıyor, müdür yapıyor. Çünkü bu ara kadro en az işçi yada mühendis kadar önemlidir ve türkiyede bu konuda büyük eksiklik vardır.

Siz istiyorsunuz ki mat fizik bilmeden mühendis olabilmek, yok öyle 3 kuruşa 5 köfte, işte o zmn hak yersiniz. O adamlar yapıyor fakat mtok lular yapamıyorsa arada demekki bir bilgi ve seviye farkı var. Eğer mtok luları mühendis yapacaklarsa, işin pratiğini öğretmenin yanında teoriğini de öğretecekler, matematik fen dersleri verecekler. Ama dur! zaten matematik ve fen de 5 doğru yapamayanlar hiçbir anadolu lisesini kazanamayıp, mtok a gidiyor ülkemizde değil mi :) Sen 5 doğru yapamayacaksın, adam full çıkartacak, sonra 2nizde mühendis olacaksınız :) Aklına yatıyorsa eywallah.

MTOK luları kırdıysam özür dilerim fakat fikrim bu :) Küçümsemiyorum ve en az mühendis kadar önemli olduklarını düşünüyorum fakat her bir meslek grubunun yeri ayrı. Birbirine karıştırmamak, kavramların, mesleklerin içini boşaltmamak lazım.

Ek olarak; Matematik fizik bilmek yada bu bilgilerin seviyesi ölçmek her zaman bir ihtiyaç değildir, bazen yaptığın işte matematik fizik kullanmazsın. Ama ölçülen şudur, matematik fizik gibi derslerdeki başarı ile bir öğrencinin "analitik zekası" , "düşünce güçü", "problem çözme becerisi" ölçülür. Aslında işi kapan birazda budur, kişinin potansiyelidir. Bu adam hemen hemen her işin üstesinden gelebilir çünkü.

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Yazdıkalrını bir haftadır girdiğim forum sistelerinde görüyorum sorun yok yani :D Fizik kimya biy.. bilmeyen mühendis olamaz diyorsun %100 katılırım. Adı üstünde mühendis.. :) Mesleği iyi ise gitsin özel şirketlerde çalışsın. Ancak Teknoloji fakültesine giren eleman deli gibi Fizik kimya biy.. görüyor. Hazırlık dönemi bittiğinde yeni gelen teknoloji fakültesi öğrencileri ile karışyıor yani kendisinden 1 yaş küçükler ile okuyorlar. Bu sayede denge sağlanmış oluyor :D 90 kişiden 60 ı kalıyor ne demek çürük elmalar eleniyor demek . senin yazdıkların da çürük elmalar mühendis değil saha elemanı olsuna çıkıyor. yani her TKF e giren mühendis olup çıkmıyor bir kısmı pes ediyor bir kısmı 2. senesinde deli gibi çalışıp 2 sene üst üste Fizik kimya biy. görüyor ve kafası Üni 1 lerden daha çok fizik kim biy. basıyor. :D Olay bundan ibaret bence.

Bu arada asıl sormak istediğim şey bende ÖSS kitapalrı var güvenderin filan kullanılmamış 2010 senelerinden kalma. Eskiden ÖSS YGS İLE LYS birleşimi miydi ? Yani bu ÖSS kitapalrını mat 2 yi de çalışınca mı çözsem :S

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Yazdıkalrını bir haftadır girdiğim forum sistelerinde görüyorum sorun yok yani :D Fizik kimya biy.. bilmeyen mühendis olamaz diyorsun %100 katılırım. Adı üstünde mühendis.. :) Mesleği iyi ise gitsin özel şirketlerde çalışsın. Ancak Teknoloji fakültesine giren eleman deli gibi Fizik kimya biy.. görüyor. Hazırlık dönemi bittiğinde yeni gelen teknoloji fakültesi öğrencileri ile karışyıor yani kendisinden 1 yaş küçükler ile okuyorlar. Bu sayede denge sağlanmış oluyor :D 90 kişiden 60 ı kalıyor ne demek çürük elmalar eleniyor demek . senin yazdıkların da çürük elmalar mühendis değil saha elemanı olsuna çıkıyor. yani her TKF e giren mühendis olup çıkmıyor bir kısmı pes ediyor bir kısmı 2. senesinde deli gibi çalışıp 2 sene üst üste Fizik kimya biy. görüyor ve kafası Üni 1 lerden daha çok fizik kim biy. basıyor. :D Olay bundan ibaret bence.

Bu arada asıl sormak istediğim şey bende ÖSS kitapalrı var güvenderin filan kullanılmamış 2010 senelerinden kalma. Eskiden ÖSS YGS İLE LYS birleşimi miydi ? Yani bu ÖSS kitapalrını mat 2 yi de çalışınca mı çözsem :S

Şimdi şöyle birşey var, teknoloji fakültelerinde fen dersleri verilecek olabilir ama burada verilecek eğitimin kalitesi ne olacak ? :)

Piyasaya çıktığında görürsün, Türkiyede 1000'ini olup atıyorum odtü ye girmiş bir mühendis ile 20.000ini olup x üniversitesine girmiş 2 kişiyi ele alalım, bunların 2 side ilkokuldan itibaren matematik ve fizik görmelerine rağmen aralarında bir uçurum var. Bilgi olarak çok fark olmasa bile analitik zeka farkını 1 hafta içerisinde görebiliyorsun. Odtü ile x üniversitesinin vereceği fen dersleri de kabul ettikleri öğrenci seviyesine paralel olacaktır. Sonuçta mezun vermek durumundalar, çan eğrisi sistemi gereği de sürekli kalite düşecektir bu kişileri mezun edebilmek adına, yoksa rektöre sorarlar kardeş ne iş, niye mezun veremiyorsun diye:) Sen şimdi diyorsun ki, matematik ve fen yapamayıp bilmeyen kişilere teknoloji sitelerinde mat fen dersleri verilecek, öğrenemeyenleri mezun etmiyecekler, eleyecekler :) Yok öyle bir dünya arkadaşım, elenenler muhakkak olacaktır ama 15 yıllık öğretim hayatında o kadar çabaya rağmen öğrenememiş kişiye sen 2 senede fen matematik öğretemezsin :) Kendileri, gelecekleri, hayalleri, umutları için fen matematik öğrenmemiş adam, ders geçecek diye eksra bir gayret göstermez. Fazlası olmaz, bu nedenle giriş seviye matematik ve fizik eğitimi verme durumunda kalacaklardır. Bu seferde bu mühendisliklerin yeterlilikleri tartışılır olacak, işini hakkıyla yapanların hakkı yenecek.

Eğer gerçekten iyi başarılı bir öğrenciyse, mtok imamhatip vs ne mezunu olursa olsun, yeterliliği varsa, sınavlarını başarıyla mühendis olsun, eywallah, başımın üstünde yeri vardır :) Ama yeterliliği adaletli bir şekilde ölçüp, hakedene hakkını vermek gerek.

abdullahcelik

Asistan
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=252237]abdullahcelik[/MENTION] Ortaokul hayalimi yaşıyorsun :D Herkes doktor olmak isterdi küçükken :D Ama ben GATA doktor olmak isterdim :D
[MENTION=38650]zoki[/MENTION] tebrikler abi daha önce üni okudun mu ? 22 yaşındasın da 2. üni mi yoksa girip kazanamadın filan fistan mı :P :D

Ek olarak netleriniz ve sıralamanız nedir onlarıda yazarsanız pek bi iyi olurdu. :D

buradan hayali olan arkadaslara sesleniyorrum bana gata tip geldi fakat cok mutsuzum hayalim bilg veua yazilim muh. olmakti ve simdi pasa pasa inek gibi 6 sene okuyacam cekilirmi Allah yardimcim olsun...neden ailemi dinledmki ?

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
buradan hayali olan arkadaslara sesleniyorrum bana gata tip geldi fakat cok mutsuzum hayalim bilg veua yazilim muh. olmakti ve simdi pasa pasa inek gibi 6 sene okuyacam cekilirmi Allah yardimcim olsun...neden ailemi dinledmki ?

Düşmanımın başına gelmesin sevmediği bölmüü okumak. Elinden geldiği kadar sevmeye çalış en iyi yerleri okudğunu filan düşün. Yoksa 6 sene olur 8 sene oda sarmaz yarıda kalır filan dikkat etmek lazım :D

Idiox

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
diğer bir yurda derken?

şöyle diyim okulun yakınındaki yurtta kızlar olmak zorundaymış amaç kızları korumakmış (biz zaten kız kesmeye gelen manyakları üniye ya ondan).. erkeklerde yakındaki diğer bir yurda alındı bizim ünide saçma oldu çünkü baya uzakta kaldı yurt erkeklerde eve kaçtılar hep yurt uzak diye ...

Burk.Clik

Profesör
Reaksiyon puanı
40
Düşmanımın başına gelmesin sevmediği bölmüü okumak. Elinden geldiği kadar sevmeye çalış en iyi yerleri okudğunu filan düşün. Yoksa 6 sene olur 8 sene oda sarmaz yarıda kalır filan dikkat etmek lazım :D

Ünlü bir düşünürün çok sevdiğim bir sözü var ; tecavüz kaçınılmazsa zevk almasını bileceksin. Arkadaş en azından ailesinin istediği doğrultusunda gitmiş. Öyle kişiler var sırf puanları yetmediği için sevmediği mesleklere yöneliyor ama bizim milletimizde genel kanı bir işim olsun karnim doysun yeter. 6 sene çok uzun bir dönem olabildiğince yararlı geçir hatta mumkunse tekrar sinava hazirlan hem çalış hem oku okulun bitince. Hem ailenin gönlü olmuş olur hem sende gecte olsa hayalindeki mesleğe kavuşursun.
Bu arada Gata Tipi diğer tiplardan ayiran fark ne ? Askeri Tıp Akademisi olmaktan başka farklari neler ?

hayalli

Asistan
Reaksiyon puanı
6
[MENTION=327890]Empatik[/MENTION] Kusura bakma bana bildirim geldiğini yeni gördüm.Belki görmüşsündür 90.568 gibi bir sıralama ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü İnşaat Mühendisliği İngilizve %50 burslusunu kazandım