Hangi Linux versiyonu?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan hnl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Artık bir yerlerden özgür yazılım dünyasına atılmak gerek.Bunun için öncelikle işletim sistemi darboğazından kurtulmam lazım.Windowsl'a nereye kadar diyor içimden bir ses.Hep hazıra alışmamalıyım,.........vb. dşünceler bu sıralar aklımı kurcalıyor.Geçiceğim Linux versiyonu stabil çalışan,fazla komut sistemine gerek duymayan(manuel olarak)aynı zamanda gerek de duyan,geleceği parlak ve amatör olanı mahçup etmeyecek bir Lİnux olmalı.
Tavsiyelerinizi açıklamalarınızla bekliyorum arkadaşlar,şimdiden teşekkürler.

kabizkugu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ubuntu kur tam senlik bence. fedora da olabilir. ama ubuntu benim de vazgeçilmezim o yüzden diyorum :) gerek grafik arabirim olarak gerekse kullanışlılık olarak vistaya 10 basar.

maske

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Debian i denemeni tavsiye ederim . bir cok dagitima ilham kaynagi olmustur

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Debian'ın çok sert olduğunu anımsıyorum pcnet dergisinden.Kurulum aşamasında ve kurulum sonrası bir çok koda boğduğunu duymuştum.

maske

Doçent
Reaksiyon puanı
5
cok yanlis ve yanli bir bilgi
bir kere deneyin goreceksiniz
ubuntu dedikleride yandan yemis debiandir :)

nsglc

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
Neredeyse bütün linux dağıtımları en azından benim denediklerim kurulum ve ilk kullanım zorluklarını aştılar, windows kullanıcıları çok rahatlıkla linux a geçebilir bence. debian da ubuntu da başarılı dağıtımlar ama bence pardusla başlayabilirsin. Suse de deneyebilirsin, eğer dvd olarak indirirsen hem gnome, hem kde ve bir kaç tane daha pencere yöenticisini aynı anda deneme şanşı bulabilirsin. Ayrıca kurulumu da oldukça kolaydır susenin. Ben zaten KDE kullanıcam dersen kesinlikle pardus u denemeni tavsiye ederim. Şöyle de bir gerçek varki kendine en uygun dağıtımı bir kaç farklı denemeden sonra bulabilrsin bence.

whois

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Debian ve Suse nin öncülüğü tartışılmaz. Ama ben size yine de Pardus'u tavsiye ederim. Zira hem kaynak bakımından hemde sorunsuz türkçe kullanımından dolayı en iyisi.

Linux'a geçmeyi düşünüp te komut satırına kullanmamayı düşünenlere de bir tavsiye. Hayal kurmayın...

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
en rahat kullanabileceğin sürüm kesinlikle ubuntudur
normal bir kullancı için hemen hemen her desteği "kod yazmadan" sağlayan bir sistem
ardından pardusu tavsiye ederim fakat iyi olduğundan değil türkçe desteği olduğundan

öte yandan fedora'da çok kaliteli bir dağıtım

fakat şunu bilmek gerekiyor ki linux dağıtımlarında çıkan sorunları çözmek çok fazla zamanınızı alabilir. eğer kodlara bulaşmak istemiyorsanız halihazırdaki ayarları pek kurcalamayın derim.

Zebedee

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bende 2 sene evvel cok hevelsenmistim. Pardus'u kurdum. Aile de ben evde olmadigimda bilg. kullandigi icin Windows'u silmemistim. 2 ay kadar kullandim. ancak, yinede aliskanliklar, kahretsin ki Windows'suz olmuyor. ne kadar istemesemde, su anda Windows kullaniyorum.

Ama pardus gercekten iyi bence.

nsglc

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
aslında en iyisi wmware gibi bir programla windows da bir kaç distro deneyip sonuca kendin karar versen daha iyi olur, zira her dağıtımın kullanıcısı bir süre sonra o dağıtımın fanı oluyo, hal böyle olunca forumlarda bir sürü farklı öneri alıcaksın burda da olduğu gibi, daha önceki mesajımda da dediğim gibi, ne kullanabileceğine bir kaç demeden sonra en doğru kararı kendin vereceksin.

may the source be with you!

kabizkugu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
pardusu ben şahsen tavsiye etmiyorum. hantal bir işletim sistemi. xp nin vızır vızır çalıştığı sistemlerde çok pis kasabiliyo. ayrıca şu da var, ilk denemelerde genelde "yok hacu olmuyo linuxle" denir ve windows kurulur. daha sonra denemek amacıyla kurarsın farklı dağıtımlar. sonunda da ubuntuya kavuşursun :D nirvana gibi bişey yani.

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
pardusu ben şahsen tavsiye etmiyorum. hantal bir işletim sistemi. xp nin vızır vızır çalıştığı sistemlerde çok pis kasabiliyo. ayrıca şu da var, ilk denemelerde genelde "yok hacu olmuyo linuxle" denir ve windows kurulur. daha sonra denemek amacıyla kurarsın farklı dağıtımlar. sonunda da ubuntuya kavuşursun :D nirvana gibi bişey yani.

aynen.

sen en iyisi kur bir Ubuntu üstten başla.

ilteris07

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar,Windows98 yüklü bil. Pardus kurmaya çalıştım.Tam kurulma kurmaya geçerken ekran kararıyor.Bilg.çalışmasına devam ediyor.fakat kurmuyor.Neden olabilir?

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
ubuntu kurmakla üstten başlamanın bir alakası yok. şimdi yeni başlayan birine tavsiye vermekle kesin böyle yap demek arasında farklar vardır. ubuntu kurduğun zaman tamamen özgür olmayan kimi codec'ler ve bileşenler, sürücüler vs kurulu gelmez. içinde gelen programların kde'nin kullanışlı programları olması, kde arayüzünün ve kullanımının windows'a daha çok benzer olması, gerek sistemin gerekse de forumlarının türkçe desteği, "out of the box" yani kurduğun zaman her konuda tam anlamıyla hazır olması gibi sebeplerle (codec, program, sürücü vs) KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE pardus'u öneririm yeni başlayan arkadaşlara. kendime gelince, mandriva, fedora, arch, ubuntu (ve türevleri), pardus, suse gibi dağıtımlar kullandım. dediğim gibi yeni başlayan ve KDE dediğin zaman cevap hazır. pardus.

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Debian ve Suse nin öncülüğü tartışılmaz. Ama ben size yine de Pardus'u tavsiye ederim. Zira hem kaynak bakımından hemde sorunsuz türkçe kullanımından dolayı en iyisi.

Linux'a geçmeyi düşünüp te komut satırına kullanmamayı düşünenlere de bir tavsiye. Hayal kurmayın...

Heralde bende dediğin gibi yapıp Pardus'a geçerim.Fakat kurulum sırasında bazı sorunlar yaşıyorum.Örneğin harddiskim ntfs biçiminde ben dosyaların yedeklerini alıp daha sonra linux üzerinden ntfs biçimin gören bir program varsa ordan paylaşmayı düşünüyorum.Böyle bir olanak varmıdır?Ayrıca tüm linux versiyonlarında temel kodlar aynımıdır?

nsglc

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
ntfs'i programsız görebilirsin. Pardus hiç bir işlem yapmadan direk görüyo diye hatırlıyorum ntfs i, görmezse bile çok zor olmayan bir işlemden sorna halledebilirsin, fstab da bazı eklemeler yapman gerekir, sanırım öyle bir durumda çözüme ulaşman çok zor olmaz pardusla.

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
ntfs'i programsız görebilirsin. Pardus hiç bir işlem yapmadan direk görüyo diye hatırlıyorum ntfs i, görmezse bile çok zor olmayan bir işlemden sorna halledebilirsin, fstab da bazı eklemeler yapman gerekir, sanırım öyle bir durumda çözüme ulaşman çok zor olmaz pardusla.
Peki kurulum sırasında Benim ntfs bölümümü bana gösterip onu silmemei engellermi?Çünkü kurulum aşaması bayağı karışık geldi bana...

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
kurulumda disk kısmına geldiğinde otomatik olan şıkları es geçip direkt kendin elle yapıılandırma yapmalısın. bu ekranda disklerin türü, boyutu, ne kadar alanının boş olduğu gibi bilgiler vardır. disklerinin bu özelliklerini kurulumdan önce not edersen, kurulumda disklerini karıştırıp yanlış diski biçimlendirmezsin.

maske

Doçent
Reaksiyon puanı
5
grafik kurlumu olan tum dagitimalrda kurulum adimlarini rahatlikla takip edip yonetebilirsin

nsglc

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
kurulum sırasında bütün bölümleri görebilirsin, dediğin gibi silmeni engeller. aslında kurulumu windowsun kurulumdan karışık değil, ama ilk kurulumda biraz yabancı gelebilir, windowsa göre biraz daha fazla seçenek var sadece o yüzden gözünde büyüyo olabilir. biraz dikkat edersen çok karışık değil.

hnl

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkürler hepinizin ellerine sağlık.Aklımda birşeyler oluştu.Önce pardusu kurup Türkçe arayüzle kendimi biraz gelişitirip daha sonra Ubuntu ya geçmeyi düşünüyorum.:sweatdrop: