Hangi dilden başlamalıyım

mert26

Asistan
Reaksiyon puanı
0
selamlar şu an boş vaktim var ve bilgisayar dili öğrenmek istiyorum ve sizce kendim tek başına öğrenebilirmiyim ve hangisinden başlamalıyım?

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
101
Zaman ayırırsan öğrenirsin. "C programlama dili" ile başlamanı tavsiye ederim. :)

mert26

Asistan
Reaksiyon puanı
0
günde kaç saat çalışarak ne kadar zamanda öğrenebilirim?

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
101
Bana kalırsa günde 2 saat çalışarak 2-3 ayda öğrenirsin :)

rooest

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben de C ile başlamanı öneririm. Programlama mantığını en iyi şekilde C öğretir diye düşünüyorum. Aynı zamanda diğer programlama dillerini öğrenmen için köprü vazifesi görebileceğinide düşünüyorum. Kaynak olarak Necati ergin' in kitabını öneririm. Biraz ayrıntılı bir kitaptır, daha hızlı öğrenmek istiyorsan, basit uygulamaları anlayıp geliştirmeni öneririm. Zira kitapla birlikte gitmek hızını düşürebilir ve sabırlı bir öğrenci değilsen şevkini kırabilir. İyi geceler...

mert26

Asistan
Reaksiyon puanı
0
peki ileride bilgisayar müh. okumak istiyorum orada bunun ne kadar faydası olur
ayrıca c dilini öğrenebileceğim tavsiye ettiğiniz bir site var mı?

mert26

Asistan
Reaksiyon puanı
0
cevaplar için teşekkür ederim

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
101
Rica ederim :)

Bu arada kodları çalıştırabilmek için herhangi bir Visual Studio sürümüne veya dev-c++ gibi bir derleyiciye ihtiyacın olacak.

Ayrıca bazı kaynaklarda bahsedilmeyebiliyor: hazır fonksiyonları kullanabilmen için fonksiyonu kütüphaneden eklemen gerekiyor. Başlangıç için sadece şunu bilsen yeterli:

#include <stdio.h>

bunu en üste yazmazsan temel fonksiyonları kullanamazsın.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stdio.h

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
pardon anlamadım ne demek istiyorsunuz
walla programlamada profesyonel olmak bayagi vakit alir :)
sonra iki ton seyi aklinda tutabilmek ayri bi mesele. boyna klavye gidiyo benim :)
yedekte klavye de bulundurman lazim bi sure sonra. :P

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
eğitim durumunu bilmiyorum ancak üniversitede bilgisayar müh okumak istiyorsan çok fazla faydası dokunacaktır. Zaten orda gösterilen ilk ders C programlama dilidir.

mert26

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ben şuan lise 4.sınıfa geçmiş bulunmaktayım. sizce bilgisayar müh. okursam nerelerde iş bulurum?
edit: c++ ile başlasam olur mu c yerine?

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Rica ederim :)

Bu arada kodları çalıştırabilmek için herhangi bir Visual Studio sürümüne veya dev-c++ gibi bir derleyiciye ihtiyacın olacak.

Ayrıca bazı kaynaklarda bahsedilmeyebiliyor: hazır fonksiyonları kullanabilmen için fonksiyonu kütüphaneden eklemen gerekiyor. Başlangıç için sadece şunu bilsen yeterli:

#include <stdio.h>

bunu en üste yazmazsan temel fonksiyonları kullanamazsın.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stdio.h

C öğren. Yalnız " #include <iostream> ", " cout<< ;"gibi şeyler görürsen öğrenmek istediğin kaynakta, bunlar c++ a ait şeylerdir, bunlarla bir şeyler yazma ilk başta. Eren'in dediği gibi öncelikle stdio yu include et neler yapabiliyorsun ona bak ;) C öğrenirsen diğer dilleri kavraman daha kolay olur. Kafayı kırıp sürücü yazacak, ya da donanım kontrol edeceksen çok işe yarar. Java, c# ile web programları olsun yazacaksan da temel olur. Sakın ha başta görsel şeyler kasmaya kalkma. Ne yaptığını anlamazsın. Anca 1 sene sonra görsel cicili bicili bir şeyler yazarsın(cidden anlayarak).

---------- Post added at 20:30 ---------- Previous post was at 20:23 ----------

C++ ile sakın başlama. Cebelleşmen gereken çok fazla kavram olur. C++ ile donanımı hızlı kullanan uygulamalar yazabilirsin. Ben mesela görüntü işleme ile uğraşan bir firmada çalışıyorum. Doğru düzgün çalışmasa da sadece video kaynağından(kamera ya da video) gelen görüntü ile araç hızı tespit etmeye çalışmıştım bitirme projemde. C++ ile yapabileceğin çoğu şeyi C ile de yapabilirsin ama bazı şeyleri gerçekleştirmek uzun sürer. C++ Türkiye'de genellikle gömülü sistem, askeri , otomasyon alanlarında kullanılıyor. Veri tabanı işleri genellikle diğer diller ile yapılıyor.

---------- Post added at 20:33 ---------- Previous post was at 20:30 ----------

C++ ile sakın başlama. Cebelleşmen gereken çok fazla kavram olur. C++ ile donanımı hızlı kullanan uygulamalar yazabilirsin. Ben mesela görüntü işleme ile uğraşan bir firmada çalışıyorum. Doğru düzgün çalışmasa da sadece video kaynağından(kamera ya da video) gelen görüntü ile araç hızı tespit etmeye çalışmıştım bitirme projemde. C++ ile yapabileceğin çoğu şeyi C ile de yapabilirsin ama bazı şeyleri gerçekleştirmek uzun sürer. C++ Türkiye'de genellikle gömülü sistem, askeri , otomasyon alanlarında kullanılıyor. Veri tabanı işleri genellikle diğer diller ile yapılıyor.

http://www.faqs.org/docs/learnc/

V
erdiğim linkte gcc kullanılmış ancak sen bulduğun diğer siteler ile yazdığın kodu istediğin IDE'de (geliştirme ortamında) nasıl derleyeceğini keşfedebilirsin. Derlemeye başladıkça bu sitedeki adımları takip etmeni öneririm.

mert26

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ben dev c++ indirdim yeni bir dosya aç dediğimde " #include <iostream> ", " cout<< ;gibi şeyler çıkıyor fakat benim öğrendiğim sitede (http://www.kalfaoglu.com/c-dili/2.html) böyle şeyler yok ve bu dev c++ gibi prog bahsetmemiş bile
yoksa yanlış yolda mı gidiyorum

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Doğru yoldasın. Önceden yazılı şeylerin tamamını sil, siteden öğrendiklerini yaz. C++ derleyicileri C dilini de derlerler ;) Yalnız bazı IDE'ler kodun yazıldığı dosyanın uzantısına bakarak C++ kuralları ile ya da C kuralları ile derler. İki dil iç içe hatta aynı fakat C++'ın fazladan getirdiği şeyler var. C kuralları ile derlemek istersen dosya uzantısı .c, C++ için .cpp olmalı.

spyscorpio

Asistan
Reaksiyon puanı
0
aslında ilk olark öğrenilecek diller arasında basic de olabilir...anlaşılabilirlik bi yana insana programlamayı sevdirir...;)..ama C'nin anlatılmaz yaşanır denen bi temel bilgi veren yapısı vardır..

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Özellikle anlamadığın yer neresi ?

mert26

Asistan
Reaksiyon puanı
0
geçen dersteki ödevleri yapmıştım fakat bunları yapamıyorum konuyu anlamadım. verilen örnekler dev c++ kullanamadım bide

Ödev:

1. Birden on ikiye sayacak bir program yazın. Bu program, sayarken rakamları
ve bu rakamların karelerini ekrana yazsın
1 1
2 4
3 9
gibi..
2. Birden on ikiye sayan programı biraz değiştirerek , sayımı yazan, ve 1 in
inversini, beş haneli alan bir program yazın. Yani:
1 1.00000
2 .50000
3 .33333
4 .25000
gibi..
3. Birden yüze kadar sayan, fakat 32 ila 39 arasındaki değerleri yazan bir
program yazın. Her satıra bir rakam yazılsın..

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
101
Mesela ilk ödevin çözümü şöyle:

Kod:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

main()
{

int a = 1, b;

while(a<13)
    {
        b=a*a;
        printf("%d %d\n",a,b);
        a++;
    }

system("pause");

}

Not: Oluşturduğun exe dosyasının çalıştıktan sonra açık kalmasını istiyorsan system("pause") komutunu eklemen gerekiyor. Bu kod stdlib.h kütüphanesinde olduğu için başta onu ekliyoruz.

Bu kodu kullanmasan da derleyici üzerinden çalıştırdığında bu kod olmaksızın çalışacaktır. (En azından Visual Studio'da çalışıyor :) )

Diğer ödevler üzerinde biraz kafa patlat bence yoksa programlama mantığını tam oturtamazsın. Nasıl yapabilirim diye kendine sor ilk önce. Sonrasında istersen onların da çözümünü koyarım buraya.

İkinci ödevde "1'in inversini" derken ilk sayının tersini alan demek istiyor yani 1/x şeklindeki değerini noktadan sonra 5 hane gelecek şekilde yanına yazacak.

1 için 1/1 yani 1.00000
2 için 1/2 yani 0.50000
3 için 1/3 yani 0.33333

gibi demeye çalışmış.

Üçüncü ödevin bir sürü çözüm şekli olabilir. Bunu kendin düşünüp bir mantık yürütmende fayda var.

---------- Post added at 01:53 ---------- Previous post was at 01:29 ----------

Konuyu tek seferde halletmeye çalışma. Orada başlık başlık ayırmış, o yüzden bir başlığı kavramadan sonraki başlığa geçmemen gerekiyor. Bir seferde bir konu bitirmen gerekmiyor, o şekilde yapmaya devam edersen konular zorlaştıkça kafan karışmaya başlar. Olayı konu bazından başlık bazına indirdikten sonra rahatlarsın.