Hangi Antivirüs?

Bu konuyu okuyanlar

keyloger

Rektör
Emektar
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
13,268
Reaksiyon puanı
235
Puanları
63
Başlığı ne kadar hangi antivirüs diye atmış olsamda, yazımda genel olarak internet güvenlik paketlerindne bahsedeceğim. Uzun yıllardır birçok çeşit antivirüs kullandım, son dönemde ne kadar linux dünyasına adım atıp genel anlamda virüslerden kurtulmuş olsamda, hala evimde kardeşimin kullandığı bilgisayar oynadığı oyunlarından ötürü XP ile çalışıyor ve hala antivirüslere muhtacım.
icon_smile.gif
Arada sırada arkadaşlardan da beni konuyla ilgili gördükleri için hangi antivirüsü kullanalım diye soranlar oluyor. Bende şimdiye kadar kullandığım antivirüsleri şöyle bir genel olarak anlatayım istedim.

İlk antivirüs kullandığım yıllarda Norton Antivirüs kullandım, o zamanlar hangi firmaların antivirüsü var pek bilmiyordum. Genel olarak 2 tane bilgisayar topladıktan sonra kendini bilgisayar üstadı sanan insanların tavsiyeleri üzerine kullanmaya başlamıştım. Pekte fena bir antivirüs değildi, zaten internet bağlantımız dial-up(çevirmeli bağlantı) ile sınırlı olduğu için antivirüslerimizi de yeterince güncel tutmak pek kolay olmuyordu. Bikaç yıl norton kullandıktan sonra artık sistemi gereğinden çok fazla hantallaştırdığı bir dosya kopyalama işlemini normal zamanın 3-4 katına çıkardığı için kaçmıştım. Şu dönemlerde artık Norton Internet Security’nin gayet iyi olduğunu ve sistemi yormadığını söylüyor kullananlar ama bir çok laptopla kurulu olarak gelmesi bana antipatik geliyor. Sanki birileri dayatıyormuş gibi hissediyorum. Yani windows’a beslediğim hislerle benzer.
icon_smile.gif


Artık az biraz bilişim sektörünü takip etmeye başlamıştım. Bir sürü bilgisayar dergisi alıyor, mümkün oldukça çeşitli makaleler okuyordum. Bu makalelerde Eset Nod32 diye bir antivirüsün adı sık olarak yer almaya başlamıştı. Hem en yüksek oranda virüsleri yakalıyordu, hem de sistemi yormuyordu. Tam aradığım çözümdü. Hemen bulup indirdim. İşin garibi öğrenci adamız ya sonuçta, antivirüs olarak kullandığımız yazılımı bile crackleyip kullanıyoruz. Tabi ne kadar içimde şüpheler uyandırsa da yapacak birşey yok hangisini kursam benim için aynı şey olacak.
icon_smile.gif
Daha sonra yöntem değişikliğine gittim. Çin sitelerinden güncel kullanıcı isimleri elde ederek güncellemelerimi yapmaya başladım. Bu arada sadece antivirüs kullanıyor olmak sıkıntı vermeye başlamışken, Eset Smart Security çıktı. Hala da memnun olduğum bir sistem kendisi. Geçenlerde güncel kullanıcı isimleri yayan sık kullandığım site uçmuş. Yani update yapamaz duruma geldim. Soran arkadaşlarada verecek cevap yoktu tabi ki. Neyse sıkıntısı devam edenlere müjdeli haber güncel serial veren baska çin adresi buldum.
icon_smile.gif
İhtiyacınız olursa buradan bakabilirsiniz. İleride para kazanacağımız sektöre balta vuruyor olmak, çok kötü bir his aslında. Alabilecek parası olan bu yalan dolan işlerle uğraşmasın. Adamların hakkıdır, parasıyla alsın şifrelerini.
icon_razz.gif


İlk vistaya geçtiğim günlerde bir test sitesinde Bitdefender diye bir ürünün birinci sırada yer aldığını görüp bir yıl kadar kullandım. Aslında fazlasıyla başarılı bir programdı. Hatta o kadar başarılılar ki ürünü trial olarak kullanmaya devam etmek ya da cracklemek baya uğraştırdığı için vazgeçmiştim kullanmaktan.
icon_smile.gif
Hatta bu firmanın antivirüsünün ücretsiz olarak sunulan sürümüde var. Ancak gerçek zamanlı olarak tarama yapmadığı için cazip gelmemişti. Yine de kullanmak isteyen olursa kendisi çok başarılı bir ürün tavsiye ederim.

Kaspersky yi hiç kullanmadım. Halbuki testlerde gayet başarılı bir ürün ve birçokta fanatik kullanıcısı var. Ama genel olarak makaleler de okuduğum, taradığı dosyaların sonuna küçük birer veri parçası ekliyor olması ve amaçlanan hızlandırma işlemini tam tersi olarak yavaşlatmasından ötürü itici bulmuştum. Yani daha ben kullanmadan gözümden düşmüştü.
icon_smile.gif

Son günlerde, bir zamanlar firewall çözümüne bayıldığım bir firma ZoneAlarm, birde Internet Security sürümü çıkarmış. Firewall kısmı eminim çok başarılıdır. Ama antivirüs kısmını daha test etmedim.

Geçen günlerde Eset Smart Security’nin şifrelerine ulaştığım çin sitesi çökünce, crackle falan uğraşmakta saçma geldiğinden, Avast! Home Edition kurdum. Benim için en büyük avantajı ücretsiz olması ve bir ev kullanıcısı açısından hiç bir eksiği yok bence. Herkese gönül rahatlığıyla kurup kullanmlarını tavsiye ediyorum. Lisansız, kaçak olarak kullanılan antivirüslerden çok daha iyidir. Ama var paramız, verilerimiz çok önemli daha güvenli birşey kullanalım derseniz. Benim tercihim hala Eset Smart Security’den yana.

Benim genel olarak antivirüslere karşı izlenimlerim bunlar. Bu hengameden kurtulmak için, linux dünyasına atıldım. Artık sistemimde gereksiz olarak işlem gücü harcıyacak, bellek tüketecek ekstra bir yazılıma ihtiyacım yok. Çünkü linuxlarda virüslerin yayılabilme olasılığı çok düşük. Yayılsalar bile etki edebilme güçleri olabildiğince zayıf. Belki ilerde birgün bu virüsler o taraflarada bulaşır, ama şimdilik yaşasın Linux.
icon_smile.gif



Kaynak : Ömer Faruk Ak
 
Üst