Güvenli ve samimi: RememBear

Adnan Mert

Öğrenci
Katılım
19 Ocak 2021
Mesajlar
11
Reaksiyon puanı
7
Puanları
3
İnternet kullandığımız süreçte bir çok site ziyaret ediyoruz. Bazen bi kereliğine bakıp çıkıyoruz ama bazılarına sürekli giriyoruz. Sürekli girdiğimiz sitelerde de hesap açmamız gerekebiliyor. Şahsen hangi siteye hangi mail adresimle veya şifremle girdiğimi aklımda tutabilen birisi değilim. Eğer siz de benim gibi biriyseniz veya sadece şifrelerinizi aklınızda tutmaktan yorulduysanız size güzel bir uygulama önerim var: RememBear.

Açıkçası 1 yıldan uzun süredir RememBear'ı kullanıyorum. Uygulamayı basitçe özetlemek gerekirse, üyelik oluşturarak giriş yaptığınız bütün site ve uygulamalar mail adresi, telefon numarası, şifre gibi veriler isterler. RememBear bu verileri düzenli ve güvenli bir şekilde depolayan bir uygulama. Ama en büyük cazibesi "sevimli ayılar" yardımıyla oluşturduğu kullanıcı dostu arayüzü.
Bear-with-devices@2x.png

Ayıların her adımınızda sizinle beraber büyümesi, gelişmesi ve verdiği tepkiler açıkçası RememBear'ın, kullanıcı arayüzü açısından en beğendiğim uygulama olmasını sağladı.
Backup-Kit.png

"Her şey iyi hoş da biz bu uygulamaya nasıl güveneceğiz ?" dediğinizi duyar gibiyim. RememBear bir çok cihazda aynı anda çalışabiliyor, peki bütün cihazlarda ve kendi sunucularında verileri nasıl koruyor? RememBear, 256-bit uçtan uca şifreleme ile korunuyor. Aynı zamanda kullandığınız cihazdaki parmak izi okuyucusu veya yüz tarama gibi özelliklerle de çalışabiliyor. Uçtan uca şifreleme aslında WhatsApp uygulamasından aşina olduğumuz bir kavram. Temel mantığı mesajlarınızın şifrelenmesi, bu şifreyi açabilecek benzersiz anahtarların sadece gönderici ve alıcı cihazda olmasıdır. WhatsApp sohbetlerinizi yedeklediğinizde uçtan uca şifreleme kaldırılır ve mesajlarınız yedeklediğiniz sunucuda savunmasız kalır. RememBear ise hem cihazınızda hem de verilerinzi yedeklediğiniz uzak sunucuda uçtan uca şifreleme ile koruyor. Verileriniz iCloud, Drive, Dropbox benzeri harici sunucularda depolnmak yerine doğrudan RememBear'ın kendi sunucularında depolanıyor. Bu sayede verileriniz uzaktayken bile güvenliğinden endişe duymuyorsunuz.

Uygulamayı açmak için sizden "master password" adında bir parola istiyor. Bir başka deyişle uygulama içine kaydedeceğiniz onlarca şifreyi aklınızda tutmak yerine sadece 1 tane şifre ile hepsine erişebilirsiniz. Ayrıca yukarıda da bahsettiğim gibi cihazınızdaki parmak izi okuyucu, yüz tanıma gibi biyometrik güvenlik unsurlarıyla da çalışabiliyor.

Gelelim uygulamayı günlük hayatta kullanma noktasına. Kullandığım cihaz bir iPhone. Apple'ın zaten bir şifre depolama ve otomatik doldurma sistemi var. Ancak ben bu sistemi çok beğenmiyorum. Ayrıca bir başka cihazdan erişmek istediğimde sıkıntı olabiliyor. Bu yüzden de RememBear kullanıyorum. İlk önce uygulama içerisine girip yeni bir şifre oluşturuyorsunuz. Bunun için ilk önce şifreye bir isim veriyoruz. Ardından mail, telefon numarası, şifre ve isteğe bağlı olarak site linkini giriyoruz. Ve işlem tamam. Site linkini vermek bence daha yararlı. Örneğin biraz dizi izlemek istediniz ve Netflix uygulamasını açtınız. "Parolalar" kısmından "RememBear" seçeneğine bastınız. Karşınıza RememBear için doğrulama ekranı geldi. Burada "master password" veya parmak izinizle giriş yapabilirsiniz. Ardından Netflix için oluşturduğunuz şifreye bastınız. Mail ve şifreniz otomatik olarak yazılacaktır. Ancak benim tavsiyem link kısmına Netflix'in linkini de yazmanız. Çünkü bunu yaptığınızda RememBear sizin seçmenize gerek kalmadan otomatik olarak o siteye ait şifrenizi hazırlıyor. Tek yapmanız gereken parmak izinizi okutmak.
screenshots-windows.fbfd77a.png

Peki oldu da "master password" u unuttunuz veya mail adresiniz çalındı. RememBear'ın bu konudaki çözümü oldukça basit ve bir o kadar da güvenli. "Backup kit" adını verdikleri kod aracılığıyla kaybetmeniz durumunda şifrelerinize tekrar kavuşabiliyorsunuz.
2x_new_device_key.png

Son değineceğim konu ise uyumluluk. RememBear Android, iOS, Windows, MacOS işletim sistemlerini destekliyor. Ayrıca Google Chrome ve Firefox eklentisi de var. Ücretli sürümü ₺ bazında baktığımızda pahalı gibi gelebilir. Zaten ücretli sürüm almak da zorunlu değil. Ücretsiz sürümdeki en önemli kısıtlama birden fazla cihaz desteği. Yani parolalarınıza aynı anda birden fazla cihazdan erişemiyorsunuz.


NOT: Bu yazdığım metin kesinlikle herhangi bir reklam değil. Aksine en az 10-15 tane hesabımı sırf şifre karmaşası yüzünden kaybetmemin ardından aradığım alternatif çözümler içierisinde buldum. Hayatımı da gerçekten çok kolaylaştırdığı ve forumda bununla ilgili yazı göremediğim için paylaşmak istedim. :)
 

Ekli dosyalar

  • 2x_new_device_key.png
    2x_new_device_key.png
    44.7 KB · Görüntüleme: 123

Adnan Mert

Öğrenci
Katılım
19 Ocak 2021
Mesajlar
11
Reaksiyon puanı
7
Puanları
3
Yeni bir Avast vakası/rogue olmasın?
Açıkçası kendim kullandığım süre boyunca hiç böyle bir durum sezmedim. Uygulamayı kullananlardan da bu yönde bir şikayet görmedim. Ama yine de kesin olarak "olur" ya da "olmaz" diyemiyorum. ??
 
Üst