Gülden sürpriz rektör atamaları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan must
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

must

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 21 üniversitenin rektör atamalarını iki hafta sonunda yaptı, ancak kendisine gönderilen listedeki sıralamaya rağmen sürpriz atamalar da gerçekleştirdi.

Üniversitede türbana serbesti getiren anayasa değişikliğine karşı sert bir bildiri yayınlayan Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Profesör Mustafa Akaydın, birinci sırada yer almasına rağmen, Gül tarafından tercih edilmedi. YÖK’ün belirlediği listedeki tartışmalı isimler Gül’ün onayından geçti.

Rektör atanan üniversiteler ve rektörlerin isimleri şöyle:
dotBlack.gif
Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe,
dotBlack.gif
Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemal Taluğ,
dotBlack.gif
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hikmet Koçak
dotBlack.gif
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Kadri Özçaldıran,
dotBlack.gif
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İlyas Dökmetaş,
dotBlack.gif
Çukurova Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Alper Akınoğlu,
dotBlack.gif
Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç,
dotBlack.gif
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Füzün,
dotBlack.gif
Ege Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Candeğer Yılmaz,
dotBlack.gif
Erciyes Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Fahrettin Keleştemur,
dotBlack.gif
Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Feyzi Bingöl,
dotBlack.gif
Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Rıza Ayhan,
dotBlack.gif
Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun,
dotBlack.gif
İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemil Çelik,
dotBlack.gif
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Muhammed Şahin,
dotBlack.gif
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İbrahim Özen,
dotBlack.gif
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hüseyin Akan,
dotBlack.gif
ODTÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Acar,
dotBlack.gif
Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Enver Duran,
dotBlack.gif
Uludağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Medet Mete Cengiz,
dotBlack.gif
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Yüksek.

GÜL: ÜNİVERSİTELERİMİZDEN BEKLENTİLERİMİZ BÜYÜK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bilgi ve teknoloji üretiminin yapıldığı, tüm düşüncelerin özgürce ifade edildiği evrensel kurumlar olan üniversitelerimizden beklentilerimiz büyüktür” dedi.

Rektör atamaları ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada Gül’ün, “yeni atanan ve halen görevde olan rektörlerden beklentileri” şöyle ifade edildi:

“Ülkelerin ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel gelişimlerinde büyük rolü bulunan üniversiteler, bilim merkezi olmalarının yanında, kalkınma ve gelişmenin lokomotifidirler. Bilgi ve teknoloji üretiminin yapıldığı, tüm düşüncelerin özgürce ifade edildiği evrensel kurumlar olan üniversitelerimizden beklentilerimiz büyüktür. Üniversitelerimizin kendi aralarında olduğu gibi dünyanın saygın üniversiteleriyle de bilimsel çalışmada bir rekabet ve yarış içerisine girmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan ve geleceğe dönük projeksiyonlar sunan Strateji Belgesi’ni önemsiyorum. Üniversitelerimizin Strateji Belgesi’ne uygun olarak yükseköğretim alanında Avrupa Birliği standartlarının yakalanması, bilimsel seviyenin yükseltilmesi ve araştırma-geliştirme alanında dünya ile yarışacak bir düzeye ulaşılması amacıyla daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu duygularla yeni atanan rektörlerimizi kutluyor, kendilerine ve halen görevlerini yürüten üniversite yöneticilerine başarılar diliyorum.”

PROF. DR. KURTCEPHE: BİZE DÜŞEN GÖREV TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇMAKTIR
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörlüğüne atanan Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, “Bize düşan görev; Bundan sonra bilimi, ilimi öne katarak, Türkiye’nin önünü açmaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı tarafından AÜ Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Kurtcephe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AÜ’nün Türkiye’nin en saygın ve değerli üniversitelerinden biri olduğunu belirterek, amacının, AÜ’yü dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında önemli bir yere getirmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kurtcephe, şunları kaydetti:

“Bu atama AÜ için güzelliklere vesile olur diye umuyorum. Ürettiği bilim ve ürünle dünya üniversiteleri arasında bir marka haline gelen AÜ’yü ortaya çıkartmak için gayret ve çaba göstereceğiz. Bilimi ve aklı rehber edinen AÜ, Türkiye’nin önünü açmak için yeni güzelliklere imza atacaktır. Bunu AÜ ailesi olarak hep beraber yapacağız, el ele vereceğiz. Asla bizim aramızda yenisi, eskisi olmayacak. Seçim süresince yaşanan herşeyi demokrasin gereği olarak algılıyorum. Bize düşan görev; Bundan sonra bilimi, ilimi öne katarak Türkiye’nin önünü açmaktır.”

Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın AÜ’ye hizmet eden bir öğretim üyesi olduğunu dile getiren Kurtcephe, “Son derece kıymetli hizmetleri olmuştur. Kendisine müteşekkirim” dedi.

PROF. DR. AKAYDIN
Yüksek Öğretim Kurulunca (YÖK) Cumhurbaşkanına gönderilen listede ilk sırada yer alan ancak atanmayan AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın da atamaya ilişkin üzüntüsü olmadığını söyledi. Atanmaması için mantıklı hiçbir gerekçe olmadığını savunan Akaydın, “Bir tek siyasi gerekçe vardı” dedi.

Rektör adayları arasında en uzun mesleki deneyimin ve en iyi araştırma dosyalarının kendinde olduğunu ifade eden Prof. Akaydın, şunları söyledi:

“Atanmamayı göze alarak mücadele ettim. Türkiye Cumhuriyeti’nin, başta laiklik olmak üzere ilkelerini savundum. Bunun için hiçbir hayıflanmam yoktur... Hiçbir pişmanlık duymuyorum. Bugün ÜAK Başkanı olsam ve aynı olaylar yine yaşansa gene aynı şeyleri yapardım.”

Akaydın, Cumhurbaşkanınca AÜ Rektörlüğüne atanan Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe’nin “iyi bir arkadaş” olduğunu ve çok güzel bir üniversiteye rektör olduğunu belirterek, “Mensup olduğu güzelliğin farkında olmasını diliyorum” dedi.

Gül’den sürpriz rektör atamaları

must

Asistan
Reaksiyon puanı
0
'Üniversite yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan fakülte, enstitü, yüksekokul vb. alt bölümlerden oluşan ve öğrencilerin belirli ihtisaslar kazandıran öğretim ve araştırma kuruluşu.' olarak tanımlanmış vikipedi de

birazCIK tezat sanki atama kıstaslarına göre... ki bu kıstalara göre bilim önemli değildir.
ayrıca 'bundan önce böyle seçilmiş bundan sonra da böyle oluversin canım' anlayışını savunanları da kutluyorum ayakta alkışlıyorum(!). Bundan önce böyle yapılmış olması bu partiyi haklı çıkarır yani... pess

kızgınlığım sadece bu partiye değil (akp fanatikleri üşüşmesin hemen) bu kadar araştırma bu kadar bilimsel makale yayınlayan bu makamı hak eden bilim insanlarının iğrenç siyasi emeller uğruna görmezden gelinmesi hangi siyasi parti olursa olsun ayıptır saygısızlıktır. Bu ister a partisi olsun ister b partisi olsun savunulacak bir tarafı yoktur.

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
'Üniversite yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan fakülte, enstitü, yüksekokul vb. alt bölümlerden oluşan ve öğrencilerin belirli ihtisaslar kazandıran öğretim ve araştırma kuruluşu.' olarak tanımlanmış vikipedi de

birazCIK tezat sanki atama kıstaslarına göre... ki bu kıstalara göre bilim önemli değildir.
ayrıca 'bundan önce böyle seçilmiş bundan sonra da böyle oluversin canım' anlayışını savunanları da kutluyorum ayakta alkışlıyorum(!). Bundan önce böyle yapılmış olması bu partiyi haklı çıkarır yani... pess
kızgınlığım sadece bu partiye değil (akp fanatikleri üşüşmesin hemen) bu kadar araştırma bu kadar bilimsel makale yayınlayan bu makamı hak eden bilim insanlarının iğrenç siyasi emeller uğruna görmezden gelinmesi hangi siyasi parti olursa olsun ayıptır saygısızlıktır. Bu ister a partisi olsun ister b partisi olsun savunulacak bir tarafı yoktur.
birinci olup seçilemeyen üniversite rektör adayları akademik araştırma yapmaktansa daha çok siyaset yaptıklarından bu hallere düşmüşlerdi. üniversitelerimizin hali ortada bu rektörler zamanında hangi üniversitemiz bi dereceye girmiş. makale sayımız yerlerde.. ODTÜ bile listeye giremiyor

ayrıca ben bundan önce böle olmuş derken.. başka zaman sesinizi cıkarmıyordunuzda simdi ne degisti. A. Sezer 5 oy alan adamı rektör edince kimse çıtını çıkarmadı ama

must

Asistan
Reaksiyon puanı
0
birinci olup seçilemeyen üniversite rektör adayları akademik araştırma yapmaktansa daha çok siyaset yaptıklarından bu hallere düşmüşlerdi. üniversitelerimizin hali ortada bu rektörler zamanında hangi üniversitemiz bi dereceye girmiş. makale sayımız yerlerde.. ODTÜ bile listeye giremiyor

ayrıca ben bundan önce böle olmuş derken.. başka zaman sesinizi cıkarmıyordunuzda simdi ne degisti. A. Sezer 5 oy alan adamı rektör edince kimse çıtını çıkarmadı ama

İktidarla farklı siyasi görüşe sahip olmaları bu kişilerin bilimsel kariyerlerinin görmezden gelinmesine yetiyor yani!? Araştırmaların nasıl koşulda ne kadar bütçelerle ne zorluklarla yapıldığını biliyor musunuz... hükümetlerin ne kadar çook bilimi destekledikleri ortada.... biz bilim adamlarına yeterli koşulları sağlıyoruz da... ondan beyin göçü denilen kavram tartışılıyor bu ülkede...
Ben ayrıca bilimin üzerinde yapılan bütün siyasi olaylara karşıyım belirttim zaten...

idealterror

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bilimsel calismaya ayrilan fonlarin azligi sebebiyle bilim yapilamamasi/makale cikarilamamasini mi elestiriyorsunuz yoksa rektorlerin bilim yerine siyaset yapmasini mi elestiriyorsunuz?

ayrica universite ici siyaset yapanlar makale cikaramaz diye bir kaide mi vardir?
universite laikligin tartisildigi bir ortam midir?

ah yok sen nelere kadirsin?

starstar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben bundan önceki 7 yılda hiçböyle haber görmedim, başkası son sıradakini seçecek, ama sayın Gül 'e hayır tartışmalı isimleri atadı diyeceksin,
başka kapıya

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
Erciyes üni'nin yeni rektörü çok iyi bir bilim adamı, seneye dünyada endokrin bölüm başkanı olacak, böyle kıymetli kişilerin rektör olması bakışta iyi gözükse de bence bürokrasi yerine bilime devam etseydi daha iyi olurdu.

GAMEHUNTER

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Oh bee. Mustafa Akaydın, Ural Akbulut, Mesut Parlak vs.. vs.. ilim ve bilimden başka her işe burunlarını sokan bu gibi ismler çok şükür gitti.

Atamaların hayırlı olacağı kanısındayım. Türkiye'yi güzel günler bekliyor.

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
üniversitelerin durumunu benden ii bilemezsin die düşünüyorum eğer sende benim gibi üniversitede calısmıssan bilemem tabi

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Merhaba,
:innocent:
Yahu Sezer atama yaparken neden ikinciyi atadı birinciyi atamadı diye yırtınanlar şimdi listeye giremeyenler için neden garip tepkler vermiyorlar?:tooth:

İlginç. :lol:

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24

Nasıl çıkarmadı o zaman da siz çıkardınız. Arkadaş çok güzel söylemiş. Siyasi olarak işimize gelmedi mi ayırmadan hepimiz çıtımızı çıkarıyoruz. Ama yanlış.

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49

Sen şimdimi bunu fark ettin :) Daha önce neredeydin....

dduygusal

Asistan
Reaksiyon puanı
1

sıze katılıyortum soyledıgınız çok dogru ama bazen dogrularada bazılarının işine gelmez çünkü herşey enınde sonunda paraya dayanıyor saygılar

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Sonuç olarak millet düşmanı rektörlerden bir çoğundan kurtulduk.. Yeni gelenleri tanımıyorum.. Umarım hayırlı olur..

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Merhaba,
:innocent:
Yahu Sezer atama yaparken neden ikinciyi atadı birinciyi atamadı diye yırtınanlar şimdi listeye giremeyenler için neden garip tepkler vermiyorlar?:tooth:

İlginç. :lol:

Biz de tam onu soruyorduk:

"Yahu Sezer neden birinciyi atamadı da ikinciyi atadı diye ses çıkarmayanlar bugün niye garip tepkiler veriyorlar?"

Nasıl hocam, sadece kelimelerin yeri değiştirilerek farklı bakış açıları çıkarılabiliyormuş değil mi? :D

Bir fark da şu, Sezer, emekli bir binbaşıyı atamıştı, yani rektörlükle pek alakası olmayan birini.

GAMEHUNTER

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ahmet Necdet SEZER birinci yerine ikinciyi atasa yine iyi. Sadece 2 oy alan adayı bile atadı.

Sayın Abdullah GÜL'ün İkinci sıradakini atamasında yadırganacak bişey yok. Sezer gibi 1-2 oy alan adayı atamamış sonuçta. Bırakında o kadar insiyatif kullansın.

Regionella

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Yahu kimsenin karşılaştırmasını yapmayın,yapsanız da hiçbirşey değişmeyecek.
Adam düşüncelerine göre hangisi uygunsa onu atadı.
Sezer de zamanında düşüncesi hangisine uygunsa onu atadı,
Özal da,Süleyman Demirel de.

Neyi tartışıyorsunuz ?

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
çifte standart uygulamasını galiba tartışıyoruz.