Görmeyenlerin Erişilebilir Belge ve Kitap taramalarını sağlayan: OpenBook

Bu konuyu okuyanlar

emirsacu

Asistan
Katılım
5 Mayıs 2016
Mesajlar
135
Reaksiyon puanı
16
Puanları
18
Yaş
21
Merhaba değerli SDN Forum takipcileri,
OpenBook, Freedom Scientific firması tarafından geliştirilen, görme engellilerin bilgisayar üzerinden kitap taramalarını sağlayan erişilebilir tarayıcı programıdır.
Programın içerisinde otomatik olarak kendi ekran okuyucusu geldiği için program açıldığında JAWS ve ya NVDA ekran okuyucularınız sizlere yardımcı olamazlar.
Programdan çıkış yaptıktan sonra yine bilgisayardaki ekran okuyucunuz devreye girer. OpenBook programında bulunan ekran okuyucu ile programın her özelliğini erişilebilir kullanabiliyor ve taradığınız kitapları programın ekran okuyucusu ile okuyabiliyorsunuz. Ayrıca Yelda, Aylin seslerini satın alarak OpenBook ile ilişkilendirebilirsiniz.
OpenBook programını satın aldığınızda sizlere tarama yapmanız için bir kamera veriliyor. Gelin yazımın ikinci aşamasında sizlere OpenBook'un kamerasını anlatayım.
Bu kamera, USB kablosu ile bilgisayara bağlanarak çalışmaktadır. Kamerayı beyninizde canlandırmanız için biraz betimlemek isterim. Kamera, ayaklı bir mikrofon gibidir. Sadece ucunda küçük iki tane cam bulunuyor. Bunlar kameranın görüntüyü almasını sağlıyor. Kamerayı yukarı, aşağı, sağ ve sol taraflara kaydırabilmenizin yanı sıra, kamerayı katlayabiliyorsunuz ve kullanmadığınız zamanlarda küçük bir hale getirebiliyorsunuz. Tarama yapmak için kameranın ışığını etkinleştirmeniz taramanın kalitesini daha çok yükselteceği için tarama yapmadan önce CTRL ve L tuşlarına basıp, kamera ışığı etkin bildirisini duymanız gerekir. Kamera ışığını kapatmak için yine aynı tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.
Yazımın üçüncü aşamasında ise taramayı nasıl yapabileceğinizi anlatacağım.
Öncelikle OpenBook programını açıyoruz ve hoş geldiniz uyarısını duyuyoruz. Bu uyarıyı duyduktan sonra kamera ışığımızı etkinleştiriyoruz. Kameranın altındaki ayakların biri yatay çizgi gibidir. Taramak istediğiniz belgeyi veya kitabı o çizgiye denk getirmeniz gerekir. Sayfa ters ve ya düzdür diye endişe etmeyin. Program otomatik olarak sayfayı kendisi düz hale getiriyor. Tarayacağımız kısmı kameranın çizgisine sabitledikten sonra boşluk tuşuna bir kere basmamız yeterlidir. Bir kaç saniye sonrasında fotoğraf çekme sesi duyacaksınız bu OpenBook'un belgenizi ve ya kitabınızı taramasının bittiği anlamına geliyor. Program otomatik olarak taradığınızı okumaya başlayacak ama sizler yukarı aşağı ok tuşları veya diğer metin kısa yol tuşlarıyla taradığınız belge ve ya kitabın içerisinde gezinip, düzenlemeler yapabilirsiniz.
Birçok sayfa tarayacaksanız, sayfaları çevirerek boşluk tuşuna basmanız gerekir. Sayfaları tarama işleminiz bittiğinde program yine otomatik olarak birinci sayfadan başlayarak yazıyı size göre düzenlemektedir.
ALT EF4 tuşlarına bastığınızda metin dosyasının nereye kaydolacağını seçerek kaydetme işlemini sonlandırabilirsiniz. Veya Balabolka programında olduğu gibi taradığınız metni metin olarak değil de MP3 formatında sesli olarak da kaydedebilirsiniz.
Yazımın dördüncü aşamasında OpenBook programının bazı özelliklerine yer vereceğim.
Braille ekran kullanıyorsanız OpenBook programı üzerinden taradıklarınızı Braille ekrana aktarabilirsiniz. Taradıklarınızı Braille yazıcıdan kabartma, mürekkep basan yazıcıdan ise gören harflerle çıkartabilirsiniz. Windows 8.1 ve 10 uyumlu. Programda yüklü olan sentezleyici ile taradıklarınızı hem sesli olarak hem de metin olarak kaydedebilirsiniz. Bilgisayarınızda yüklü olan bir başka metni CTRL-O tuş kombinasyonuyla açarak metni erişilebilir okuyabilirsiniz. Metin üzerinde düzenlemeler yapabilirsiniz. Daha fazla özelliğe internetten ulaşabilirsiniz.
Yazımın beşinci ve sonuncu aşamasında ise OpenBook'un ayarlarını biraz anlatmak isterim.
Program açıldığında ALT tuşuna basarak karşınıza açılan menüden istediğiniz ayarı OpenBook'un ekran okuyucusu ile ayarlayabilirsiniz. Okuyucu hızı, Konuşucu hızı, Okuyucu ses tonu, Konuşucu ses tonu, Noktalama işaretlerine dikkat etme oranı, Braille ekrana, Braille yazıcıya, mürekkep basan yazıcıya aktarma ayarlarını ve daha birçok ayarı ALT menüden bulabilirsiniz.
Satın alma işlemlerini Braille Teknik ile iletişime geçerek gerçekleştirebilirsiniz.
bu yazı www.eeeh.engelsizerisim.com
'de kendim tarafından yayınlanan yazıdan alıntıdır.
hepinize iyi forumlar...
 
Üst