Google'ın son oyununu bu yazı anlatıyor

Bu konuyu okuyanlar

Karargaht

Müdavim
Katılım
14 Kasım 2007
Mesajlar
9,235
Reaksiyon puanı
112
Puanları
63
Google'ın son oyununu bu yazı anlatıyor

Youtube'u satın alan arama motoru Google, yasaklı video sitesini kendi üzerinden vermeye başladı. Amacı Türkiye'yi "yasakçı" diye damgalatmaktı. Bunların zamanlaması ise ayrı bir tartışma konusu.

İşte o yazı:

Google bize ne dedi?

Son günlerde sıcak gelişmeler oluyor..

Mavi Marmara gemimize yapılan İsrail saldırı sonrası internet mecrasında yaşadığımız sıkıntılar oluşturuldu. Bu problemlerin perde arkasında dünyaca ünlü arama motoru Google var.


Youtube.com’u satın alıp artık web-medyada da kendi yerini perçinleyen Google, özel bir şirket olmasına rağmen devletler üstü bir şirket olma yolunda ilerlemektedir. Bu gelişmeler endişe vericidir. Ulaştırma Bakanımız Binali YILDIRIM'ın yaptığı açıklamaya göre Türkiye' den giden telefonlara bile bakmaya tenezzül etmiyorlar.

Youtube en son 05 Mayıs 2008 tarihinde verilen mahkeme kararı ile Telekomunikasyon İletişim Başkanlığı'nca kapatıldı. Bu işlem TİB tarafından Layer 7 dediğimiz katmanda engellenmesi gereken Youtube.com adresi daha kolay ve daha az yatırımla yapılan Layer 2 seviyesinde basit bir yöntemle You Tube’un IP’leri bloke edildi.

TİB’İN YAPTIĞI YANLIŞ NEYDİ?


Şimdi aklınıza şu soru gelebilir. “Neden bu şekilde yapıldı?”. Mantıklı olan Youtube.com’un internet tarayıcımızın adres satırına yazdığımız web adresinin bloklanması varken neden IP bloğu bokelendi?

Firewall tarafından software tabalı olarak blokelenmesi gereken web adresi routerler tarafından IP bazında bloke konuldu. Çünkü daha kolay ve çok çok daha az bir maliyetle bu işlem yapılabiliyor.

Burada TİB’in bir eksikliği oldu. Firewalllardan site bloklaması yapması gerekirdi. IP bloklamak gibi kolayca bir yöntem bize şu andaki durumu oluşturdu. Bu yöntemde farklı DNS adresleri kullanarak yine de youtube'ye girilebilmektedir. Yazılımsal olarak bloke konmuş olsa idi hiç bir şekilde erişim olmayacaktı.

Atatürk'e yapılan hakaratleri içeren videolar sebebiyle kapatılan Youtube, yetkilileri ile defalarca görüşülmesine rağmen Youtube tarafından olumlu bir adım henüz atılmış değil.

GOOGLE’IN KÖTÜ NİYETİ BURADAN BELLİ

Biz yasak taraftarı değiliz. Son gelişmelerde işte tam da bu noktada çatlak verdi. Youtube'un kapalı olan IP’leri üzerinden Google firması bazı serverislerini Hükümeti zor durumda bırakacak bir haince girişimde bulundu. Yasaklı olan Youtube IP’leri üzerinden bazı ücretsiz hizmet verdiği servislerin IP adreslerini değiştirdi.

Sonrasında Türkiye Hükümeti Google’ı yasakladı- yasakçı zihniyet - şeklinde sansasyonel asparagas haberler ile çalkalandık. Aslına bakarsanız İsrail'in vurdumduymaz saldırgan zihniyeti Google’un kurucu iki ortağından biri olan İsrailli Larry Page’in milliyetçilik ruhu Google’a yansıdı.

Bu bir siber teknoloji gücüdür. Google neden reklam sisteminin IP’lerini yasaklı IP’ler üzerinden geçirmiyor? Hiç aklınıza geldi mi? Ücretsiz hizmet verdiği ve çok önemli ve gerekli dokümanlarını Google’da tutan docs sitesi, translate ve feedburne siteleri blokeli IP’lere aktararak Türk Hükümetini yasakçı zihniyet ile itham edilmesine neden oldu.

GOOGLE, NİYE REKLAMI DEĞİL DE HİZMET TARFINI KAPATTI?

Peki reklam sistemi vs diğer ücretli ve para kazandığı servisleri yasaklı IP’lere aktarmadı. Para kazandığı servisler ve ciddi olarak Türk reklam verenlerinden ciddi para kazandığı bu servisler Google’ın yüzde 99 gelirini oluşturan hizmetlerdir.

Amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. Bakın ufaktan gösterilen bu diş aslında durumumuzun ne kadar vahim olduğumuzun işaretidir. Türkiye'de hala etkin kullanılan bir Türk arama motoru yoktur.

Var olmak isteyen arama motorlarını Google indexlememektedir. Kendisne rakip çıkmasını istememektedir. En son yayılan bir habere göre, Yahoo ve MSN, Türkiye’de 5 yıl aktif rol oynamama kararı aldı. Sebep ise Google Türkiye' nin en çok kullanılan arama motoru olmasıdır.

Her ülke kendi arama motorunu yapma gayreti içerisindedir. Google bir Amerikan arama motorudur. Çoklu dilli olması Türkiye' nin arama motoru olmasını gerektirecek bir durum değildir.

Son kargaşada Google bize bilmemiz gereken bir şeyi yani dijital dünyada yerimizi acilen almamız gerektiğini söyledi. Bu artık yarın yaparız denilecek bir durum değil. Bugün bu çalışmaların başlatılması gerekir.

Google-banned.jpg


GOOGLE TÜRKİYE İLE DALGA GEÇİYOR

Google’ın Türkiye ofisi vardır. Kendi sitesinde belirttiğine göre bir ofis adresi var fakat reklam birminin. Yani parayı alan parayı dağıtan birimin. Yönetim ve firma temsili merkezinin değil. Ve bu ofisin telefonu malesef yok. Listedeki ülkelerin tamamına yakının neredeyse telefon numarası varken malesef Türkiye ofisinin telefon numarası yok.

Arama motoru çok çok önemli stratejik bir üründür. Ülke insanlarının ne aradıkları , hangi kullanıcının ne aradığı hangi ürünü hangi hizmeti aradığı kayıt altına alınıyor ve bu bilgi stratejik olarak ticari değeri olan bilgidir.

Bu arama bilgileri aynı zamanda ülkenin aleyhine kullanılacak çok değerli verilerdir. Bu verileri elde etmek de mümkün değidir. Tek bir yolu ise etkin kullanılan bir Türk arama motorumuzun olması ile mümkündür.

Sizin önünüze getirilen sonun ğeki nedir? Kolanın formülü hikayesi gibi Pagerank sistemi dayatılan bir hikayeden öte gidememektedir.

Siz sitelere 1 ile 10 arası bir değer vereceksiniz bunun adını da Pagerank koyacaksınız ve bu 10 tane seviye, sitelerin gerçek değerini verecek. Bakın reklam sisteminde slogan net olmalı.

Pagerank, sloganı netleştiren sadeleştiren algıyı toparlayan tek noktaya toplayan bir görüntü verir. Çok basit bir test yapın. Google’da bir arama yapın karşınıza çıkan listedeki web adreslerini pagerankına bakın.


NEYİ SATIN ALACAĞIMIZI BİLE GOOGLE BELİRLİYOR

Pagerankı çok düşün olan ilk sırada çıkabiliyor. Bütün bunları geçtik. Size verilen aram sonuçları gerçekçimi acaba. Bir liste getiriliyor bunun görünen tarafı şu; size verdiğimiz arama sonuçları bizim istediğimiz sonuçlardır deniliyor.

Biz Google’ın ya da yabancı arama motorlarının verdiği sonuca göre cep telefonu, televizyon dergi ya da gazete ya da başka ürünler ya da hizmetler ile alakalı firmaları buluyoruz. Onlar bizi yönlendiriyor. Bakın bu firmayı ben size buldum. Biz de o firmadan ürün ya da hizmet almak durumunda kalıyoruz..

Bakın bu çok önemli bir konudur. Google istediği firmayı meşhur istediğini zelil eder bir yapıya geldi. İlk sayfada çıkmak arama motoruna bağlı bir sistemdir.

Ülke kaynaklarının siber teknoloji çağında dışa akması kadar başka savurganlık yoktur. Reklam gelirleri Google’a akarken devletimize tek kuruş vergi gelmemektedir.

Bu vatanın kobisinden, esnafından, şirketlerinden, alınan paranın vergisi ülke sınırları içinde devlete dönmesi gerekir. Bu şuna benziyor tavuğu besliyoruz fakat başka kümese yumurtluyor.

Dünyadaki ilk 10 sitenin 8’i arama motoru. Bu 8’den 6 tanesi Amerika'ya ait 2 tanesi de Çin'e ait.

Yakın tarihte 2 tane internet firması ilk 10 içerisine girdi. Bu devrim niteliğindedir. Çağımızda herşeyin hızla değiştiği bir zamanda 10-15 yıl çok uzun zaman dilimleridir. Farklı ülke sitelerinin listeye girmesi domino taşı etkisi yaparak farklı ülkelerin internet sitelerinin popülerleşmesi demek olacak. Neden ilk 100’de bizim internet sitelerimiz olmasın.

TÜRKİYE’NİN İLK 100’ÜNDE 60 YABANCI VAR

Türkiye listesine baktığımızda ilk 100 sitenin 60 tanesi yabancı internet siteleri işgal etmiş durumda. Bu da halkımızın dış kaynaklar tarafından yönlendirilmesine sebep olmaktadır. Halk içerde, Türkiye sınırları içerisinde, yönetim de dışarda gibi bir olgu.

Firewall cihazı alıyorsunuz Checkpoint onbinlerce dolarlık para veriyosunuz ve yapan firma İsrail. Sonra sizin insani yardım kuruluşunuzu dünya üzerindeki ürünlerine sakıncalı site diye web adreslerini blokeliyor, veritabanına yazıyorlar. Artık uyanmaz zamanı geldi. Türkiye'de çok fazla paralar vererek aldığınız bu cihazları üreten Tübitak destekli firmalarımız ve onların da ürünleri var.

6 milyonluk İsrail’in 7 milyarlık dünyada avazının çıkması hoşgörü ile karşılanacak bir durum değil.

YENİ YÜZYILIN PETROLÜ DATADIR

Devletimiz tarafından yurtdışına ödenen trilyon TL’ler yurtdışına akan bu vatanın evlatlarının alın teridir. Vatandaşlarımız tarafından reklam ya da herhangi bir ad altında yurtdışan çıkan paralar bu toprak insanlarımızın geleceğidir. Geleceğimizi satmayalım.

Bu ülkede çok çok yetenekli yazılımcılar varken ülke kaynaklarının içerde kalması çok önemlidir.

Unutmayalım 21. yüzyılın petrolü datadır. Bu veriyi , datayı kullanmayı bilen ülkler ayakta kalacaklardır. Herzamanki gibi şaibeli olan Google, bize hiç de masum olmadığını gösterdi.

Özsite
 

SaykoArt

Asistan
Katılım
19 Nisan 2009
Mesajlar
120
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Az önce bu yazıyı başka sitede okudum..burda da karşıma çıktı..Doğru noktalara değinilmiş, gerçekten işlerin birde bu boyutu var madalyonun öteki yüzü..Bu arama motorlarının önemini tam kavrayamadık google'ı da bizden bir firma gibi sahiplendik ama bizimde arama motoruna ihtiyacımız var acilen..
 

NETWORK

Müdavim
Katılım
19 Ekim 2006
Mesajlar
2,717
Reaksiyon puanı
115
Puanları
0
Google nıye turkıye ıle ugrasssın
herkes paranoya olmaya baslamıs...
 

tarumoloji

Müdavim
Katılım
12 Mayıs 2009
Mesajlar
1,255
Reaksiyon puanı
44
Puanları
48
Adamlar koskoca Çinden elini ayağını çekti... :D

Birde burdan yak, evet bazı oyunlar dönüyor her zaman olan şeyler bunlar sonuçta ne oldu hiç. Bir önlem aldık mı, efendim Google çalışanlarıyla bir masaya oturabildik mi? Biz büyük bir miletiz ama büyük bir devletimiz yok ne yazzık ki.
Edit: Google çalışanlarıyla bir masaya oturabildik mi? demiştim sanırım oturmayı başaracakmışız, Gugılcılar Türkiyeye geliyormuş:D
 

kosasker

Müdavim
Katılım
24 Aralık 2008
Mesajlar
3,195
Reaksiyon puanı
49
Puanları
48
Çin'i eleştirirken kaygılarında haklı olduklarını düşünmeye başladım. Kotam dolmamış olmasına rağmen, Telekomun da hızımı düşürmesi cabası :mad:

Bu haberi okudum, biraz düşündüm, araştırdım ve bazı doğru bilgilere ulaştım. Sonunda da tercihlerimi değiştirdim. Burada doğru değil bunları söylemek ama bu tip tröstlerin hepsine nefret olsun. Maykrosoft, gugli, elma hepsi aynı...

Chromu kaldırdım, google( c ) ın sağladığı hizmetleri de başka yere taşıma kararı aldım. Ülke yada toplulukları karşısına alacak kadar büyüyecek hiç bir organizasyona faydalı olmak istemiyorum. Aynen bende arama motorumu değiştiriyorum.

Sevgi ve saygılarımla.
 

fizikci

Doçent
Katılım
1 Şubat 2010
Mesajlar
798
Reaksiyon puanı
12
Puanları
18
allah askına bi google kalmıştı kin tutmadıgmız google olmasa neler olur adamlar acık kaynak diye basbas bagrıyorlar her alanda bi anti googlecılarımızk eksikti :mad:
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
allah askına bi google kalmıştı kin tutmadıgmız google olmasa neler olur adamlar acık kaynak diye basbas bagrıyorlar her alanda bi anti googlecılarımızk eksikti :mad:

Google'ın açık kaynak tavrı kesin değil
Bir o tarafa bir bu tarafa oynuyorlar
Tarafsız kalmak isterlerken iki taraftan da kopuyorlar

Ayrıca google arama kelimelerine göre ilk sayfada çıkmasını sağlayan resmi reklam şirketleri mevcut ki fiyatları çok pahalı
Ayrıca orada 300 tl verip işçiler çalıştırıyorlar
Bütün bunlar Ankara'da oluyor
 

watchers

Doçent
Katılım
4 Mayıs 2008
Mesajlar
806
Reaksiyon puanı
9
Puanları
18
yazı gerçektende güzel şeylere değinmiş google kullanammak lazım
 

limerick

Müdavim
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
1,188
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
bu gunden itibaren google arama motoru sayfasini kapatiyorum. artik ilk tercihim ara.com.tr ikinci tercihim bing olucak.

Artik google a turk halkininda bir ders vermesi lazim. bence kullanmayin ve kullandirtmayin.
Ne zaman Turkiyeye vergi vermeye basladi o zamana kadar. vergi versin canimizi yesin :)
 

Fantoma

Müdavim
Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
27
Puanları
48
Ben oldum olası bu Google a zaten ısınamadım.
Bunun nedenleri de bana göre fazla şımarık ve kene gibi yapışkan olması. Bu, bize yakın görünüp, aslında bazı bilgilerimizi irdelemesi demek.
Ülkemizde toplam ağ kullanıcılarının yaklaşık yüzde seksen, belki de seksenbeşi henüz neyin ne olduğunun bile farkında değil maalesef.
11 yıldır ağdayım. Konuyu çok okudum belli bir deneyim edindim.
Kendimce bazı sonuçlar çıkarttım.
1 - Bir çok e-posta hesabım var. Uluslararası web tabanlı tanınmış e-posta hesaplarının arasında bir yer edinen gmail'de, diğerleri yani, hotmail, yahoo mail'de ayda 10 ila 15 spam posta alırken, haftalık 200'e yakın spam birikimine neden oluyor.
Bu şu demek, aldığınız e-posta hesabı, gmail tarafından üçüncü şahıslara satılıyor.
Yoksa günde standart en fazla 10 web sitesine girerken gmail e-postama neden bunca e-posta gelsin?
2 - Yıllardır yaptığım websitelerini, Yahoo, Excite, Lycos, Altavista gibi eski önemli arama motorlarına aylarca deneyip kaydettirirken, Google'da neredeyse 2 gün sonra
yayınlanabiliyor.
Nedeni kişilerle sıcak olup, bir şekilde arama spiderleri ile anında website içeriklerini indekslemekle yine üçüncü şahıslara peşkeş çekiyor.
Websitelerine giren özellikle e-posta adresleri indekslenip, satılıyor.
Diğerleri indekslemelerde birikimleri zamanla aşmaya çalışırken, Google fazla işgüzar.
3 - Bazı zararsız gelen hizmetler sunuyor.
Öncelikle anında kendi dilinizi görüp rahatça arama yapıyorsunuz.
Ardından örneğin dökümanlar, projelerinizi online oluşturun, yani Google görsün.
gibi.
Bu denli sıcak görünümün altında aslında bu site beni oldukça rahatsız ediyor.
 

tugbagaleri

Müdavim
Katılım
13 Mayıs 2006
Mesajlar
2,224
Reaksiyon puanı
46
Puanları
48
google hemen harcamayın ayıp oluyor onun gibi korkutucu bir rakip olmasaydı ortam bu kadar renkli olurmuydu iyi düşünün....Bizlere sunduğu birçok deneyimin bizlere çok katkısı oldu tabi bu eleştirilemez anlamına gelmez ama gaza gelip hemen karalamak yanlış gibi geliyor bana..
 

Handikap

Müdavim
Katılım
3 Nisan 2009
Mesajlar
1,987
Reaksiyon puanı
90
Puanları
0
Bir kısım arama motorunu ve ücretsiz servislerini evinize sokmayın kullanmayın kampanyasına dönüştü olay, teknoljinin zaferi mi desek siyası iradenin hitap ettikleri üzerindeki yansıması mı desek...

Teknoloji bizden soruluyordu unutmuşum...

Bol e-devletli 70 milyon lira garanti olması beklenen,ufak ama çok çook hesaplı servislerin çoğalması dileklerimle...

Her neyse her şey, iletişimsizlik dahi başkalarının elindeyken hak getire...
 

rozabay

Müdavim
Emektar
Katılım
4 Nisan 2009
Mesajlar
7,113
Reaksiyon puanı
34
Puanları
48
Nedenini anlayamadım ama herkes google nin arama motorunu hesaba katıyor. Peki google engellenirse diğer servislere nasıl ulaşacağız ? gmail, google map, google translate ve en önemlisi google analiytics. Hadi hepsinin alternatifini bulduk diyelim. google analiytics geçenlerde kısa bir süre engellendi, herkes google girme yollarını aramaya başladı. İnternetin %50 yavaşladı. Bu arada google analiytics ile alakalı şuan tarayıcımızda açık bulunan shiftdelete.net sitesi dahil hemen hemen tüm web siteleride google analiytics kullanıyor. Bu iş flash player olmadan internette gezinmeye çalışmaktan farksız. Kavga eden taraflar kim olursa olsun bu işin sonunda ben ve benim gibi tüm internet kullanıcıları zarar görecektir.
 

talsuv61

Asistan
Katılım
17 Kasım 2009
Mesajlar
194
Reaksiyon puanı
6
Puanları
18
O yazıdan sonra google'dan iyice soğudum.
Yazılım şirketinden ziyade amerikanın çıkarlarını savunan şirket görünümünde.
Artık google sevmiyorum dünde bingi arama motoru yaptım.
bugünde ara.com'u arama motoru yaptım.Altyapısı kendi altyapısıdır inşallah.Kendi şirketlerimize destek vermeliyiz ki, bir yerlere gelebilsinler. Ara com'u denedim "a" harfini yazdım kelime tamamlamasında ilk olarak cinsel içerikli kelimeleri göründü.Böyle olacaksa hiç olmasın daha iyi ya da kelime tamamlamayı kaldırsınlar ya da düzenlesinler.

Fantoma arkadaş güzel konu belirtmiş.
Benimde gmail hesabım var, bu hesabı öylesine almıştım.Belki 5-10 tane eposta yolladığım var.haftada bir açarım ki en az 100 tane spam mesajı hepsi de ingilizce.Silmekte dert google'un diye gmail daha iyidir diye düşünüyorum ama hotmail 10 senede gelmeyen spamlar bunda haftada geliyor.
 
Üst