Glutensiz Diyet Nedir ve Yiyecekler Nelerdir?

berkearas

Öğrenci
Katılım
15 Temmuz 2014
Mesajlar
8
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Glutensiz diyet, gluten buğday, arpa, çavdar ve bira mayası da dahil olmak üzere bu gibi ürünlerde büyük oranda bulunan bir proteindir. Glutensiz diyet yapanların buğday, arpa, çavdar ve bu tanelerin türevlerini içeren çeşitli maddelerin yapıldığı tüm ürünlerden vazgeçmeleri gerekmektedir. Glutensiz diyet yapanların gluten içermeyen meyve, sebze, kırmızı et, kümes hayvanları, balık, fasulye, baklagilleri kapsayan bir diyet programları olmalıdır. Ayrıca kuruyemiş ve süt ürünleri doğal glutensiz, alerji yapmayan besinlerdir.

Glutensiz diyet yapması gerekenler kimlerdir?


  • En önemlisi glutensiz diyet, çölyak hastalığına yakalananlar
  • Dermatit herpetiformis, çölyak cilt versiyonu olarak bilinen kaşıntılı deri döküntüsü hastalıklarına sahip olanlar
  • Sürekli yorgunluk hali yaşayanlar
  • İshal, kabızlık, gaz, şişkinlik, karın ağrısı gibi gastrointestinal sıkıntıları olanlar
  • Migren dahil baş ağrısı çekenler
  • Demir eksikliği anemisine sahip olanlar
  • Eklem ve kas ağrısı olanlar
  • Depresyon ve duygusal bozuklukları olanlar
  • Ellerde ve ayaklarda karıncalanma olanlar
  • Osteopeni ve osteoporoz hastalıklarına sahip olanlar
  • Kilo alımı veya kilo kaybını düzensizce yaşayan bireyler glutensiz diyet yapması gereken kişilerdir.
Sofralarda eksik olmayan ekmek, simit, makarna, kurabiye, kek, kraker ve benzeri gıdalar içerdikleri gluten miktarı ile hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Uzun süren etkisi ile özellikle çölyak hastalıklarına sahip olanlarda kısırlık, osteoporoz ve hatta kanser gibi başka komplikasyonlara yol açabilir.


Peki Glutensiz Yiyecekler Nelerdir?
glutensiz_yiyecekler_neler-620x300.png


Doğal olarak gluten içermeyen ve glutensiz diyet yapanlar tarafından tüketilecek çeşitli alternatifler vardır.

Bunlar:
Badem unu
Kahverengi, beyaz ve yabani pirinç
Karabuğday
Hindistan cevizi unu
Mısır
Mısır nişastası
Darı
Kuskus
Hamurlu gıdalar
Un
Bulgur
Bezelye unu
Patates unu
Patates
Soya unu
Hububatlar
Pasta ve kekler
Tatlandırıcı şuruplar
Kavrulmuş fındık
Sos
Otlar
Hidrolize bitkisel protein
Deniz ürünleri ya da et
Değiştirilmiş gıda nişastası
Makarna
Kil
Kümes hayvanları
Baharat ile pirinç
Salata sosları
Baharatlar
Baharatlar ile aperatif yiyecekler (cips)
Çorbalar, bulyon, et suları
Soslu sebze
Vitaminler

KAYNAK: http://www.glutensizdiyet.net/glutensiz-yiyecekler-nelerdir
 
Üst