Gigabyte AB350M Gaming 3 Anakart Ram Hızı Arttırma Sorunu

cerberus123

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba, 2 gün önce topladığım Gigabyte AB350M Gaming 3, Ryzen 2600x tabanlı sistemimde RAM'lerin hızını 3000 MHZ'e çıkartamıyorum, Corsair Vengeance 2x8 GB Kırmızı (CMK16GX4M2B3000C15) bellekler kullanmaktayım. BIOS sürümünü anakartı aldığım yere güncelleterek satın aldım (F23d sürümü). BIOS'tan XMP profilini açtığımda 3000 MHZ 1.35V olarak ayarlanıyor ve "save and exit" diyerek çıktığımda ekrana görüntü gelmiyor genelde, bazen gelirse de 1-2 dk içerisinde anca geliyor, BIOS'a girdiğimde BIOS resetlendi şeklinde bir uyarı veriyor (resmini ekledim) ve eski haline dönüyor RAM hızları, bazen bilgisayar kendi kendine devamlı 3-5 saniye aralıklarla açılıp kapanıyor ve ekrana görüntü gelmiyor, güç kaynağından kapatmak zorunda kalıyorum.

Bir önceki BIOS sürümüne dönüp mü denesem ne yapsam bilemedim, yardımlarınızı bekliyorum.

11a.jpg

Hazard

Asistan
Reaksiyon puanı
58
ramin kendini fazla zorlamak istemiyordur sende uğraşma bence yakabilirsin

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,592
Yine bir Gigabyte yine bir saçma sorun. Bir eski sürüme dönerek deneyebilirsin. Olmazsa bir bilgisayarcıya git orada başka bir RAM takıp dene bakalım sorun belleklerde mi yoksa anakartta mı öğrenmiş olursun. Eğer hala aynı sorun varsa anakart için teknik servisle bir görüş derim.

cerberus123

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yine bir Gigabyte yine bir saçma sorun. Bir eski sürüme dönerek deneyebilirsin. Olmazsa bir bilgisayarcıya git orada başka bir RAM takıp dene bakalım sorun belleklerde mi yoksa anakartta mı öğrenmiş olursun. Eğer hala aynı sorun varsa anakart için teknik servisle bir görüş derim.

Bir önceki sürüme normal BIOS günceller gibi USB'e atıp mı döneceğim, birkaç yerde baktım sanki daha üst bir sürümden alt sürüme dönme işi biraz farklı gibi, siz nediyorsunuz?

cerberus123

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@Görkem Say Anladım ben hiç ellemeyeceğim pek anlamam bu işlerden, normal BIOS güncelleme kolay da buna hiç girmiyeyim :) Gigabyte'a bir ticket atacağım bakalım yeni BIOS sürümü beklemekten başka çare yok gibi şimdilik.

cerberus123

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bugün CPU-Z programı ile de bir gözatayım dedim, memory kısmında 1064 MHz yazıyor. Konuda belirttiğim gibi BIOS'ta RAM frekanslarını 3000'e çıkaramadım, 2133 MHz yazıyor BIOS'ta.
Şimdi RAM'lerim hangi frekans hızında çalışıyor ben anlayamadım :)

ram1.png
ram2.png

Son düzenleme: