Gıdalardaki hilelere son verecek teklif!

Bu konuyu okuyanlar

Edirneli

Profesör
Katılım
20 Mart 2011
Mesajlar
2,745
Reaksiyon puanı
15
Puanları
38
yeter_artik_bizi_patronlarin_elinden_kurtarin13660892930_h1014617.jpg


Son zamanlarda gıdalarda yaşanan skandalların ardından Gıda Mühendisleri de yaşananlara isyan etti. Bakanlığa çağrıda bulunan mühendisler, özgür çalışma ortamları olmadığını ve patronların menfaatleri doğrultusunda çalıştıklarını dile getirerek, devlete bağlı yeni bir sistemin oluşturulmasını talep ettiler.

Kenan Biter'in haberi

Aslında bir doktorun hayat kurtarıcı rolünden ötürü mesleği ne kadar kutsal ise bir gıda mühendisinin de her ne kadar günümüzde ciddiye alınmasada yaptığı iş ve yüklendiği sorumluluk bakımından mesleği bir o kadar kutsal. Çünkü bugün sofralarımızda yediğimiz, içtiğimiz yani ağzımıza götürdüğümüz her yiyecek ve içecek insan sağlığına minimum zarar verecek hale onların ellerinden geçirilerek dönüştürülüyor. Bir nevi insanların doktora gitmelerine vesile olan bir takım etkenleri onlar ortadan kaldırıyor.
İşte böylesine önemli bir meslek grubunun üyeleri, son zamanlarda gıdalar üzerinde oynanan oyunların bir bir deşifre edilmesinin ardından, yaşananlara isyan ederek kazan kaldırdı.

Yüzlerce gıda mühendisi, gıda denetimlerinin gıda mühendisleri tarafından yapılması gerekmesine rağmen, çeşitli meslek grupları tarafından yapıldığını ve gıda mühendislerinin işverenlerin gölgesi altında denetim yapamadığını öne sürerek Galatasaray Meydanı'nda toplanarak geçtiğimiz günlerde bir eylem gerçekleştirdi.

Onlar, artık sistemdeki eksikliklerden dolayı zorlu bir sınav maratonu sonrasında kazandıkları bölümü okuduktan sonra aldıkları diploma ile iş yapamadıklarını düşünüyorlar. Anlattıklarına bakıldığında da söylediklerinde haksızda olmadıkları görünüyor. Çünkü sorunları, sadece kendilerinin yapması gereken işleri başkalarının yapması ile sınırlı değil...
Ufak bir matematiksel hesap yapıp, kamuda çalışan denetçiler ile Türkiye'deki gıda işletmelerinin sayısını bölerek ortaya çıkan rakamdan yola çıkarak yapılan denetimleri ve denetçi sayısını az buluyorlar, meslekleri ile ilgili gazetelere ve ilan sitelerine verilen, 'tahsilât yapacak', 'muhasebeden anlayan gıda mühendisleri aranıyor', şeklindeki ilanlar ile aşağılandıklarını düşünerek sitem ediyorlar ve patronlarının baskısı altında maliyeti düşürmek adına uygunsuz koşullarda üretime göz yumdukları için her gece yatarken vicdanlarının sızladığını söylüyorlar...

Peki ne istiyorlar?

''Patronun elinden maaş alan bir denetleyici çalıştığı işyerinin menfaatine aykırı nasıl bir karar alır? Nasıl özgürce hareket edebilir?'' diyerek bakanlıktan yeni bir sistem oluşturulmasını talep ediyorlar. Oluşturulacak sistemde kendileri gibi tüm kritik meslek gruplarında çalışan arkadaşlarının da maaşlarını bu sistemde oluşturulacak havuz üzerinden kendilerine aktarılmasını istiyorlar. Yani bir nevi maaşını özelden alan ancak kamuya bağlı çalışanlar olmak istiyorlar. Böylelikle, hak ettikleri ücretleri alacaklarını ve mesleklekleri ile ilgili kaybettikleri itibarlarını geri kazanacaklarını düşünürken, en önemlisi ise işverenin baskısı altında bir takım usulsüzlüklere göz yummayarak sağlıksız gıda üretiminin de bir nevi önüne geçileceğini öngörüyorlar...
Haber7.com gıda mühendisleri ile sektörde yaşanan sorunların nelerden kaynaklandığını ve onların taleplerini konuştu. İşte birinci ağızlardan sektörde yaşanan sıkıntılar ve talepler;

PATRONLARDAN BAĞIMSIZ BİR SİSTEM KURULMALI

Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdulsamet Boyu:
Biz sadece gıda mühendislerinin sorunlarını konuşmuyoruz, asıl değindiğimiz konu gıda güvenliği sorunu. Çünkü her gün yeni bir gıda skandalı haberi ile karşı karşıya geliyoruz. Bu haberlerde kimi zaman uygunsuz etler, kimi zaman süt ürünlerinden çıkan katkılar, kimi zaman ise farklı gıda ürünlerinde ortaya çıkan sıkıntılar deşifre ediliyor.

Son zamanlarda haddinden fazla artan bu haberlerden dolayı herkesin aklını, ''Bu noktaya nasıl gelindi ? Bunu doğuran sebepler neler?'' şeklindeki sorular kurcalıyor.
Uzun zamandır gıda güvenliği anlamında bu tür sıkıntılara neden olan sebeplerin başında gıda mühendislerinin etkin bir şekilde hem özelde hem de kamuda yeterli derecede görev alamayışının geldiğini söyledik.

Düşünün en başta maaşını özel şirketten alan ve ona tamamı ile bağlı olan bir yöneticinin yada çalışanın onu denetlemesi ne kadar mümkün?, bir iş denetim mekanizmasını kurması ne kadar mümkün? bu noktada biz gıda mühendisleri derneği olarak sorunlarımızı dile getiriyoruz.

Daha öncede dile getirdik. Yeni bir sistem kurulsun. İstihdama uygun personel yetiştirecek bir sitem oluşturulsun, personel ve istihdamda zorunlu olan işletmeler, o havuzdan ihtiyaçlarını karşılasın ve istihdama zorunlu personel ile iş veren arasındaki maddi bağ ortadan kalkmış olsun.

Öte taraftan 500 bin gıda işletmesi 4 bin 635 gıda denetçisi tarafından denetleniyor ve bu rakam içerisinde sadece 852 tanesi gıda mühendisi. Gıda birimine tamamen vakıf olan gıda ile ilgili uzmanlık eğitimlerini hem uygulama hem laboratuar hem de mevzuat şeklinde almış olan bir meslek grubunun üyesi gıda denetçisi olarak yönlendirilmiyor, diğer taraftan 3 haftalık eğitim ile gıda denetçisi vasfı kazandırılan kişiler gıda denetçisi olarak yönlendiriliyor.

Bir defa etkin denetimlerin yapılması gerekiyor. Etkin denetimden kastımız gidip işletmenin sağına soluna belgelerine bakmaktan ziyade numuneler alarak onların analiz edilmesi ve çıkacak sonuçlara göre hareket edilmesi... Bütün bunları etkin olarak yapacak olanlar ise gıda mühendisleridir. O yüzden öncelikle özel sektörde yaşanan sıkıntıların çözülmesi lazım ikincisi ise kamuda görev alacak denetçilerin tam olarak işi tam manası ile yapabilecek olan gıda mühendislerinden oluşturulması gerekiyor.
Türkiye'de 500 bin gıda işletmesinden bahsediliyor. Bütün bunları gıda mühendisleri deneteyecek diye bir şey yok. O yüzden özel bir sistem kurulabilir denetçilere yetki verilir. Yer belirlenir özel gıda danışmanlığı gibi bir sistem kurulabilir. Yalnız bununda etkin bir şekilde denetlenmesi lazım. Bunların denetimi kontrollü bir şekilde yapıldığı taktirde özelden hizmet alınabilir. Tam bir istihdam sağlamak yerine böyle bir kapıda açılabilir.

Bu arada ülkemizde de maalesef gıda güvenliği bilinci yok. Adam gelmiş 45 yaşına hala elini nasıl yıkamasını anlatıyorum sadece anlatmakla kalmıyorum adam uygulamıyor. Ama temelden bu eğitimler verilmiş olsa gıda güvenliği bilinci oluşacak toplumda çocukluktan başlayarak bilinç oluşturulacak bu konuda gıda güvenliği okullarda çocuklara ders olarak verilmeli.

MÜHENDİSLER MAAŞININ YARISINI PATRONUNA GERİ VERİYOR!

Gıda Mühendisi İsmail Karataş:

11 yıllık gıda mühendisiyim... Mezun olduğum yıldan itibaren bakıyorum da, gıda mühendislerinin gittikçe istihdamı negatif olarak artıyor ve durumları kötüye gidiyor. Çünkü ülkemizde bu alanda çok fazla bölüm açıldı ve haddinden fazla gıda mühendisi mezun verilmeye başlandı. Yaklaşık olarak yılda 3 bin kişi gıda mühendisliğinden mezun oluyor bu da gıda mühendisi ücretlerini düşürüyor.

Mesela buna güzel bir örnek olarak; şu anda gıda mühendisleri odasının istihdam da zorunlu personel olarak belirlediği net ücret 2013 yılına ait 2 bin 700 TL, bir gıda işletmesi gıda mühendisi ile anlaştığı zaman bu ücretin altında vermemesi gerekiyor, ancak şu anda sistem şöyle işliyor; Örneğin 2 bin 700 TL hesabına yatırılan mühendis işyeri ile 1 bin 500 TL' ye anlaşıyor. Bankaya yatırılan farkı çekerek, işyerine geri veriyor. Eğer gıda mühendisi bunu kabul etmezse başka bir yeni mezun olmuş gıda mühendisi sırf tecrübe kazanmak için CV'sinde bulunsun diye o iş yerinde çalışmaya başlıyor.

Şu anda Türkiye'de etkili bir denetim yapılmıyor. Bakanlık her geçen gün denetimlerin arttığını iddia ediyor ama şu anda kesinlikle yeterli değil. Şu anki kadro ile bakanlığın üretim yerlerine yetişmesi bile imkânsız. Kaldı ki bünyesinde gıda mühendisi istihdamı da çok az 2013 yılında alınan gıda mühendisi sayısı 58 kişi buna karşın diğer meslek gruplarından örneğin veterinerler , 1 bin 500'e yakın veteriner alındı. Burada da tezat bir durum var. Gıda denetimini gıda mühendisi yapması gerekirken bakanlık, bu şekilde bu açığı kapatmaya çalışıyor.

MÜHENDİSTEN MALİYETİ DÜŞÜRECEK UYGULAMALAR İSTENİYOR

Gıda Mühendisi Veli Yorgancı:
Sektörde 3 yıllık bir tecrübem var. Çeşitli işletmelerde çalıştım. Denetçi, bölge sorumluluğu, üretim müdürlüğü gibi... Hepsinde de gördüğüm şey şuydu; gıda mühendisliği normalde eğitim olarak bize en iyiyi en az adamla en kaliteli şekilde gıdaya uyarlamamız olarak anlatıldı, fakat çalıştığım yerlerde bunu göremedim. İşverenlerin ilk baktıkları şey uygulama ekonomik olarak işletmeye kazanç sağlıyor mu?... Bunun içinde özellikle tahşiş, sağlıksız olmasa da zarar vermese de maliyeti düşürecek uygulamaları özellikle mühendisten istiyorlar.

İşletmeler mevzuatta olmaması gereken şeyleri mühendis aracılığı ile nasıl hallederim bunu düşünüyor. Özellikle et ürünlerinde maliyet yüksek olduğu için bu çok sık yapılıyor. Gıda mühendisi bunu yapmam dediği zaman veya yapıldığında önünde durulduğu zaman işten çıkarılıyor. Mühendisin işten çıkarılmasının işletmeci için hiçbir önemi yok çünkü.

Örneğin ben eski çalıştığım yerden çıkma kararı aldım. Gıda mühendisi ilanı verdiler. Çok standart bir yer binlerce yemekhaneden birisi, 2 gün içerisinde 74 tane gıda mühendisi başvuru yaptı. Başvuruda bulunan meslektaşlarımın istedikleri maaşlar normal kasiyer veya reyon görevlisi maaşları seviyesindeydi. İşte gelinen acı nokta bu. Gıda mühendislerinin piyasasını çok düşürüldü. Arkadaşlarım artık verilenlere razı olmaya başladı. Çünkü yapacak hiçbir şeyleri yok bir şekilde hayatta kalmak için çalışmaları lazım.İçleri kan ağlaya ağlaya çalışıyorlar. Bir çok arkadaşım, bankacılık, polislik gibi farklı meslek gruplarını seçti, hatta bir arkadaşımız zabıtalığı seçti şuan Küçükçekmece Belediyesi'nde zabıta olarak çalışıyor.

TAHSİLATA ÇIKACAK MÜHENDİS İLANI BİLE VAR!

Gıda Mühendisi Bilal Yıldırım:
Gıda mühendislerine işletme içerisinde farklı işler yaptırılıyor. Hatta bu iş, ilanlara kadar yansımış durumda ilan sitelerinde 'muhasebecilik yapabilecek gıda mühendisi',' tahsilâta çıkabilecek gıda mühendisi' şeklinde ilanlar yayınlanıyor. Bazı arkadaşlarımız işsizlik ve hak ettikleri ücreti alamadıklarından dolayı diplomalarını kiralamaya çıkarmışlar.

5996 sayılı kanun ilegıda mühendislerinin eğitimini gördüğü ve yapması gereken işi ziraat mühendislerinin kimya mühendislerinin veteriner hekimlerin yapabileceğine yönelik bir yönetmelik hazırlandı. Asıl işi gıda mühendisi olan bu işten ekmek yemek isteyen insanlar bu işi yapması gereken insanlar diğer meslek gruplarının işletmecilerle anlaşması ile beraber kendileri de işsiz kalmamak adına fiyat politikasında bir düşüş yaptılar ve bu şekilde çalışıyorlar. Bu sorun kişilerden kaynaklı bir sorun olarak görünebilir öyle algılanabilir. Ancak piyasa koşulları meslektaşlarımızı bu yola itmektedir.

BAKANA ÇOK ÇARPICI ÖRNEK!

Gıda Mühendisi Ceyhun Çetinkaya:
6 yıldır gıda mühendisiyim. Çeşitli firmalarda çalıştım. Daha çok üretimde bulundum... İşletmelerin hem dışarıdan devlet tarafından hem de içeride mühendis tarafından denetlenmesi gerekiyor. Ancak bakıyoruz ki bu iki ayakta da sıkıntı var. Bizim bahsettiğimiz bütün konuların hepsi bu noktada kilitleniyor.

Eylül ayında Ankara'ya giderek, Başbakan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile görüştük. Daha sonra sağ olsun onun aracılığı ile devlet personel başkanı ile görüştük. Kendi bakanımızla görüştük kendi bakanımızın bürokratları ile görüştük. Orda 1 saatten fazla kendi bakanımıza bu sıkıntıları anlattık. Benim orada da verdiğim bir örnek vardı. Çok ciddi sıkıntısı var dedim. Bir firmadan bahsettim firmanın ismini falan aldılar. Bildiğim bir yemek firması, üretim için izin başvurusu yapıyor ve söz konusu izinler çıkıyor, kayıt belgesi veriliyor. Firma faaliyete başlıyor kendi çevresinde 5 tane ilkokulda 7-12 yaş arası çocuklara yemek veriyor. Firma 2 ay boyunca o sürede başından itibaren hiç ama hiç denetlenmiyor. İzin veriliyor ama ne öncesinde nede sonrasında firma denetlenmiyor. Bir gıda mühendisi yok. Okullara riskli gruba yemek veriyor. Yani büyüğünden tutun küçüğüne bu işletilen firmaların denetim eksikliği var. Birde işletme içerisindeki sıkıntılar var.

HİJYEN MALİYETİ ARTTIRDIĞI İÇİN PATRONLAR YANAŞMIYOR

Gıda Mühendisi Ali Önen:
5 yıllık gıda mühendisiyim. Bende diğer arkadaşlar gibi kamuda yeterli gıda denetçisinin olmamasından kaynaklı yeterince denetimlerin yapılmadığını düşünüyorum.
Bu durum gıda işletmelerinde çalışan gıda mühendisi arkadaşlarımızı da zor durumda bırakıyor çünkü arkadaşlarımız işletmeden ürünün daha hijyenik işletilmesine yönelik bazı fikirleri iş verene sunsa bile bu ekstra bir maliyet getireceği için iş veren buna pek yanaşmıyor.

O yüzden söz konusu denetimlerin artması yeterli oranda denetim yapılması sektörde çalışan gıda mühendisi arkadaşlarımın elini rahatlatacak ve yaptırım gücünü arttıracak. Olaya bir de bu yönden bakmak lazım. Yani biz kamuda daha çok gıda mühendisi daha çok denetçi arkadaşımızın istihdam edilmesini istiyoruz. Bu sadece kamudaki arkadaşları değil bizim gibi özel sektörde çalışanların da yüzünü güldürecek.

HAYVAN KESİLDİKTEN SONRA GIDA MÜHENDİSİ DEVREYE GİRER

Gıda Mühendisi Abdullah Bey (Soyismini vermek istemiyor)
Bende 3 yıllık gıda mühendisiyim. Ben gıda mühendislerinin sıkıntılarının, bu mesleğin tam olarak tanıtılmayıp, bilinemediğinden ötürü yaşandığını düşünüyorum.
Biz defalarca onlara da ifade ettik hayvan sağlığı ile veteriner hekim ilgilenir. Hayvanın kesildikten sonra ete dönüştükten sonra gıda mühendisinin ilgilenmesi gerekir. Hatta biz onu ironik bir fıkra haline getirdik. Mesela insan hastalanır hastaneye gider doktor bakar. Doktor onu iyileştirir ya da iyileştiremez, ölür doktor onu imama gönderir. Onunla artık doktor ilgilenmez. Bu hayvancılıkta da böyledir hayvan kesildikten sonra gerisini gıda mühendisi yapar. Maalesef, Bakanlık bunu anlamamakta hala ısrar ediyor. Ama bu bölümün gıda mühendislerine ait olduğunun geç kalınmadan artık bilinmesi gerekiyor.

Kaynak
 
Üst