Gerçekten Okumak İster misiniz?

Bu konuyu okuyanlar

braveheart.fb

Müdavim
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
1,985
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
4160.jpg
23255_2.jpg
0000000056466_5_1.jpg




Çoğumuz Kitap okurken Kitapta anlatılmak isteneni ya tam anlamayız, yâda yüzeysel anlarız. Aslında kitaplarda “verilen mesajlar” bizim anladığımızdan çok daha fazlası olabiliyor. Hatta Bizim anladığımızdan çok daha farklı da olabiliyor. Kendi adıma konuşursam; bu güne kadar roman okuyan biri olarak Berna Moran'ı tanımadan önce kitaptan aldım verimle, onu tanıdıktan sonra kitaplardan aldığım verim arasında dünyalar kadar fark var. Modern Eleştirin babası sayılan Berna Moran Size “gerçekten anlamanın” kapılarını aralıyor.

Tanıttığım bu kitapta Yazar, romanın konusunun nasıl seçtiğinden, kitaptaki karakterlerle aslında ne ifade etmek istendiğine, hatta yazarın bilinçaltına kadar her türlü detayla “Türk klasiklerinin” beli başlarını ele alıyor.

Birinci Kitapta İlk romanlarımızdan başlıyoruz: Bu kitapta genelde doğu batı çatışmasının ele alındığını göreceksiniz. Ahmet Mithat, Recaizade Ekrem, Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Peyami Safa ve Ahmet Hamdi Tanpınar'dan örnekler alınıp inceleniyor.

İkinci kitapta; Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Oğuz Atay gibi yazarların belli başlı kitapları elle alınıyor. Bu kitaplarda “düzen eleştirisi” irdeleniyor, diyebiliriz sanırım. Köylü şehirli çatışması, egemen sınıf ve alt sınıf gibi konuların geçtiği romanlar irdeleniyor.
Üçüncü Kitapta;1993’te aramızdan ayrılan Moran’ın ölümünden sonra yayımlanan son eseri. Bu kitapta Sevgi Soysal, Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Orhan Pamuk, Pınar Kür, Bilge Karasu’nun romanlarını örnekler alıp inceliyor.

Kitabı Nasıl Okumalıyım:
Berna Moran’ın bu kitapları kaynak kitap niteliğindedir. Yapmanız gereken kitapta elle alınan örnek kitapları alıp okumak, sonrada bu kitapta okuduğunuz bölümü bulup birde Berna Moran farkıyla anlamak. Eğer tanıttığım bu kitapta değerlendirilen kitapları okumayacaksanız, yâda okumadıysanız kitabı okumanız size bir fayda sağlamayacaktır.

Bu kitap benim için bir dönüm noktasıdır. Bu kitabı okumdan aslında “gerçekten okumadığıma” inandığım için bu başlığın adını da “gerçekten okumak ister misiniz” koydum

Yararlı Olması dileğiyle...
 

Son mesajlar

Üst