Gerçek son kullanıcı kim?

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Biliyorsunuz

Son kullanıcı olarak adlandırılan bir topluluk var
Herhangi bir işletim sistemi kullanan insanların en bilgisiz ve sisteme hakim olmayan kesimi olurlar
Gerek windows olsun gerek mac gerekse linux
Bilgisayar kullanmak için illaki bir kullanıcı olmak gerek
Peki şimdi bir düşünelim sesli olarak
Windows ta son kullanıcı yeni bir pc aldığı zaman içinde yüklü olarak gelen işletim sistemini kullanan ve çöktüğünde en yakındaki bir internet kafe yada pc tamircisinde FORMAT olarak adlandırılan ama aslında illegal bir işlem olan yöntem ile pc hhd sini komple silip yeniden malum işletim sistemini KORSAN olarak yüklemesi yaptırılır
Bu durumda bu kullanıcı son kullanıcı oluyot diyelim
Peki linux da durum ne
Linux dağıtımlarında son kullanıcı tabiri linux sistemlerine hakim olamayan ayar ve değişiklik yapamayan (sistem bazında) ve olduğu gibi kullanan bir tür kullanıcı topluluğudur

O halde düşünelim

Windows ta henüz sistem yüklemeyi dahi bilmeyen bir kullanıcımı son kullanıcıdır
Linux da kendi kurduğu sistemi olduğu gibi öntanımlı ayarlarla kullanan bir son kullanıcımı gerçekte son kullanıcıdır

Eğer son kullanıcı terimi linux cephesindeki kullanıcı ise o zaman windows cephesindeki kullanıcı ne oluyor

Yoksa son kullanıcınında bir son kullanıcısımı var

Bu konuya bir açıklık getirmek ve bu konuda bilgisi olmayan vatandaşlarımızında bilgilenmesi amacıyla konu hakkında bilgisi olan sayın arkadaşlarımızın yorumlarını bekliyorum

Gerçek son kullanıcı kim

Windows kullanan son kullanıcımı

Yoksa

Linux kullanan son kullanıcımı

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
tanımlamaların yanlış rambo

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Bence son kullanıcı, çevresinden yalnızca alan, aldıklarını sadece kendisi için kullanan ve kendisinden sonra gelenlere herhangi bir şey aktarmayan kullanıcılardır. Yani yalnızca tüketen ve birşeyler üretip kendisinden sonra gelen kullanıcı zincirine herhangi bir şey aktarmayan kullanıcılara, son kullanıcı diyorum.

+1.........

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Bence son kullanıcı, çevresinden yalnızca alan, aldıklarını sadece kendisi için kullanan ve kendisinden sonra gelenlere herhangi bir şey aktarmayan kullanıcılardır. Yani yalnızca tüketen ve birşeyler üretip kendisinden sonra gelen kullanıcı zincirine herhangi bir şey aktarmayan kullanıcılara, son kullanıcı diyorum.

bortu2

Asistan
Reaksiyon puanı
7
işin gücün yok son kullanıcıyamı taktın :D ben olsam ne farkeder son kullanıcı :D

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Sonun sonu nasıl bir tabir,insanı uçuracak cinsten. Böyle felsefik konuşmayın istirham ederim.:P

Windows'unu kendisi kuran birisi nedir peki, son kullanıcı mıdır nedir ne değildir?

Neden hedef olarak windows'u başkasına kurduranları seçtin ki rambo. Böyle bir hedef kitle seçtin ama soruna gelince bütün Windows kullananlar mı son kullanıcıdır diye soruyorsun.

Son kullanıcı heryerde aynı işte. Bu olaya işletim sistemini kurabilme olarak bakmamalısın. Linux kurarsın ama hiçbir katkın olmaz bu seni son kullanıcıdan öteye taşımaz . Sen yine son kullanıcısındır. Aynı şey Windows içinde geçerlidir.

macit

Asistan
Reaksiyon puanı
0
gerçek anlamda son kullanıcı kullandığı ürünün son haline sahip kullanıcıdır. açmak gerekirse olay sadece bilişimde değil her sektörde vardır. diyelim manavdan elma aldınız o elmayı yerseniz son kullanıcısı siz olursunuz. ama kalkıp elmalı turta yaparsanız onun son kullanıcısı elmalı turtayı yiyenler olur. bilgisayarda da eğer kullandığınız işletim sistemi aracılığıyla yazılım, grafik vb. şeyler geliştiriyorsanız siz bilgisayarın kısmen son kullanıcısı olursunuz. örneğin media player kullanırken onun son kullanıcısı siz olursunuz ama herhangi bir yazılım geliştirme platformuyla ortaya somut bişeyler koyabilirseniz; windowsun ve media playerın son kullanıcısı olmanıza rağmen yazılım geliştirme platformunun son kullanıcısı olmazsınız. özetle hammaddenin işlenmiş ve ürün haline gelmiş şeklini kullanan insanlar son kullanıcı olarak nitelendirilmektedir.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
konu kimseyi rahatsız etmesin
ben burda bir tespit yapmak amacı ile bu yazıyı yazdım

herhengi bir işletim sistemine düşmanlık olsun diye değil

işletim sistemlerinde son kullanıcı terimi çok kullanıldığı için
son kullanıcı gerçekte kimdir sorusunu sordum

yani linux ta son kullanıcı kriteri windows ta ki son kullanıcı kriterinden farklı

çünkü linux kullanan zaten işletim sistemi yükleyebiliyordur
ama windows ta herkes windows yükleyemiyor

bu durumda hangisi gerçek son kullanıcı ortaya çıksın istedim

bunda kötü bişey yok
aksine bilgi var

ayrıca bu konu neden uçmama sebep olsunki

konuda bi anormallik yok

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
konu kimseyi rahatsız etmesin
ben burda bir tespit yapmak amacı ile bu yazıyı yazdım

herhengi bir işletim sistemine düşmanlık olsun diye değil

işletim sistemlerinde son kullanıcı terimi çok kullanıldığı için
son kullanıcı gerçekte kimdir sorusunu sordum

yani linux ta son kullanıcı kriteri windows ta ki son kullanıcı kriterinden farklı

çünkü linux kullanan zaten işletim sistemi yükleyebiliyordur
ama windows ta herkes windows yükleyemiyor

bu durumda hangisi gerçek son kullanıcı ortaya çıksın istedim

bunda kötü bişey yok
aksine bilgi var

ayrıca bu konu neden uçmama sebep olsunki

konuda bi anormallik yok

katılıyorum çok doğru...
tanıdığım çok kişi yıllardır bilgisayar kullansada tarayıcı(maviE),MSN,benim sahip olmadığım ileri derece klavye hakimiyetiyle ofis uygulamaları kullanır...
skype kur rahat konuşalım diyince indirme linkini verseniz,otomatik inse dahi kuramaz...windows için son kullanıcı kriteri bence bu...bu arkadaşa rahat edeceği sağlam sistem vereceksiniz,oturup virus tarayıcı,firewall,yok çerez,güvenlik,codec vs derdi olmayan...

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
ama kim kuracak

işte sorun burda

demek istediğim şu

yani linuxdaki son kullanıcı ile windows yada macdeki son kullanıcılar farklı

asıl son kullanıcı kim

eğer asıl son kullanıcı windows kullanan ise o zaman mac ve linux kullanan vatandaşlar son kullanıcı değil

çünkü sistem yüklemeyi biliyor

çünkü kendi sistemlerini kendileri kurabiliyor

(burada sistem kuramayan kullanıcıları küçümsemiyorum yanlış anlaşılmasın lütfen)

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
ama kim kuracak

işte sorun burda

demek istediğim şu

yani linuxdaki son kullanıcı ile windows yada macdeki son kullanıcılar farklı

asıl son kullanıcı kim

eğer asıl son kullanıcı windows kullanan ise o zaman mac ve linux kullanan vatandaşlar son kullanıcı değil

çünkü sistem yüklemeyi biliyor

çünkü kendi sistemlerini kendileri kurabiliyor

(burada sistem kuramayan kullanıcıları küçümsemiyorum yanlış anlaşılmasın lütfen)

Rambo,
windows kullanıcılarından son kullanıcı bence bir msj önce tanımladığım profildir...
linux için son kullanıcı için tanımlamam ise senin bu forumda ilk konuştuğumuz günler...
kuramadım,32-64bit versiyonmu codec nerde nasıl,Tr.paketlerini yükleyemedim vs dediğin günler...linux için son kullanıcı bir çok yoldan geçip linuxu duyup gelmiş kullanıcı oluyor bence...tanım modelim sensin:)
mac için bilemiyorum...
ama bunlar benim kanaatim...kişiden kişiye değişir,malum seninde dediğin gb standart bi tanım yok:)
ama gene senin yapmaya çalıştığın gb bu tanımlanmalı...

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
peki hala aynımıyım

linux son kullanıcı profilinden çıkamadımmı

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Son kullanıcı pc yi son kullanan kişidir :P

Reaksiyon puanı
189
Her insan son kullanıcıdır. Bazı insanlar son kullanıcı rolünün yanında geliştirici gibi rolleri de bulunur. Son kullanıcıyı boşa arama :) Herkes bir manada son kullanıcı çünkü :)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Konunun suyunu çıkarmadan yorum yapan arkadaşlara teşekkür ederim

Diğerlerinede teessüf ederim

acuster

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Hayıur linux kurabilicek kadar zekası olan bir insan. Windows kuramıcak kadar son kullanıcı değilmidir acep.