- Katılım
- 1 Kasım 2008
- Mesajlar
- 47,206
- Reaksiyon puanı
- 630
- Puanları
- 7,293

Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yıllardır ‘yıkıldı yıkılacak’ tartışmalarının merkezindeki Ankara genelevine ilk kepçeyi vurdu. Antik Roma Tiyatrosu alanı üzerine kurulu Bentderesi’ndeki evlerden üçü dün yıkıldı. Belediye, “Ulus Tarihi Kent Projesi” sınırlarına giren ve birinci derece sit alanı üzerine kurulu evlerden yıkılan üçünün mülkiyetini üzerine almıştı
Refika KARABACAK/Akyan ÇUFAOĞLU / GAZETE HABERTÜRK / ANKARA
BAŞKENT Ankara’nın tarihi mekânı Ulus’ta “birinci derece sit alanı” üzerine kurulu olan genelevler dün yıkılmaya başlandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, mülkiyetine aldığı üç genelevi yıktı. Bölgede bulunan diğer 35 ev faaliyetlerine devam edecek. Dün sabah erken saatlerde yıkım için genelevlerin bulunduğu Bentderesi semtine gelen belediye ekiplerine, çalışanlar tepki gösterdi. Yıkım için kendilerine herhangi bir tebligat yapılmadığını savunan genelev çalışanları, çatılara çıkarak yıkım ekiplerinin ve basının üzerine kiremit fırlattı.
DEVAMLI GÜNDEMDEYDİ
Antik Roma Tiyatrosu’nun bulunduğu alan üzerinde yıllardır faaliyet gösteren genelevlerin yıkımı uzun süredir Ankara’nın gündeminden düşmüyordu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Ulus Tarihi Kent Projesi”ni hayata geçirirken genelevleri de yıkma kararı aldı. İlk olarak “Kahkaha Sokak”ta bulunan üç genelev, belediyenin mülkiyetine geçti. Yıkım da, bu evlerden başladı. Bentderesi’nde bulunan diğer evler ise ilk yıkımdan etkilenmedi. Diğer evlerdeki faaliyetlerin devam ettiğini göz önünde bulunduran ekipler, buraların görülmemesi için branda getirdi. Brandaların gecikmesi de yıkımı uzattı.
ŞİMDİLİK KURTARDILAR
8 farklı patronun sahip olduğu evlerde yıkıma ara verildiği sırada, belediye yetkilileri ve genelev sahipleri bir görüşme yaptı. Bentderesi’ndeki diğer evlerin ne zaman yıkılacağı açıklanmadı. Belediye ile davalık olan söz konusu evlerin sahipleri, yürütmeyi durdurma kararı alarak şimdilik evlerini yıkımdan kurtardı.
Belediye ‘Biz yıkarız gerisine karışmayız’
ANKARA Büyükşehir Belediyesi, dünkü yıkıma ilişkin hiçbir açıklama yapmadı. Ancak yıkım kararı alınmasının ardından Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, HABERTÜRK’e “Biz bölgede genelev var diye yıkım yapmıyoruz. Genelev, Ulus Tarihi Kent Projesi sınırları içerisinde kalıyor. Tarihi bir alan üzerinde böylesine bir yapının bulunması mümkün değil. Burayı da bir başka yere taşımakla yükümlü değiliz. Bu valiliğin görevi” açıklamasında bulunmuştu.
Çatıya çıkıp

kiremit fırlattılar
KAHKAHA Sokak’taki evlerin yıkımı öncesinde, eşyalar boşaltıldı. Yataklar ve sobalar dışarı çıkarıldı. Yıkım ekiplerine en büyük tepkiyi çalışan hayat kadınları verdi. “Bizler burada ekmek parası kazanıyoruz. Çoluğumuz çocuğumuz var” sözleri ardından, olayı görüntülemek için sokakta bulunan gazetecilerin üzerine çatıdan kiremit fırlattılar. Yıkılan 4 evde çalışan 21 hayat kadını, çantalarını alarak Kahkaha Sokak’tan ayrıldı.*
‘Günde 7 bin kişi geliyor’
HABERTÜRK’e konuşan İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği Genel Sekreteri Okşan Öztok, “Genelevde çalışan kadınların toplumun namus dalgakıranları” olduğunu söyledi ve yıkım ardından AIDS’e yakalanların sayısının artacağını öne sürdü. Öztok, “Buradaki insanlara yer gösterilmeden yıkmak doğru değil. Bizleri yok ettikleri anda, toplumda taciz ve tecavüz olayları artacaktır. Buraya günde en az 7 bin kişi geliyor” dedi.
50 yıldır hizmet veriyordu
Tarihi Ankara Kalesi’nin sırtlarında bulunan Bentderesi semtinde 1960’lardan bu yana genelev faaliyet gösteriyor. Ankara’da bulunduğu semt ile anılan “Bentderesi genelevi”nde, 180 hayat kadını çalışıyor. Toplam çalışan sayısı 500 ile ifade ediliyor. Günlük 7 bin kişinin uğradığı “Bentderesi”nde yıkılanlar dahil 39 ev vardı. Genelevlerin bulunduğu alanda, kafeler ve restoranlar da bulunuyor. “Bentderesi”, sabah 11’de açılıyor, gece 22’de kapanıyor. Çalışan kadınların hepsi vesikalı olarak hizmet veriyor.