Gaz da petrol de ucuza gelecek

Bu konuyu okuyanlar

Edirneli

Müdavim
Katılım
20 Mart 2011
Mesajlar
2,745
Reaksiyon puanı
15
Puanları
38
882056_detay.jpg



TANAP’ın vanasını 2018’de açmaya hazırlanan Azerbaycan’ın milli şirketi Socar’ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, gazın fiyatı için “İran ve Rusya’dan ucuz olacak” diyor. Kendi akaryakıt dağıtım şirketini de kuracak olan Socar’ın burada da eli güçlü.

Petkim’i 2007 yılında 2 milyar dolara satın alarak Türkiye’ye adım atan Azeri Socar, İzmir’de kuracağı Star Rafinerisi’nin 3.5 milyar dolarlık finansman paketi için yerli bankaların başını çektiği konsorsiyum ile masada. 2017’ye kadar rafineriyi hizmete açmayı düşündüklerini söyleyen Socar Türkiye'nin Başkanı ve Petkim’in Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 20172018’e kadar Türkiye’de yapacakları toplam yatırımın boyutunun 17 milyar doları aşacağını ifade ediyor. Bir yandan Star Rafinerisi devam ederken, diğer yandan Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nda (TANAP) ortakları ile de adım atan Azeri Socar, kendi akaryakıt dağıtım şirketini kurmak için de fırsat kolluyor.

5 TEMEL ALANDA DA YER ALACAK

TANAP’tan geçen ve bir kısmı Türkiye'de kalacak olan doğalgazın fiyatı için, “Şahdeniz I'in bir miktar üstünde, İran ve Rus gazından daha ucuz olacak. Şu anda olduğu gibi Azerbaycan gazı diğer rakiplerine göre fiyat olarak daha uygun olacak” diyor. Türkiye'de rafineri yatırımının ayağına akaryakıt dağıtım şirketini de takmakta kararlı olduklarını dile getiren Yavuz, bunun için ise şimdilik tam tarih veremiyor. “Satın alma da olabilir, sıfırdan kendi markamızla da girebiliriz. Ne zaman fırsat çıkarsa o zaman bu alanda olacağız” diyen Yavuz, Socar’ın hammadde, rafineri, petrokimya, elektrik, doğalgaz boru hattı ve akaryakıt dağıtımı olmak üzere 5 temel alanın hepsinde Türkiye’de yer alacağını ifade ederek “Dolayısı ile rakiplerimize göre rekabet gücümüz daha yüksek” diyerek akaryakıtı da ucuza getirme şansları olduğunun işaretini veriyor.

SÖZDE DEĞİL ÖZDE YATIRIMCIYIZ

Liberal ekonomiye sahip ülkelerde rekabet gücünün olması için entegrasyonun şart olduğunu dile getiren Yavuz, “Şu anda rafineri yapıyoruz, İzmir’de 220 megavatlık bir elektrik santralımız var, devamı da gelecek. Yine İzmir’deki limanı büyütüyoruz. Yani lojistik olarak da güçleniyoruz. Akaryakıt dağıtım şirketimiz olacak. TANAP ve doğalgaz satışı söz konusu. Tüm ayaklarımız ile Türkiye’deyiz. Biz moda tabiri ile sözde değil, özde yatırımcı olarak kendimizi tanımlıyoruz. Kimsenin cesaret edemediği alanlara giriyoruz” ifadesini kullanıyor.

BAŞKA ALIM OLMAYACAK

Yavuz, Tamince ile birlikte Star Gazetesi ve Kanal 24'ün içinde bulunduğu Star Medya Grubu'nu satın alan Socar'ın, şu an için yeni satın alma planı olmadığını söyledi.

İzmir'de kurulacak olan Star Rafinerisi için 2 miyar dolar özsermaye koyacaklarını söyleyen Socar Türkiye'nin Başkanı Kenan Yavuz, 3.5 milyar dolarlık finansman paketi için de İş Bankası'nın önderliğindeki bankalar ile masaya oturduklarını dile getiriyor. Ziraat Bankası gibi kamu bankalarının da süreçte yer aldığını anlatan Kenan Yavuz, “Böylesine büyük bir reel sektör projesinin tamamını Türk bankalarının karşılama iradesi içinde olması bize güç veriyor. Bankalarımızın güçlü olmasının avantajını finansman görüşmeleri sırasında yaşıyoruz” diyor.

SUUDİLER GAZİANTEP’TE 30 DOLAR UCUZA ÜRÜN SATIYOR

Petkim'le petrokimya sektöründe tek büyük üretici olan Socar, 'teklik'ten çok memun değil. Türkiye gibi açık ekonomilerde tek üretici olmayı 'facia' olarak yorumlayan Kenan Yavuz, “Kapalı ekonomide olsa, on dönüm bostan yan gel yaslan gibi bir ortam olur. Ancak açık ekonomilerde tek üretici olmak çok zor. Dua ediyoruz ki bir iki tane daha petrokimya tesisi kurulsun, derdimiz başkalarının da derdi olsun” sözleri ile de dikkat çekiyor. Kendi üretimleri kadar Türkiye'ye petrokimya ithalatı yapıldığını anlatan Yavuz sözlerine şöyle devam ediyor: “Suudi Arabistan'dan kamyonu yükleyip Gaziantep'e ton başına 30-40 dolara mal getiriyorlar. Ben İzmir'den Gaziantep'e aynı malı 60 dolara yolluyorum. Çünkü Suudi Arabistan'da nakliye maliyetini etkileyen yakıt ucuz.”

BİLMEDİĞİMİZ ALANDA YERLİ ORTAK ALABİLİRİZ

Socar Grubu Türkiye'de yerli partnerleri ile de gündeme geliyor. Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, Rusya'dan aldığı kontratla Türkiye'de doğalgaz dağıtımı yapan Fatih Baltacı ve Ramsey'in sahibi Remzi Gür ile çeşitli alanlarda ortaklıklara imza atmış durumda. Yavuz, “Bilmediğimiz alanlarda ortaklara açığız” diyor.

Kaynak
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Gaz'dada Petrol'dede gerçek anlamda bir ucuzlama hiç bir zaman olmayacak. Çünkü hızla var olan rezervler tükenmekte ve Gaz ve Petrol üretilebilir ürünler arasında değiller. Sadece var olan rezervler pazarlanabilir ve tüketilebilir. 2030 sensindede tüm rezervler tükenmiş olacak. 2020 ve sonrsındada var olan ezervleri ele geçirme amaçlı büyük bir savaş olacak. Savaş aslında çoktan başlamış durumda, ancak şu an ön aşamalarını yaşamaktayız. bu aşamada, önce Petrol sevk yollarını kontrol eden ülkeler kendilerine (iç çatışmalar ile) kırdırılıyorlar ve ileride tamamen savunmasız kaldıklarında, o veya bu bahaneyle işgal edilecekler. Türkiye'de bu tehtidin altındaki ülkelerden biri.
 

doklom

Öğrenci
Katılım
11 Mart 2012
Mesajlar
72
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
bu habere inanıcak kadar aptal değilim o petrol çok tan özelleştirildi bile abd israil ve batılı hain ler tarafın dan boşuna vatandaşa yalan haber yapmayın benzinin litresi 10 tl yi görücek bir kaç yıl içinde
 

narnia

Öğrenci
Katılım
1 Eylül 2013
Mesajlar
42
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bu olsa bile serbest piyasa olmadığı için fiyatların çok düşmesini beklemeyin boşuna.
 

ahmeta

Müdavim
Katılım
5 Temmuz 2009
Mesajlar
2,328
Reaksiyon puanı
36
Puanları
48
Daha önce shell den aldığım mazot ile 650 km giderken 2 aydır lukoil den aldığım mazot ilde en az 700 km gidiyorum ve daha ucuz diğer firmalardan
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
azerbaycanın petrolü ve gazı tr ye çok ucuza verse bıraksın hamasi lafları Socar şirketi tr de 5tl benzin olunca tabii gel sende bi sen eksiktin akaryakıt istasyonu aç. bu sayede tr güçlense, akaryakıt için dışarıya giden para içerde kalsa tr ordusunu güçlendirse ermenistanı karabağdan çıkarsa azerbaycan ile sınırları kaldırsa. ama nerde

işleri güçleri para böyle giderse rusya da batı da bu zenginlikleri azerbaycana bırakmaz.
 

madmex

Müdavim
Katılım
16 Nisan 2011
Mesajlar
2,606
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
gaz da petrolde ucuz zaten, soru şu vergiler ne zaman düşecek ?
 
Üst