Rehber Gayrimenkul Yatırım Fonu Nedir ?

murat zorluu

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Top Poster Of Month
Reaksiyon puanı
1,309
Resmî ifadelere bakacak olursak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) GYF’yi şöyle tanımlıyor: Gayrimenkul Yatırım Fonu, nitelikli yatırımcılardan katılma payları karşılığında toplanan paralarla, pay sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından belirlenmiş varlık ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacıyla portföy yönetim şirketleri ve gayrimenkul portföy yönetim şirketleri tarafından süreli veya süresiz olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan mal varlığıdır.

Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF) Avantajları Nelerdir?
GYF yatırımcıları, gayrimenkulün kira gelirinden ve değer artışından pay almaktadır. Yatırımcının birikimini doğru yere aktarmasını hedefleyen fon yöneticilerinin sorumluluğunda ilerleyen GYF süreçlerinde kişiler, uzman kadroların tecrübelerinden yararlanabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra GYF’ler, ülkelere yabancı yatırım çekebilmesi yönüyle de öne çıkmakta ve adından sıklıkla söz ettirmektedir.

Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF) Katılma Payı Nedir, Nasıl Alınır?
Kısaca GYF katılma payı, yatırımcıların fona ortaklık oranının bir göstergesidir ve yatırımcılar, dâhil oldukları fondan bu orana göre kazanç elde etmektedir. Katılım paylarının alım – satım işlemleri, gün içerisinde belirli saatlerde; fon kurucusunun kendisi veya aracılık sözleşmesi bulunan yatırım kuruluşları ile Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir.

GYF’lerin büyüklüğü 48,3 milyar TL’ye yükseldi

Tüm portföy yönetim şirketlerinin toplam portföy büyüklüğü 3,45 trilyon TL olurken dolar bazlı büyüklük 113,65 milyar dolara kadar yükseldi. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) ihraç belgesi onay izni alan GYF’lerin sayısı 157’ye yükselirken; toplam pazar büyüklüğü ise 48,31 milyar lira oldu. Gayrimenkule erişimin zorlaştığı bu dönemde yatırımcı ilgisinin yükselişi dikkat çekiyor. Ayrıca SPK’nın hazırlığını yaptığı yeni mevzuatla gayrimenkul projelerine geliştirme aşamasından başlayarak yatırım yapma imkanı da sunulmuş olacak.

Kaynak : Emlakhaber.com