Fotoğrafçılık üçgeni yani İso, Enstantane Ve Diyafram'ı anlamak

Bu konuyu okuyanlar

taskirancemal

Öğrenci
Katılım
18 Eylül 2018
Mesajlar
14
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Yaş
37
1-ISO - daha uzun bir enstantane veya daha geniş bir diyafram kullanamıyorsanız, fotoğraflarınızı aydınlatmanın bir yolu. Düşük ışıklı kareler düşük bir sayı ile ölçülürken, daha yüksek sayılar daha parlak görüntü anlamına gelir. Ancak, ISO'nuzu yükseltmenin bir bedeli vardır. ISO yükseldikçe, görüntülerde grenliğin / gürültünün görünürlüğü de artar. Bu yüzden fotoğrafımızın iso değerini baz alıp diğer ayarlarımızı yapmamız gerkiyor. Bu arada fotoğrafını çekeceğiniz kompozisyona göre bu değerler değişebilir. Her fotoğrafçının kendine has tarzı vardır.

ISO örnekleri: az ışık / net fotoğraf > 100, 200, 400, 800, 1600 < çok ışık / grenli fotoğraf


2-Deklanşör Hızı (enstantane) - ışığı kamera sensörüne maruz bırakmak için bir kameranın deklanşörünün açık kalma süresi. Deklanşör hızları tipik olarak, bir saniyenin altındaki bir saniyenin kesirleriyle ölçülür. Düşük enstantane hızları kamera sensörüne daha fazla ışık girmesini sağlar ve düşük ışıkta, gece fotoğrafçılığı için kullanılırken, deklanşör hızları hareketi dondurmaya yardımcı olur. Özellikle uzun pozlama yaparak durgun su veya gök yüzündeki yıldızları çekebilirsiniz. Yüksek enstantane değeriyle ise yarış arabası veya hızlı nesneleri daha kalietli ve net çekebilirsiniz. Özellikle ağır çekimlerde yüksek ışık vasıtasıyla çok güzel görüntüler elde edebilirsiniz.

Deklanşör hızı (enstantane) örnekleri: daha çok ışık / uzun bekleme nedeniyle bulanık foto >1/15 (saniyenin 1 / 15'i), 1/30, 1/60, 1/125< daha az ışık/ seri çekim net foto


3-Diyafram - ışığın kamera gövdesine girdiği lens içindeki bir delik. Delik ne kadar büyük olursa kamera sensörüne o kadar çok ışık geçer. Diyafram ayrıca, keskin görünen bir sahnenin parçası olan alan derinliğini de kontrol eder. Açıklık çok küçükse, alan derinliği genişken, açıklık büyükse alan derinliği küçüktür. Fotoğrafta, diyafram tipik olarak “f” sayılarıyla ifade edilir (ayrıca “odak oranı” olarak da bilinir, çünkü f-sayısı mercek açıklığının çapının merceğin uzunluğuna oranıdır). Özellikle portre veya obje çekimlerinde size ayrı bir tat bırakacaktır. 50 veya 30 mm gibi lenslerde daha yakın mesafeden veya yakın mesafedeki konularda alan derinliği elde edebilirsiniz.

F sayılarının (diyafram) örnekleri: yüksek alan derinliği / bulanık arka plan >f/1.4, f/2.0, f/2.8, f/4.0, f/5.6, f/8.0< düşük alan derinliği / arka plan

 
Üst