Forumlar Şifrelerimizi Görüyor mu?

Lepidoptera

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Forumlar ya da web siteler üyelerin şifrelerini direk görebiliyorlar mı?

Samet UCA

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,930
Kullanıcı bilgileri sadece yetkili kişilerin ulaşabildiği sunuculardaki veritabanlarına kaydedilir. Yetkili kişi veritabanında ki ilgili kullanıcı ile ilgili tüm bilgilere erişebilir. Eğer şifreden kastın genel olarak tarayıcıya kayıtlı olanlar ise yani benim başka bir forumdaki bilgilerimi SDN görebilir mi dersen hayır normal şartlarda göremezler.

Reaksiyon puanı
5,171
Kullanıcı bilgileri sadece yetkili kişilerin ulaşabildiği sunuculardaki veritabanlarına kaydedilir. Yetkili kişi veritabanında ki ilgili kullanıcı ile ilgili tüm bilgilere erişebilir. Eğer şifreden kastın genel olarak tarayıcıya kayıtlı olanlar ise yani benim başka bir forumdaki bilgilerimi SDN görebilir mi dersen hayır normal şartlarda göremezler.
O sistem eskidendi...

Reaksiyon puanı
5,171
Benim çalıştığım projelerde bu yol izleniyor. Yeni bir yol çıktıysa hiç haberim olmadı.
*Kişisel bilgileriniz hiçbir şekilde saklanmamaktadır. Notu olan sitelerde ki bu oran günümüzde çok çok yüksek. Şifreler md5 formatına çevrilip kaydedilir. Md5 formatından geri şifreye dönme ihtimali olmadığından ise şifre hiç kimse tarafından görülemez. Gerçi günümüzda artık bu yöntemde eski sayılmaya başladı. Bazı insanlar md5 şifrelerinin süper bilgisayarlar tarafindan deneme yöntemi ile kırılabileceğini söylemesi üzerine başka şifreleme politikalarına yönelindi.

Samet UCA

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,930
*Kişisel bilgileriniz hiçbir şekilde saklanmamaktadır. Notu olan sitelerde ki bu oran günümüzde çok çok yüksek. Şifreler md5 formatına çevrilip kaydedilir. Md5 formatından geri şifreye dönme ihtimali olmadığından ise şifre hiç kimse tarafından görülemez. Gerçi günümüzda artık bu yöntemde eski sayılmaya başladı. Bazı insanlar md5 şifrelerinin süper bilgisayarlar tarafindan deneme yöntemi ile kırılabileceğini söylemesi üzerine başka şifreleme politikalarına yönelindi.
MD5 şifreleme tekniği her yerde kullanılmıyor bunun yanı sıra yetkili kişi md5 kodunu decoder ile çevirebilir ve şifreye erişebilir. Bu tip verileri veritabanında tutan çok sistem gördüm.

Lepidoptera

Asistan
Reaksiyon puanı
3

Mesela Shiftdelete.net üyeliğimin şifresini shiftdelete.net forum yöneticileri direk olarak görebiliyorlar mı?

edit: Online kpss dersleri veren popüler bir siteye üyeyim. Bu sitenin müşteri hizmetleri beni aradı ve herhangi bir satın alım yapıp yapmayacağımı sordular daha sonra ben hangi site olduğunu hatırlayamayınca sitenin adını daha sonra üye olduğum kullanıcı adını ve şifremi söylediler telefonda. Direk şifremi görmeleri garip geldi. Bu kişisel verileri koruma açısında bir ihlal oluşturmuyor mu?

Samet UCA

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,930
Mesela Shiftdelete.net üyeliğimin şifresini shiftdelete.net forum yöneticileri direk olarak görebiliyorlar mı?
Bizim kurduğumuz çok katmanlı mimarilerde görülebiliyor. Ama SDN uyguladığı mimariyi bilemiyorum. Tahminim büyük olasılıkla görülebilmesidir. Sizin kullanıcını bilgilerinizi kaydetmiyoruz diyenler kredi kartı bilgilerine atıfda bulunmakta.

---- Mesajlar birleştirildi ----

İnternet hukuku hakkında bilgim yok. Ancak o siteye üye olurken imzaladığınız bir anlaşma muhtemelen vardır. Bu problemi o sözleşmeyle çözmüş olabilirler. Araştırmak lazım. Bana halıcıdan tutun kurutemizlikçiye kadar kim varsa mesaj atıyor :)

Son düzenleme:
Reaksiyon puanı
5,171
MD5 şifreleme tekniği her yerde kullanılmıyor bunun yanı sıra yetkili kişi md5 kodunu decoder ile çevirebilir ve şifreye erişebilir. Bu tip verileri veritabanında tutan çok sistem gördüm.
Decoder ile öyle mi güldürme beni decoder ile en fazla 12345678 gibi decoder yazılımının(sitesinin)sunucusunda kayıtlı olan şifreler çevrilebilir. Ayrıca Md5 şifreleme yöntemini tüm büyük sitelerin kullandığını düşünürsek sanırım sanal alemin %60ı bu yöntemi kullanıyor demek yanlış olmaz...

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,905
Basit olarak şöyle diyebiliriz. Forum senin şifreni göremezse nasıl doğru olduğunu bilecek. Kişiler görmesede Forumun algoritması bir kıyaslama yapıyor. (Okuyor ve onaylıyor) Okuyamadığı kayıdı girilen şifre ile kıyaslayamaz. Güvenlik önlemi dışarıya karşıdır.

Samet UCA

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,930
Decoder ile öyle mi güldürme beni decoder ile en fazla 12345678 gibi decoder yazılımının(sitesinin)sunucusunda kayıtlı olan şifreler çevrilebilir. Ayrıca Md5 şifreleme yöntemini tüm büyük sitelerin kullandığını düşünürsek sanırım sanal alemin %60ı bu yöntemi kullanıyor demek yanlış olmaz...
Büyük siteler kullanıcıların şifresini değil veritabanının şifresini 128 bitlik algoritmayla şifrelerler bu birincisi.
12345678 diyorsunuz da elalem şifresini "asldasldmasdkmasdkaskmdaskdkmasdkm_!'121212" şeklinde girmediğine göre yetkili kişi kullanıcının şifresini decoder ile çözüp ulaşabilir tezi devam etmekte.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,905
Bazen "en çok kullanılan şifreler" diye istatistikler yayınlanır. Bunları kullanıcılara sorarak değil, veri tabanıdan okuyarak öğreniyorlar.

Samet UCA

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,930
Aynen öyle. Bir kere burada safe code veritabanını 128 bitle şifrelemektedir. Her kullanıcı girişi veya kaydında bu algoritmayı çalıştırırsanız 10 saniyeye varan gecikmeler olur. Bu gecikmeler yoğunluğa göre 30 saniyeye kadar gidebilir. Hiç bir yazılım takım lideri projesinde böyle bir şeye izin vermez. Bi kere bu clean code değil. Hele ki büyük sistemlerde adamlar kendi kütüphanelerini geliştirmekte kullanıcıyı 1 saniye bile bekletmemek için.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Sdn forum geliştiricisi arkadaşa sorun.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Ne gerek var ki görmemize şifreni değiştir deriz bildiğimiz şifreyi gireriz :)

Reaksiyon puanı
5,171
Büyük siteler kullanıcıların şifresini değil veritabanının şifresini 128 bitlik algoritmayla şifrelerler bu birincisi.
12345678 diyorsunuz da elalem şifresini "asldasldmasdkmasdkaskmdaskdkmasdkm_!'121212" şeklinde girmediğine göre yetkili kişi kullanıcının şifresini decoder ile çözüp ulaşabilir tezi devam etmekte.
MD5 Algoritması

md5 algoritmasını araştırmanızı tavsiye ederim. Ayrıca md5 şifresinin kırılmasında kullanılan yöntemler bir nevi kava kuvvet saldırısı sayılmaktadır. Ve sizin bir şifreyi kaba kuvvet saldırısı ile kırmanız ne kadar zorsa md5 ide tersten okumak o kadar zordur.

Size tavsiye edebileceğim şeylerden biride kriptoloji alanında araştırmalar yapmanız olafaktır. Kriptoloji bilimi ile geliştirilen algoritmaların amacı tersten düze çevrilememeleridir. Md5 günümüzde kendini kanıtlamış algoritmalardan biridir. Decoder ile tersten okuma şansınız %1 in altındadır.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Site sahibi istedikten sonra kendi sitesindeki forum vs şifreni bilmeden de kullanıcının hesabına girebilir isterse girmedende database den herşeyi görür.

Zeus Antonius

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
25
Senin hakkında bilgi toplamak isteyen orta seviye bir hacker bile görür.

SDN'nin veri tabanına girer, şifreni alır ve elindeyse ki mail adresin elinde, tüm online hesaplarında kullanıp kullanmadığını kontrol eder.

SDN'nin güvenliğine güvenmemeni tavsiye ederim.

5 dk'da girerler ve alırlar.

SDN'nin ruhu bile duymaz.

Duysa da belli etmez...

Reaksiyon puanı
5,171
İnsanlar cehalet kokuyor. En az 10 tane webmaster uzmanı ile çalışan sdn nin altyapısına orta seviye bir hacker girecek öylemi. O zaman merak ediyorum bu hackırlar(!) bu güne kadar nerdeydi. Ayrıca şunu kafanıza sokun sağlam bir sitede şifreler kriptolanmış halde saklanır. Ve hiçbir zaman şifre sızdırlmaz. Bu yüzden sızdırılma haberlerinde dikkat ettiyseniz genelde tc kimlik veya email gibi bilgiler sızdırılır.

madyesia

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
admin olarak yetki düzeyine sahip olanlar gerek md5 şifreleme olarak gerekse düz bir metodla her türlü şifreleri görebilirler

Narrator

Asistan
Reaksiyon puanı
72
Adminler şifrelerinizi hiçbir şekilde göremezeler sadece değiştirebilirler.