Forum kurallarının 8. maddesinin gözden geçirilmesine dair

tugbagaleri

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
47

8. Başka bir yerden alıntı yapılmış ise orijinal kaynağa mutlaka link verilmelidir. Alıntı yapılan yerden izin almak gerekiyorsa izin alınmalıdır.

Yukarıdaki alıntı forum kurallarının 8. maddesidir Kural koyucularımız bu işi forumumuzun dah iyi işlemesi ve düzenli olması için yaptıklarından şüphem yok fakat başka bır yerden alıntı yapılmış ise orjınal kaynagına mutlaka lınk verilmelidir derken bir kısıtlama söz konusudur..

Örnek olarak Taraf gazetesinden "08/05/2008" Ahmet Altan ın köşe yazısı forumda yayınlanmış ve gazetenin adı ve yayınlandığı tarih belirtilmiştir bu yazının kaynağının ta kendisidir ama gazetenin internet sayfası suanda yok veya ben bu yazıyı gazeteden okudum ve kendim elle foruma yazdım ozaman ne olacak illa link olması niye gerekli... bu konuda bir paylaşım kısıtlanması gördüğümden gerekli maddenin en uygun şekilde düzeltilmesini talep ederim saygılarımla.......

Erthon

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Hımm bu konuya bir formül bulmak lazım ama sakın bu konu 301. madde gibi olmasın :)

mila12

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
255
Sanırım internet sitelerinden alıntı yapılırsa link zorululuğu için söylenmiş.

chimera

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
577
İnternet üzerinde başka sitelerden herhangi bir konuyu paylaştığınızda sizden alıntının kaynağını istiyoruz. Eğer siz bir haberi gazetede ya da başka bir yerde okuyup buraya yazdıysanız onda link değil yazının kime ait olduğunu ve nerede yazıldığını belirtmeniz gerekiyor.

tugbagaleri

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
47
chimera dedi ki:
İnternet üzerinde başka sitelerden herhangi bir konuyu paylaştığınızda sizden alıntının kaynağını istiyoruz. Eğer siz bir haberi gazetede ya da başka bir yerde okuyup buraya yazdıysanız onda]

sevgili modum anlattıgınız gibi yyapıldığı zaman tekrar link alınması için uyarı alıyorum eger anlattıgınız gibiyse bu gibi durumlarda link alıması için uyarı yapılmaması gerekir...

warkortali

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Evet bence kuralda bir hata yok sadece konuyu açan kişinin alıntıyı nereden yaptığına dair konusuna bir dip not yazması yeterli olacaktır..

chimera

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
577
tugbagaleri kim uyarı geçiyor

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Uyarıyı ben yaptım. Konuda link olmayınca linki bulup ekledim ve not düştüm link eklemeyi unutmayalım diye.

red-bird

Profesör
Reaksiyon puanı
8
her konuda link olmuyor sonuçta, bence önemli olan alıntı olup olmadığını belirtmektir.

m1903

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Doğru kaynak verildiği sürece linke gerek duyulmamalı bence.

Link

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Bence olduğu gibi kopyala yapıştır yapılmış ise link eklenmeli, yazı tamamen SDN üyesine ait ise link eklenmesine gerek yok.

?Handsome?

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bence Şirine modumuz doğrusunu yapmış bir link varsa eklenmeli yada bulunmalı

EzOhİsTaN

Profesör
Reaksiyon puanı
1
valla bencede saçma bi kural gözden geçirilse iyi olur. bazı şeylerin kaynağı olmuo yane.. alıntıdır diye yazsak daha mantıklı.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
?Handsome? dedi ki:
Bence Şirine modumuz doğrusunu yapmış bir]

Örneğin yazı bir kitaptan alınmışsa ne olacak?

Basılı yayınlardan yapılan alıntılarda yayın/yazar hatta mümkünse sayfa/yayınevi bilgileri verildikten sonra link verilmesine gerek yoktur. Hatta zaten verilecek link yoktur.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
bir forum hayal edin kuralları kullanıcıların koyduğu

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
bigbigbird dedi ki:
bir forum hayal edin kuralları kullanıcıların koyduğu
reklam gibi konuştun, tugbagaleri abim haklı arkasındayım.

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Elmacik dedi ki:
?Handsome? dedi ki:

Basılı yayınlardan yapılan alıntılarda yayın/yazar hatta mümkünse sayfa/yayınevi bilgileri verildikten sonra]
Aslında bende öyle düşünüyorum ama burada link olması şartı (tabi direk başka bir kaynaktan kopyalanması halinde), okuyucuların veya moderatörlerin kaynağın doğruluğunu kontrol etmesinde kolaylık sağlama ve varsa yanlış bağlantıyı daha kısa zamanda uyarma (link olmayan her kaynağı google veya başka bir arama sitesinden araştırıp bulmasıyla geçen zaman ve zorluğun en aza indirgenmesi şeklinde düşünülmüş de olabilir). Tabi aynı şekilde, belirttiğiniz gibi bilgisayar ortamında veya dijital ortama atılmış olmayan bir kaynaktan elbette link verilemeyeceğinden bence de yazarın kimliği, yazım tarihi, sayfa no gibi bilgiler alınan yazıda belirtilmeli.

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
Elmacik dedi ki:
?Handsome? dedi ki:

Basılı yayınlardan yapılan alıntılarda yayın/yazar hatta mümkünse sayfa/yayınevi bilgileri verildikten sonra]

Elmacix bence]ÖRNEK PAYLAŞIM[/url]

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Siz Pesi'ye iletin, o da kural değişikliği uygulaması için bana iletecek :D
SDN forumda güçler ayrılığı ilkesini benimsedik..

Bu arada tonce, verdiğin bağlantıda seri numarasının bir PC dergisinden alıntı olduğunu söylemişsin ama o seri numarası, derginin yazılımcı firma ile anlaşarak verdiği bir numara değil mi? Yani o dergiyi alan kişi tarafından kullanılabilmesi gibi. Muhtemelen öyledir yoksa doğrudan bedava yazılım dağıtmış olurlar. Yani seri numarası "legal" olarak internetten bulunabilecekken kimsenin gidip parayla satın almayacağını hesap ederler. Bence o dosyayı kaldırmalısın.

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Elmacik Şu Şekilde Olabilir; Bazı Dergiler Tam Sürüm Programları İnternetten Kayıt yaptırarak Kullanıma Veriyor, Örnek verecek Olursam Ashampoo Burning Studio 5 Programını vermişti Falan dergi tam Sürüm, İnternetten Kayıt yaptırıp Serial Alıyorduk. Ben Bir Kaç Kişi İçin Daha Kayıt Oldum farklı Email ile birde baktım ki Herkese Aynı Serial Gönderiliyor.

Büyük Bir İhtimal Dergi Sayfasında da verilen Serial Anonim bir Serial, Eğer Öyle Olmasaydı Dergi Adedi Kadar Serial Verilmesi gerekirdi ki bu da biraz Düşündürücü Çünkü Kimse Oturup 5.000 dergiye Tek Tek Serial Düzenlemesi Yapmaz.( Dergi Sayfasını Düzenlemek) ;)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Pcmaster, aynı şeyi ben de düşündüm, ama teknoloji eskisi gibi değil. :) Yani her dergiyle ayrı seri numarası vermek çok zor bir iş değil. Ama bu yazılım sanki artık rağbet görmüyor diye böyle bir şeye başvurmuş gibi.

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Evet, Fazla Popüler bir Program Olmadığından böyle yapılmış :) Dergi Yanında Elbette Ayrı bir Serial vermek Basit bir İş Ancak Tonce Dergi Sayfasında Yazdığını Söylediği İçin Kimsenin Tek Tek Serial İçin Sayfada Değişiklik Yapacağını Düşünmüyorum. Yoksa Küçük Bir Kağıda Farklı Serial Yazılıp Dergi Poşetine Eklenebilirdi :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Aslında benim kastım, sayfa içine de farklı seri numaraları yazılıp basılabilir, yeni basım teknolojileri buna imkan sağlıyor, o da zor değil yani.

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
O zaman Problem yok ;) Tonce Hemen Kaldır Serial'i :P

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
PcMaSTeR dedi ki:
O zaman Problem yok ;) Tonce Hemen Kaldır Serial'i :P

Kaldırması için değil de önce doğrulasın, dergide bununla ilgili açıklama vardır bence. Herkesin kullanabileceği bir seri numarasıysa problem yok..

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
bir forum hayal edin katılım için üyelik istemeyen