Format esnasında cd ile başlatma problemim var !

alicanfrm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bilgisayarıma format atıcam ancak bios tan CDROM,C,A yaptım okumadı cd yi F,A,SCSI yaptım yine okumadı . Neden acaba? cd de sorun yok windows açıldıktan sonra takarsam okuyor ama açılış önceliğini ona verince okutamadım ??

alicanfrm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
biostan boot sequence ye girip yaptım f10 ile kaydedip çıktım bahsettiğin bu mu ?

Jemand

Doçent
Reaksiyon puanı
3
walla cd de problem yok diyosun eger acilis önceligini cd ye verdiysen okumasi lazim (A)

alicanfrm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
evet çok saçma yaa sinir oldum bugün . Normalde boot sequence ayarı hangisidir , cdrom,c,a yapmadan öncesi ?

Ayrıca başka bir yol varmı ?

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
1- Bazı CDROM veya DVDROM lar, bazı bootable diskleri boot edemiyorlar. CD bozuk olabilir, boot sektörü çizilmiş olabilir vs. Örneğin benim DVD-Writer'ım Windows CM'mi boot edemiyor ama CDROM 'um aynı CD'yi boot edebiliyor.
2- Sendeki CD gerçekten bootable olmayabilir, başka bilgisayarda test edebilirsin.
3- Yeni nesil anakartlar genelde boot sequence (başlatma sırası) olayını dinamik olarak destekliyorlar. Yani bilgisayar başlarken (bios ekranında) F8 tuşuna basarsan (veya senin anakartının belirlediği diğer tuş) sana hangi aygıttan başlatmak istediğini soracaktır. Böylece ilk başlatma aygıtı HDD bile olsa sen o anki açılış için bir istisna yaratıp CD'den başlatabilirsin. Hem böylece CD'nin botable olup olmadığını da anlamış olursun.
4- Eğer anakartın bunu desteklemiyorsa, bir Win98 başlangıç disketi yarat (internette bulabilirsin), bu diskete, Win98 CD'sinden SmartDrive programını kopyala. (smartdrv.exe), sonra bilgisayarını o disketle başlat ve başlangıç seçeneklerinden CDROM desteğiyle başlatmayı seç. Bilgisayar dos ortamına geldiğinde, smartdrv yazarak SmartDrive programını çalıştır, daha sonra DOS'un sana verdiği sürücüye geç. Örneğin E sürücüsü ise aşağıdaki komutları yazarak her bir satırda enter tuşuna bas:
cd E:
cd i386
winnt

Şimdi kuruluma geçmesi lazım. Eğer Win98 CD'si bulamaz ve SmartDrive programını diskete kopyalayıp kurulumdan önce çalıştırmazsan WinXP kurulum işlemi 3 saate kadar uzayabilir bu şekilde. Eğer işe yaramazsa bu dediklerim, i386 klasörünü HDD'ye kopyalayıp kurulumu öyle yapmaya çalış. Bu işlem için önce diski formatlaman gerekir.
format C:
cd C:
md i386
cd E:
cd i386
copy *.* C:\i386\*.*
cd C:
cd i386
winnt

alicanfrm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Elmacik ben xp yüklüycem bilgisayarıma ve sanırım dediğin gibi boot özelliği yok . Bende senin dediğin gibi bir disket oluşturmaya karar verdim.
windows 98 için hazırlanan başlangıç disketiyle XP yüklenebiliyormu ?

başlangıç disketi için win98 den Smartdrv.exe yi kopyaladım disketime , acaba diskette bunun yanında birşeyler konacakmı ( sen = bir Win98 başlangıç disketi yarat (internette bulabilirsin))dedin sanırım bu olay eksik çünkü sadece smartdrv.exe li disketle başlattığımda bilgisayarım dos ekranı gelmedi.Ne yapıcam

alicanfrm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Elmacik bu sefer bir aşama kaydettim sanırım disketi sağ click biçimlendir ms-dos seçeneğiyle bootladım sonra içine smartdrv.exe yi koydum ve yeniden başlattım pc yi. bu sefer disketi gördü starting vs girdi diskete sonra dediğin gibi smartdrv.exe yazdım yine işlemler yaptı . Hatta Smartdrive /? yazarak bilgide alınıyor deilmi bu dediğim doğruysa bahsettiğin işlemi yaptım sanırım . Ama Sonrasında hiçbirşey yapamadım. sürücüde windows xp cd si takılı durumdaydı.
cd E-F:
cd i386
winnt
format C:
dir C:
vs hepsini yazdım hiçbirine olumlu tepki vermiyor . INVALID ... - BAD ....
gibi hatalar veriyor.
Ne yapmalıyım ???

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Win98 sisteminden veya internetten bulacağın bir programla Win98 başlangıç disketi oluşturacaksın önce. Daha sonra aynı diskete smartdrv.exe dosyasını kopyalayacaksın. Yani ayrı diskete değil. Sonra bu disketi takınca başlatma seçenekleri çıkacak 4 tane. Bunlardan "Bilgisayarı CDROM desteği ile başlat" seçeneğini seçeceksin. Sana CDROM'un hangi sürücüde (D, E veya başka bir harf) olduğunu söyleyecek.

Win98 disketiyle XP yüklenebilir mi diye sormuşsun; sadece kurulum hazırlıklarını Win98 disketi ile yapacaksın (boot özelliği olmadığı için), yani kurulumu yine elindeki WinXP CD'si ile yapacaksın. Tam olarak yukarıda bahsettiğim adımları izle. Win98 disketi sadece boot admınıda sana yardımcı olacak, kalan işlemler yine WinXP CD'si ile olacak.

by_erdal21

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar cd kesin boot değildir.Xp açıkken cd otomatik açolıyorsa cd boot değil dmektir.

cihanakova

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Bende aynı sorunla karşılaştım, heralde CD de boot özelliği yok.