Football Leaks nedir? Amaçları ne? Hedefte kimler var?

Bu konuyu okuyanlar

mazruf

Guru
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
Futbol dünyası bugünlerde ünlü yıldızların sözleşmelerinin bir bir sızdırılmasıyla çalkalanıyor. Football Leaks adlı bir oluşumdan yapılan paylaşımlar büyük ses getirdi.

Bale-Mangala-Martial.jpg


Son günlerde dünya futbol kamuoyu yıldız futbolcuların transferleriyle ilgili resmi anlaşmaların sızdırılmasıyla çalkalanıyor.

Dünyanın dört bir yanında geniş yankı uyandıran gelişmelerin arkasında ise Football Leaks adlı bir oluşum var. FootballLeaks2015 isimli bir blog sayfasından yapılan paylaşımlarda futbolcuların kontratları, kulüpler arasında yapılan anlaşmaların ve ödenecek bonservis bedellerinin gerçek damgalı, mühürlü belgeleri bulunuyor.

Sitenin dünya çapında tanınmasına neden olan ilk paylaşımı, Gareth Bale'ın resmi olarak açıklanan bedel olan 91 milyon avro değil, 101 milyon avro karşılığında transfer edildiğini ve aslında dünyanın en pahalı futbolcusu olduğunu gösteren resmi belgeler oldu.

Gareth-Bale-contract-main.jpg


Daha sonra Manchester United'ın Anthony Martial transferiyle ilgili paylaşımlar yapıldı ve genç yıldızın 45 milyon avroluk bonservis bedelinin bonuslarla birlikte 80 milyon avroya kadar yükselebileceğini gösteren belgeler sızdırıldı.
Son bomba ise Arsenal'in Türk asıllı Alman yıldızı Mesut Özil'in sözleşmesinin de sızdırılması oldu.

KİM BUNLAR?

Geçtiğimiz yılın Eylül ayından beri erişilebilir olan Football Leaks sitesi, kendisini 'Gerçeğin peşinde olan yeni bir organizasyon' olarak tanımlarken ekliyor: 'Bizler, bazı şeylerin değişmesi için gerekli toplumsal baskının yüksek sesle sağlanacağına inanıyoruz'

Siteyi yönetenlerin kimlikleri halen gizemini korusa da, yayınların Portekiz üzerinden Rusya sunucularının yardımıyla yapıldığı tespit edildi. Sitenin içeriği ve politikası, tamamen Julian Assange'ın dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin sırlarını açığa çıkardığı WikiLeaks sitesini andırıyor.

anthony-martial-contract.jpg


AMAÇLARI NE?

Football Leaks'in öncelikli amacı, Portekiz kulüplerinin özellikle oyuncular üzerindeki üçüncü parti ortaklıklarında yapılan usulsüz uygulamaları açığa çıkartmaktı. Bilindiği üzere Portekiz'de oldukça yaygın olarak görüşen üçüncü parti ortaklıkları, geçtiğimiz yıl FIFA tarafından yasaklanmıştı.

Sitenin yaptığı ilk paylaşımlar da Porto, Sporting Lizbon ve Boavista gibi kulüplerin yaptığı transferlerin belgeleri oldu ve daha sonra bu paylaşımlar çığ gibi büyüdü.

HEDEFTE KİMLER VAR?

Football Leaks'in hedefinde olan şirketlerden birisi, üçüncü parti ortaklıklarıyla birçok önemli oyuncuda hak sahibi olan yatırım şirketi Doyen Sports. Paylaşılan belgelerden birisinde, Doyen Sports'un 5 milyon avro karşılığında maddi kriz yaşayan Hollanda kulüplerinden Twente'nin beş oyuncusunun bonservis haklarının bir kısmını eline geçirdiği görüldü.

Bu oyuncular arasında 2014 yazında yaklaşık 15 milyon avro karşılığında Southampton'a transfer olan Dusan Tadic de bulunuyordu. O dönem için bu üçüncü parti ortaklığı şeklinde yapılan yatırım yasa dışı olmasa da, bir başka belgeyle birlikte Twente Kulübü'nün bu beş oyuncudan birisini uygun bir teklif karşılığında satmak istememesi halinde Doyen Sports'un zararını karşılamak zorunda olduğu ortaya çıktı.

Kulüp bu konuda kendisini savunsa da, Hollanda Futbol Federasyonu yürüttüğü soruşturma sonucunda Twente'ye üç yıl süreyle Avrupa Kupaları'ndan men cezası verdi. Sebep olarak da Federasyon'un Doyen Sports ile yaplan anlaşmanın detaylarının tam olarak bildirilmemesi gösterildi.

TEPKİLER NASIL OLDU?


Doyen Sports konuyla ilgili şu ana kadar yapılan açıkalamalarda belgeler tam anlamıyla yalanlanmadı ancak bazı paylaşımların manipüle edildiği savunuldu. Ayrıca siteyi sunucularına karşı 'siber atak' düzenlemekle suçladı.

Şirketin basın sözcüsü Francisco Empis, Football Leaks'i 'yasadışı sahtekarlık'la suçlarken, konunun polis tarafından soruşturulduğunu söyledi. İspanyol AS gazetesinin siteyle ilgili tanımlaması ise, "uluslararası suç örgütü' şeklinde oldu.

Goal.com

Arsenal-v-Chelsea.jpg


Mesut Özil'in kontratı...

Mesut Özil'in Arsenal kontratındaki bazı detaylar, yıldız oyuncunun bir gün Real Madrid'e dönebileceğini gösteriyor.

Arsenal'in 2013'te Real Madrid'den rekor ücretle transfer ettiği Türk asıllı Alman orta saha Mesut Özil'in kontratı internete sızdı.

Football Leaks tarafından sızdırılan belgelerde yer alan bazı maddeler ise oldukça dikkat çekiyor.

Göze çarpan ilk detay ise Arsenal'in belirttiği bonservis bedelindeki farklılar oldu. Topçular, yaptıkları resmi bildiride Mesut için İspanyol Devi'ne 50 milyon avroluk bir ödeme yapıldığını bildirmişti. Ancak kontratta Mesut Özil için 44 milyon avroluk bir bonservis bedeli ödendiği ortaya çıktı. Bununla birlikte Real Madrid, 6 sezon boyunca Arsenal'in Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazandığı her sezon için İngiliz ekibinden 1 milyon avro ek ücret alıyor.

BAŞKA İSPANYOL KULÜBÜ ONU İSTERSE...

Bununla birlikte sözleşmedeki en dikkat çekici detaylar ise Real Madrid'in Mesut'u yakın kıskaçta tutması oldu. İspanya Futbol Federasyonu'na kayıtlı herhangi bir takım Mesut Özil için Arsenal'in kapısını çalarsa, İngiliz temsilcisi 48 saat içerisinde Real Madrid'i bilgilendirmek zorunda. Madrid ekibi ise yapılan teklife eş değer bir teklif yapması veya daha fazlasını önermesi durumunda Mesut'u geri çağırma hakkına sahip. Eğer teklif transfer döneminin son gününde yapılırsa, Arsenal Yönetimi İspanyolları aynı gün içerisinde uyarmak zorunda.

%33'Ü REAL MADRID'İN!

Dikkat çeken bir diğer madde ise; İspanya'dan herhangi bir takım, Mesut Özil için kesenin ağzını açar ve 50 milyon avroyu geçen bir teklifte bulunursa, ödemenin %33'ünün Real Madrid'in kasasına gidecek.

Real Madrid, Mesut'un İspanya'ya dönüş şartlarını bir hayli zorlaştırmış ve yıldız oyuncunun La Liga'ya dönüşünün sadece beyaz forma altında olmasını garanti altına almış gibi gözüküyor.

Mesut, Arsenal forması ile bu sezon 28 resmi maçta forma giydi. Başarılı orta saha 5 gol attı ve 16 asist yaptı.

Goal.com
 
Üst