Fişlemeye Yepyeni Bir Boyut Geliyor: Phorm

Bu konuyu okuyanlar

MxL

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Her şey Twitter'a girmek istememle başladı, adresi yazdığım anda http://a.oix.net/services/invite?eorig= adlı bir adresten içerik süzüldü ve sonra yönlendirildi doğru adrese, konuyu araştırdığımda arkasından TTNET ve Phorm çıktı buyrun detaylar:
[video=youtube;SlTMNMaQqQU]http://www.youtube.com/watch?v=SlTMNMaQqQU[/video]

Phorm, eski adıyla 121 Media, 2002 yılında internet reklamcılığı alanında faaliyet gösterme amacıyla ABD’de kurulmuş bir teknoloji şirketi. Öncelikle spyware içeren programlar üretip dağıtarak milyon dolarlar kazanan şirket, gelen tepkilerin ardından, kişiselleştirilmiş reklamcılık konusunda faaliyet göstermeye başlıyor. Şirketin kötü başlayan karnesi, ileride de iyi devam etmiyor.

Phorm’un İngiltere’deki servis sağlayıcıları ile 2008 yılında yaptığı görüşmeler sonucu sunduğu kişiselleştirilmiş reklam sisteminin adı Webwise. Sistem, internet servis sağlayıcıların kullanıcıların internet üzerindeki bütün eylemlerini kaydederek, bu veriler üzerinden kullanıcılara uygun reklamlar gösterilmesi esasına dayanıyor. Yani kullanıcının bütün geçmişi, internet servis sağlayıcıları tarafından profillenerek veritabanına kaydediliyor. Süreç, profillerin reklam firmalarına satılmasıyla sonlanıyor. Bu sistemin reklamverenlerin iştahını ne kadar kabartacağını bir düşünün. Sonsuza kadar giden bir avlanma süreci. Bu sistemle %1’lik bile bir sapma olmadan pazarlama stratejileri geliştirmek mümkün oluyor. Çünkü acıkınca ne yemek istediğinizden, hastalandığınızda tercih ettiğiniz ilaca kadar internette yaptığınız bütün seçimler reklamverenlerin önünde duruyor.
Phorm’un bu sistemi uygulamaya başladığı ilk ülke İngiltere ve şirket, faaliyetine 2006 ile 2007 yıllarında British Telecom (BT) işbirliğiyle toplamda 54 bin kişi üzerinde izinsiz olarak yasadışı testler yaparak başlıyor. Binlerce internet sitesi de bu teste hizmet ediyor. Testler kapsamında hâkimler, avukatlar, siyasetçiler, askeri personel, polis, çocuk ve sıradan vatandaşlarınprofili çıkarılıyor. Yani fişleniyorlar.
Bu skandalın ortaya çıkması, İngiltere’de bulunan üç servis sağlayıcı, British Telecom, Talk Talk ve Virgin Media ile kişiselleştirilmiş reklam servisi konusunda görüşmelere başlayan Phorm’a karşı ülkede büyük tepkilere neden oluyor. Open Rights Group (ORG), Microsoft, Google, YouTube, Facebook, AOL, Bebo, Yahoo, Amazon ve eBay gibi devleri Phorm’un uyguladığı sisteme karşı uyarıyor. Bu dönemde Amazon ve Wikipedia, Phorm’un reklam sistemini engellediğini açıklıyor.
21 bin kişi Phorm’un incelemeye alınması ve Avrupa Yasaları kapsamında yasaklanmasını talep eden dilekçeler imzalıyorlar. Tepkiler bununla son bulmuyor. İnternet teknolojileri ve hükümet arasındaki ilişkiyi inceleyenFoundation for Information Policy Research (FIPR) adlı akademik kurum tarafından, Phorm’un illegal bir sistem uyguladığı yönünde açık mektup yayınlanıyor. Hatta internetin yaratıcısı diyebileceğimiz Sir Tim Berners Leeİngiltere’ye yaptığı ziyarette konuyla ilgili olarak bakan, hükümet yetkilileri, akademisyenler ve bazı büyük şirket temsilcileriyle bir araya gelerek internetteki gizlilik ihlaliyle ilgili toplumu uyaran açıklamalarda bulunuyor. Ancak sistem AB yasalarına aykırı olsa da İngiliz hükümeti, izinli uygulandığı takdirde İngiliz veri korunumu kanunları (Regulation of Investigatory Powers Act 2000 (RIPA) gereği sistemin uygulanmasında sakınca görmüyor.
İlk görüşmelerde Phorm ile anlaşma sağlayan internet servis sağlayıcıları, gelen tepkiler karşısında geri adım atıyor. Talk Talk, gelen tepkilerin ardından öncelikle Phorm’u izinli olarak kullanıcılarına sunabileceğini söylüyor. Ancak daha sonra Phorm’dan tamamen vazgeçiyorlar. 2009 yılında aynı şekilde BT de Phorm ile ortaklığını sonlandırıyor. Virgin Media ise 2010 yılının Kasım ayında Phorm ile ilişkisini kestiğini açıklıyor.
Bu süreçte gündemde olan bir isim var. Phorm’un CEO’su Kent Ertuğrul. Florida’da yaşayan bir baba ve İngiltereli bir annenin oğlu olan Kent Ertuğrul, aynı zamanda daha sonra yerini Phorm’a bırakan 121 Media şirketinin de CEO’su. Kent Ertuğrul için Phorm’un kişiselleştirilmiş reklam sisteminin mimarı diyebiliriz (Her ne kadar kendisi ile ilgili pek bilgi bulunamıyor olsa da, kişisel bir yorum olarak kendisinin Osmanlı soyundan geldiğini düşünüyorum, soyadı itibariyle. Bu da bir not olsun). Kent Ertuğrul, internette devrim yaratacağını düşündüğü bu sistem için uzun bir süre çalışmış. Sistemin arkasında aralarında Soğuk Savaş Dönemi’nde casusluk görevlerinde yer alanların da bulunduğu 100 sovyet programcısının bulunduğu bir ekip yer alıyor. Ertuğrul, İngiltere’deki tepkilerin yaşandığı dönemde adeta Phorm’un sözcüsü gibi davranıyor ve aktivistlere karşı kurduğu sistemi savunuyor. Ertuğrul’un Phorm adına sistemin çalışma prensibiyle ilgili yaptığı açıklamaları Youtube’da görebilirsiniz. Ayrıca The Guardian’dan Charles Arthur’a konuk olan Ertuğrul Kent’in kişiselleştirilmiş reklam sistemiyle ilgili soruları cevapladığı kaydı dinleyebilirsiniz.
Burada bir parantez daha açıp Phorm’un yönetim kadrosunda dikkat çeken bir başka isimden söz etmek istiyorum: Eski İngiltere Ekonomi Bakanı politikacı Lord Lamont of Lerwick. Lord Lamont, Phorm’da Ertuğrul Kent’ten sonra gelen üç isimden biri olarak görülüyor. Ekonomi Bakanı olarak iyi şanı bulunan Lord Lamont, Phorm’daki görevinin yanı sıra The British Iranian Chamber Of Commerce (BICC) da başkanlık görevini üstleniyor.
Şirket, İngiltere’deki tepkilerin ve internet servis sağlayıcılarının geri atmasının ardından bir dar boğaza giriyor. Phorm’un bundan sonraki hedefi diğer deniz aşırı ülkeler oluyor. Phorm İngiltere, Çin, Singapur ve Romanya ile birlikte Brezilya’da da ofis açıyor. Ancak şirketin Brezilya’daki macerası İngitere’deki gibi kullanıcılar için mutlu sonla bitmiyor. Phorm, Brezilya’daki internet servis sağlayıcıları ile anlaşmaya varıyor. Durumun vahametini Brezilyalı kullanıcıların buradaki tartışmalarından anlayabilirsiniz. Zira Phorm teknolojisi internet servis sağlayıcı tarafından uygulandığı takdirde bundan kaçmanız pek mümkün olmuyor. Bilgileriniz otomatik olarak internet servis sağlayıcısı tarafından kontrol ediliyor.
Tüm bu okuduklarınızdan sonra bu haberi yazma sebebimizin sıradaki ülkenin Türkiye olduğunu çıkarmışsınızdır.
Evet, Phorm kişiselleştirilmiş reklam sistemini Türkiye’ye getiriyor. Sistemin alıcıları belli. Ülkemizde sansür konusundaki baş aktörler olan BTK, TİB ve bu kurumların güdümündeki TTNET ve Türk Telekom. Hatta Türkiye’de faaliyet gösterecek şirket çoktan kuruldu bile.
PT Reklam Çözümleri Ticaret ve Servis Anonim Şirketi adıyla kurulan şirketin ticaret sicil numarası 798112/0. Levent’te bulunan şirketin meslek grubu, bilgi ve iletişim hizmetleri. İş konusu ise şöyle belirtilmiş: “Şirket internet kullanıcıları için çevirimiçi (online) davranışsal ve bağlamsal olarak hedeflenmiş reklamların ve içeriklerin iletilmesinde ve gösterilmesinde değiş tokuşu sağlayacak ve bunu katılımcı ticari/iş ortaklarının (internet hizmeti sağlayıcıları, internet web sitesi yayıncıları, reklamcılar ve medya-alım acenteleri dahilil) reklamlarının gösterebileceği reklam envanterinin alım-satımının değiş tokuşu yoluyla yapılacaktır. Şirket bu amaç doğrultusunda ilgili ekipman,donanım, cihaz,materyal,yedek parça,aksesuar ve diğer her türlü ekipman ürünlerinin ve bunların montajı,kurulumu,bakım ve onarımı ile ilgili diğer her türlü teçhizatın ithal,ihracı, ticareti,alım ve satımı ile de iştigal edecektir. Şirket aynı zamada teknik süreçler geliştirebilir ve bunları yürütebilir araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapabilir ve teknolojik süreçlerin ve çözümlerin uygulamasına yardımcı olur ve ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işler”.
TTNET ve Türk Telekom’un dijital reklamlar ile ilgili bu şekilde bir atağı varken, aynı anda Tivibu için de benzer yatırımlara girdiğini söylemeden edemeyeceğim. Duyumlarımıza göre Tivibu, davranışsal hedefleme ve profilleme konusunda global bir şirket ile anlaşma imzalamış durumda ve çok yakında Tivibu reklam kuşaklarını da ilgi alanlarımıza göre izleyebileceğiz. Büyük hizmet!
Bizim Phorm ile ilgili bu derece negatif bir haber yapmamızın sebebi ise Phorm’un teknolojisinin kullanıcı fişleme konusunda pamuk ipliğine bağlı olması. Her ne kadar kendileri “asla ve asla” kullanıcıları fişlemiyoruz dese de (Phorm’un web sitesindeki videoları izleyin), tek “switch” ile fişlemenin yapılabilecek olmasını bilmek can sıkıcı. Üstelik bu teknolojinin katma değerli bir hizmet yerine Türk Telekom ve TTNET omurgasından sunuluyor olması da cabası. Burada “yiğidi öldür hakkını yeme” mottosu ile hareket edersek, Phorm, İngiltere’de başına gelenlerden sonra teknolojisini değiştirdiğini söylüyor ve asla kullanıcı verisi tutmadığını söylüyor. Nitekim Avrupa Birliği’nden çıkan cevap da benzer yönde.
Bu konuyla ilgili kendime sorduğum ilk soru da şu: “Türk Telekom ve TTNET bu teknolojiyi zaten internet omurgasına bağladıkları anda hem kendilerinde hem de Phorm’un elinde çok büyük bir veri oluşuyor olacak. Ben zaten hizmeti kalitesiz alıp, fiyat/performans oranından da memnun kalmamışken, benim üzerimden (hem de bana hedeflenmiş olan reklamları izleyerek) neden bu kurumlara haksız kazanç sağlayayım?”. İşte soru bu zaten. Neden ben bu kurumlara haksız kazanç sağlayayım?
Seçebilme şansım olsa da ben, beni fişleyebilme ihtimali olan bir teknolojiyi kullanmak istemiyorum. Üstelik bu teknoloji zaten bana hak ettiğim hizmeti vermeyen kurumlara da para kazandıracak!
Phorm, çoktan TTNET ve Türk Telekom ile anlaşma imzalamış durumda. Phorm Türkiye yetkilisi ile yaptığım görüşmede, yetkilinin bana söylediği: “bu teknoloji kullanmayı seçebildiğin bir teknoloji” demişti. Ben de: “Seçebiliyorsam, neden bu teknolojinin önce internet omurgasına bağlandığını ve bu konudaki tüm anlaşmaların çoktan benim (yani herhangi bir kullanıcının) inisiyatifim dışında yapıldığını söyleyebilir misiniz?”. Madem seçebiliyordum, hani, siz çoktan omurgaya entegre etmişsiniz teknolojiyi.
Duyumlarımıza göre Phorm’un Türkiye operasyonun başına online reklam alanından önemli bir isim getiriliyor: Çiğdem Toraman. Phorm Türkiye ofisinin genel müdürü, daybuyday.com’da genel müdürlük görevi yapmış olan Çiğdem Toraman olarak seçildi. Doğan Online bünyesindeki MedyaNet’in Portallar ve Operasyon Grup Koordinatörü İpek Karadağ ise Yayıncı İlişkileri Geliştirme Direktörü olarak Phorm’a transfer oldu.
Şimdilik sizleri bu kadar bilgi ile bırakalım, bu yazının ikinci bölümünde ise Dijital Medya Planlama ve Satın Alma sektörü için Phorm’un hangi anlama geldiği konusunu açacağız.

Lütfen Google'da a.oix.net ibaresini aratın göreceksiniz.
Alıntıdır, tam yazı için: http://sosyalmedya.co/phorm/
 

MxL

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Öncelikle bir virüs olduğunu düşünebilirsiniz. Ben de öyle düşünüyordum, ancak konuyu araştırınca olayın "kişiselleştirmiş reklam uygulaması" olduğunu fark ettim. Yani aslında herkes geçenlerde TTNET çöktü, hack saldırısına uğradı zannederken bu altyapı sistem omurgasına entegre edilmiş. Sistemde kullanıcıların her hareketi izlenip, kayıt edilmekte ve ona göre reklam ayarlanmaktadır. Veriler, veritabanında saklanıyormuş.
 

dadaist

Müdavim
Katılım
18 Eylül 2010
Mesajlar
1,638
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
internette yaptığın her hareket zaten kayıt altında ve kullandığın eklentilerden aplikasyonlara kadar bilgilerin datalanıyor. bir şirketin açığa çıkması bunu durdurmaz. ki zaten artık saklayacak da birşey kalmamıştır. istediğin programı, sistemi kur bunu durduramazsın. benim için sakıncası yok. neyi kaydediyorlarsa kaydetsinler.
 

MxL

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
internette yaptığın her hareket zaten kayıt altında ve kullandığın eklentilerden aplikasyonlara kadar bilgilerin datalanıyor. bir şirketin açığa çıkması bunu durdurmaz. ki zaten artık saklayacak da birşey kalmamıştır. istediğin programı, sistemi kur bunu durduramazsın. benim için sakıncası yok. neyi kaydediyorlarsa kaydetsinler.

Orası öyle ancak sanal ortamda attığınız yorumları, siyasi görüşlerinizi takip edip sizi fişleyebilirler. İleride buna göre bir muamele görebilirsiniz kanımca. Netice olarak insanların en rahat kendilerini ifade ettikleri yerler sosyal ağlar. Twitter'da atılan bir mesajdan dolayı kullanıcıyı çok hızlı bir şekilde yakalamak ve yargılamak demek ki bu sayede imiş. Ancak yukarıda belirtildiği gibi bunlar yasal olmadan yapılmaktaymış. Yani siz ileride eğitim görmek istediğinizde, şirkette çalışmak istediğinizde her alt firmasına sizin telefon numaranızı, adresinizi satan bir firma bu bilgileri de satar. Sattığını nereden mi çıkarıyorum? Sizi hergün X firması bir tarife için arıyorsa adınızı, adresinizi, hatta taahhütünüzün bile ne zaman bitebileceğini biliyorsa bu rastlantı değildir.
 

dadaist

Müdavim
Katılım
18 Eylül 2010
Mesajlar
1,638
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Orası öyle ancak sanal ortamda attığınız yorumları, siyasi görüşlerinizi takip edip sizi fişleyebilirler. İleride buna göre bir muamele görebilirsiniz kanımca. Netice olarak insanların en rahat kendilerini ifade ettikleri yerler sosyal ağlar. Twitter'da atılan bir mesajdan dolayı kullanıcıyı çok hızlı bir şekilde yakalamak ve yargılamak demek ki bu sayede imiş. Ancak yukarıda belirtildiği gibi bunlar yasal olmadan yapılmaktaymış.
ip numaranı bildikten sonra zaten seni bulması zor değil. kişisel beğenilerine gelince oralara da kimse zorla birşey yazdırmıyor. birşey paylaşıyorsan sen de ona göre paylaşacaksın - şayet çekiniyorsan -
artık açık havada ses dalgalarını ses dosyasına çevirebilen yöntemler bulundu. sokakta yürürken telefondan yaptığın konuşmalar baz istasyonlarındaki bir aparatla kayıt altına alınıyor. bu bazı davalarda dile getirildi. paranoyak olup kafayı yemektense kim napıyorsa yapsın. ki zaten sana bana sormadan da yapıyor. gün içinde kullandığın tüm herşeyi düşün bir. hangisine önlem alacaksın?
 

MxL

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
ip numaranı bildikten sonra zaten seni bulması zor değil. kişisel beğenilerine gelince oralara da kimse zorla birşey yazdırmıyor. birşey paylaşıyorsan sen de ona göre paylaşacaksın - şayet çekiniyorsan -
artık açık havada ses dalgalarını ses dosyasına çevirebilen yöntemler bulundu. sokakta yürürken telefondan yaptığın konuşmalar baz istasyonlarındaki bir aparatla kayıt altına alınıyor. bu bazı davalarda dile getirildi. paranoyak olup kafayı yemektense kim napıyorsa yapsın. ki zaten sana bana sormadan da yapıyor. gün içinde kullandığın tüm herşeyi düşün bir. hangisine önlem alacaksın?

Tamamen haklısınız. Aslında paranoyak olmak değil konu. Sadece bu yapılanlar yasal mı? Halk, kullanıcılar böyle bir uygulamaya tabii olduklarını biliyorlar mı? Yoksa dediğiniz gibi Google adlı arama motoru firması da kullanıcılardan ciddi veriler toplamakta. Ama bunu size sayfa sayfa sözleşmeler ile dile getiriyor. Neyi, nasıl kullanacağının usulünü belirtiyor.
 

dadaist

Müdavim
Katılım
18 Eylül 2010
Mesajlar
1,638
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Tamamen haklısınız. Aslında paranoyak olmak değil konu. Sadece bu yapılanlar yasal mı? Halk, kullanıcılar böyle bir uygulamaya tabii olduklarını biliyorlar mı? Yoksa dediğiniz gibi Google adlı arama motoru firması da kullanıcılardan ciddi veriler toplamakta. Ama bunu size sayfa sayfa sözleşmeler ile dile getiriyor. Neyi, nasıl kullanacağının usulünü belirtiyor.
dostum bankadan da kart alırken sana sayfa sayfa olacakları yazıyor ama kaç maddeyi biliyorsun? dediğini anladım ama realite de farklı işte maalesef.
 

burns206

Müdavim
Katılım
31 Mart 2011
Mesajlar
1,866
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
iyi iste ttnet ordak kazandigi parayla size daha da ucuz hizmet sunar. tabi ucuzluk derken fiyati mi ucuzlatir kaliteyi mi orasina kendileri karar vericek :D
 

MxL

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
dostum bankadan da kart alırken sana sayfa sayfa olacakları yazıyor ama kaç maddeyi biliyorsun? dediğini anladım ama realite de farklı işte maalesef.
Aynen. Uzun paragraflı sözleşmeler zaten hiçbir zaman okunmamışlardır. Amacım zaten bunu durdurmaya çalışmak değil. Evet, maalesef gerçekler daha farklı ama asıl niyetim az da olsa kullanıcıları konu hakkında bilgilendirmeye çalışmak. Zira halkın çoğu telefonların dinlenildiğini medyadaki haberlerden bilebilir, tahmin edebilir. Bankalar tarafından mağdur duruma düştüğü zaman bu sözleşmeleri de okumadığını, içeriğinde ne gizli kapaklı maddelerin olduğunu düşünebilir. Ama belki sıradan bir kullanıcı değiştirdiği DNS adresine, kurduğu VPN programına güvenerek artı bir de antivirüsü eklersek %100 gizli bir internet sörfü yaptığını zannedebilir.

iyi iste ttnet ordak kazandigi parayla size daha da ucuz hizmet sunar. tabi ucuzluk derken fiyati mi ucuzlatir kaliteyi mi orasina kendileri karar vericek :D

Aman aman, kişisel bilgi (ç)almadan yayınlasın reklamlarını. Zaten bu güne kadar isim, telefon, adres gibi her kişisel bilgimizi diğer firmalara satmış mı nedir, herkes taahhüt zamanını, adımı, adresimi, telefonumu biliyor :)
 

burns206

Müdavim
Katılım
31 Mart 2011
Mesajlar
1,866
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Aynen. Uzun paragraflı sözleşmeler zaten hiçbir zaman okunmamışlardır. Amacım zaten bunu durdurmaya çalışmak değil. Evet, maalesef gerçekler daha farklı ama asıl niyetim az da olsa kullanıcıları konu hakkında bilgilendirmeye çalışmak. Zira halkın çoğu telefonların dinlenildiğini medyadaki haberlerden bilebilir, tahmin edebilir. Bankalar tarafından mağdur duruma düştüğü zaman bu sözleşmeleri de okumadığını, içeriğinde ne gizli kapaklı maddelerin olduğunu düşünebilir. Ama belki sıradan bir kullanıcı değiştirdiği DNS adresine, kurduğu VPN programına güvenerek artı bir de antivirüsü eklersek %100 gizli bir internet sörfü yaptığını zannedebilir.



Aman aman, kişisel bilgi (ç)almadan yayınlasın reklamlarını. Zaten bu güne kadar isim, telefon, adres gibi her kişisel bilgimizi diğer firmalara satmış mı nedir, herkes taahhüt zamanını, adımı, adresimi, telefonumu biliyor :)
facebooku dikkat etmedim ama twitter ssl kullaniyo yani biraz zor okumalari. tabi nekadar zor net bilmiyorum :p
bu arada sanirim sadece ttnete ozel biset o oax net.
digerleri henuz baslamamis sanirim :p
 

MxL

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
facebooku dikkat etmedim ama twitter ssl kullaniyo yani biraz zor okumalari. tabi nekadar zor net bilmiyorum :p
bu arada sanirim sadece ttnete ozel biset o oax net.
digerleri henuz baslamamis sanirim :p

Evet. Şu anda sadece TTNET isimli ISP uyguluyor gibi. Ancak SSL sizin hesabınızı sadece dış etkilerden korur, bu işlem iç müdahale. VPN, proxy, anti virus, DNS işe yarasaydı "Adil kullanım kotası" adlı uygulama çalışmazdı. Biri birbiri şekilde ISP ile down/up yönlü alışveriş yapılıyor zorunlu olarak. Fark ettiyseniz 'Online işlem merkezi'ne hangi gün, ne kadar kota harcaması yaptığınız yazıyor. Eskiden yoktu bu.
 

burns206

Müdavim
Katılım
31 Mart 2011
Mesajlar
1,866
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Evet. Şu anda sadece TTNET isimli ISP uyguluyor gibi. Ancak SSL sizin hesabınızı sadece dış etkilerden korur, bu işlem iç müdahale. VPN, proxy, anti virus, DNS işe yarasaydı "Adil kullanım kotası" adlı uygulama çalışmazdı. Biri birbiri şekilde ISP ile down/up yönlü alışveriş yapılıyor zorunlu olarak. Fark ettiyseniz 'Online işlem merkezi'ne hangi gün, ne kadar kota harcaması yaptığınız yazıyor. Eskiden yoktu bu.
adil kullanim kotasi baska sey ssl ile alakasi pek yok. ssl otomatik bi sifreleme sistemi . hatta erisim olsa bile bicok durumda verilerin gizli kalmasini amaclar. oysa kota ayri bisey.
yine ssl de cok ustun mukemmel denemez ama biyere kadar geyer basarili bi sifreleme sistemi. aslinda sslnin amaci zaten bu gibi veri calinma olaylarina karsi korumak.
 

MxL

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
adil kullanim kotasi baska sey ssl ile alakasi pek yok. ssl otomatik bi sifreleme sistemi . hatta erisim olsa bile bicok durumda verilerin gizli kalmasini amaclar. oysa kota ayri bisey.
yine ssl de cok ustun mukemmel denemez ama biyere kadar geyer basarili bi sifreleme sistemi. aslinda sslnin amaci zaten bu gibi veri calinma olaylarina karsi korumak.
Bunların farklarını biliyorum, sadece örnek verdim. Nasıl olsa TTNET serverlarına veri gidecek demek istedim. Evet, SSL site ile aranızdaki bilgi alışverişini 128 bit veya 256 bit olarak şifreliyor. Hack saldırılarında bu veriler ele geçerse siteye ne gönderdiğiniz belli olmasın diye. Yani amaç; sitenin sunucusundaki bilgileri şifrelemek, sizin bilgisayarınızda keylogger tarzı bir yazılım varsa eğer SSL'nin güvenliği burada sıfıra iner. Bu da bir nevi bu işlem.
 

gribb

Öğrenci
Katılım
28 Aralık 2011
Mesajlar
11
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bu işin sadece reklam boyutu yok, mesela google'da sizin çerezlerinizi kaydediyor girip çıktığınız siteleri ama bunu yaparken sizin google hesabınızdaki ya da tarayıcınızdaki seçeneği kullanarak yapıyor. Sadece reklam için olsa bile haksız rekabete gireceğinden kuşkum yok!
 

Fantoma

Müdavim
Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
27
Puanları
48
Bunlar bence bazı şeylerin başlangıcı.
Ayrıca sadece Net'de değil, büyük olasılık kişisel olarak fişleneceğiz de.
Ama yapacak bir şey yok.
 

MxL

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bunlar bence bazı şeylerin başlangıcı.
Ayrıca sadece Net'de değil, büyük olasılık kişisel olarak fişleneceğiz de.
Ama yapacak bir şey yok.
Evet. Maalesef.
Ancak arkadaşlar bu durum İngiltere'de yaşandığı için Firefox kullananlara müjdeli haberi hemen verelim. Buradan internet servis sağlayıcınızın Phorm partneri olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz.

Bu fişlemeyi nasıl önleriz?
Firefox için eklenti: buradan
 

EYgt

Öğrenci
Katılım
6 Kasım 2010
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bende virüs sanmıştım :) eklentiyi kurduk bakalım işe yaracak mı.
 

bybarut

Asistan
Katılım
7 Mart 2007
Mesajlar
377
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Abbbbooooww siteye girdim ki ne göreyim
warnings.php
 

mcandan

Asistan
Katılım
5 Haziran 2012
Mesajlar
209
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Google'ın yıllardır yaptıgı şeyler bunlar, internet aleminden gizlilik beklemek mantıksız olur.
 

Uğurcan7

Asistan
Katılım
1 Mart 2012
Mesajlar
481
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
bunu bile bile yıllardır neler yaptım yine yaparım yine yaparım gelsinler götürsünler... --niyeyse
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Yaş
38
Batsın bu Dünya alıştık artık her türlü fişlerler zaten Fişlemeyenin ..... !!!
 

MxL

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar,
Herkesin bilmesi neden iyi onu açıklayayım. Bu Phorm meselesi ilk başlarda İngilitere'de açıldı. Binlerce kişi itiraz etti ve sonunda anlaşmalar feshedilip göz göre göre yapılan internet fişlemesi engellenmiş oldu. Kullanıcılar bununla yetinmeyip siteler açtılar ve eklenti geliştirdiler. Ama bildiğim kadarıyla maalesef Brezilya, belirli diğer ülkeler ve yurdumuzda uygulanmaya devam ediyor. Firefox eklentisi kullanıyorsanız Phorm devreye girdiği anda hemen sizi bilgilendiriyor.
 

MxL

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2011
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
gelişen teknoloji ile her yaptığımız izlenir duruma geldi.

Aynen öyle. Ancak benim geçmişe yönelik olarak da izlemelerin yapıldığına dair düşüncelerim var. Netice olarak onların sunucularından geçiş yapmaktayız. Ha, eskiden depolama alanları sınırlıydı, hız oranları çok yüksek değildi bunların artmasıyla beraber işleri daha da kolaylaştı. Kendileri izleme yapamazlar mı, rahatlıkla firma ile işbirliği yapmadan takip edebilirler ama bu firma daha kolay rapor seçenekleri sunuyor ise veyahut daha derin takip imkanı sağlıyorsa tercih kaynağı olmuş olabilir.
:clover:
 

Son mesajlar

Üst