Fazla ısınma sorunu

Martin Archi

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,830
Bugün the Crew 2 oynarken kasaya dıştan dokunduğumda aşırı sıcak olduğunu farkettim. Azcık daha sıcak olsa dokunamicaktım herhalde. AMD nin kendi ayarıyla sıcaklıklarda baktım sadece ekran kartının sıcaklığını bulabildim 80 ile 90 derece arasında geziyordu bir sıkıntı olur mu bu ısınma konularını tam bilemiyorum gülmeyin?. Bilgisayara zarar gelmesinide istemiyorum annemler beni yeryüzünden yok eder :)
Sistem
GPU Sapphire rx570 8gb
CPU R5 2600
1x8GB 2666 mhz ram

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Sıcaklık biraz fazla. Tüm sıcaklık değerlerine Aida64 Extreme ile bakabilirsiniz. Onun haricinde kasa modeli nedir?

Martin Archi

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,830
Sıcaklık biraz fazla. Tüm sıcaklık değerlerine Aida64 Extreme ile bakabilirsiniz. Onun haricinde kasa modeli nedir?
Yarın sıcaklıklarda bakıcam. Kasa şu ;
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ha bide o anda sıcak bir ortamdaydım onun bir etkisi varımdır acaba? Dediğim gibi ısınma konularını bilmiyorum gülmeyin?. Mesela ben uludağda bilgisayarla oynamak diye bir video görmüştüm. Demek ki ortam soğuksa ısılarda düşük oluyor. Eğer öyleyse ortam sıcaksa ısılarda yüksek olur bence

Son düzenleme:

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Bulunduğun ortamın sıcak olması elbette etkiler ancak 80-90 derece arası yine de fazla. Laptoplarda bile ekran kartları bu derecelerde geziyor. Kasanın ön kapağı açılıyorsa çıkabilirsin, ek olarak tavana 2 adet 120mm fan alabilirsin hava akışı artırmak için. Yukarıdaki fanları egzoz olarak kullanman gerekiyor.

Martin Archi

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,830
Bulunduğun ortamın sıcak olması elbette etkiler ancak 80-90 derece arası yine de fazla. Laptoplarda bile ekran kartları bu derecelerde geziyor. Kasanın ön kapağı açılıyorsa çıkabilirsin, ek olarak tavana 2 adet 120mm fan alabilirsin hava akışı artırmak için. Yukarıdaki fanları egzoz olarak kullanman gerekiyor.
Ailem de en az benim gibi pc ye bir şey olmasını istemiyor/korkuyor herhalde kasanın kapağını sökecek olsam direk derler sen napıyon ben derim oyun oynarken pc ısınıyor Bi kapağını açıcam öyle ısısına bakıcam onlarda der o zaman başka oyun oyna. Fan almayı düşünebilirim ama pc için Bi parça alıcam derim.

Fan dünyasına uzağım. Direk 120mm fan diye arattım bunu buldum güzel gözüküyor. Ben bunu alsam kasama uygun olur mu? Ve bunun montajı nasıl?

Son düzenleme:

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Kasanda zaten 4 tane fan var. Başka fana gerek yok. Ailene bi şey söylemeden yandaki camı ,4 vidası ile sök. Bu 2 ay falan öyle kullan.Diğer 10 ayda yine takarsın.

Doom99

Asistan
Reaksiyon puanı
108
Arıza yoksa o değerler fazla

Son düzenleme:

LifeStyle

Profesör
Reaksiyon puanı
802
daha önce hiç temizlik yapmadıysan fanları ve kasa içini temizle.

anakartında fan ayarı varsa onu "yüksek" konuma getir. (nasıl getirildiği uzun konu, netten araştırırsan ancak öyle bilgiye ulaşabilirsin, yalnız anakartta bilmediğin şeyleri sakın ola değiştirme, sorun yaşayabilirsin)

temizlik olarak da anakart ve diğer parçalara dokunmadan büyük tozları süpürgeyle uzaktan çekebilirsin. çok yaklaştırma süpürgenin borusunu, parçaları kırıp içine çekebilir. zarar verebilirsin. eğer soğuk üfleyen bir saç kurutma makinası varsa onunla da üfleyebilirsin balkonda falan (üflediği için ortalık toz olacaktır, sıcak üfleyen saç kurutma ile olmaz. zarar verebilirsiniz parçalara.. )

eğer kasa temizse, 80 90 lı dereceler fazla.. ilk etapta birşey olmaz ama yüksek ısı parçaların ömrünü kısaltır.

kaliteli termal macun ile macunlarını yeniletebilirsin (bunu sen yapamazsın, bilen birilerinin yapması gerekir)

bu arada sıcak ortam olması normal, malum yaz geldi. fakat yine de değerlerin yüksek, ortamı soğutman geçici çözüm olur ama yük yine 80li 90lı derecelerde.. bence ısıyı düşürmek için bir şeyler yapmalısın..

emir000

Profesör
Reaksiyon puanı
910
ısılara dikkat et onlar çok önemli ilk olarak macun eridiyse yenilemelisin.

Martin Archi

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,830
Kasanda zaten 4 tane fan var. Başka fana gerek yok. Ailene bi şey söylemeden yandaki camı ,4 vidası ile sök. Bu 2 ay falan öyle kullan.Diğer 10 ayda yine takarsın.
Ailem gün içinde odama girdiği için kapağı söktüğümü kesinlikle farkeder

daha önce hiç temizlik yapmadıysan fanları ve kasa içini temizle.

anakartında fan ayarı varsa onu "yüksek" konuma getir. (nasıl getirildiği uzun konu, netten araştırırsan ancak öyle bilgiye ulaşabilirsin, yalnız anakartta bilmediğin şeyleri sakın ola değiştirme, sorun yaşayabilirsin)

temizlik olarak da anakart ve diğer parçalara dokunmadan büyük tozları süpürgeyle uzaktan çekebilirsin. çok yaklaştırma süpürgenin borusunu, parçaları kırıp içine çekebilir. zarar verebilirsin. eğer soğuk üfleyen bir saç kurutma makinası varsa onunla da üfleyebilirsin balkonda falan (üflediği için ortalık toz olacaktır, sıcak üfleyen saç kurutma ile olmaz. zarar verebilirsiniz parçalara.. )

eğer kasa temizse, 80 90 lı dereceler fazla.. ilk etapta birşey olmaz ama yüksek ısı parçaların ömrünü kısaltır.

kaliteli termal macun ile macunlarını yeniletebilirsin (bunu sen yapamazsın, bilen birilerinin yapması gerekir)

bu arada sıcak ortam olması normal, malum yaz geldi. fakat yine de değerlerin yüksek, ortamı soğutman geçici çözüm olur ama yük yine 80li 90lı derecelerde.. bence ısıyı düşürmek için bir şeyler yapmalısın..
Daha önce bir temizlik yapmaya çalışmıştım ama kasaya zarar verme korkusuyla sadece üfleyerek yapmıştım ona rağmen biraz toz çıkarmıştım. Muhtemelen daha toz vardır temizlemek için ailemden izin almaya çalışıcam.

Ana kartın dan değerini yükseğe getirmeyi düşünebilirim fakat kumandadan fanların hızını ayarlayabiliyorum o en yüksekte duruyor üstüne bir de Anakart tan yükselirse zarar verir miyim fanlara veya kasaya?

Ortamı soğutmak için kasanın olduğu bölgeye bir vantilatör filan koysam soğutabilir miyim?

Aynı zamanda farkedilmemin tek sebebi ailemin odama girmesi değil, yapmama engel olacak bir abim, anneme ispiyonlicak bir kardeşim var.

Son düzenleme:

LifeStyle

Profesör
Reaksiyon puanı
802
işlemcinin üstündeki fanı da ayarlayabiliyor musun? genelde işlemcinin üstündeki fanlar anakarta bağlanır.

egsoz fan dediğimiz kasanın arka tarafındaki fanı son hızda çalıştır, sıcak havayı dışarı atsın.. hatta hepsini yüksek hızda çalıştır. bence ailenle konuş, "havalar çok sıcak, bilgisayarımın parçaları da çok ısınıyor, yüksek ısı onlara zarar veriyormuş, kasanın yan kapağını açayım mı?" diye sor. yok olmaz derlerse yapabileceğin çok fazla birşey yok.

kasayı az öne çek (egsoz fanı görevini tam yapabilsin) sıcak havayı çıkarması lazım çünkü. arka fanı yüksek seviyede çalıştır.
eğer anakart üzerindeki işlemci fanını da ayarlayabiliyorsan kumandayla en üst seviyeye getir.
fanları yüksek kapasitede çalıştırırsan biraz sesli çalışırlar ama en azından kasanın ısısında biraz düşme olur.

Martin Archi

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,830
işlemcinin üstündeki fanı da ayarlayabiliyor musun? genelde işlemcinin üstündeki fanlar anakarta bağlanır.

egsoz fan dediğimiz kasanın arka tarafındaki fanı son hızda çalıştır, sıcak havayı dışarı atsın.. hatta hepsini yüksek hızda çalıştır. bence ailenle konuş, "havalar çok sıcak, bilgisayarımın parçaları da çok ısınıyor, yüksek ısı onlara zarar veriyormuş, kasanın yan kapağını açayım mı?" diye sor. yok olmaz derlerse yapabileceğin çok fazla birşey yok.

kasayı az öne çek (egsoz fanı görevini tam yapabilsin) sıcak havayı çıkarması lazım çünkü. arka fanı yüksek seviyede çalıştır.
eğer anakart üzerindeki işlemci fanını da ayarlayabiliyorsan kumandayla en üst seviyeye getir.
fanları yüksek kapasitede çalıştırırsan biraz sesli çalışırlar ama en azından kasanın ısısında biraz düşme olur.
kumandayla ayarladığımda bütün fanların ısısı aynı anda değişiyor ben onları en yüksekte tutuyorum şuan arka fanın ısıyı atabilecek yeri var şimdi oyuna giricem ısılar yine yüksek olursa dediğinizi yapmaya çalışırım teşekkürler