Fazıl Say'a 10 ay hapis

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
19868911.jpg

Sosyal Paylaşım sitesi Twitter’da yazdığı yazılar nedeniyle 'Halkın benimsediği değerleri alenen aşağıladığı gerekçesiyle' 1,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanatçı Fazıl Say, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu hüküm, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakıldı. Say 5 yıl içinde başka bir suç işlemezse hakkındaki dava ortadan kalkacak. say yaptığı ilk açıklamada, "yurdum adına çok üzgünüm" dedi. Kültür Bakanı Ömer Çelik de ''Sanatçıların yargı kararlarıyla muhatap olması temenni etmediğim bir şeydir. Ama neticede ortaya çıkan bir yargı kararıdır" yorumunda bulundu. Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ise hapis cezasını ''Korkunç bir haber'' diye yorumladı. Karara AB Komisyonu da tepki gösterdi.

İstanbul 19’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 1,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Fazıl Say katılmadı. Duruşmada Say’dan şikayetçi olan Orkun Şimşek ve Ali Emre Bukağılı hazır bulundu.

“SUÇ İŞLEMEDEKİ ISRARINI DİKKATE ALDI”

Araştıracak bir husus kalmadığını belirterek davayı 3’üncü oturumunda karara bağlayan yargıç Hulusi Pur, piyanist Fazıl Say’ı eylemi sabit olduğu, işleniş şekli, kastı, suç işlemesindeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amaç ve saiki dikkate alarak 8 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Yargıç Pur, eylemin yayın yoluyla işlendiğini belirterek yarı oranında arttırarak Say’a verdiği hapis cezasını 12 aya çıkarttı. Say’ın duruşmalardaki davranışları, yargılamaya yapmış olduğu katkıyı dikkate alan Yargıç Pur, cezasını 10’ay hapse indirerek hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Say 5 yıl içerisinde suç işlemezse dava ortadan kalkacak.

ATİLLA DORSAY: KORKUNÇ BİR HABER

Kısa bir süre önce Emek Sineması'nı kurtarmak için verdiği mücadelede yaşadıkları üzerine meslek yaşamını sona erdiren Atilla Dorsay'ın, Say ile ilgili haberi öğrenince söylediği ilk söz "Korkunç bir haber!" oldu.

Dorsay, Say'a verilen ceza ve Türkiye'de kültür-sanat alanında yaşanan olumsuz gelişmeleri şu sözlerle yorumladı:

"Hangi gerekçeyle olursa olsun, dünya çapında bir sanatçımıza böyle bir ceza vermek aklın alacağı bir şey değil. Türkiye, uluslararası şöhret yapan sanatçılarını, devlet eliyle veya kamu kampanyalarıyla hep mahkum etti. Yılmaz Güney'den Orhan Pamuk'a, Yaşar Kemal'den Can Dündar'a, çeşitli vesilelerle birçok aydınımıza karşı linç kampanyaları yönlendirildi. Fazıl Say da bu zincirin son halkası. Ama bunun bir yerlerden döneceği ve her tür halde toplumdan büyük tepkiler alacağına inanıyorum."

Hürriyet

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
.... Atilla Dorsay:
"Hangi gerekçeyle olursa olsun, dünya çapında bir sanatçımıza böyle bir ceza vermek aklın alacağı bir şey değil......"
Anlamıyorum, hem ileri demokrasi deyip Avrupa ülkelerindeki siyasilerin normal vatandaşlar gibi yaşantılarını örnek göstereceksin hemde sanatçı diye ayrıcalık bekleyeceksin. Demokrasinin uygulanması siyasiye, sanatçıya, halka göre farklılık mı gösteriyor?

H SİZER

Doçent
Reaksiyon puanı
4
kendini beğenmiş tip tıpkı Yahudiler gibi başkalarını alt sınıf gören şahıs zerre kadar sevmem böyle kibirli kişileri

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Benim Kutsal'ım ile alay ediyorsa O sanatçı Benim Sanatçım değildir.Onun Özgürlüğü,Benim Özgürlüğümün Başladığı yerde biter.Mahkemede yerinde bir karar vermiş.Umarım Akıllanırda bir daha böyle şeylere kalkışmaz.

SARKAT

Profesör
Reaksiyon puanı
68
Eli sanat yapıyor, ağzı zehir saçıyor.

Fazıl Say Ömer Hayyam'ın şiirinden değil "Nerde y****k adi magazinci hırsız şaklaban varsa hepsi Allahçı" lafından ceza yedi.

Önce Kemalist, şimdi Fazıl Say Ömer Hayyam'ın şiirinden ceza aldı yalanıyla Sayist/Hayyamist oldular. Değişmeyen hedefleriyse: Allah'a İman.

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Anlamıyorum, hem ileri demokrasi deyip Avrupa ülkelerindeki siyasilerin normal vatandaşlar gibi yaşantılarını örnek göstereceksin hemde sanatçı diye ayrıcalık bekleyeceksin. Demokrasinin uygulanması siyasiye, sanatçıya, halka göre farklılık mı gösteriyor?
Siyasiler yalan söylemek zorunda olan kişilerdir. İşleri bu. Ama sanatçı ve aydınsan doğruları söylemek, insanlara ışık olmak zorundasın.
kendini beğenmiş tip tıpkı Yahudiler gibi başkalarını alt sınıf gören şahıs zerre kadar sevmem böyle kibirli kişileri
Zihnimizin ulaşamayacağı derinliklerde, bizim toprağımızı, bizi anlatan besteleri konçertoları varken sen ona mı itaf ediyorsu bu sözleri?
Benim Kutsal'ım ile alay ediyorsa O sanatçı Benim Sanatçım değildir.Onun Özgürlüğü,Benim Özgürlüğümün Başladığı yerde biter.Mahkemede yerinde bir karar vermiş.Umarım Akıllanırda bir daha böyle şeylere kalkışmaz.
39 yaşındasınız çoook görmüş geçirmiş bir Hayyam rubaisi okumuş olmanız gerek diye düşünüyorum...

serkay1578

Doçent
Reaksiyon puanı
3

Dörtlükte alay etme yok,sadece sorgulama var.İkincisi ifade özgürlüğü diye bir şey vardır nefret söylemi,iftira vs gibi şeyler olmadıktan sonra her şey söylenebilir.Üçüncüsü şiir Fazıl Say`a ait değil zaten burası apayrı bir konu zaten.

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
umarım 5 yıl içinde saçma bir hareket yaparda hapis cezasına dönüşür :) atilla denen şahıs zaten süper saçmalamış. sanatçı diye insanlara hakaret etmesi mi gerekiyor bu yamuk arkadaşın :) ulan bir de demokrasiden dert yanar bu yaratıklar ya bi de sorsan aydınız biz derler :D

hidoriumen

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar,buda yeni adet hapse atıyorlar...

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
[MENTION=70517]karacaerc[/MENTION] Bilirim Hayyamın rubailerini.Evetde bunlar bahane.Say gibilerin kafa yapısı bellidir.Eğer piyano sevmiyorsan yada dinlemiyorsan Seni direkt Ötekileştirirler.Bu konuda bir çok vukuatını hatırlıyorum bunun ben.Onu bunu bilmem Sanatçı ise Sanatını İcra etsin.Herkes bildiğini yapsın en iyi şekilde.Hayyam denen ucubeninde ardına saklanmasın.

Bowen32

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Sıkıyosa bunu İran'da yapsın da görelim

Karargaht

Dekan
Reaksiyon puanı
112
Ortamı germeden tartışalım dostlar.

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
[MENTION=70517]karacaerc[/MENTION]Ne alaka.Senin Kutsalınla dalga geçilse ne düşünürsün merak ettim.Yine kanın mı donardı acaba.

patientia

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Hayırlısı :) Bunlar bu ülkeye az ,daha neler olacak :)

serkay1578

Doçent
Reaksiyon puanı
3
@karacaercNe alaka.Senin Kutsalınla dalga geçilse ne düşünürsün merak ettim.Yine kanın mı donardı acaba.

Benim kutsalım makarna,dalga geçerseniz ketçap vs sıkarsanız üzerine halkın bir kısmının benimsediği değerleri aşağılamaktan size dava açacağım.

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Bu ülkede kimi içeri atsan suç arkadaş o gazeteci o politikacı o öğrenci şu sanatçı bu aydın.İnsanları mesleklerine göre değil işlediği suça göre yargılıyorlar uyanın artık :)

kpln04

Profesör
Reaksiyon puanı
2
bunun yazdığı twettleri bulabilir miyiz?

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
bunun yazdığı twettleri bulabilir miyiz?

Bulunabilir diye düşünüyorum sonuçta yazdığı hakeret ler yüzlerce site ve bloglara haber konusu oldu artı bu cezayi hak ediyordu güya sanatçı güya ileri görüşlü ama kendi zihniyetin den başka hiç kimseye yaşam hakkı tanımayan bir insan evladı biri kalkıp Onun değerlerine alenen Hakaret etse bir saat sonra soluğu mahkemede alır ama o bu Dünyada yaşayan bir milyar insanın değeri ile dalga geçiyor ve yaptıgi ile gurur duyup bunu alenen paylaşıyor .

TBM

Dekan
Reaksiyon puanı
358
pamuk Türk düşmanı ama onuda savunmuş adam

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Evet, Yeni Türkiye'de resmi olarak ilk "ateist olduğunu açıklama" cezası kesilmiş oldu.
Hayırlı olsun.

kpln04

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Bulunabilir diye düşünüyorum sonuçta yazdığı hakeret ler yüzlerce site ve bloglara haber konusu oldu artı bu cezayi hak ediyordu güya sanatçı güya ileri görüşlü ama kendi zihniyetin den başka hiç kimseye yaşam hakkı tanımayan bir insan evladı biri kalkıp Onun değerlerine alenen Hakaret etse bir saat sonra soluğu mahkemede alır ama o bu Dünyada yaşayan bir milyar insanın değeri ile dalga geçiyor ve yaptıgi ile gurur duyup bunu alenen paylaşıyor .

aynen inanmayabilirsin sevmeye bilirsin ama sen bir sanatçısın toplum sizi örnek alıyor ama onların yaptığına bakın

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Benim kutsalım makarna,dalga geçerseniz ketçap vs sıkarsanız üzerine halkın bir kısmının benimsediği değerleri aşağılamaktan size dava açacağım.
Bide derdini anlatabilseydin iyiydi.Ben kimsenin kutsalı ile dalga geçmedim geçmemde.Yazdıklarından bir tek davayı anladım.Hayhay Sıkıntı yok.İftiradan gerekeni bizde yaparız.Zira yazdıklarımız burada ve ben arkasındayım.

aakgok

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
vay arkadas düşünce özgürlüğüde yokmuş bu memlekette ve yazık olan ne yazık ki bu degil bunu savunabilenlerin olması

conquistador

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Siyasiler yalan söylemek zorunda olan kişilerdir. İşleri bu. Ama sanatçı ve aydınsan doğruları söylemek, insanlara ışık olmak zorundasın.

Zihnimizin ulaşamayacağı derinliklerde, bizim toprağımızı, bizi anlatan besteleri konçertoları varken sen ona mı itaf ediyorsu bu sözleri?

39 yaşındasınız çoook görmüş geçirmiş bir Hayyam rubaisi okumuş olmanız gerek diye düşünüyorum...

Gülerler o Hayyam rubaisi diyen zihniyete biliyor musunuz? Tarihçi Mustafa Armağan açık açık ispata davet etti fazıl efendiyi gel ispatla bu rubai Hayyam'ındır diye. Kendiside bahsi geçen metnin (buna şiir denmez maksadı ne olursa olsun şiir bir mana bir fikir taşır, bu bildiğiniz pislik kokuyor) Hayyam'a ait olmadığına dair kanıtlar sunuyor. Bende sallayayım kafadan birşeyler sonra atayım suçu başkasına. Yargılanınca da diyeyim ki öğrenci özgürlüğü yok. Ne ala dünya. Bir fiili işliyorsanız sanatçı da olsanız, bilim adamı da olsanız, siyasetçi de olsanız bedel gerektiren birşeyse bunu da ödemeye hazır olacaksınız.

redyellow

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Kimsenin ceza almasından memnuniyet duymayız tabiki, ama herkes de inançlara, değerlere,kutsallara saygılı olmayı öğrenmelidir. Hiç kimseyi inanmaya zorlamıyoruz, hiç kimseyi illaki müslüman olacaksın vs.demiyoruz,diyemeyiz de ama dediğim gibi başkaları da inanmasalar bile saygılı olmalılar.

Ceza ertelenmiş, dolayasıyıla fazılın hapse girme durumu vs. yok, ama bu ceza inançlara saygısızlığın suç olduğunu göstermesi açısından doğru bir karar.

cuhadar

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Valla ne yalan söyleyeyim ben memnun oldum. Bari 5 yıl sesi çıkmaz da kimseyi alt tabaka sıfatı yakıştırmaz. Bu değilmiydi Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşamak istemeyen. Gitsin işte nerde yaşıyorsa yaşasın. Ordan istediği kadar anırsın.

django

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Şimdi kimse yanlış anlamasın ama ben çıkıpta türkiyeye bayrağa cumhuriyete atatürk'e ağzımdan ne çıkarsa söylerim çok rahat bi şekilde cezası yok kimse bişeyde diyemez bayrakta yakarım bu suç değil hepsi yapılıyo ceza alan yok dinimiz kutsal eyvallah arkadaşlar ama vatanda kutsal unutmayalım fazıl say ceza aldı diye kına yakıcaksınız ama şehitlerimizin kemikleri sızlıyo daha doğan yavrusunu görmeden şehit düşen insanlara ne oldu nasıl unutuldu fazıl say Allahından bulsun şerefsiz onun cezası ahirette ama biz vatanımızı koruyamıyoruz bunun cezası olmadığı gibi tamamiyle mükafatlandırılan davranışlar yazık yaa sürü psikolojisi bu olsa gerek :(

musabbu

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Hiç kimse Allaha hakaret edebilecek özgürlüğe ve imtiyaza sahip olamaz. Değil dünyaya mal olması, uzaya bile mal olsa.
Yerinde bir karar.
Herkez haddini bilsin.